Pregled preglednika performansi mreže SolarWinds (NPM)

Pregled preglednika performansi mreže SolarWinds

Nadzor mreže pomoću NPM-a SolarWinds

SolarWinds je jedan od vodećih svjetskih proizvođača softvera za upravljanje IT-om. Tvrtka je Monitor performansi mreže (NPM) jedan je od njegovih ključnih proizvoda. Ovaj se sustav usredotočuje na nadzor zdravlja uređaja spojenih na mrežu. Hardver koji SolarWinds NPM prati, uključuje mrežnu opremu, poput usmjerivača i sklopki; uređaji krajnjih točaka, uključujući terminale, stolna računala i mobilne uređaje; i uredska oprema, poput pisača. Proces stalnog praćenja okuplja se metrika koji služe rješavanje problema zadaci.

NPM uključuje nadzornu ploču s sveobuhvatnim kontrolama koje vam mogu pomoći prilagoditi vaše poglede na mrežne podatke i filtrirati događaje o kojima izvještava sustav. Ovo je vrlo fleksibilan sustav koji je pogodan za sve veličine mreže. NPM je samostalni paket.

Platforma Orion

SolarWinds proizvodi niz sustava za upravljanje infrastrukturom, a svi ti sadržaji, uključujući upravitelja mreže performansi napisani su na zajedničkoj platformi, tzv. Orion. Sav softver temeljen na Orionu funkcionirat će u skladu ako se kupi zajedno, zahvaljujući brojnim točkama razmjene podataka i zajedničkim modulima.

Koliko košta NPM SolarWinds?

Mrežni monitor performansi prodaje se kao fiksni paket. Ne postoje različiti paketi s različitim nizovima funkcija. Međutim, cijene bodova za sustav povećavaju se veličinom mreže na kojoj će se pokretati.

Veličina mreže prosuđuje se prema faktoru koji se naziva "elementi". Elementi koji doprinose prebroju koji uspostavlja razinu cijene licence za softver za nadgledanje mreže koji kupujete uključuju sljedeće mrežne karakteristike.

  • sučelja - oni uključuju preklopne portove i fizička i virtualna sučelja, poput VLAN-ova
  • čvorovi - to znači broj mrežne opreme, kao što su prekidači, usmjerivači, mrežne pristupne točke i poslužitelji
  • volumeni - ovo se odnosi na logičke diskove koje pratite

Nakon što revidirate mrežu kako biste dobili broj svake od tih kategorija podataka, morate uzeti najveći od tri broja koja proizlaze iz vaše zalihe. Ovo je broj koji biste trebali koristiti prilikom naručivanja softvera.

VIŠE INFORMACIJA NA SLUŽBENIM SOLARWINDS SITE:

www.solarwinds.com/network-performance-monitor/

SolarWinds Network Performance MonitorDownload BESPLATNO probno razdoblje od 30 dana na SolarWinds.com

Dostupni planovi su:

PlanMax broj elemenata Podrška i održavanjeCena $
NPM SL100   100 1 godina 2955
NPM SL250 250 1 godina 6720
NPM SL500 500 1 godina 10.445
NPM SL2000 2000 1 godina 19.345
NPM SLX Nema ograničenja 1 godina 32.525

Svi planovi uključuju iste značajke. Kupnja licence daje vam pravo za korištenje softvera za nadgledanje mreže zauvijek a njegov će kapacitet biti ograničen na maksimalni broj elemenata koji su dopušteni odabranim planom. Ako se vaša mreža širi iznad ograničenja za koji ste platili, morat ćete nadograditi svoj plan. U cijenu je uključena jedna godina podrške i održavanja. Element za održavanje omogućava pristup ažuriranjima softvera i zakrpama koje su objavljene tijekom prve godine korištenja. Na kraju prve godine morate platiti godišnju naknadu za nastavak plana održavanja i podrške.

Koji su NPM elementi i značajke SolarWinds?

Postupci rada Mrežnog monitora performansi temelje se na Jednostavnom protokolu za praćenje mreže. Ovo je mrežni standard koji zahtijeva agentski program instaliran na svim uređajima. Svaki uređaj koji se može povezati s mrežom već će imati instaliran SNMP agent kao dio svog softvera. SNMP zahtijeva središnji regulator, a mrežni monitor performansi pruža ovu funkciju.

