Прекидач круга вс пакетно пребацивање

Прекидач круга вс пакетно пребацивање


Разумевање начина на који се уређаји међусобно повезују један је од најважнијих елемената умрежавања. Што више знате о томе како је ваша мрежа повезана, боље ћете моћи да одговарате на проблеме са перформансама и покренете дубинско решавање проблема.

Пребацивање у круг и Пацкет Свитцхинг су два главна модела која се користе за олакшавање веза унутар корпоративних мрежа. У овом чланку ћемо погледати комутацију кола на пакетно пребацивање да видимо како се ова два модела разликују један од другог.

Преглед садржаја

  • Шта је прекидач круга?
  • Шта је пребацивање пакета?
  • Поређење склопке са пакетним пребацивањем
  • Предности кружног пребацивања
  • Недостаци кружне склопке
  • Предности преноса пакета
  • Недостаци пребацивања пакета
  • Прекидач круга вс пакетно пребацивање

Шта је прекидач круга?

Прекидач круга вс пакетно пребацивање

Пребацивање круга је када треба успоставити наменски канал или склоп пре него што корисници могу да разговарају једни с другима у току позива. Канал који се користи у пребацивању круга задржава се увек резервисан и користи се када два корисника комуницирају. Прекидачке склопке су класификоване као пола дуплекса или фулл дуплек. Пола дуплекс комуникација додељује један канал, а потпуна дуплекс комуникација додељује два канала.

Пребацивање са круга најчешће се користи за одржавање телефонских система, тако да кад год се телефон подигне, разговор може започети. Сматра се да се прекидач круга разликује од пребацивања пакета због тога обезбеђује физички пут између извора и одредишта. Пребацивање пакета не нуди такву физичку путању за пакете који самостално путују низом рута.

Шта је пребацивање пакета?

Прекидач круга вс пакетно пребацивање

Пребацивање пакета разликује се од комутације кола јер нема потребе за успостављањем канала. Канал је доступан корисницима широм мреже. Дуге поруке се рашчлањују на пакете и појединачно шаљу мрежи. Ове пакети се обрађују помоћу датаграма или виртуалног кола. Датаграм шаље сваки пакет појединачно и може путовати било којом рутом. Проблем ове методе је у томе што пакети могу изаћи из редоследа или их уопште изгубити у транзиту.

Са друге стране, виртуелни круг успоставља унапред дефинисану руту пре преноса пакета. Као посљедица тога, не треба доносити одлуке о усмјеравању за пут пакета као што је датаграм. Сваки пакет садржи а идентификатор виртуалног кола (ВЦИ) тако да пакети могу стићи на одредиште. Захтеви за позиве и прихвата поруке користе се за идентификацију руте пре него што су пакети у транзиту. Пребацивање пакета користи се за одржавање података и гласовних апликација за које није потребна услуга у реалном времену.

Поређење склопке са пакетним пребацивањем

Прекидач пакета ФеатуреЦирцуит Свитцх
Намјенски пут да Не
Формирање пута Пут посвећен једном разговору Рута се успоставља на пакетном основу разговора помоћу датаграма (или по разговору са виртуелним кругом)
Кашњење Одгода подешавања позива Кашњење преноса пакета (кашњење подешавања позива за виртуелно коло)
Тип пропусне ширине Фиксна пропусна ширина Динамичка ширина опсега
Ефекти преоптерећења Зауставља успостављање позива Повећава кашњење пакета (може блокирати успостављање позива и повећати кашњење пакета помоћу виртуелног кола)

Предности кружног пребацивања

Модел пребацивања кругова постао је популаран из више различитих разлога. Један од главних разлога је тај што смањује количину кашњења које корисник доживи пре и током позива. Пребацивање у круг је вешто како би се осигурало да је кашњење смањено током телефонских позива тако да позиваоци могу уживати у најбољем могућем искуству крајњег корисника. Пребацивање пакета не може одржати исти стандард услуге корисницима током позива.

