ПоверСхелл Цоммандс Цхеат Схеет

Поверсхелл цхеатсхеет


Када је у питању покретање команди на Виндовс-у, ПоверСхелл је постао помало ас у рупи. Годинама су ентузијасти били ограничени на ограничења командне линије за Виндовс, али 2006. године, ПоверСхелл се појавио као снажна алтернатива.

Шта је ПоверСхелл?

ПоверСхелл је интерактиван Интерфејс командне линије (ЦЛИ) и мотор за аутоматизацију који је Мицрософт дизајнирао да помогне у дизајнирању конфигурација система и аутоматизацији административних задатака. Овај алат има сопствену командну линију са јединственим програмским језиком сличним Перлу. У почетку је ПоверСхелл дизајниран за управљање објектима на рачунарима корисника.

Данас ПоверСхелл нуди корисницима широко окружење у којем могу извршавати и аутоматизовати задатке управљања системом. Корисник може приступити ресурсима из Ацтиве Дирецтори-а Екцханге Екцханге-у путем једног програма. У основи, ПоверСхелл омогућава кориснику приступ:

 • Командна линија
 • ПоверСхелл наредбе
 • .НЕТ Фрамеворк АПИ
 • Виндовс Манагемент Инструментатион
 • Виндовс Цомпонент Модел објекта

Пошто је ПоверСхелл постао апликација отвореног кода, корисници који имају Линук и Уник сада могу да приступе овој свестраној платформи. ПоверСхелл се углавном користи да помогне корисницима у аутоматизацији административних послова. Уместо да обавља заморне и понављајуће задатке, корисник може једноставно креирати скрипте и издавати команде, а ПоверСхелл ће их аутоматски довршити. Корисник може прилагодити стотине наредби, које се зове цмдлетс.

ПоверСхелл наредбе

Ево 25 основних ПоверСхелл команди:

Назив командеАлиасДесцриптион
Подесите локацију цд, цхдир, сл Поставља тренутну радну локацију на специфицирану локацију.
Гет-цонтент мачка, гц, тип Поставља садржај ставке на наведеној локацији.
Адд-Цонтент ац Додаје садржај наведеним ставкама, попут додавања речи у датотеку.
Сет-Цонтент сц Пише или замењује садржај у ставци новим садржајем.
Копија-предмет цопи, цп, цпи Копира предмет са једне локације на другу.
Обриши предмет дел, избрисати, рд, ри, рм, рмдир Брише наведене ставке.
Мове-Итем ми, покрет, мв Премешта ставку са једне локације на другу.
Сет-Итем си Мијења вриједност ставке у вриједност наведену у наредби.
Нова ставка ни Ствара нову ставку.
Старт-Јоб сајб Покреће Виндовс ПоверСхелл позадински посао.
Упоредите објект упоредити, диф Упоређује две групе објеката.
Групни објекат група Групирајте објекте који садрже исту вредност за одређене карактеристике.
Инвоке-ВебРекуест цурл, ивр, вгет Добија садржај са веб странице на Интернету.
Мера-објект мера Израчунава бројчана својства објеката и знакове, речи и редове у низовитим објектима, као што су датотеке ...
Ресолве-Патх рвпа Решава замишљене знакове у путу и ​​приказује садржај путање.
Ресуме-Јоб рујб Поново одустаје од суспендованог посла
Сет-Вариабле сет, св Поставља вредност променљиве. Ствара променљиву ако једна са траженим именом не постоји.
Схов-Цомманд схцм Ствара Виндовс ПоверСхелл наредбе у графичком прозору наредби.
Сорт-Објецт врста Поредава објекте по вредностима својстава.
Старт-Сервице сасв Покреће једну или више заустављених услуга.
Старт-Процесс сокови, старт Покреће један или више процеса на локалном рачунару.
Суспенд-Јоб сујб Привремено зауставља послове у току рада.
Чекај-посао вјб Потискује наредбени редак све док један или сви позадински послови Виндовс ПоверСхелл који се покрећу у сесији не буду…
Вхере-Објецт ?, где Бира објекте из колекције на основу њихових својстава.
Врите-Оутпут одјек, пиши Шаље наведене објекте следећој наредби у цјевоводу. Ако је наредба задња наредба у цјевоводу,…

Ево наше ПДФ верзије ПоверСхелл Цхеат Схеет-а. Кликните на слику испод да бисте отворили ПДФ на засебној картици прегледача коју можете да сачувате и користите као брзу референцу.

