Објашњен модел ОСИ

Објашњен модел ОСИ

Тхе Отворите системско повезивање (ОСИ) модел је један од основних концепата са којима се администратори требају суочити када управљају мрежом. ОСИ модел дјелује као путоказ онога што се дешава унутар мреже и помаже да се види како се информације преносе преко мреже. У овом ћемо чланку погледати шта је ОСИ модел.

Модел ОСИ показао се достојним нацртом за мрежне администраторе од његовог настанка у 1984. ОСИ модел је изведен из предлога који је развио Међународна организација за стандарде. ОСИ модел је осмишљен како би помогао произвођачима да стварају технологију у складу са универзалним стандардима који постављају основе како уређаји међусобно комуницирају.

Шта је ОСИ модел?

ОСИ модел се односи на а оквир рачунарске мреже који се састоји од седам слојева. Слојеви ОСИ модела заједно са резимеима слојева су следећи:

Број слоја
Назив слоја
Опис
7 Апликација Насловница протокола и услуга које садрже апликацију
6 Презентација Осигурава да су информације представљене у формату који уређај може разумети
5 Седница Управља везама и прекидима између повезаних рачунара
4 Транспорт Управља пријеносом података и провјерава пренесене податке исто је као и примљени податак
3 Мрежа Адресе податке и испоручује између мрежа
2 Дата линк Преноси податке преко мрежних медија
1 Физички Омогућава физичку везу између уређаја

Примијетићете да су наведени од 7-1, а не од 1-7, а разлог за то је тај што је апликативни слој онај који је највидљивији и са којим већина комуницира од стране корисника.

Апликацијски слој (Слој 7)

Као што је горе поменуто, Апликациони слој је онај са којим корисник заправо комуницира. Кад год комуницирате са апликацијом на рачунару, активни сте на слоју апликације. На пример, ако користите Гоогле Цхроме или Скипе, тада комуницирате са апликацијом на адреси Слој 7. Овај слој користи протоколе попут ХТТП, Телнет, и ФТП. Укратко, овај слој је фокусиран на процесе крајњег корисника и испоруку било које апликације којој корисник жели да приступи.

Пресентатион Лаиер (Слој 6)

Тхе Пресентатион Лаиер или Слој 6 ОСИ модела дизајниран је за припрему и преношење података из мрежног формата у апликативни формат или обрнуто. Овај слој одређује како су подаци представљени за сваки од ових ентитета у смислу синтаксе и структуре. У многим случајевима слој презентације може се видети кроз шифровање и дешифровање података. Остали примери укључују АСЦИИ, ТИФФ, ЈПЕГ, ГИФ, ЕСБЦДИЦ, СЛИКА, ЈПЕГ, МПЕГ, и МИДИ.

Слој сесије (слој 5)

Слој 5 ОСИ модела назива се Сессион Лаиер. Тхе Сессион Лаиер је слој одговоран за успостављање, одржавање и окончање веза између различитих апликација. Овај слој контролише термине у којима апликације међусобно делују. Кључни део тога је једноставна координација Сессион Лаиер диктираће колико дуго ће систем чекати на одговор друге апликације. Обично ћете видети протоколе као што су НетБиос, НФС, РПЦ, и СКЛ радећи на овом слоју.

Транспортни слој (слој 4)

Тхе Транспорт Слој је један од најпознатијих ОСИ слојева ОСИ модела, јер је тај слој одговоран за пренос података између крајњих система и домаћина. Она диктира шта се шаље где и колико се шаље. На овом нивоу видите протоколе попут ТЦП, УДП, и СПКС. У случају да нешто пође по злу, Транспорт Лаиер такође има одговорност опоравак грешке до краја.

Мрежни слој (3. ниво)

Тхе Мрежни слој ОСИ модела има задатак да се бави већином усмеравања унутар мреже. Овај слој се бави просљеђивањем пакета и поставља руту којом пакети путују мрежом. Једноставније речено, Мрежни слој одређује како пакет путује на своје одредиште. Протоколи попут ТЦП / ИП, АпплеТалк, и ИПКС делују на овом слоју.

