Najbolji monitor propusnosti – Besplatni alati za analizu uporabe mrežnog prometa

Praćenje propusnosti

Što je praćenje propusnosti i zašto je važno?

Praćenje propusne širine praksa je mjerenja dostupne širine pojasa u lokalnoj mreži (LAN) ili širokopojasnoj mreži (WAN).

Monitor propusne širine pružit će uvid u uporabu u vašoj mreži u stvarnom vremenu tako da možete proaktivno upravljati bilo kojim ograničenjima, ali što je najvažnije identificirati svinje propusne širine na vašoj mreži koji bi mogli ukazivati ​​na druge probleme, poput upada u mrežu.

Niže opisujemo svaki od sljedećih alata, no u slučaju da vam nedostaje vremena i želite sažetak, evo naš popis najboljih alata za praćenje propusnosti:

  1. SolarWinds monitor propusne širine u stvarnom vremenu (BESPLATNO PREUZIMANJE) - Besplatni paket alata koji koristi NetFlow, J-Flow i sFlow za snimanje prometnih obrazaca i hvatanje paketa.
  2. Paessler PRTG mrežni monitor (BESPLATNO ISPITIVANJE) - PRTG alat sadrži veliki broj senzora, među kojima su NetFlow i sFlow monitori.
  3. SoftPerfect NetWorx - Besplatan 30 dana, ovaj bi alat za Windows, Mac OS i Linux bio savršen za nadgledanje malih mreža.
  4. ManageEngine propusni monitor - Dio paketa alata za nadzor infrastrukture, ovaj uslužni program koristi NetFlow razmjenu poruka za ispitivanje mrežnog prometa.
  5. ntopng - S besplatnim izdanjem za zajednicu, ovaj monitor otvorenog koda koristi nProbe za prikupljanje podataka o protoku prometa.
  6. Što zlato - Mrežni alat za praćenje koji se instalira na Windows i može ga proširiti specijalizirani modul za analizu mrežnog prometa.

Zašto pratiti propusnost interneta?

Ako imate WAN s puno interakcije između web lokacija, ako integrirate Cloud usluge u svoju IT infrastrukturu ili ako je vaše glavno poslovno mjesto vaša web stranica, praćenje propusne širine mora obuhvatiti internetske performanse kao i korištenje propusne mreže mreže..

Bez sumnje imate plan usluga s davateljem internetskih usluga kako biste povezali svoje poslovanje diljem svijeta i komunicirali s dobavljačima i kupcima. Možda ste odabrali plan koji vam ne pruža dovoljno širine pojasa. Otkrićete takvu situaciju tek kada pratite potrošnju propusne moći na svojim internetskim vezama.

Zašto koristiti alat za nadzor mrežnog prometa?

Vaš ISP obećava da će vam pružiti pouzdanu cijev interneta određenog volumena; Vaša instalacija hardvera izabrana je za pružanje određene razine usluge unutar vašeg objekta. Dobivate li očekivanu propusnost i dostupnost ili vam se nešto ne uspijeva isporučiti? Neočekivani promet gubi propusnost koju dobivate?

Alati koji prate mrežni promet i propusnost mogu utjecati na različite tehnologije. Domaćin može promatrati sve pakete koji prolaze kroz određeno mrežno sučelje (tj. Hvatanje paketa). Većina upravljanih mrežnih uređaja - i domaćini - podržavaju SNMP, pa ih se može upitati za dobivanje statistike o performansama.

Praćenje propusnosti usredotočeno je na raspoloživi kapacitet mrežne opreme i količinu tog kapaciteta koji je zauzet u prometu. Tu vidljivost možete dodatno proširiti dobivanjem raščlambe obujma prometa prema aplikaciji ili prema izvoru i odredištu da biste utvrdili gdje su stvarne zaštitne širine pojasa..

Statistika mrežnog prometa

Trebate gledati potrošnju propusnosti svake veze u vašoj mreži, a ne samo cjelokupnu dostupnost propusne mreže. Jedna se veza može zagušiti, dok druga zadržava rezervni kapacitet. Dodavanje dodatne širine pojasa radi ublažavanja preopterećenja na jednoj vezi može uzrokovati da dodatni protok prođe i preoptereti druge veze. Ta zagušena veza možda krije nedovoljno pružanje širine pojasa u ostalim područjima mreže.