Ostale glavne značajke SolarWinds Network Performance Monitor su:

Automatsko otkrivanje NPM mreže

SNMP kontroler komunicira sa svim agentima instaliranim na uređajima vaše mreže. Ne morate postavljati sustav unosom adresa i vrsta svih tih uređaja jer će NPM sustav koristiti SNMP poruke kako bi otkrio sve te agente. Potom se identifikatori svakog uređaja prikazuju na nadzornoj ploči.

Otkrivanje NPM mrežeNPM mrežni alat za otkrivanje

Početna stranica nadzorne ploče daje sakupljene podatke, ali dobivate i popise uređaja s uređajem za provjeru i ispitivanje trenutnog stanja tog čvora. Članstvo u mreži redovito se ažurira, pa ako dodate, uklonite, preimenujete ili premjestite uređaj, te se promjene odražavaju u NPM podacima bez ikakve ručne intervencije.

Nadgledanje mrežnih uređaja s NPM-om

Glavni zadatak NPM-a SolarWinds je anketirati SNMP agente za prikupljanje podataka o statusima svih uređaja koje sponzoriraju. Ova funkcija prikupljanja i usporedbe podataka glavna je svrha mrežnog monitora. Informacije su lako dostupne na nadzornoj ploči koja integrira grafičke elemente i kodiranje u boji kako bi se istaknuo status mrežne opreme.

NPM uređaji su aktivni

NPM uređaji ActiveStruktura podataka SNMP-a teško je dešifrirati. Međutim, redovne poruke koje šalju SNMP agenti sadrže veliku količinu potencijalno kogentnih podataka. Monitor prolazi kroz sve mjerne podatke koje prijavljuju agenti i interpretira ih u značajne informacije. Možete čak odlučiti zanemariti neke uređaje i dati prednost drugima.

NPM uređaj spuštanjeNPM uređaj spuštanje

Postavljanje uvjeta uzbunjivanja

Ključna sposobnost SNMP agenata je njihova sposobnost da nadjačaju svoj pasivni način izvještavanja i pošalju „zamku“ poruku kada se dogodi promjena statusa između zahtjeva za informaciju od kontrolera. Mrežni monitor performansi prikazuje ta upozorenja odmah na nadzornoj ploči. Ukupni statusi mreže mogu se postaviti kao prilagođena upozorenja. Lako je postaviti ograničenja pravila kako biste stvorili upozorenja koja ne prijavljuju samo sesije zamki SNMP-a. Ova mogućnost omogućuje vam i filtriranje nekritičnih ili dnevnih upozorenja o promjeni statusa kako biste spriječili da vaše identifikacije istinski kritičnih kvarova bude zamrznuto porukama održavanja, poput upozorenja o niskom toneru pisača..

NPM upozorenje - više uvjetaNPM upozorenje - više uvjeta

Obrada upozorenja može se filtrirati i instalirati tako da nekritična upozorenja mogu prijeći u datoteke dnevnika. Međutim, to ne znači i da se zanemaruju relativno manja upozorenja možete odrediti kombinaciju uvjeta koji bi se nagomilali u ozbiljnom problemu. Nadzorna ploča pruža vam mogućnost pokretanja vanjskih programa kada se pojave određeni uvjeti upozorenja. Također možete imenovati račune e-pošte koji bi trebali biti obaviješteni o datim upozorenjima, a te se obavijesti mogu slati i SMS-om. Ove mogućnosti omogućuju vam automatizaciju nekih odgovora, a također izravne podatke onima koji su odgovorni za određene uređaje. Dakle, ako imate ugovor o usluzi s vanjskom stranom, možete dobiti obavijest o kvaru opreme izravno na Službu za pomoć te tvrtke, štedeći vam vrijeme upućivanja poziva i čekanja u redu.

Analiza performansi

Informacije o mogućim kvarovima prije nego što se dese vjerojatno su vrsta usluge koju tražite u paketu mrežnog monitora. No SolarWinds Monitor performansi mreže ide i korak dalje podrška rješavanju problema i vaš napor da spriječite prekide u radu sustava. Neki mrežni alati mogu vam pomoći identificirati određeni izvor potencijalno važnih informacija, ali ne i druge. Skupljanje podataka iz različitih mrežnih čvorova na analizu može biti komplicirano. Često morate pribjeći uvozu podataka u proračunsku tablicu kako biste pokušali dobiti jasniju sliku utjecaja statusa i oštećenja zbog pretrpanog oštećenja..

