Nagios vs Zabbix u usporedbi – Koji je bolji za nadzor mreže?

Nagios vs Zabbix Screenshot

Kada je u pitanju nadzor mreže postoji puno alata koji nude izvrsno iskustvo praćenja. Međutim, nekoliko sudara prikuplja toliko pažnje Nagios vs Zabbix. Organizacija je oba rješenja implementirala za nadgledanje velikih poduzeća. U ovom ćemo članku uspoređivati Nagios Core i Zabbix jer su i open source i dostupni besplatno (a ne Nagios XI koji je plaćeni proizvod).

Kao mrežni monitori, oba nude korisnicima savršenu ravnotežu jednostavnosti i dubine. Mogućnost nadgledanja vaše mreže sve ovisi o vašoj perspektivi. U cjelini oba programa pružaju sveobuhvatan prikaz povezane mreže. Kvaliteta ova dva proizvoda otežava odabir onoga što je najbolje, ali prošli smo kroz postupak razbijanja svakog proizvoda na temelju ključnih značajki.

Istražit ćemo ključne značajke poput Nadzorna ploča, konfigurabilnost, upozorenja, protokol podrška, AutoDiscovery, i dodataka. Cilj je temeljito razmotriti što svaki proizvod može ponuditi i što donosi bolje sveukupno iskustvo praćenja. Ispod je kratak sažetak postavljanja ova dva proizvoda:

KategorijaNagios CoreZabbixWinner
Nadzorna ploča i korisničko sučelje Visokokvalitetna nadzorna ploča.

Nagios Core nadzorna ploča pruža osnovne informacije poput statusa uređaja, ali ne nudi istu razinu jasnoće i kvalitete prikaza kao Zabbix.

Visokokvalitetna nadzorna ploča.

Zabbix ima prednost na temelju svoje proizvodne vrijednosti. Zabbix nadzorna ploča može se prilagoditi i nudi čistiji doživljaj od Nagios Core-a.

Zabbix
Konfiguracija Nagios prisiljava korisnika da unosi konfiguracije u obliku tekstualnih datoteka. Konfiguracija je još jedna značajka koja se snažno naginje prema Zabbixu.

Zabbix vam omogućuje promjenu konfiguracija putem web sučelja.

Zabbix (na temelju praktičnosti i jednostavnosti uporabe)
Vizualizacija Nagios Core ne nudi grafikone prema zadanim postavkama. Međutim, ako preuzmete dodatak NagVis tada možete pratiti mrežu pomoću grafikona. Zabbix ima vlastite premium grafikone koji su dostupni i izvan proizvoda. Zabbix (na temelju praktičnosti)
Web sučelje Ima vlastito web sučelje.

Zgodno za postavljanje, ali vaša interakcija s Nagios Coreom je prilično ograničena. Na primjer, možete činiti osnove kao što je pregled stanja mreže i generirati izvještaje, ali ne možete puno više. Korisničko sučelje je također znatno zastarjelo.

Ima vlastito web sučelje.

Pogodno za raspoređivanje. Zabbix vam omogućuje konfiguriranje okruženja za praćenje korištenjem modernog korisničkog sučelja.

Zabbix
AutoDiscovery Poništavanje automatskog otkrivanja nije moguće prema zadanim postavkama.

No pomoću dodatka NagiosQL možete pokrenuti automatsko otkrivanje kako biste pronašli povezane uređaje. Ovo je jedno od rijetkih područja gdje Nagios Core ima izrazitu prednost u odnosu na Zabbix.

Poništavanje automatskog otkrivanja nije moguće prema zadanim postavkama. Nagios Core
Podrška za protokol Nudi podršku za HTTP, FTP, SMTP, SNMP, POP3, SSH i MySQL. Nudi podršku za HTTP, FTP, SMTP, SNMP, POP3, SSH i MySQL. Ravno podudarno
Upozorenja i obavijesti Upozorenja i obavijesti nude se izvan okvira.

Možete se odlučiti za primanje upozorenja putem e-pošte i SMS-a. Nagios Core nudi više razina upozorenja, ali jednostavno ne odgovara Zabbixovoj prilagodbi.

Upozorenja i obavijesti nude se izvan okvira.

