Pregled SolarWinds TFTP poslužitelja

Pregled SolarWinds TFTP poslužitelja

Kome treba TFTP poslužitelj?

Trivialni protokol za prijenos datoteka (TFTP) Je lagana komunikacijska metoda savršena za transport datoteka na privatnim mrežama. SolarWinds je kreirao sustav datotečnog poslužitelja na temelju TFTP zvanog SolarWinds TFTP poslužitelj koji će vam omogućiti učitavanje i preuzimanje malih datoteka.

TFTP protokol radi preko UDP-a, što znači da nema uspostavljanje sesije, a primjena šifriranja bila bi teška. Ovaj sustav poslužitelja datoteka ne bi bio prikladan za komunikaciju putem interneta, tako da biste trebali ograničiti dijeljenje datoteka za prijenos i preuzimanje datoteka na čvorove na vašem LAN-u.

Najvjerojatnije korištenje ovog besplatnog TFTP poslužitelja je za pohrana konfiguracijskih datoteka mrežne opreme i prosljeđivanje zakrpa i ažuriranja upravljačkog softvera usmjerivačima i sklopkama.  U tim je slučajevima alat mogu prenositi datoteke brzo i s malim troškovima. Jednom kada prikupite trenutne konfiguracije svih svojih mrežnih uređaja na jedno središnje mjesto, možete pokrenuti zadatke mrežne administracije, provjeriti verzije firmvera i potražiti najnovija izdanja.

Mrežna oprema obično ima TFTP implementaciju unaprijed instaliranu za potrebe primanja ažuriranja firmvera. Izvrsna stvar u implementaciji protokola je da je zajamčena kompatibilnost. Ne morate istraživati ​​TFTP program koji vaša oprema koristi jer će svaka aplikacija koja slijedi TFTP standard moći komunicirati i prenositi datoteke u bilo koji TFTP program koji je napisao bilo tko.

Koliko to kosta?

SolarWinds TFTP Server je u potpunosti besplatno.

VIŠE INFORMACIJA NA SLUŽBENIM SOLARWINDS SITE:

www.solarwinds.com/free-tools/free-tftp-server/

SolarWinds Besplatno TFTP ServerDownload BESPLATNO izdanje na SolarWinds.com

Koje su značajke TFTP poslužitelja?

Besplatni TFTP server SolarWinds dobar je alat za upravljanje konfiguracijskim datotekama uređaja i distribuciju programa za nadogradnju uređaja i zakrpa. Kao administrativna usluga ne trebate posebno korisničko sučelje. Aplikacija za uslužni program funkcionalna je i više odgovara administratorima sustava nego krajnjim korisnicima.

Korisne značajke poslužitelja SolarWinds TFTP uključuju sljedeće:

1. Mali otisak stopala

Jednostavnost TFTP-a čini ga vrlo laganom komunikacijskom metodom. Mnoge naredbe standardnog protokola prijenosa datoteka nisu dostupne s TFTP-om. Ova smanjena funkcionalnost znači da svaki program koji implementira protokol može biti puno manji. Sustav zauzima vrlo malo prostora na disku, zahtijeva malo funkcija u korisničkom sučelju i vrlo je učinkovit s upotrebom memorije. Datoteke koje se mogu prenijeti s TFTP poslužiteljem SolarWinds ne mogu biti veće od 4 GB. Ovo je još jedno ograničenje koje pomaže smanjiti promet na mreži.

TFTP poslužitelj

2. Otkrivanje adrese

TFTP poslužitelj pregledava priključenu mrežu za kontaktne uređaje kada se pokrene. Ova značajka mrežnog otkrivanja lijep je uslužni program koji obično ne biste očekivali od lagane aplikacije administratora sustava.

3. Sigurnosna ograničenja

Važno je zapamtiti da TFTP sustav uopće ne integrira nikakvu enkripciju. Neke opcije ograničenja usluge mogu ipak učiniti sustav malo sigurnijim. Možete ograničiti poslužitelj da prihvaća samo datoteke ili samo šalje datoteke, ili možete postaviti tako da dopušta i učitavanje i preuzimanje. Ako uslugu upotrebljavate za izradu sigurnosnih kopija konfiguracijskih datoteka i postavki postavki, morat ćete postaviti poslužitelja da dopušta i prijenos i preuzimanje. Ako ga želite koristiti samo za distribuciju novih verzija firmvera, možete ograničiti uslugu samo na slanje datoteka, a ne na njihovo primanje..

Sigurnosne postavke poslužitelja TFTP

Drugo ograničenje koje možete postaviti na TFTP poslužitelj je ograničavanje njegovih usluga na popis IP adresa. Kao alternativnu operativnu metodologiju, možete odabrati adrese s crne liste, u kojem slučaju će svim adresama na mreži, osim onih navedenih u postavkama poslužitelja, biti dopušteno korištenje poslužitelja datoteka.

4. Integracija aplikacija

Objekt TFTP poslužitelja može se integrirati s drugim proizvodima tvrtke SolarWinds. Program se isporučuje s paketom alata Engineer's Toolset tvrtke, a također može komunicirati s mrežnim monitorom performansi.

Koji su zahtjevi sustava?

TFTP poslužitelj SolarWinds može se instalirati samo u Windows operativni sustav.

Scenarij upotrebe

Nedostatak TFTP-a velika je prednost u pogledu prekomjernih troškova, ali dostupne su i druge mogućnosti koje vam daju veću funkcionalnost uz malo dodatne obrade ili stvaranja prometa. SolarWinds SFTP / SCP Server bolja je opcija, pogotovo ako centralizirate administraciju WAN-a i trebate za prijenos datoteka putem interneta. SFPT / SCP sustav koristi SSH sigurnost koja se temelji na autentifikaciji korisnika i dodaje šifriranje prijenosima. Ove dvije značajke učinile bi vaše sigurnosne kopije i povratne kopije mnogo sigurnijima i koristile vrlo malo dodatnih resursa u usporedbi s TFTP poslužiteljem.

TFTP šalje datoteke u običnom tekstu, ali SFTP i SCP kriptiraju sve podatke u prometu. Nijedan sustav ne uključuje značajke konfiguracije upravljanja ili kontrole verzija koje nadilaze osnovno bilježenje aktivnosti. Ako je vaša mreža vrlo mala, možete ručno pratiti verzije upravljačkog softvera i postavke uređaja. Međutim, nakon što mreža počne rasti, trebat će vam iskusan konfiguracijski kontroler kako biste bili sigurni da nećete izgubiti svoje konfiguracijske odgovornosti. Za alat koji nudi potpunu vidljivost konfiguracija mrežnih uređaja, trebali biste potražiti SolarWinds Network Configuration Manager.

Sažetak

TFTP poslužitelj može zamijeniti upravitelja konfiguracija. Ako imate malu mrežu s vrlo malo mrežnih uređaja za praćenje ovog alata, poslužit će vam vrlo dobro. Ako želite veću automatizaciju, umjesto toga odlučite se za SolarWinds Network Configuration Manager.

S druge strane, ovaj zgodan besplatni alat podržava zadatke prijenosa administratorske datoteke potrebne za organizaciju startne mreže.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 6 = 16

Adblock
detector