Objašnjeni SNMP-ovi i OID-ovi

SNMP mib i oidi

Svatko tko je upoznat s umrežavanjem čuo je za taj SNMP protokol. SNMP je vrsta protokola koji omogućava administratorima nadzor zdravlja hardvera i softvera. Uređaji s omogućenom SNMP-om mogu se daljinski nadgledati mrežnim alatima za praćenje radi praćenja performansi i dostupnosti. MIBs i OIDs neki su od tajnih sastojaka ovog kritičnog protokola.

SNMP ima brojne komponente ispod površine koje omogućuju vraćanje podataka o izvedbama natrag krajnjem korisniku. SNMP agenti, SNMP menadžeri, MIBs, i OIDs svi zajedno rade na omogućavanju tih transfera. U ovom ćemo članku pogledati što su brojači i mogućnosti i što oni rade. Međutim, prije nego što to učinimo, trebamo pogledati što je SNMP.

Što je SNMP?

SNMP ili Jednostavan protokol upravljanja mrežom je dobro poznati mrežni protokol koji sjedi na aplikacijskom sloju. SNMP protokol seže sve do 1989. godine i stvoren je kako bi uređaji mogli međusobno razmjenjivati ​​informacije putem mreže. Danas je SNMP koristi se za nadgledanje uređaja koji podržavaju SNMP i pogledajte kako se postiže napredak. SNMP arhitekturu čine SNMP menadžeri i SNMP agenti.

SNMP agenti su programi koji se izvode na uređajima koji su spojeni na mrežu. Oni uključuju uređaje s računala na sklopke, telefone i pisače. Agent uzima informaciju od MIB-a i predaje je SNMP menadžeru nakon postavljanja upita. Ti podaci uključuju podatke o statusu spojenog uređaja.

SNMP upravitelj je sustav koji je odgovoran za komunikaciju s povezanim SNMP agentima. Ovdje sjedi vaše rješenje za nadzor mreže. Upravitelj SNMP-a pita agente, prima odgovore od agenata i postavlja agentske varijable.

Odnos između SNMP upravitelja i SNMP agenta temelji se na porukama i naredbama. Te se poruke isporučuju u različitim oblicima. Neke od poruka koje razmjenjuju dvije komponente nalaze se u nastavku:

  • DOBITE - Poslano kada upravitelj SNMP-a pokušava preuzeti informacije od MIB-a kako bi saznao vrijednost varijable.
  • ODGOVOR - Agent šalje RESPONSE upravitelju SNMP-a kada odgovara na GET zahtjev. To omogućuje SNMP upravitelju varijable koje su izvorno zatražene.
  • GETNEXT - Upravitelj SNMP šalje ovu poruku agentu radi dobivanja informacija od sljedećeg OID-a unutar MIB stabla.
  • GETBULK - SNMP agent koristi GETBULK poruku za povlačenje tablica podataka koristeći puno različitih GETNEXT naredbi.
  • SET - SET je poruka koju SNMP upravitelj šalje agentu radi promjene konfiguracije i izdavanja naredbi.
  • TRAP - Upozorenje koje je poslao SNMP agent kako bi obavijestio upravitelja SNMP-a kada se događaj dogodi unutar uređaja.

Vidi također: Objasnio je SNMP

Što je MIB?

 MIB ili Informacijska baza za upravljanje je oblikovana tekstualna datoteka koja se nalazi u upravitelju SNMP-a namijenjena za prikupljanje informacija i organiziranje u hijerarhijski format. Upravitelj SNMP-a koristi podatke iz MIB-a za prevođenje i tumačenje poruka prije nego što ih pošalje na kraju krajnjem korisniku.

Resursi pohranjeni u MIB-u nazivaju se upravljanim objektima ili upravljačkim varijablama. Najjednostavniji način razmišljanja o MIB-u je kao centralno središte podataka unutar uređaja. MIB sadrži sve podatke o performansama kojima se pristupa prilikom utovara alata za praćenje mreže.

Što je OID?

Unutar MIB-a postoji mnogo različitih objekata kojima se može identificirati OID ili Identifikator objekta. OID je adresa koja se koristi za razlikovanje uređaja unutar MIB hijerarhije. OID se koristi za upućivanje na jedinstvene karakteristike i navigaciju kroz varijable na spojenom uređaju. Vrijednost ovih identifikatora varira od teksta do brojeva i brojača. Postoje dvije glavne vrste upravljanih objekata:

  • Skalar - Jedinstvena instanca objekta kao što je naziv uređaja koji je odredio dobavljač
  • tabličast - Objekti s više OID rezultata za jedan OID

Često su prikazani kao stablo. OID se formatira u nizu brojeva kao što je prikazano u nastavku:

1.3.6.1.4.868.2.4.1.2.1.1.1.3.3562.3

Svaka od ovih brojeva pruža informacije o odgovarajućim informacijama. Na primjer:

Iso (1)
.org (3)
.dod (6)
.internet (1)
.privati ​​(4)
. prijelaz (868)
.proizvodi (2)
.chassis (4)
. kartica (1)
.slotCps (2)
.cpsSlotSummary (1)
.cpsModuleTable (1)
.cpsModuleEntry (1)
.cpsModuleModel (3) .3562.3

OID gotovo uvijek počinju istim redoslijedom brojeva; 1.3.6.1.4.1. Mi ćemo u nastavku detaljno pogledati što znače ovi brojevi:

1 iso - ISO je naziv grupe koja je lansirala OID standard
.3 org - Organizacija navedena uz ovu brojku
.6 dod - Američko ministarstvo obrane
.1 internet - Određuje da će se komunikacija odvijati putem interneta
.4 private - Navodi da uređaj proizvodi privatna tvrtka
.1 poduzeće - navodi da je proizvođač poduzeće

Većinu vremena OID će isporučiti dobavljač od kojeg ste kupili svoj uređaj.