Слој везе података (слој 2)

На слоју 2 ОСИ модела имате Слој података за пренос података. Тхе Слој података за пренос података рукује пријеносима података с чвора на чвор и може се подијелити на слојеве; Контрола приступа медијима (МАЦ) Слој и Логицал Цонтрол Цонтрол (ЛЛЦ) Слој. Тхе МАЦ слој одређује како повезани рачунар приступа подацима у погледу дозвола. Са друге стране, слој ЛЛЦ контролише елементе као што су контрола протока, синхронизација оквира и скенирање грешака. Прекидачи раде на овом слоју.

Физички слој (Слој 1)

Ат Слој 1 имамо Физички слој. Тхе Физички слој је хардверски слој ОСИ модела који укључује мрежне елементе као што су хуб, каблови, етхернет и репетатори. На пример, овај слој је одговоран за извршавање промена електричног сигнала, попут укључивања лампица. На овом слоју ћете наићи мрежни, РС232, Банкомат, и ФДДИ. Већину времена администратори користе Физички слој да проверите да ли су каблови и уређаји правилно повезани.

Зашто је ОСИ модел важан?

Ако студирате на мрежном испиту као што је ЦЦНА, добро познавање ОСИ модела је веома важно за полагање испита и добијање сертификата. Међутим, осим те основне услужне функције, познавање ОСИ модела изнутра и извана вам даје боље разумевање како се уређаји широм ваше мреже међусобно повезују.

На много начина, ОСИ модел делује као мапа водича са Физички слој равно до Апликацијски слој са којим комуницирате на свом рачунару. Овај водич вам говори све од начина на који протоколи комуницирају са ОСИ слојем до начина на који је ваша мрежа заправо структурирана. Добро разумевање овог водича омогућиће вам кретање око администрације ваше мреже и решавање проблема због грешака у вашој услузи. Познавајући ОСИ модел изнутра и извана, ви сте у јакој позицији да надгледате своју мрежу.

Навели смо неколико разлога зашто се слојевити ОСИ модел користи у наставку:

  • Јединствени стандарди за произвођаче - ОСИ модел дефинише скуп стандардних модела за произвођаче око којих производе. Крајњи резултат су производи који могу радити заједно, а не раздвајати производе који не препознају ниједну заједничку основу.
  • Лакше за разумевање - Употреба слојевитог модела знатно олакшава разумевање како мрежа функционише. Раздвајање слојева помаже у разликовању важних процеса на мрежи.
  • Решавање проблема - Током протока проблема могу се циљати било какви протоколи или подаци који заузимају један слој ОСИ-ја. То омогућава администраторима да брже пронађу проблеме и прецизно утврде решења.

Такође видети: ЦЦНА Врхунски водич

Како се сетити ОСИ модела

ОСИ модел може бити веома компликован за памћење када први пут сазнате о њему. Међутим, постоје неки трикови које можете учинити да овај процес буде много лакши. Најлакши начин да се сетите ОСИ модела је коришћење мнемонике. Они вам помажу да ОСИ модел претворите у незаборавну реченицу. У наставку смо уврстили неке мнемонике како бисмо вам помогли да запамтите ОСИ модел:

  • Чини се да сви људи требају обраду података
  • Пингвин је рекао да Пепси нико не пије
  • Сви професионалци Претражујте врхунска места са крофима
  • Пицу кобасице не бацајте
  • Људи не требају да виде Пол Алена
  • Немојте ништа рећи продавачима
  • Молим вас, немојте учити глупаве скраћенице

Као што видите, ОСИ модел се може памтити, и напред и назад. Такође је добра идеја да смислите свој који ће вам помоћи да се сетите. Најбоље мнемонике је лако запамтити и додати елемент хумора.

ОСИ модел: Основе умрежавања

Учење ОСИ модела може изгледати застрашујуће, али читањем општих принципа модела и коришћењем неколико светлосних мнемоника можете бити сигурни да се увек можете присјетити слојева. Без обзира да ли се припремате за испит или једноставно желите да побољшате своје знање о умрежавању, ОСИ модел је користан систем који ће вам неизмјерно помоћи током процеса решавања проблема са мрежом..

ОСИ модел је подједнако важан ако радите у мрежном или телекомуникационом систему. Знајући то као на стражњој страни руке омогућава вам праћење информисаног мреже. Уосталом, ако не разумете ОСИ модел, тада немате потпуну видљивост о томе шта се дешава на сваком слоју ваше мреже. То вас оставља у лошем положају да дугорочно одржавате мрежу.

Такође видети:
Врхунски водич за ТЦП / ИП
Како започети као мрежни администратор

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

80 − 71 =

Adblock
detector