Detalji NPM čvora Vital Stats Core

Značajke analize performansi mrežnog monitora performansi omogućuju vam prikupljanje podataka s različitih čvorova i gledanje različitih vrsta podataka jedan pored drugog. Povlačenje i ispustanje omogućuje vam sastavljanje izvješća o izvedbi da biste ih gledali jedan pored drugog, promatrajući ili žive ili povijesne podatke. Widgeti grafičkih prikaza grafikona olakšavaju praćenje utjecaja na izvedbu kad poravnate svoje ciljne izvore podataka na zajedničkoj vremenskoj traci. Rezultati vaše analize mogu se vratiti u monitor jer ćete moći pročistiti svoja pravila upozorenja o statusu nakon što od analize izaberete bolje informacije o performansama.

Izvješćivanje i dijeljenje podataka

Funkcije analize i vizualizacije podataka na nadzornoj ploči SolarWinds NPM odlični su alati za prepoznavanje problema s performansama. Mogućnosti sustava za izvješćivanje omogućuju vam snimanje trenutnih podataka, zbirnih izvora i prikaz analiza povijesnih podataka.

Izvještaj o NPM SLA završno

Ovaj se izlaz može isporučiti u distributivnom obliku koji će vam omogućiti da ilustrirate postignute ciljeve, izvještavate o rezultatima tima i provjerite SLA ciljeve.. Modul nazvan PerfStack generira URL vaših prikupljenih podataka podataka, koje možete e-poštom poslati dionicima da promiču raspravu i suradnju.

Podrška za više dobavljača

Vjerojatnost je da je vašu mrežnu opremu proizvelo više različitih dobavljača. Univerzalnost SNMP strukture koju koristi Network Performance Monitor prevazilazi problem nespojivosti softvera.

NPM mreža većeg broja dobavljača - sažetak

Iako se softver za nadzor i nadzorna ploča mogu instalirati samo na Windows, Operativni sustav ili vrsta firmvera uređaja koje želite nadzirati ne bi razmatrali. Monitor može komunicirati s SNMP agentima bez obzira koji temeljni operativni sustav podržava vaše uređaje.

7. Bežično biranje

SolarWinds NPM nije ograničen na nadgledanje LAN-ova. Sustav proširuje svoje mogućnosti i na bežične mreže i hibridne sustave. Monitor može provjeriti jačinu signala i može otkriti mrtve zone. Nadzorna ploča uključuje odličnu vizualizaciju koja pokazuje otisak signala vaše wifi opreme. Ove će vam informacije omogućiti da planirate fizički položaj usmjerivača i repetitora.

NPM integrirano bežično biranje

Bežične značajke mrežnog monitora performansi pravi su bonus jer može otkriti luđačke uređaje na mreži. Ovo je važna mrežna sigurnosna funkcija koja će osoblju olakšati upotrebu vlastitih uređaja na poslu. Okružje BYOD zahtijeva primjenu različitih pravila radi obračuna različitih vrsta uređaja i pristupa grupi korisnika. SolarWinds NPM uključuje ove mogućnosti.

Praćenje virtualnog okoliša

Element virtualizacije NPM-a

Ako pokrenete virtualizacije, to će se uključiti u pokrivenost mrežnog monitora. Odjeljak na nadzornoj ploči posvećen je virtualnom okruženju, a čak će se proširiti i na oblačne usluge i uključiti ih u postupak otkrivanja mreže..

Analiza mrežnog puta NetPath s NPM-om

Značajka analize mrežnog puta NetPath tvrtke SolarWinds NPM daje vizualni prikaz vaše topologije mreže. Ne morate postavljati ovaj izgled na nadzornoj ploči jer se automatski sastavlja tijekom faze otkrivanja mreže. Mrežna karta prikazuje vam količinu prometa po vezi i na cijelim stazama. Mrežna karta uključuje virtualno okruženje, pa čak i prati protok podataka putem interneta kako bi se prikazale pristupne rute oblačnim uslugama. Ovo je zbog NetPath uključuje element Traceroute koji pomaže u rješavanju zastoja u prometu.

