Pregled SolarWinds SFTP / SCP Server

Snimka zaslona web lokacije SolarWinds SFTP Server

SFTP / SCP Server iz SolarWinds-a je siguran sustav za prijenos datoteka. Iako bi šifriranje uključeno u ovu uslugu ovaj uslužni program mogao učiniti pogodnim za prijenos datoteka putem interneta, SolarWinds svoj SFTP / SCP Server smatra alatom za mrežne administratore, a ne za krajnje korisnike. Kao što ćete vidjeti u ovom pregledu, ako izvodite ažuriranja sustava i sigurnosne kopije putem Cloud resursa, upotreba SFTP / SCP servera za internetske transakcije savršeno je prikladna.

SFTP je protokol sigurnog prijenosa datoteka, a SCP protokol sigurne kopije. Ova dva načina prijenosa dostupna su vam u laganoj aplikaciji. SFTP je također poznat kao SSH FTP jer je sigurnost za ovaj protokol izvedena iz SSH-a, što je za "Sigurna školjka". SCP je SSH također siguran, ali obično je povezan s Unix operativnim sustavima.

Prema SolarWinds-u, glavna svrha ove aplikacije je osigurati mehanizam za arhiviranje konfiguracijskih datoteka za usmjerivače i sklopke. Također je zamišljen kao medij za distribuciju ažuriranja upravljačkog softvera i zakrpa na usmjeravačkoj opremi. Obje ove aplikacije koriste TCP za upravljanje vezama. Zadani priključak za SFTP i SCP je 22. Međutim, možete promijeniti port koji se koristi za mrežne prijenose datoteka u postavkama sučelja SFTP / SCP poslužitelja..

Koliko to kosta?

SolarWinds SFTP / SCP Server je besplatno.

VIŠE INFORMACIJA NA SLUŽBENOM MJESTO SOLARWINDS:

www.solarwinds.com/free-tools/free-sftp-server/

SolarWinds Besplatno SFTP / SCP ServerDownload BESPLATNO izdanje na SolarWinds.com

Koje su značajke SFTP / SCP poslužitelja?

Sučelje aplikacije nije baš sofisticirano. SolarWinds namjerava ovu će aplikaciju koristiti administratori sustava, a ne korisnici mreže. Glavne značajke SolarWinds SFTP / SCP poslužitelja uključuju sljedeće:

1. Učinkovita obrada

Jednostavnost korisničkog sučelja za poslužiteljski softver dio je općeg dizajna aplikacije, smanjujući količinu resursa potrebnih programu. Budući da je ovo administrativni alat, a ne aplikacija krajnjeg korisnika, ne bi trebao zakačiti mrežu, procesorsku snagu ili prostor na disku. Usluga ovog uslužnog programa ograničena je na upravljanje prijenosom datoteka veličine do 4 GB. Iako ovo ograničenje predstavlja značajnu datoteku, postojanje ograničenja veličine prijenosa datoteke pokazuje da aplikacija ima za cilj da malo iskoristi propusnost. SolarWinds naglašava da je svrha ovog alata omogućiti prijenos konfiguracijskih datoteka na mreži.

SolarWinds SFTP / SCP Server

2. Opcije protokola

Postavke SFTP / SCP poslužitelja daju vam mogućnost korištenja uslužnog programa sa SFTP, SCP ili oba protokola. Možete odabrati i koju verziju SSH-a sustav treba koristiti sa SSH1 i SSH2 kao dostupnim opcijama. Svi prenosi koristi TCP za uspostavljanje sesije, trčanje do porta 22 prema zadanim postavkama, ali možete promijeniti broj porta. Koristili biste SCP za direktan prijenos datoteka i odlučili se za SFTP kada također trebate stvarati direktorije na udaljenim uređajima ili premještati datoteke na njima.

TCP postavke TCP poslužitelja

3. Ograničenja primjene

Korisničke radnje možete ograničiti s SFTP / SCP poslužiteljem. Ove opcije zatvaraju određene naredbe, koje uključuju mogućnost upita za direktorij datoteka, brisanje direktorija, stvaranje direktorija, brisanje datoteka i preimenovanje datoteka. Operacije poslužitelja možete ograničiti na samo preuzimanje datoteka, samo učitavanje ili prijenos u oba smjera. Nove kopije postojećih datoteka na disku mogu se natjerati da generiraju novu datoteku, a ne da prepisuju postojeću datoteku. Poslužitelj datoteka možete učiniti dostupnim svim čvorovima na mreži ili samo onim IP adresama unesenim u postavke SFTP / SCP sučelja. Ograničenje SCP-a ograničilo bi štetu koju bi manje iskusni ili novi članovi tima mogli uzrokovati na vašim mrežnim uređajima.

Postavke SFTP / SCP poslužitelja

4. Provjera autentičnosti korisnika

Uključivanje SSH sigurnosti omogućava SFTP / SCP poslužitelju da nametne autentifikaciju korisnika. Korisničke račune možete postaviti na stranicama postavki sučelja poslužitelja. Morate dodijeliti zaporku za svaki od ovih korisničkih računa. Korisnički računi omogućuju vam da prepoznate koji je korisnik izvršio koje radnje i poboljšati vaš revizijski trag.