Под пребацивањем кола позив ће бити обезбеђен непрекидном ширином опсега, каналима и сталном брзином података. Као резултат тога, корисник је у могућности да остане на телефону дуже временско раздобље без налета на било какве проблеме са перформансама. Пребацивање кругова такође има предност у осигуравању испоруке пакета у њиховом исправном редоследу. Доњи ниво кашњења осигурава испоруку пакета како би се могао разумети сав садржај у позиву.

Недостаци кружне склопке

Иако је пребацивање кола идеално за говорну комуникацију, није исправно за било коју другу врсту везе. Разлог за то је тај што је канал резервисан за будуће разговоре. Као резултат тога, пребацивање кола није добар избор ако желите да ефикасно користите своје ресурсе. Посвећивање једног канала једној услузи оставља га недоступним другим сервисима. Овај недостатак се и удвостручује како би пребацивање кола било скупље. Скупо је пружити цео канал једној услузи и једној појединачној путањи.

Међутим, чак и за пребацивање круга позива и даље представља изазове. Ако активни корисници премаше број доступних канала, позиви се неће одржати или ће бити прекинути у средини. Администратори су под притиском да постарају да се канали и даље одржавају. Поред тога, чак и постављање позива доводи до кашњења, тако да је веза потребно потпуно успоставити да би се разговор могао успоставити.

Предности преноса пакета

Иако пребацивање пакета можда није прикладно за гласовне позиве као пребацивање кола, има бројне предности које је тешко занемарити. Главна предност коју пакетно пребацивање има у односу на пребацивање кола је његова ефикасност. Пакети могу пронаћи сопствене стазе до свог одредишта без потребе за посебним каналом. Супротно томе, уређаји за комутацију кола не могу користити канал док се не прекине говорна комуникација.

Пребацивање пакета је такође поуздано јер помаже у уклањању губитка пакета. Са променом пакета пакети могу да се замере ако не стигну до свог одредишта. То није случај за пребацивање кола који нема средства за слање изгубљених пакета. Као резултат, пребацивање пакета је поузданија метода од њих двојице, јер осигурава да пакети стигну до свог одредишта.

Пребацивање пакета такође смањује трошкове повезане са покретањем мреже. Мреже за пребацивање пакета могу преносити општи мрежни саобраћај и гласовни саобраћај преко мреже без потребе за посебним каналом. Ово вам штеди новац јер вам није потребно да плаћате један канал на располагању за гласовну комуникацију.

Недостаци пребацивања пакета

Највеће ограничење пребацивања пакета је то што је неприкладно за апликације које захтевају минимално кашњење. У мрежи која користи пуно гласовних позива пребацивање круга је неопходно јер је једино постављање које пружа висококвалитетни крајњи позив. Пребацивање пакета може пружити само искуство гласовних позива што резултира уштогљеним звуком што корисницима отежава разумевање.

Слично томе, иако је пребацивањем пакета могуће поново послати изгубљене пакете, то није случај ако мрежа постане преплављена саобраћајем. Ако има превише промета, пакети ће бити одбачени у транзиту. Крајњи резултат је губитак важних података. Овај ризик се додатно повећава недостатком сигурносних протокола који се користе за заштиту пакета током преноса. Не постоји ИПсец који пакетима даје додатну препреку сигурности од оштећења. Иако пребацивање пакета смањује трошкове на бројне начине, то је значајно скупо имплементирати. Пребацивање пакета ослања се на низ сложених протокола којима се много управља од распоређивања па надаље.

Прекидач круга вс пакетно пребацивање

Пребацивање кругова и пребацивање пакета несумњиво су две од најчешће коришћених техника за пренос података кроз пословне мреже. Обје ове двије технике имају свој простор унутар модерног умрежавања. Употреба пребацивања кола омогућава вам да задржите канал успостављен за гласовне позиве високог приоритета како бисте корисницима пружили најбољу прилику за међусобну комуникацију. Супротно томе, пребацивање пакета користи прилагодљивији приступ тако да саобраћај може путовати разним стазама.

Који је бољи зависи од тога шта покушавате достићи. Ако желите да осигурате да гласовни позиви буду адекватно подржани тако да је кашњење сведено на минимум, тада ћете желети да активирате пребацивање кола. Међутим, ако вам треба да подржите пуно услуга одједном, онда ћете желети да користите пакетно пребацивање.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

About the author

Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 6 = 16