Преглед СоларВиндс Нетворк Перформанце Монитор (НПМ)

Преглед перформанси мреже СоларВиндс

Надгледање мреже помоћу НПМ-а СоларВиндс

СоларВиндс је један од водећих светских произвођача софтвера за управљање ИТ-ом. Компанија је Монитор перформанси мреже (НПМ) је један од његових кључних производа. Овај систем се фокусира на надгледање здравља уређаја повезаних на мрежу. Хардвер који СоларВиндс НПМ прати, укључује мрежну опрему, попут рутера и склопки; крајњи уређаји, укључујући терминале, десктоп рачунаре и мобилне уређаје; и канцеларијску опрему, попут штампача. Процес сталног праћења се окупља метрике које служе решавање проблема задацима.

НПМ садржи контролну таблу са свеобухватним контролама које вам могу помоћи да прилагодите своје приказе мрежних података и такође филтрирате догађаје о којима извештава систем. Ово је веома флексибилан систем погодан за било коју величину мреже. НПМ је самостални пакет.

Платформа Орион

СоларВиндс производи низ система за управљање инфраструктуром, а сви ови, укључујући Нетворк Перформанце Манагер су написани на заједничкој платформи, тзв. Орион. Сав софтвер заснован на Ориону деловаће у складу ако се купује заједно, захваљујући бројним тачкама размене података и уобичајеним модулима.

Колико кошта НПМ СоларВиндс?

Мрежни монитор перформанси се продаје као фиксни пакет. Не постоје различити пакети са различитим низовима функција. Међутим, цене бодова за систем повећавају се величином мреже на којој ће се покретати.

Величина мреже процењује се по фактору који се зове „елементи“. Елементи који доприносе бројању који успоставља ниво цене лиценце за софтвер за надгледање мреже који купујете укључују следеће карактеристике мреже.

  • Интерфејси - они укључују портове за пребацивање и физичке и виртуелне интерфејсе, попут ВЛАН-ова
  • Чворови - то значи број мрежне опреме, као што су прекидачи, рутери, мрежне приступне тачке и сервери
  • Волумен - ово се односи на логичке дискове које пратите

Након што сте извршили ревизију ваше мреже да бисте добили број сваке од ових категорија података, морате узети највећи од три броја која су резултат вађења залиха. Ово је број који треба да користите приликом наручивања софтвера.

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА НА СЛУЖБЕНОМ МЕСТУ СОЛАРВИНДС:

ввв.соларвиндс.цом/нетворк-перформанце-монитор/

СоларВиндс Нетворк Перформанце МониторДовнлоад БЕСПЛАТНО 30-дневно суђење на СоларВиндс.цом

Доступни планови су:

ПланМак број елемената Подршка и одржавањеЦена $
НПМ СЛ100   100 1 година 2.955
НПМ СЛ250 250 1 година 6,720
НПМ СЛ500 500 1 година 10,445
НПМ СЛ2000 2000 1 година 19,345
НПМ СЛКС Без лимита 1 година 32,525

Сви планови укључују исте карактеристике. Куповином лиценце дајете право на коришћење софтвера за надгледање мреже заувек а његов капацитет биће ограничен на максимални број елемената који су дозвољени изабраним планом. Ако се ваша мрежа шири изнад ограничења за који сте платили, мораћете да надоградите свој план. У цену је урачуната једна година подршке и одржавања. Елемент за одржавање омогућава приступ ажурирањима софтвера и закрпама које су објављене током прве године коришћења. На крају прве године, морате наставити годишњу накнаду за наставак плана одржавања и подршке.

Који су НПМ елементи и карактеристике СоларВиндс?

Поступци рада Мрежног монитора перформанси заснивају се на Протоколу праћења једноставне мреже. Ово је мрежни индустријски стандард који захтева агентски програм инсталиран на свим уређајима. Сваки уређај који се може повезати на мрежу већ ће на њему инсталирати СНМП агент као део свог софтвера. СНМП захтева централни контролер, а мрежни монитор перформанси пружа ову функцију.