Ako vaši mrežni uređaji podržavaju protokol za praćenje prometa poput NetFlow ili sFlow, oni mogu objaviti podatke o prometu vašem nadzornom alatu. Za više informacija o ovim tehnologijama pogledajte Uvod u analizu prometa u Najboljim besplatnim NetFlow analizatorima i sakupljačima za Windows i NetFlow vs sFlow: U čemu je razlika i koja je bolja?

Mrežni alati za nadzor propusnosti

Koji su alati za praćenje propusnosti mreže prikladni za vas? Nekoliko je razloga prilikom izvođenja usporedbe mrežnih alata za nadgledanje. Jedan od čimbenika je koja tehnologija nadzora podržava vaš instalirani hardver (npr. Podržavaju li SNMP? NetFlow? SFlow?). Jedna je veličina i složenost vaše mreže; jednostavan alat koji je prikladan za mali ured potpuno je neprikladan za veliku sofisticiranu mrežu. Ovdje ćemo pogledati najpopularnije alate za praćenje propusne širine bogate značajkama koji vam mogu dati podatke u stvarnom vremenu o korištenju propusne mreže i interneta..

Alat za praćenje koji vam omogućuje provođenje mrežnog propusnog opsega na zahtjev pruža analitičke funkcije. Rješavanje problema sa širinom pojasa nemoguće je bez mogućnosti prikupljanja i spremanja mrežnog prometa.

Zahtjevi za nadziranje propusnosti

Potreban vam je alat koji može nadgledati mrežu za vas dok ste zauzeti drugim zadacima. Da biste sa monitora propusnosti dobili tu razinu usluge, provjerite jeste li odabrali alat koji može provjeriti razine prometa koji se približavaju vašoj punoj dostupnosti i poslati vam upozorenja. Izvješća koja se mogu zakazati u svako doba dana također će vam pomoći da pratite svoju širinu propusnosti 24/7.

Analitičke značajke u alatima pomažu vam da planirate potrebe za svojim kapacitetima kako udovoljiti trenutnoj potražnji, tako da uzimate u obzir povećanje prometa u trendu i za pružanje dodatnih usluga kada se zahtijevaju.

Ako odabrani alat za propusnost može spremiti prikupljeni promet u datoteku, otvoriti datoteke i podatke o prometu u preglednik, tada možete početi promatrati obrasce prometa promatrajući s vremenom. Gledatelji koji uključuju mogućnosti filtriranja, razvrstavanja i označavanja omogućit će vam da identificirate izvore problema s propusnim opsegom. Analitički alati koji imaju sofisticirane grafičke prikaze podataka i sveobuhvatni formati izvješćivanja omogućit će vam da komunicirate o problemima i rješenjima s dionicima u vašoj organizaciji i donosite zajedničke odluke.

Najbolji promatrači propusnosti

Uzeli smo u obzir sve gore navedene zahtjeve i sastavili preporuke za softver koji biste trebali uzeti u obzir kada ste na tržištu za nadzor propusne širine. Trenutno je na raspolaganju mnogo sjajnih monitora, ali nećete imati dovoljno vremena da ih sve provjerite. Dakle, napisali smo ovaj vodič kako bismo smanjili vrijeme koje morate provesti istražujući novi softver za vaše poduzeće.

1. SolarWinds monitor propusne širine u stvarnom vremenu - BESPLATNO PREUZIMANJE BUNDLE

SolarWinds čini paket proizvoda koji pružaju sveobuhvatnu podršku za nadgledanje i upravljanje mrežom. Njihov analizator prometa u realnom vremenu NetFlow nudi korisne podatke o širini pojasa za uređaje koji podržavaju NetFlow; raspravljali smo o ovom alatu u ranijem postu o najboljim besplatnim NetFlow analizatorima i sakupljačima. Ovdje ćemo se usredotočiti na još jedan besplatan alat SolarWinds, monitor propusne širine u stvarnom vremenu.