ПоверСхелл варалица (ПДФ)

Цомпаритецх-Поверсхелл-цхеатсхеет

Како се користи ПоверСхелл

ПоверСхелл је идеалан за корпоративне администраторе који изводе сложене операције управљања преко великих корпоративних мрежа. Уместо да ручно скупљате информације о стотинама различитих сервера и услуга (што би трајало дуго), једноставно можете покренути скрипту на ПоверСхелл-у да бисте аутоматски вратили информације.

Генерално гледано, ПоверСхелл је најкориснији за кориснике који имају претходно искуство са командним линијама. Да бисте користили ПоверСхелл, можете покренути разне цмдлете, скрипте, извршне датотеке и .НЕТ класе. За потребе овог чланка, углавном ћемо се фокусирати на цмдлете и скрипте како бисмо вам помогли да се суочите са основама.

Удеми има неколико најбоље оцењених курсева на ПоверСхелл-у који би вам могли бити корисни.

ПоверСхелл вс наредбени редак

За многе кориснике ПоверСхелл је боља алтернатива Цомманд Промпт-у. Разлог је тај што једноставно има више коњских снага. Једна од највећих разлика је у томе што ПоверСхелл користи цмдлете него команде. Цмдлетс смештају управљање регистром и Виндовс Манагемент Инструментатион у домет корисника. Супротно томе, наредбени редак је ограничен на много једноставније команде.

Постоји одређени прелаз у синтакси између две платформе јер ће ПоверСхелл прихватити неке наредбе наредбеног реда, попут ипцонфигтоцд. Међутим, то су познати као псеудоними, а не цмдлети. Друга кључна разлика је што је ПоверСхелл фокусиран на објекте. Сваки део података из цмдлет-а је објект, а не текст. На тај начин корисник олакшава навигацију кроз сложене податке. Укључивање .НЕТ оквира такође омогућава ПоверСхелл скриптама да користе .НЕТ интерфејсе. Укратко, ПоверСхелл је наредба на стероидима.

Учитавање ПоверСхелл-а

Пре него што смо се упознали са основама коришћења ПоверСхелл-а, прво морате да приступите главном интерфејсу. Ако сте корисник Виндовс 10, тада ћете већ имати приступ ПоверСхеллу 5. Корисници Виндовс 8-8.1 имају приступ ПоверСхеллу 4, али ако сте у систему Виндовс 7, мораћете да га инсталирате у .НЕТ оквир. У свим оперативним системима ПоверСхелл нуди два различита интерфејса.

Напреднија је Интегрисано окружење за скрипте, које делује као свеобухватни ГУИ за искусне кориснике. Основна алтернатива је ПоверСхелл конзола, која кориснику даје командну линију за уношење својих наредби. Почетницима се саветује да се придржавају последњег док не науче основе ПоверСхелл-а.

Да бисте покренули ПоверСхелл на Виндовс 10, морате бити администратор. Пријавите се као администратор, кликните на Почетак, и крећите се по вашим апликацијама док не пронађете локацију Виндовс ПоверСхелл. Кликните десним тастером миша и изаберите Покрени као администратор. У Виндовс 8.1, једноставно потражите ПоверСхелл у свом Систем фолдер. Слично томе, у систему Виндовс 7 задани је директориј за ПоверСхелл Прибор након инсталирања програма.

Како покренути Цмдлетс

како покренути цмдлетс поверхелл

Укратко, цмдлет је наредба са једном функцијом. Унесите цмдлет у наредбену линију баш као што бисте то радили са традиционалном наредбом или услужним програмом. Цмдлетс су главни начин за интеракцију с ЦЛИ-ом. У ПоверСхелл-у, већина цмдлетова је написана у Ц # и састоји се од упутстава дизајнираних за извођење функције која враћа .НЕТ објект.