Možete se odlučiti za primanje upozorenja putem e-pošte i SMS-a. Zabbix vam također omogućuje prilagodbu poruka i određivanje lanca eskalacije.

Zabbix
Predlošci za nadgledanje Ne Zabbix nudi predloške za FTP, HTTP, HTTPS, IMAP, LDAP, MySQL, NNTP, SMTP, SSH, POP i Telnet. Zabbix
Dodaci Nagios Core nudi veliku paletu dodatnih dodataka. Ne Nagios Core
Zajednica 67.000 članova 80.000 članova Zabbix
Cijena Besplatno

Nagios Core ima prednost što djeluje kao odskočna daska u Nagios XI. To omogućava korisniku da povećava svoje potrebe.

Besplatno Nagios Core

Nadzorna ploča i korisničko sučelje

Snimka zaslona Nagios Core

Prva usporedba koju ćemo pogledati između ova dva proizvoda je njihova korisnička sučelja. To najvažnije znači nadzornu ploču. U oba programa, nadzorna ploča će biti tamo gdje provodite većinu svog vremena, stoga je važno da imate mogućnost učinkovitog nadzora svoje mreže.. Nagios Core nudi korisničko iskustvo koje stvari pojednostavljuje. Postoji vizualni prikaz zdravstvenog stanja infrastrukture i raznih zaslona s bojama u boji koji prikazuju kako vaša mreža funkcionira.

Usluge i uređaji su kategorizirani s različitim statusima kao što su: U redu, Upozorenje, Nepoznata, Kritično i U tijeku. Ovo vam pruža sve što vam je potrebno za praćenje mreže poduzeća. Stablo navigacije prikazano je na lijevoj strani stranice tako da se lako može vidjeti gdje se nalaze ključne stranice poput trendova, upozorenja i obavijesti.
Zabbix snimka zaslona

S druge strane, Zabbix-a nadzorna ploča održava vrlo kvalitetan izgled. Korisničko sučelje je oštro, a zasloni u boji prikazuju se na dobro definiranom zaslonu. Zabbix nadzorna ploča je u potpunosti prilagodljiva. Iako vam je možda potrebno neko znanje kodiranja kako biste maksimalno iskoristili njegov dizajn, nudi vam personaliziranije iskustvo od toga Nagios Core. Na primjer, na naslovnici možete imati tablice s detaljima stanja domaćina i sustava kako biste odmah znali postoje li problemi.

U smislu ukupnog korisničkog iskustva, upotrebljivosti i dizajna, Zabbix ima izrazitu prednost. Spoj suvremenosti i prilagodljivog dizajna daje uistinu personalizirano iskustvo praćenja. Dok Nagios Core zasigurno ima temelje za praćenje vaše mreže, ali to nije kao zadovoljavajuće za korištenje.

Konfiguracija

Konfiguracija je područje koje će se pojaviti puno u ovoj raspravi, jer je tako važno za strukturiranje iskustva praćenja. Zabbix ima ogromnu prednost u tom pogledu jer možete promijeniti konfiguracije putem web-baziranog sučelja. Jedno od glavnih pitanja s Nagios Core jest da se sve konfiguracije moraju unijeti kao tekstualne datoteke. Umjesto interakcije s korisničkim sučeljem, korisnik mora kreirati tekstualne datoteke.

Rezultat su konfiguracije koje je nemoguće uspostaviti. Zabbix dobiva kimanje glava na ovom području na temelju toga koliko je lako stvoriti konfiguracije. Iako konfiguracije na temelju tekstualnih datoteka nisu kraj svijeta, noviji bi korisnici bili mnogo ugodnije s njima komunicirati Zabbix-a GUI.

Vizualizacija

Jedna od značajki koje imaju svi najbolji najbolji alat za praćenje mreže je vizualizacija. Programi koji prikazuju vaše mrežne podatke u grafikonima i grafikonima koji se lako čitaju nesumnjivo su najpopularniji. Biti u mogućnosti uputiti se na grafikon da biste vidjeli trendove na vašoj mreži ključan je za razumijevanje onoga što se događa ispod haube. Od dva proizvoda, samo Zabbix dolazi s grafikonima koji se nalaze izvan okvira.