Monitor propusne širine u stvarnom vremenu SolarWinds radi na Windows-u. Koristi SNMP za anketiranje više mrežnih sučelja u stvarnom vremenu za njihove statistike prometa i vizualno prikazuje status odabranog sučelja grafički.

SolarWinds RTBM: Popis otkrivenih sučelja koja se mogu nadzirati

Slika 1: Popis otkrivenih sučelja koja se mogu nadzirati

Nakon što ste naveli IP adresu i SNMP parametre za uređaj ili domaćin, Monitor Bandwidth Monitor u stvarnom vremenu navodi tamo sučelja i osnovne podatke o njima.

SolarWinds RTBM: Grafički prikaz upotrebe sučelja

Slika 2: Grafički prikaz upotrebe sučelja

Odabirom jednog od sučelja dobivate grafički prikaz korištenja propusnosti na tom sučelju.

SolarWinds RTBM: Postavljanje pragova za uzbunu o korištenju sučelja

Slika 3: Postavljanje pragova za uzbunu o korištenju sučelja

Možete postaviti pragove po interfejsu tako da graf prikazuje upozorenje kada upotreba premaši odabrane granice.

Monitor propusne širine u stvarnom vremenu odličan je način da se vidi što se događa na određenim sučeljima, posebno za uređaje koji ne podržavaju NetFlow (ili sFlow). SolarWinds analitičar prometa u stvarnom vremenu može saviti promet putem razgovora, aplikacije, domene, krajnje točke i protokola; Monitor propusnosti djeluje iz osnovnih osnovnih mjernih podataka, pa to ne može. Ali kada imate uređaje koji ne podržavaju protokole nadgledanja protoka prometa, stvarni nadzor propusnog opsega u stvarnom vremenu.

DVA BESPLATNA ALATA: U paketu za nadgledanje propusnosti potražite oba besplatna alata od SolarWinds.

Oba besplatna alata od SolarWinds možete dobiti i u paketu za nadgledanje propusnosti.

Još jedna mogućnost za nadziranje propusnosti koju nudi SolarWinds je ipMonitor. Ovo nije besplatan alat, ali možete ga isprobati na 14-dnevnoj besplatnoj probnoj verziji. Ovo je specijalni alat koji nadzire mreže, poslužitelje i aplikacije. Obaviještava vas o svim mjernim podacima o učinku, uključujući dostupnost produženog vremena, kvalitetu internetske usluge i mrežni kapacitet. Ovaj monitor radi na podacima u stvarnom vremenu, uključuje upozorenja i funkcije izvješćivanja, a pomoći će vam da izbjegnete kvar sustava u vezi s kapacitetom.

Ako se odlučite prebaciti na alat za cjenovne troškove koji s vašim poslovanjem može porasti do opsega poduzeća, mrežni analitičar propusnosti propusnosti uključuje Monitor performansi mreže i NetFlow analizator prometa; Više informacija o tim alatima potražite u pregledu SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer.

IZBOR UREDNIKA

Moćan alat koji ne samo da nadgleda i grafički prikazuje više mrežnih sučelja u stvarnom vremenu, već također možete postaviti pragove i upozorenja po sučeljima, posebno za uređaje koji ne podržavaju NetFlow. U paketu s besplatnim mrežnim analizatorom možete vidjeti promet putem razgovora, aplikacije, domene i krajnje točke. Također je 100% besplatna.

Preuzimanje datoteka: BESPLATNO snop za nadziranje propusnosti od SolarWinds

Službena stranica: www.solarwinds.com/network-bandwidth-analyzer-pack/

OS: Windows

2. Paessler PRTG mrežni monitor (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Paessler PRTG Network Monitor rješenje je "uključene baterije" koje nadzire korištenje propusne širine, zdravlje uređaja na vašoj mreži i još mnogo toga. Besplatna verzija je ograničena na 100 senzora nakon prvog mjeseca; Budući da je senzor pojedinačni podatkovni tok, svaki će uređaj obično trebati nekoliko senzora.