У ПоверСхелл-у се може користити преко 200 цмдлета. Наредба Виндовс ПоверСхелл није осетљива на велика и мала слова, тако да се ове команде могу уносити у малим или малим словима. Главни цмдлети су наведени испод:

 • Гет-Лоцатион - Набавите тренутни директориј
 • Подесите локацију - Набавите тренутни директориј
 • Мове-итем - Премештање датотеке на нову локацију
 • Копирај-ставку - Копирајте датотеку на нову локацију
 • Преименуј - ставка Преименуј постојећу датотеку
 • Нова ставка - Креирајте нову датотеку

За потпуну листу команди које су вам доступне, користите цмдлет Гет-Цомманд. У наредбену линију бисте унијели следеће:

ПС Ц: \> Гет-Цомманд

Важно је напоменути да Мицрософт ограничава кориснике у коришћењу прилагођених ПоверСхелл цмдлета у заданим подешавањима. Да бисте користили ПоверСхелл цмдлете, морате да промените ЕкецутионПолици од Ограничен до РемотеСигнед. Даљински потписан ће вам омогућити да покренете сопствене скрипте, али ће зауставити непотписане скрипте од других корисника.

Да бисте променили своју Извршну политику, откуцајте следећу наредбу ПоверСхелл:

ПС Ц: \>   Сет-ЕкецутионПолици

Да се ​​променим у РемотеСигнед, откуцајте следећу команду:

ПС Ц: \> Сет-ЕкецутионПолици -ЕкецутионПолици РемотеСигнед

Обавезно се налазите на администраторском налогу како бисте имали дозволу за постављање нове смернице извршења.

Како покренути скрипте

како покренути скрипте поверсхелл

Процеси и наредбе засновани на скрипту део су основа свестраности ПоверСхелл-а. У ПоверСхелл-у је скрипта текстуална датотека са пс1 екстензијом у називу датотеке. Да бисте креирали нову скрипту, једноставно можете отворити Виндовс нотепад, откуцати команде и сачувати са '.пс1' на крају имена.

Да бисте покренули скрипту, унесите фасциклу и име датотеке у ПоверСхелл прозор:

ПС ц: \ поверсхелл \ миневсцрипт.пс1

Када то учините, одабрана сценарија ће се покренути.

Желите да креирате сопствене скрипте ПоверСхелл-а? Скоро 5к студената похађало је овај Удеми курс за Адванцед Сцриптинг помоћу ПоверСхелл-а.

Преклапање са Виндовс командама

Када сте нови у ПоверСхелл-у може вам бити претерано покушати и научити потпуно нову библиотеку команди. Међутим, оно што већина нових корисника не схвата је да се синтакса која се користи у Виндовс командној линији преклапа са ПоверСхелл-ом. То је олакшано чињеницом да ПоверСхелл није осетљив на велика и мала слова.

Слично као и Цомманд Промпт, на ПоверСхелл-у, цд команда и даље мења директоријуме, а дир и даље даје списак датотека унутар одабране мапе. Као такво, важно је запамтити да не морате нужно почети испочетка. Ако ово узмете у обзир, помоћи ћете да се умањи крива учења са којом се суочавате током коришћења ПоверСхелл-а и смањи број нових команди које морате научити.

Имајући у виду, важно је напоменути да се оне не сматрају потпуним ПоверСхелл командама толико колико су алиаси (Поверсхелл-ово име за Виндовс наредбене наредбе). Иако можете испробати неке наредбе Цомманд Промпт-а у ПоверСхелл-у, требало би да научите што више о новим. Ипак, искуство Цомманд Промпт-а дефинитивно може помоћи новим корисницима да се ухвате у коштац са ПоверСхелл-ом и удари у земљу.

Израда сигурносне копије СКЛ базе података

поверсхелл СКЛ

Многи људи користе ПоверСхелл за израду сигурносних копија база података СКЛ. Сучеље командне линије може вршити сигурносне копије базе података, сигурносне копије датотека и сигурносне копије дневника трансакција. Постоји много начина за сигурносно копирање базе података у ПоверСхелл-у, али један од најједноставнијих је употреба наредбе Бацкуп-СклДатабасе. На пример:

ПС Ц: \> Бацкуп-СклДатабасе -СерверИНстанција “Цомпутер \ Инстанце” -Датабасе “Датабасецентрал”

Ово ће створити сигурносну копију базе података са називом „Датабасецентрал“ (или именом ваше одабране базе података “.

Да бисте направили сигурносну копију дневника трансакција, унели бисте:

ПС Ц: \> Бацкуп-СклДатабасе -СерверИнстанце “Рачунар \ Инстанца” -Дабаза “Датабасецентрал” -БацкупАцтион Лог

Ово ће креирати дневник трансакција изабране базе података.

Основне наредбе ПоверСхелл-а

Коришћењем псеудонима до сада ћете добити само ПоверСхелл, зато је важно да се обавезате да научите све што можете о матичним командама ПоверСхелл-а. Дотакли смо се неких од горе наведених, али ћемо у наставку детаљније разбити главне.