NetPath dijagramNetPath - Analiza mrežnog puta

Tokove prometa može nadzirati korisnik, aplikacija, protokol ili uređaj. Mrežne karte pomoći će vam da izolirate uska grla i pogreške u vašoj mreži. Pomoću ovih podataka možete bolje raspoređivati ​​zadatke za rješavanje stručnjacima članovima tima i pružateljima usluga.

Koji su zahtjevi sustava?

Ne zaboravite da je Softver SolarWinds NPM može se instalirati samo na Windows. Paket stvara dvije usluge, a to su aplikacijski poslužitelj i poslužitelj baze podataka. Ova dva dijela ne mogu se instalirati na isti stroj. Hardverski zahtjevi za sustav povećavaju se s višim razinama mogućnosti nadgledanja elemenata. Odnosno, za pokretanje vam je potrebno snažnije računalo NPM SL2000 nego što trebate trčati NPM SL100.

Trebaš Windows Server 2012 ili Windows Server 2016 za oba elementa sustava. Vaše okruženje baze podataka mora se temeljiti na Microsoft SQL Server 2012, 2014, ili 2016.

Računalo na koje želite pokrenuti monitor po potrebi barem četverojezgreni procesor s taktom takta 2,5 GHz. Ta brzina za SLX izdanje treba biti najmanje 3 GHz. Računalo koje ugošćuje bazu podataka također bi trebalo imati četverojezgreni procesor, ali treba brzinu od najmanje 3 GHz čak i za NPM SL100.

Memorija koja vam je potrebna za softver za nadgledanje softvera i host za bazu podataka prikazana je u nastavku za svaku verziju mrežnog monitora.

PlanApplication server RAMDatabase poslužitelj RAM
NPM SL100   6-8 GB 8 GB
NPM SL250 6-8 GB 8 GB
NPM SL500 8-10 GB 10 GB
NPM SL2000 10-16 GB 10-64 GB
NPM SLX 18-32 GB 64-128 GB

U svim su vam slučajevima potrebna dva tvrda pogona od 15 GB 15K. Vaša mrežna kartica mora biti najmanje 1 GbE.

Sažetak

Iako vam se može dopasti isprobati mrežni nadzor performansi za malu mrežu, njegova je funkcionalnost pogodnija za srednje i velike sustave. Njegove dodatne funkcije i vizualizacije doista će povećati produktivnost administracije i stabilnost mreže za velike i komplicirane mreže.

Postoje neke vrlo lijepe dodatne značajke sa SolarWinds Network Performance Monitorom, koje obično ne biste očekivali od ove kategorije softvera za nadgledanje mreže. Oni uključuju mogućnost postavljanja prilagođenih uvjeta uzbune iz kombiniranih mrežnih izvora podataka, tako da ne bilježite samo statuse pojedinih uređaja. NetPath modul je još jedan lijepi uslužni program koji proširuje mogućnosti rješavanja problema Mrežni monitor performansi na područje analizatora propusnosti. Mogućnost nadgledanja virtualnih okruženja, bežičnih mreža i internetskih ruta dodaje se funkcijama praćenja LAN za stvaranje a doista globalna usluga praćenja to bi bilo vrlo dobro za hibridne i složene mrežne topologije.

Vjerojatno je najteži dio postupka narudžbe izrada koliko elemenata sadrži vaša mreža. Međutim, možete natjerati sustav da taj broj radi za vas SolarWinds nudi 30-dnevno besplatno probno testiranje mrežnog monitora a stavka izbornika na nadzornoj ploči daje vam broj elemenata.

Mrežni monitor performansi zaista je vrhunski paket mrežnog upravitelja. Bez sumnje, sve te sjajne osobine dolaze po cijeni, zbog čega stvarno morate preuzeti softver za spin na besplatnoj probnoj verziji prije nego što izvršite kupnju.

Ako otkrijete da zaista ne biste mogli živjeti bez svih pogodnosti ovog paketa kako se bliži kraj probnog postupka, trošak je u potpunosti opravdan. Ako zaista ne upotrebljavate mnoge dodatne značajke Network Performance Monitor tijekom besplatnog probnog razdoblja, možda biste mogli upravljati mrežom pomoću puno manjeg sustava. U svakom slučaju, besplatno probno razdoblje činit će važan korak u vašem procesu donošenja odluka.

SolarWinds NPMPreuzmi 30-dnevno BESPLATNO probno razdoblje

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

77 − 76 =

Adblock
detector