SNMP Dobivanje zahtjeva i SNMP zamki

Izvlačenje podataka s uređaja s SNMP-om može se obaviti na dva načina; s an SNMP Dohvati zahtjev ili an SNMP zamka. Zahtjev za dobivanje SNMP-a korisnik pregledava uređaj za podatke o izvedbi. Nakon što SNMP agent primi ovaj zahtjev, on šalje OID-ove koji mogu biti očitani od strane SNMP nadzornog sustava.

SA SNMP zamkama, SNMP agent automatski obavještava SNMP upravitelj kad se značajni događaj dogodi na uređaju. Zamke su važne, jer se šalju upravitelju SNMP-a bez anketiranja. Sukladno tome, zamke pomažu da se korisnik ažurira o promjenama unutar uređaja.

Bez SNMP zamki uređaji bi mogli predati podatke samo kada su ispitani. SNMP zamke također koriste MIB-ove. Ti MIB-ovi imaju svoje uvjete upozorenja koji se nalaze unutar uređaja. SNMP sustav za praćenje mora imati ove MIB-ove konfigurirane ili neće moći pristupiti zamkama koje je uređaj poslao.

Kako koristiti MIB-ove i OID-ove

Kao što smo gore raspravljali, svaki mrežni uređaj s omogućenom SNMP-om imat će vlastitu MIB tablicu s mnogo različitih OID-ova. U većini MIB-a postoji toliko mnogo OID-a da bi bilo nemoguće snimiti sve informacije. Umjesto da to radite ručno, morate koristiti alat za nadzor mreže kao što je Monitor performansi mreže SolarWinds ili Paessler PRTG mrežni monitor.

SolarWinds Network Performance MonitorDownload 30-dnevna BESPLATNA probna verzija

Paessler PRTG Network MonitorPreuzmi 30-dnevnu BESPLATNU probnu inačicu

Alati za praćenje SNMP-a dizajnirani su tako da mogu uzeti podatke s MIB-ova i OID-ova kako bi vam se predstavili u lako razumljivom obliku. Dobivanje zahtjeva i SNMP zamke pružaju mrežnim monitorima neobrađene podatke o performansama koji se zatim pretvaraju u grafičke prikaze, grafikone i grafikone. Kao takav, MIB-ovi i OID-ovi omogućuju vam nadgledanje više uređaja s omogućenom SNMP-om s jednog centraliziranog mjesta.

MIB-ovi i pisanje vlastitih MIB-ova

Jedna od zanimljivosti o MIB-ovima je ta možete stvoriti vlastite MIB-ove. Kada kupite novi uređaj, niste ograničeni na korištenje MIB-ova koji dolaze izvan okvira. Međutim, da biste stvorili svoj vlastiti MIB trebate znati koje predmete želite uključiti u nju. To možete zapisati kao popis. Nakon što napišete popis objekata, tada morate odrediti mjesto MIB-a u većoj OID hijerarhiji.

Novi MIB mora imati svoje mjesto unutar stabla na kojem se neće sudariti s bilo kojim već postojećim MIB-om. Najbolji način za pisanje MIB-a je korištenje postojećeg MIB-a kao predloška. Promjena imena i definicija unutar MIB-a pruža korisniku snažnu osnovu za kretanje naprijed. Ako se odlučite ići ovom rutom, dobra je ideja pokrenuti je putem MIB provjere sintakse kako biste bili sigurni da djeluje.

MIB i OID: Zupčanici u stroju

Iako je pretpostavka SNMP-a relativno jednostavna, arhitektura ponekad može biti varljivo složena. Važno je zapamtiti da odnos SNMP Manager i SNMP Agenta osigurava da korisnik može nadzirati više uređaja s jedne lokacije.

Kada učitavate alat za nadzor mreže, SNMP agenti šalju podatke iz cijele mreže. Informacije koje vidite na ekranu dobivaju se iz SNMP zamki i Prihvaćam zahtjeve. Te podatke možete pregledavati u obliku grafikona i grafikona, ali ti se podaci zapravo bilježe unutar MIB-ova i identificiraju s OID-ovima.

Podaci u MIB-u identificirani su s OID-om tako da mrežni nadzornici mogu uzimati točne informacije koje su im potrebne. Bez zahtjeva za dobivanje ID-a bilo bi nemoguće, jer alat za praćenje ne bi mogao pronaći varijable unutar MIB-a. MIB-ovi i OID-ovi su važan dio SNMP arhitekture. Te su dvije komponente ključne za omogućavanje nadziranja mrežne infrastrukture i pokretanja rješavanja problema.

Vidi također: Vodič za UDP (User Datagram Protocol)

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

50 + = 56

Adblock
detector