U redu da biste vidjeli grafikone na Nagios Coreu trebate koristiti dodatak NagVis. Ovo nije težak proces, ali nedostatak ove značajke definitivno je propuštena prilika. Zabbix-a vizualizacija je očito bolja od to dvoje. Nakon što ste podigli graf na Zabbix dizajn se nadovezuje na gotovo bilo koji drugi proizvod za nadzor mreže koji se možete sjetiti, što nas čini našim izborom broj jedan.

Web sučelje

Oba Nagios i Zabbix imati sučelje koje koristi web, ali ovo je područje gdje Zabbix ima jasnu prednost. Nagios Core nudi vam osnovno korisničko sučelje, ali osim zastarjelog mrežnog iskustva koje možete samo pregledavaju stanje mreže i generiraju izvješća. Iako je to dovoljno za većinu korisnika, ne dopušta vam stvaranje bilo kakvih prilagođenih konfiguracija. Zabbix može se prema zadanim postavkama konfigurirati prema vašim zahtjevima dok s Nagios morate konfigurirati putem tekstualnih datoteka ili rasporediti dodatne dodatke.

Ako tražite platformu koju je tada lako implementirati i dostupnu je na mreži Zabbix trebao biti tvoj izbor. Nagios Core nudi web-GUI koji se osjeća zastario deset godina. Dok Nagios Core's dizajn i dalje ispunjava posao Zabbix-a Konfiguracija i ležerno web sučelje čine ga mnogo vještijim u upravljanju velikim poslovnim opterećenjima.

AutoDiscovery

Snimka zaslona NagiosQL

Tehnički ni jedno ni drugo Nagios Core ili Zabbix može voditi AutoDiscovery prema zadanom, međutim, uz pomoć dodatka koji se zove NagiosQL možete automatsko otkrivanje uređaja širom mreže. To znači da kada pokrenete Nagios, on će automatski tražiti uređaje. Drugim riječima, nećete ih morati ručno dodavati. Na Zabbix trebat ćete trošiti vrijeme na to ručno.

Posjećivanjem v Nagios mjesto razmjene to možete aktivirati NagiosQL uključiti. To je jedna značajka gdje Nagios Core ima ogromnu prednost nad Zabbix. Mogućnost dodavanja uređaja u vašu mrežu bez potrebe da ručno konfigurirate sve štedi vam puno vremena i truda prije pokretanja mrežnog nadzora.

Podrška za protokol

Veliki dio sposobnosti nadgledanja sustava povezan je s njegovom upotrebom protokola. Bez pravih protokola vidljivost na mreži ozbiljno je ograničena. Srećom oboje Zabbix i Nagios imaju pristojan niz protokola za vas s kojima radite. Oba proizvoda podrška HTTP, FTP, SMTP, SNMP, POP3, SSH, i MySQL. S obzirom na podršku protokola, Nagios srž i Zabbix jednoliko se podudaraju.

Upozorenja i obavijesti

Upozorenja i obavijesti postali su jedan od najvažnijih aspekata nadzora mreže. Ručni nadzor duboko je pogrešan, čak i da ste bili za svojim stolom 24 sata dnevno ne biste mogli uočiti svaki mali događaj koji se dogodi na vašoj mreži. Upozorenja vam omogućavaju da se oslonite na vaš mrežni sustav praćenja i označite problematične aktivnosti koje ćete riješiti.

Oba Zabbix i Nagios Core imaju svoj sustav upozorenja. Svaki proizvod vas upozorava e-poštom i SMS-om kada se otkrije nešto problematično. Nagios ima više razina alarma, označavanje događaja s porukom o pogrešci, upozorenju ili u redu. To vam pomaže da odredite prioritete koji su događaji najvažniji. Zabbix-a upozorenja i obavijesti su dobri jer vam omogućuju prilagodite sadržaj svoje poruke.

Na primjer, možete upućivati ​​poruke uključuju podatke kao što su podaci i vrijeme, ime računala, vrijednost stavke, vrijednost okidača, profil glavnog računala, makronaredbe korisnika i povijest eskalacije. Ovo je vrlo korisno za osiguravanje da su uključene sve relevantne informacije. Međutim, ono što stvarno daje Zabbix-a rub upozorenja ruba su njegove sposobnosti eskalacije. Ako vaša početna poruka ne dobije odgovor, bit će poslana drugom primatelju. U slučaju da na kraju lanca nema odgovora, može automatski izvršiti naredbu za djelovanje.