PRTG mrežni monitor radi na Windows-u. Koristi SNMP, WMI, NetFlow, sFlow i njuškanje paketa. Postavljanje alata je malo složeno, ali pružaju se čarobnjak za postavljanje i video-upute sa postupkom.

PRTG Network Monitor: Pregledavanje top govornika, veza, protokola i drugih načina upotrebe

Slika 11: Pregledavanje gornjih govornika, veza, protokola i drugih načina upotrebe

Besplatna verzija PRTG Mrežnog monitora nudi dobro opskrbljen alatni okvir za nadgledanje male mreže, a besplatnu probnu inačicu preuzmite ovdje. Za više detalja pogledajte Najbolji besplatni NetFlow analizatori i sakupljači za Windows.

Paessler PRTG Network MonitorDownload 30-dnevno BESPLATNO probno razdoblje na Paessler.com

3. SoftPerfect NetWorx

Mnogi alati za nadzor mreže pretpostavljaju da upravljate velikom i složenom mrežom i tako pružate sofisticirani niz mogućnosti. Ali u kategoriji nadgledanja propusnosti postoji mnogo alata koji idu u drugom smjeru, nadgledajući propusnost pojedinog računala. To vam je vjerojatno previše minimalistički, ali ako imate mali ured i trebate nadgledati samo jedno (ili nekoliko) računala i jedan usmjerivač, SoftPerfect NetWorx može biti jednostavan alat koji vam treba.

NetWorx je čisti alat koji će nadzirati potrošnju propusnosti na jednom ili više računala ili na jednom Mac ili Linux stroju; a također može pratiti širinu pojasa na vašem usmjerivaču do Interneta putem SNMP-a. NetWorx je sada licencirani alat, tako da je besplatan samo 30 dana, nakon čega morate proći za (prilično jeftinu) licencu.

SoftPerfect NetWorx: Nadgledanje putem SNMP-a s NetWorx-om

Slika 7: Nadzor putem SNMP-a s NetWorx-om

Osim grafičke propusnosti, NetWorx nudi i nekoliko alata kao što su mjerač brzine i izvješće o korištenju po korisniku.

4. ManageEngine alat za nadziranje propusnosti

ManageEngine proizvodi kompletan paket za upravljanje mrežom i nudi besplatne verzije nekih njihovih alata. U našem članku o najboljim besplatnim NetFlow analizatorima i sakupljačima za Windows pogledali smo ManageEngine NetFlow analizator koji pruža pregled u stvarnom vremenu u mrežnoj propusnosti i obrascima prometa kada imate uređaje koji podržavaju NetFlow. NetFlow analizator prikazuje promet putem aplikacija, razgovora, protokola itd .; može vas upozoriti na probleme i ima niz mogućnosti generiranja izvještaja. Ovdje ćemo se usredotočiti na alat za praćenje propusnosti koji je dio besplatnog izdanja ManageEngine OpManager.

Alat za praćenje propusnosti koristi SNMP. Radi na Windows ili Linuxu. Besplatno izdanje podržava nadgledanje 10 uređaja i njihovih sučelja.

ManageEngine OpManager: uređaji i njihova sučelja i upozorenja

Slika 8: Uređaji i njihova sučelja i upozorenja

Postavljanje OpManager-a je postupak u više koraka, ali nije pretjerano složen. Jednom kada navedete parametre podmreže i SNMP, OpManager će skenirati vaše podmreže i otkriti vaše uređaje. Zatim na kartici s inventarom možete provjeriti status sučelja uređaja. Možete pregledati grafikone i tablice mrežne brzine i širine pojasa, kao i mjerne podatke o hardveru uređaja, bilo u obliku namotane na razini uređaja ili bušenje do određenog sučelja.