Остале главне карактеристике СоларВиндс Нетворк Перформанце Монитор су:

Аутоматско откривање НПМ мреже

СНМП контролер комуницира са свим агентима инсталираним на уређајима у вашој мрежи. Не морате да постављате систем уносом адреса и типова свих тих уређаја јер ће НПМ систем користити СНМП поруке за откривање свих тих агената. Потом се идентификатори сваког уређаја приказују на контролној табли.

НПМ Нетворк ДисцовериНПМ Нетворк Дисцовери Тоол

Почетна страница надзорне плоче даје вам сакупљене податке, али такође добијате спискове уређаја са уређајем за бушење и испитивање тренутног стања тог чвора. Чланство у мрежи се редовно ажурира, па ако додате, уклоните, преименујете или преместите уређај, те промене ће се огледати у НПМ подацима без икакве ручне интервенције.

Надгледање мрежних уређаја са НПМ-ом

Главни задатак НПМ-а СоларВиндс је испитивање СНМП агената ради прикупљања информација о статусима свих уређаја које спонзоришу. Ова функција прикупљања и упоређивања података је главна сврха мрежног монитора перформанси. Информације су лако доступне путем контролне табле, која интегрише графичке елементе и кодирање у боји како би се истакнуо статус опреме мреже.

НПМ уређаји активни

НПМ уређаји АцтивеСтруктура података СНМП-а тешко је дешифровати. Међутим, редовне поруке које се шаљу од СНМП агената садрже велику количину потенцијално когентних података. Монитор просијава све податке које агенти извештавају и интерпретира их у значајне информације. Можете чак да одлучите да игноришете неке уређаје и поставите предност других.

НПМ уређај спуштањеНПМ уређај спуштање

Постављање услова узбуњивања

Кључна способност СНМП агената је њихова способност да надјачају свој пасивни начин извештавања и пошаљу „замку“ поруку када се измене статуса изврше између захтева за информације од контролера. Мрежни монитор перформанси приказује та упозорења одмах на контролној табли. Укупни статуси мреже могу се поставити као прилагођена упозорења. Лако је поставити ограничења смерница за креирање упозорења која не пријављују само сесије замки СНМП-а. Ова могућност такође вам омогућава филтрирање некритичних или свакодневних упозорења о промени статуса како бисте спречили да вас идентификују истински критични пропусти употпуњени порукама о одржавању, као што су упозорења о ниском тонеру штампача.

НПМ упозорење - вишеструки условиНПМ упозорење - вишеструки услови

Третирање упозорења може се филтрирати и постепено тако да некритична упозорења могу прећи у датотеке дневника. Међутим, то не значи да се презиру релативно мала упозорења јер можете да одредите комбинацију услова који би се нагомилали у озбиљном проблему. Инструментална табла вам даје могућност покретања екстерних програма када се појаве одређени услови упозорења. Такође можете именовати налоге за е-пошту који би требали бити обавештени о датим упозорењима, а та обавештења се такође могу слати СМС-ом. Ове могућности вам омогућавају да аутоматизујете неке одговоре, а такође директне информације онима који су одговорни за одређене уређаје. Дакле, ако имате уговор о услузи са спољном страном, можете добити обавештење о квару опреме директно на службу за помоћ те компаније, штедећи вам време упућивања позива и чекања у реду чекања.

Анализа перформанси

Информације о потенцијалним грешкама пре него што се десе вероватно су врста услуге коју тражите у пакету мрежног монитора. Међутим, Монитор перформанси СоларВиндс иде корак даље подржавајући решавање проблема и ваш напор да спречите прекиде рада система. Неки мрежни алати могу вам помоћи да идентификујете одређени извор потенцијално важних информација, али други не. Прикупљање података из различитих мрежних чворова на анализу може бити компликовано. Често морате посезати за увозом података у прорачунску табелу да бисте покушали да стекнете јаснију слику утицаја статуса и оштећења због претрпаног оштећења..