Ovaj skup konfiguracija upozoravanja omogućuje vam prilagođavanje sustava upozorenja prema potrebama vašeg tima. Možete odrediti tko je prva kontaktna točka i osigurati da su ostali članovi tima spremni na korak ako nema odgovora. Na temelju prilagođenih poruka i mogućnosti određivanja eskalacijskih lanaca, Zabbix ima jasnu prednost.

Predlošci za nadgledanje

Predlošci su područje koje se često previdi u korist značajki većih pojava poput prilagodljivih nadzornih ploča i vizualizacije. Ovo je nesretno jer predloške za nadgledanje uklanjaju mnoštvo potreba za ručnom konfiguracijom. Zabbix sadrži niz predložaka za FTP, HTTP, HTTPS, IMAP, LDAP, MySQL, NNTP, SMTP, SSH, POP i Telnet. Ovi predlošci omogućuju vam da udarite u zemlju i pokrenete nadzor odmah iz postavki predloška.

Nagios Core nema predloške za nadgledanje. Dok možete pronaći informacije o nadzornim postavkama šire Nagios zajednica, još uvijek zahtijeva više ulaganja od zadanih predložaka koje nudi Zabbix. Zabbix-a predlošci imaju veliku razliku u ukupnom iskustvu nadgledanja mreže i daju ovom proizvodu prednost ovdje.

Dodaci

U mnogim drugim odjeljcima čuli ste nas kako razgovaramo o dodacima Nagios. Dostupnost dodataka je nešto što postavlja Nagios Core osim Zabbix. Tamo su stotine dodataka koji se mogu koristiti s Nagios Coreom. Iako nisu svi korisni, postoje mnogi. Čak iako Zabbix je nevjerojatan alat, nedostatak dodataka pomalo je propuštena prilika. Nagios Core nudi bolju vrijednost ova dva u smislu dodataka.

Zajednica

Snimak zaslona web stranice Zabbix

Imati raznovrsnu i aktivnu zajednicu iza alata često je jednako korisno kao i sve osnovne značajke. Zajednica koja okružuje mrežnu platformu za praćenje stoji kao izvor dragocjenih informacija i uvida. Ako imate problem sa svojim proizvodom ili vam trebaju upute kako da izvučete maksimum iz svog nadzornog okruženja, forumi zajednice za vaš proizvod trebali bi biti jedan od vaših prvih priključaka..

Oba Nagios i Zabbix poznati su po tome što imaju aktivne zajednice podrške. Zabbix trenutno ima popis članova koji ukupno broji više od 80.000, i znatan broj aktivnih korisnika. Iznenađujuče Nagios ima značajno manje s otprilike 67.000 korisnika. Značajno praćenje obje zajednice pruža vam pouzdan izvor informacija o svakom proizvodu.

Korisničke zajednice u oba alata nude bogate izvore proširenja za ove proizvode. U slučaju Nagiosa, možete dobiti stotine dodataka iz zajednice besplatno. Zabbix zapravo može upotrijebiti Nagios dodatke uz malo ručnog skriptiranja kako bi prilagodio izlaz funkcija iz Nagios arhitekture jednostavnijim procedurama protoka informacija u Zabbixu. Međutim, zajednica Zabbix sjajan je izvor predložaka, a to je glavna metoda za prilagodbu Zabbixa.

Prilagodljivost

Kako su Nagios Core i Zabbix otvoreni izvorni projekti, imate pravo pristupati kôdu, prepisati njegove dijelove i stvoriti prilagođenu implementaciju koja točno odgovara vašim potrebama. Međutim, u većini slučajeva, korisnici Nagios Core obično se oslanjaju na dodatke prilagoditi sustav i Korisnici Zabbixa oslanjaju se na predloške kao metoda prilagodbe.

usluge

I Nagios Core i Zabbix imaju ugrađene agente koji proširuju mogućnosti alata. Zabbix ima jednog agenta koji upravlja svim uslugama. To se naziva Zabbixov agent. Možete navesti Zabbixovog agenta da obavlja slične zadatke uslugama koje pružaju različiti agenti u Nagios Core-u.