Нађи помоћ

Ова наредба би требала бити на самом врху листе нових корисника када је у питању ПоверСхелл. Наредба Гет-Хелп може се употребити за буквално помоћ с било којом другом наредбом ПоверСхелл. На пример, ако знате име наредбе, али не знате шта она ради или како да је употребите, наредба Гет-Хелп обезбеђује потпуну синтаксу наредби.

На пример, ако желите да видите како Гет-Процесс функционише, откуцали бисте:

ПС Ц: \> Гет-Хелп -Наме Гет-ПроцессПС Ц: \> Сет-ЕкецутионПолици

Као што је речено у овом водичу, Мицрософт има ограничену политику извршења која спречава скриптирање на ПоверСхелл-у, осим ако га не промените. Када постављате политику извршења, имате четири могућности за бирање:

 • Ограничен - Задана политика извршавања која спречава покретање скрипти.
 • Сви потписани - Покреће скрипте ако их потпише поуздан издавач
 • Даљински потписан - Омогућује покретање скрипти које су креиране локално
 • Неограничено - Политика без ограничења за покретање скрипти

ПС Ц: \> Гет-ЕкецутионПолици

Ако користите ПоверСхелл, можда нећете увек радити на серверу који сте упознати. Извођење наредбе Политика за покретање извршења омогућиће вам да видите која су правила активна на серверу пре него што покренете нову скрипту. Ако након тога видите да дотични сервер ради под ограниченом политиком, можете то имплементирати Сет-ЕкецутионПолици наредба за промену.

Гет-Сервице

Једна од најважнијих команди је Гет-Сервице, која кориснику пружа списак свих сервиса инсталираних у систему, како покретаних тако и заустављених. Овај цмдлет се може усмеравати коришћењем одређених назива услуга или објеката.

На пример, ако бисте унели ПС Ц: \> Гет-Сервице, приказаће вам се листа свих сервиса на рачунару, њихови статуси и приказана имена.

Да бисте користили ову наредбу за дохваћање одређених услуга, откуцајте: ПС Ц: \ Гет-Сервице “ВМИ *” да бисте преузели све услуге које започињу с ВМИ.

Ако желите да ограничите излаз на активне сервисе на рачунару, унесите следећу команду:

ПС Ц: \ Гет-Сервице | Вхере-Објецт {$ _. Статус -ек "Руннинг"}

ЦонвертТо-ХТМЛ

Када користите ПоверСхелл, можда желите да направите извештај о информацијама које сте видели. Један од најбољих начина да се то постигне је коришћење овог ЦонвертТо-ХТМЛ команда. Овај цмдлет вам омогућава да правите извештаје са табелама и бојом, што може помоћи у визуелизацији сложених података. Једноставно одаберите објект и додајте га команди. На пример, можете откуцати:

Гет-ПСДриве | ЦонвертТо-Хтмл

Ово враћа масу информација, тако да је добра идеја ограничити га на датотеку са командом Оут-Филе. Боља алтернативна наредба је:

Гет-ПСД диск | ЦонвертТо-Хтмл | Оут-Филе -ФилеПатх ПСДривес.хтмл

На овај начин ће се генерисати ХТМЛ датотека у облику табеле. На пример:

хтмл табела

Затим можете додати своје боје и обрубе да бисте усавршили презентацију.

Екпорт-ЦСВ (и Гет-Сервице)

Ништа мање важно за повећање видљивости је и наредба Екпорт-ЦСВ. Омогућава вам извоз података ПоверСхелл-а у ЦСВ датотеку. У суштини, ова наредба креира ЦСВ датотеку која компилира све објекте које сте изабрали у ПоверСхелл-у. Сваки објект има своју линију или ред у ЦСВ датотеци. Ова наредба се првенствено користи за креирање табела и дељење података са екстерним програмима.

Да бисте користили ову наредбу, откуцали бисте:

ПС Ц: \> Гет-Сервице | Екпорт-ЦСВ ц: \ сервице.цсв

Важно је запамтити да не форматирате објекте пре него што покренете Екпорт-ЦСВ наредбу. То је зато што форматирање објеката резултира тиме да се у ЦСВ датотеку смештају само форматирана својства, а не сами изворни објекти. У случају да желите послати одређене особине објекта у ЦСВ датотеку, употријебите Селецт-Објецт цмдлет.