Детаљи НПМ чвора Витал Статс Цоре

Функције анализе перформанси мрежног монитора перформанси омогућавају вам прикупљање података из различитих чворова и гледање различитих врста података један поред другог. Превлачење и пуштање омогућава вам да саставите извештаје о перформансама и да их видите један поред другог, посматрајући или живе или историјске податке. Графички приказ слика на графикону олакшава праћење утицаја на перформансе када ускладите циљне изворе података на заједничкој временској линији. Резултати ваше анализе могу се вратити у монитор јер ћете моћи да прочистите своје смернице о статусу након што из анализе направите боље информације о перформансама.

Извештавање и дељење података

Функције анализе и визуализације података на контролној табли СоларВиндс НПМ одлични су алати за препознавање проблема са перформансама. Системи за извештавање система омогућавају вам да направите снимке података уживо, да скупите изворе и прикажете анализу историјских података.

Извештај о НПМ СЛА коначан

Овај излаз се може испоручити у дистрибутивном формату који вам омогућава да илуструјете постигнуте циљеве, извештавате о резултатима тима и проверавате СЛА циљеве. Модул зван ПерфСтацк генерише УРЛ од ваших прикупљених приказа података, које можете послати е-поштом заинтересованим странама да промовишу дискусију и сарадњу.

Подршка за више добављача

Вероватноћа је да је вашу мрежну опрему произвело неколико различитих добављача. Универзалност СНМП структуре коју користи Нетворк Перформанце Монитор превазилази проблем неспојивости софтвера.

НПМ мрежа више добављача - резиме

Иако се софтвер за надгледање и надзорна плоча могу инсталирати само на Виндовс, оперативни систем или врста фирмвера уређаја које желите да надгледате не би били разматрање. Монитор може комуницирати са СНМП агентима без обзира на основу оперативног система који подржава ваше уређаје.

7. Бежично гласање

СоларВиндс НПМ није ограничен на надгледање ЛАН-ова. Систем проширује своје могућности и на бежичне мреже и хибридне системе. Монитор може да провери јачину сигнала и може да открије мртве зоне. Инструментална табла укључује одличну визуелизацију која показује отисак сигнала ваше вифи опреме. Ове информације ће вам омогућити да планирате физичку локацију рутера и репетитора.

НПМ интегрисано бежично гласање

Бежичне функције Мрежног монитора перформанси су прави бонус јер може открити преварантских уређаја на мрежи. Ово је важна мрежна безбедносна функција која ће олакшати радно особље да користи сопствене уређаје на послу. БИОД окружење захтева примену различитих смерница за обрачун различитих врста уређаја и приступа групи корисника. СоларВиндс НПМ укључује ове могућности.

Праћење виртуелног окружења

НПМ елемент за виртуализацију

Ако покренете виртуализације, то ће бити укључено у покривеност мрежног монитора перформанси. Одељак на контролној табли посвећен је виртуелном окружењу и чак ће се проширити и на облачне сервисе и укључити их у поступак откривања мреже.

Анализа путање мреже НетПатх с НПМ-ом

Тхе Функција анализе мрежног пута НетПатх компаније СоларВиндс НПМ вам визуелно представља топологију ваше мреже. Не морате да постављате овај распоред на контролној табли јер се аутоматски саставља током фазе откривања мреже. Мапа мреже приказује обим промета по вези и преко целих стаза. Мрежна мапа укључује виртуелна окружења и чак прати протоке података путем интернета како би се приказале приступне руте облачним сервисима. То је зато НетПатх укључује елемент Трацероуте који помаже у решавању застоја у саобраћају.

НетПатх дијаграмНетПатх - Анализа мрежног пута

Токове саобраћаја могу надгледати корисник, апликација, протокол или уређај. Мрежне мапе ће вам помоћи да изолирате уска грла и кварове у вашој мрежи. Помоћу ових информација можете боље додијелити задатке за рјешавање стручњацима члановима тима и пружатељима услуга.