ManageEngine OpManager: Sažetak za sučelje

Slika 9: Sažetak za sučelje

ManageEngine OpManager: Grafovi korištenja za sučelje

Slika 10: Grafikoti upotrebe za sučelje

Na razini sučelja možete generirati izvješća koja pokazuju širinu pojasa od posljednjih 12 sati do posljednjih mjesec dana. Možete postaviti i pragove za primanje automatiziranih poruka e-pošte ili SMS poruka. Praćenjem pristupnika vašem davatelju internetskih usluga možete provjeriti internetsku upotrebu i koliku propusnu širinu zapravo primate.

Alat za praćenje propusnosti, u kombinaciji s ostalim značajkama besplatne verzije ManageEngine OpManager, pruža vam dobro zaokružen paket mogućnosti za nadgledanje 10 ili manje uređaja na maloj mreži.

5. ntopng

ntopng je open-source web-alat za analizu prometa. Verzija zajednice ntopng besplatna je; profesionalne verzije (male tvrtke) i tvrtke zahtijevaju kupnju licence. Sve verzije omogućuju snimanje paketa; poslovna inačica također koristi SNMP. Za primanje podataka o protoku ntopng ovisi o nProbe; potpuno funkcionalna verzija nProbea zahtijeva plaćenu licencu. Licence su besplatne za obrazovne i neprofitne organizacije.

ntopng: gledanje tokova

Slika 12: Pregled tijekova

Internetsko korisničko sučelje ntopng-a skuplja podatke u promet (npr. top talkers), tokove, hostove, uređaje i sučelja.

ntopng: Pregledavanje protokolantopng: Pregledavanje protokola

ntopng je bogato opremljen alat za nadziranje prometa otvorenog koda i propusne širine.

6. Što je zlato

WhatsUp Gold je dobro poznati mrežni alat za nadzor tvrtke IPSwitch koji je bogat značajkama, ali je to i jednostavno. Dostupno je i u besplatnom početnom izdanju i u 30-dnevnom probnom roku za procjenu plaćenog.

WhatsUp nadzire mrežni promet, poslužitelje, virtualne poslužitelje, usluge u oblaku i aplikacije. Besplatna verzija je besplatna licenca u pet točaka za nadziranje do pet resursa (npr., Pet poslužitelja).

WhatsUp mora biti instaliran na Windows. Postavljanje je jednostavno i koristi automatsko otkrivanje. Korisničko sučelje pruža više prikaza s interaktivnom mrežnom kartom i mogućnost detaljne provjere problema.

WhatsUp Gold list pregled prikazuje otkrivene uređaje.WhatsUp Gold list pregled prikazuje otkrivene uređaje.

Objekti za analizu prometa rade sa širokim rasponom uređaja koji omogućuju protok, uključujući NetFlow, sFlow, NetFlow-Lite, IPFIX i J-Flow.

Nadzorna ploča analize prometa WhatsUp Gold pokazuje stanje prometa.Nadzorna ploča analize prometa WhatsUp Gold pokazuje stanje prometa.

Nadzorne ploče su prilagodljive. WhatsUp pruža mnoštvo konzerviranih izvještaja, uključujući izvješća o propusnosti i upotrebi; možete dizajnirati i prilagođena izvješća.

WhatsUp Gold top 10 prikaz prikazujeTop 10 prikaz prikazuje "top 10" uređaje s različitim statistikama

Možete konfigurirati upozorenja kako bi vas obavijestili kada pošiljatelji ili primatelji prelaze pragove širine pojasa kad sučelja prelaze pragove upotrebe itd. Postoji više mogućih metoda obavijesti, uključujući e-poštu i SMS. Pokretane radnje daju mogućnost automatskog izvršavanja akcija kao odgovora na upozorenja.

Besplatno izdanje WhatsUp Gold-a jednostavan je i u potpunosti opremljen alat za nadzor i upravljanje malom trgovinom. Prelaskom na verziju za cijenu možete se prebaciti na pokrivanje velikih mreža.

Usporedba mrežnih alata za praćenje

Na raspolaganju je nekoliko dobrih besplatnih opcija za nadziranje širine pojasa vaše mreže. Odabir odgovarajućeg ovisit će o instaliranom mrežnom hardveru, veličini i sofisticiranosti vaše mreže i načinu na koji očekujete da raste.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

49 − = 39

Adblock
detector