Да бисте користили Селецт-Објецт цмдлет, тип:

ПС Ц: \> Гет-Сервице | Селецт-Објецт Наме, Статус | Екпорт-ЦСВ ц: \ Сервице.цсв

Гет-Процесс

Ако желите да видите све процесе који се тренутно раде на вашем систему, Гет-Процесс команда је веома битна. Да бисте добили листу свих активних процеса на рачунару, откуцајте:

ПС Ц: \ Гет-Процесс

Имајте на уму да ако не наведете ниједан параметар, добићете квар сваког активног процеса на рачунару. Да бисте одабрали одређени процес, смањите резултате према имену процеса или ИД-у процеса и комбинујте их са Формат-Лист цмдлет, који приказује све доступне особине. На пример:

ПС Ц: \ Гет-Процесс виндоврд, екплорер | Формат-Лист *

То вам омогућава свеобухватан надзор свих активних процеса.

Гет-ЕвентЛог

набавите догађајни сигурносни цмдлет

Ако икада желите да приступите евиденцијама догађаја (или евиденцијама на удаљеним рачунарима) док користите ПоверСхелл, тада ће вам требати Гет-ЕвентЛог команда. Овај цмдлет ради само на класичним записима догађаја, па ће вам требати Гет-ВинЕвент наредба за записе касније од Виндовс Виста.

Да бисте покренули наредбу дневника догађаја, откуцајте:

ПС Ц: \> Гет-ЕвентЛог -Лист

Ово ће показати све записе догађаја на рачунару.

Један од најчешћих разлога због којег корисници гледају у записнике догађаја је да виде грешке. Ако желите да видите догађаје грешака у свом дневнику, једноставно укуцајте:

ПС Ц: \> Гет-ЕвентЛог -ЛогНаме Систем -ЕнтриТипе Грешка

Ако желите да забележите догађаје са више рачунара, одредите које уређаје желите да прегледате (доле су наведени као „Сервер1“ и „Сервер2“). На пример:

ПС Ц: \> Гет-ЕвентЛог - Назив „Виндовс ПоверСхелл“ -ЦомпутерНаме „локални рачунар“, „Сервер1“, „Сервер2“.

Параметри помоћу којих можете претраживати евиденције догађаја укључују:

 • После - Корисник одређује датум и време, а цмдлет ће лоцирати догађаје који су се догодили након
 • АсБасеОбјецт - Обезбеђује Систем.Диагностицс.ЕвентЛогЕнтри за сваки догађај
 • АсСтринг - враћа излаз као низове
 • пре него што - Корисник одређује датум и време, а цмдлет ће лоцирати догађаје који су се догодили раније
 • ЦомпутерНаме - Користи се за упућивање на удаљени рачунар
 • ЕнтриТипе - Одређује врсту уноса догађаја (Грешка, Ревизија неуспеха, Ревизија успеха, Информације, Упозорење)
 • Индекс - Одређује вредности индекса од којих цмдлет проналази догађаје из
 • Листа - Пружа листу дневника догађаја
 • Корисничко име - Одређује корисничка имена повезана са одређеним догађајем

 Стоп-Процесс

заустављање заустављања

Када користите ПоверСхелл, није неуобичајено да се догоди замрзавање процеса. Кад год се то догоди, можете користити Гет-Процесс да бисте пронашли име процеса који има потешкоће и затим га зауставили помоћу Стоп-Процесс команда. Генерално, поступак прекидате по његовом имену. На пример:

ПС Ц: \> Стоп-Процесс - Назив „нотепад“

У овом примеру, корисник је укинуо Нотепад коришћењем наредбе Стоп-Процесс.

ПоверСхелл: Снажан интерфејс командне линије

Иако се прелазак на ПоверСхелл може чинити прилично сложеним, интерфејс командне линије делује слично као и било који други. Можда има своје јединствене цмдлете, али богатство мрежних ресурса може вам помоћи у било којем административном задатку који се сјетите. Да бисте максимално искористили ПоверСхелл, једноставно се морате навикнути на мноштво команди које су вам доступне.

Као новог корисника, лако га је изненадити ПоверСхелл'с 200 плус цмдлети. Обавезно започните са интерфејсом наредбеног ретка пре него што пређете на фулл-пуни ГУИ. Без обзира да ли сте нови у интерфејсима ПоверСхелл или командне линије, на мрежи је доступно више него довољно информација које ће вам помоћи да искористите овај моћни алат.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 3 =