Који су системски захтеви?

Не заборавите да Софтвер СоларВиндс НПМ може се инсталирати само на Виндовс. Пакет ствара две услуге, а то су сервер апликација и сервер базе података. Ова два дела се не могу инсталирати на исту машину. Захтеви за хардвер за систем повећавају се са вишим нивоима могућности надгледања елемената. Односно, потребан вам је моћнији рачунар НПМ СЛ2000 него што требате да трчите НПМ СЛ100.

Потребан вам је Виндовс Сервер 2012 или Виндовс Сервер 2016 за оба елемента система. Ваше окружење базе података мора бити засновано на Мицрософт СКЛ Сервер 2012, 2014, или 2016.

Рачунар на којем желите да покренете монитор по потреби барем четворојезгарни процесор са тактом такта од 2,5 ГХз. Та брзина треба бити најмање 3 ГХз за издање СЛКС. Рачунар који је домаћин базе података такође би требао имати Куад Цоре Процессор, али му треба брзина најмање 3 ГХз чак и за НПМ СЛ100.

Меморија која вам је потребна за монитор рачунарски софтвер и хост за базу података приказана је доле за сваку верзију мрежног монитора перформанси.

ПланАпплицатион сервер РАМДатабасе сервер РАМ
НПМ СЛ100   6-8 ГБ 8 ГБ
НПМ СЛ250 6-8 ГБ 8 ГБ
НПМ СЛ500 8-10 ГБ 10 ГБ
НПМ СЛ2000 10-16 ГБ 10-64 ГБ
НПМ СЛКС 18-32 ГБ 64-128 ГБ

У сваком случају су вам потребна два хард диска капацитета 146 ГБ 15К. Ваша мрежна картица мора бити најмање 1 ГбЕ.

Резиме

Иако ћете можда доћи у искушење да испробате мрежни монитор за перформансе за малу мрежу, његова функционалност је погоднија за средње до велике системе. Његове додатне функције и визуализације заиста ће повећати продуктивност администрације и стабилност мреже за велике и компликоване мреже.

Постоје неке веома лепе додатне функције са СоларВиндс Нетворк Перформанце Монитор-ом, које обично не бисте очекивали од ове категорије софтвера за надгледање мреже. Ови укључују способност подешавања прилагођених услова узбуњивања из комбинованих мрежних извора података, па не снимате само статусе појединих уређаја. НетПатх модул је још један леп услужни програм који проширује могућности за решавање проблема Мрежни монитор перформанси излази на територију анализатора пропусности. Могућност надгледања виртуелног окружења, бежичних мрежа и интернет рута додаје се функцијама за надгледање ЛАН за креирање а заиста глобална услуга праћења то би било добро за хибридне и сложене мрежне топологије.

Вероватно је најтежи део процеса наручивања разрађивање колико елемената садржи ваша мрежа. Међутим, можете да натерате систем да тај број ради уместо вас СоларВиндс нуди 30-дневно бесплатно пробно коришћење мрежног монитора а ставка менија на контролној табли даје вам број елемената.

Нетворк Перформанце Монитор заиста је врхунски пакет за управљање мрежама. Без сумње, све те сјајне карактеристике долазе по цени, због чега заиста морате да преузмете софтвер за бесплатно издање пре него што се одлучите за куповину.

Ако откријете да заиста не бисте могли да живите без свих погодности овог пакета како се ближи крај пробног поступка, трошак је у потпуности оправдан. Ако заиста не користите многе додатне функције Нетворк Перформанце Монитор-а током бесплатне пробне верзије, можда бисте могли управљати мрежом са много мањим системом. У сваком случају, бесплатно суђење ће представљати битан корак у вашем процесу доношења одлука.

СоларВиндс НПМДовнлоад 30-дневна БЕСПЛАТНА пробна верзија

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 1

Adblock
detector