Ti Nagios Core agenti su Nagios Remote Plugin Executor (NRPE), što olakšava daljinsko nadgledanje, Nagios Remote Data Processor (NRDP), što je mehanizam prijenosa podataka, NSClient++, koji Nagios Core omogućuje nadzor Windows uređaja i Agent Nagios Cross Platform, koji je API za unošenje podataka u druge aplikacije.

U uslugama je modularni pristup Nagiosa jasan pobjednik u vezi sa Zabbixovim agentom.

Cijena

Nije tajna da mrežni alati za praćenje mogu biti skupi, posebno što se tiče najpopularnijih alata na tržištu. Međutim, i jedno i drugo Zabbix i Nagios uklonite ovaj trend time što ćete biti dostupni besplatno. Razlika između njih je ta možete nadograditi Nagios Core na Nagios XI. Iako nisu isti proizvod, vrijedi ih uključiti jer korisnicima pružaju put kojim će nadograditi. Nagios XI polazi od 1.995 USD (1.519 £). Ova cijena vam omogućuje upotrebu infrastruktura nadgledanje, kapacitet planiranje grafikoni, zajedno s tisućama addons i multi-stanar sposobnosti.

Iako su ovo dvoje vrata i vrata u cijeni, moramo dati prednost tome Nagios jer imate mogućnost nadogradnje ako je potrebno. Značajke koje nudi nadogradnja na Nagios XI dovoljno su značajni da bi nadmašili rezultate Zabbix u mnogim ključnim područjima. Posebno bi jedno područje bilo čarobnjake za konfiguraciju koji će vas provesti kroz postupak korištenja različitih značajki Nagios.

Zabbix: Premium mrežni nadzor dostupan besplatno

Nakon usporedbe ova dva, jasno je da Zabbix je pobjednik. Dok Nagios srž ima osnove za pokretanje učinkovitog mrežnog nadzora, jednostavno nema to iskustvo i mogućnost konfiguriranja Zabbix se. Zabbix je besplatni mrežni monitor koji djeluje poput proizvoda smješten u samom vrhunskom cjenovnom razredu. Osim nedostatka AutoDiscovery svojstvo, Zabbix je vrlo dobro zaobljen proizvod.

Iako nema mogućnost automatskog otkrivanja Nagios Core Vrši se izvanredno. U većini ključnih diferencijatora, Zabbix jednostavno nadmašuje Nagios srž. Sa sustavom upozorenja s automatskom eskalacijom kako bi se očistilo stvaranje grafikona, ovaj proizvod ima sve.

Zabbix-a značajke se spajaju kako bi izgradile vrlo jednostavno i ispunjeno iskustvo praćenja. Predlošci praćenja smanjuju količinu ručne konfiguracije koju je potrebno dovršiti da bi se prikazala vaša mreža. Nakon što je uočen problem prilagođene poruke i lanac eskalacije čini reakciju događaja izuzetno učinkovitom. Program reagira na ključne događaje automatski prenoseći informacije ključnim članovima.

Čak iako Nagios Core nudi kvalitetno iskustvo praćenja, nije uključeno Zabbix-a razina. Korisničko sučelje izgleda zastarjelo, a nedostatak prikladne konfiguracije i zadane vizualizacije doista ga ostavlja. Unatoč tome Nagios Core ima izrazitu prednost automatskog otkrivanja, internetskog sučelja i dodatnih dodataka.

U većini poslovnih okruženja Zabbix je bolji alat za upotrebu. Ako razmišljate o primjeni alata za praćenje mreže u vašoj organizaciji toplo vam preporučujemo da razmislite Zabbix. Iako je na tako zasićenom tržištu lako zanemariti tržište, svakako biste trebali razmotriti cijene li laganu implementaciju i premium konfiguraciju..

Vidi također:
25 najboljih alata i softvera za nadzor mreže u 2018. godini
10 najboljih alata za upravljanje i nadziranje performansi aplikacije
10 najboljih besplatnih TFTP poslužitelja za Windows, Linux i Mac
20 najboljih besplatnih poslužitelja SFTP i FTPS za Windows i Linux

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + = 5

Adblock
detector