Korisničke postavke SFTP poslužitelja

Što je sa TFTP-om?

Kada pregledavate web stranicu SolarWinds, primijetit ćete da tvrtka nudi i besplatni TFTP Server. Ovaj proizvod SolarWinds također naplaćuje kao metodu za izradu sigurnosnih kopija i instalacije konfiguracijskih datoteka. Pa zašto tvrtka nudi dva besplatna alata koja u biti obavljaju isti zadatak?

TFTP je trivialni protokol prijenosa datoteka. To je vrlo lagan sustav koji treba malo procesorske snage i stvara vrlo malo režijskih troškova tijekom prijenosa datoteka. Međutim, ta se lakoća postiže velikom cijenom. TFTP ne uključuje nijedan postupak provjere autentičnosti korisnika i uopšte nema enkripciju. To predstavlja problem zbog sigurnosti jer bi žice za ispiranje mogle iskoristiti konfiguracijske podatke uređaja dok prolaze mrežom običnim tekstom kad ih TFTP prevozi..

Trebali biste riskirati korištenje TFTP-a samo na sigurnim privatnim mrežama. Konvencija upotrebe TFTP-a za zadatke mrežne administracije temelji se na pretpostavci da je mreža zaštićena drugim sredstvima. Danas, kada su telekomunikacije, distribuirani WAN-ovi i Cloud usluge uobičajeni, održavanje sistemskih datoteka uključuje prijenose putem interneta. Nikada ne biste trebali upotrebljavati TFTP putem interneta. Umjesto toga, koristili biste SolarWinds SFTP / SCP Server.

Iako je SFTP / SCP Server odličan alat za prijenos datoteka, on nema značajki upravljanja, pa vam neće pomoći pratiti verzije konfiguracijskih slika i ne može pratiti baze podataka dobavljača za zakrpu i dostupnost ažuriranja. Sa SFTP / SCP serverom dobivate siguran način prijenosa datoteka, a ne alat za upravljanje konfiguracijom.

Koji su zahtjevi sustava?

Program SolarWinds SFTP / SCP Server dostupan je samo za Windows operativni sustav.

Što je s velikim mrežama?

Tvrtkama s mrežama koje su išta osim vrlo male savjetovale bi se da se odluče za sveobuhvatniji sustav konfiguracije. U takvom slučaju Upravitelj konfiguracije SolarWinds bila bi puno bolja opcija.

Upravitelj konfiguracije mreže SolarWinds (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Upravitelj konfiguracije mreže SolarWinds

Upravitelj konfiguracije mreže SolarWinds ima sveobuhvatniji popis značajki koje bi većim tvrtkama dale bolji servis za nadzor konfiguracije uređaja. Ovi se atributi protežu u sigurnosnim postupcima koji štite od neočekivanih promjena postavki uređaja. Kad jednom haker dođe na vašu mrežu, često je prvi cilj pristup konfiguracijama mrežnih uređaja poput sklopki i usmjerivača. Mogućnost postavljanja DNS referenci i proxy poslužitelja unutar upravljačkih uređaja mreže previše je primamljiva da bi se uljezi oduprli, tako da je važno zaključavanje tih konfiguracija.

Možete gurnuti ažuriranja OS-a i firmvera uređaja, a također izraditi sigurnosnu kopiju konfiguracija uređaja s SFTP / SCP poslužiteljem. Međutim, postoji više kontrola konfiguracije uređaja koje su vam potrebne da biste bili potpuno sigurni. Upravitelj mrežne konfiguracije daje vam predložak konfiguracije i upravljanje skriptu za vaše mrežne uređaje, upravljanje promjenama, reviziju i praćenje računa za podršku suradnje s IT timom za upravljanje i delegiranje zadataka.

Potpuni alat za upravljanje konfiguracijom daje vam poštivanje podataka o sigurnosti koji će vam pomoći u odustajanju od pravnih radnji i potpisivanju ugovora o upravljanju objektima. Možete ga procijeniti na 30-dnevnoj besplatnoj probnoj verziji.

SolarWinds Network Configuration ManagerPreuzmite 30-dnevnu BESPLATNU probnu inačicu

Pregled SFTP / SCP poslužitelja

Golo korisničko sučelje za ovaj uslužni program pokazuje da vjerojatno ne bi bio dobar alat za predavanje mrežnim korisnicima. Ovo je namijenjeno samo za uporabu administratora sustava na malim mrežama. Svrha SolarWinds SFTP / SCP poslužitelja je pružiti sigurnu metodu za sigurnosno kopiranje konfiguracijskih datoteka za mrežnu opremu i slanje ažuriranja firmvera na istu opremu.

Unatoč ograničenom opsegu koji je SolarWinds namijenio, Sigurnost SFTP / SCP poslužitelja može omogućiti pojedincima postavljanje privatnog poslužitelja u oblaku. SSH zaštita uslužnog programa učinila bi je prikladnom za prijenos datoteka putem interneta.

Tvrtkama s mrežama koje su išta osim vrlo male savjetovale bi se da se odluče za sveobuhvatniji sustav konfiguracije. U takvom bi slučaju SolarWinds Configuration Manager bio mnogo bolja opcija.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 82 = 86

Adblock
detector