Primjeri snmpwalk za Windows i Linux

Primjeri snmpwalk za Windows i Linux

Krajem osamdesetih, SNMP ili Jednostavan protokol upravljanja mrežom Prvo se pojavilo kao rješenje za upravljanje čvorovima u mreži. Od tada se SNMP podaci koriste za mjerenje performansi uređaja na bezbroj dobavljača kako bi se osiguralo da mreže ostanu raditi i rade. Danas je SNMP jedan od najpopularnijih protokola o umrežavanju u svijetu i snmpwalk je postala metoda za pregled skeniranja više čvorova odjednom.

Kako djeluje SNMP?

No, prije nego što pogledamo naredbu snmpwalk, prvo moramo pogledati kako funkcionira SNMP. Na uređajima koji omogućuju SNMP SNMP agent prikuplja informacije s uređaja i pohranjuje ga u Informacijska baza za upravljanje (MIB) gdje se ti podaci pohranjuju tako da im se može pristupiti kad god SNMP upravitelj anketira SNMP agent.

Kada SNMP Manager upita SNMP agent, podaci se uzimaju iz MIB-a i šalju ga SNMP Manageru gdje ga se može pregledati pomoću mrežnog alata za nadgledanje. Postoji mnogo različitih naredbi koje možete koristiti za ispitivanje SNMP agenta. Najčešći načini su korištenjem DOBITI ili GET-next naredba. Naredba GET koristi se za uzimanje an Identifikator objekta (OID) Iz MIB-a. Naredba GET-Next malo je naprednija i prolazi kroz stablo MIB od informacija od OID do OID-a. Tu dolazi snmpwalk.

Što je snmpwalk?

Snimka zaslona SNMPwalk

snmpwalk je ime dodijeljeno SNMP aplikacija koja automatski pokreće više GETNEXT zahtjeva. SNMP GETNEXT zahtjev koristi se za ispitivanje uređaja i uzimanje SNMP podataka s uređaja. Naredba snmpwalk koristi se jer omogućuje korisniku da zajedno povezuje GETNEXT zahtjeve bez potrebe za unošenjem jedinstvenih naredbi za svaki OID ili čvor unutar pod-stabla.

snmpwalk se izdaje korijenskom čvoru stabla tako da se informacije prikupljaju iz svakog spojenog čvora. Ovo vam omogućava učinkovit način prikupljanja podataka s niza uređaja poput usmjerivača i sklopki. Podaci koje prikupljate stižu u obliku OID-ova. OID je objekt koji je dio MIB-a unutar uređaja koji omogućuje SNMP.

Instaliranje snmpwalk na Windows

Za korisnike Windowsa postupak instalacije snmpwalk na Windows nevjerojatno je jednostavan.

 1. Najprije morate preuzeti i izvaditi sljedeću datoteku iz zip datoteke:
  https://sourceforge.net/projects/net-snmp/files/net-snmp/
 2. Nakon što na računalu imate datoteku snmpwalk.exe, kliknite Početak > traži cmd i pritisnite Unesi. Ovo će se prikazati prozor naredbenog retka.
 3. Povucite snmpwalk.exe datoteku u crni prozor.

Ako ne želite izvršiti datoteku iz naredbenog retka, ovdje možete preuzeti .exe instalacijski program s ove veze (imajte na umu da želite odabrati najnoviju verziju koju možete): http://sourceforge.net/projects/net-snmp/files/net-snmp/

Instaliranje snmpwalk-a na Linuxu

Na Linux uređajima snmpwalk je dostupan kao paket koji ćete instalirati. Postupak ovog postupka ovisi o vašoj distribuciji Linuxa. Međutim, možete instalirati Linux unosom sljedećih naredbi:

 • Redhat / Fedora / CentOs: yum instalirajte net-snmp-utils
 • Ubuntu: apt-get install snmp

Parametri i opcije snmpwalk u sustavu Windows i Linux

Snmpwalk ima niz različitih parametara koje možete koristiti. To uključuje sljedeće:

 • hostname - Ime agenta SNMP.
 • zajednica -Vrsta zajednice za čitanje.
 • object_id - Navedite ID objekta za vraćanje svih SNMP objekata ispod njega. Ako je NULL, tada se korijen SNMP objekata uzima kao object_id.
 • pauza - Broj mikrosekundi prije prvog vremena.
 • pokušaja - Koliko puta pokušati vezu u slučaju prekida veze.
 • -os - Prikazuje zadnji simbolički element OID-a.
 • -c -Postavlja niz zajednice.
 • -v - Određuje verziju SNMP-a koju želite koristiti.

Kako umanjiti podatke koje vidite pomoću snmpwalk

Jedna od prvih stvari koje ćete primijetiti kada pokrećete snmpwalk jest da ima previše rezultata za čitanje. Lako možete završiti s tisućama različitih rezultata. Da biste zaobišli ove dobavljače, pomažu vam pružanjem a MIB datoteka. MIB datoteka koristi se za određivanje koji je OID dostupan na uređaju. Mnogi dobavljači pružaju vam MIB datoteku za svaki uređaj koji imate. Imati MIB datoteku omogućuje vam da pokrenete upit koji je specifičan za tu datoteku, a ne da prolazite kroz sve.

Vidi također: SMNP alati

Primjeri snmpwalk

Kada koristite snmpwalk na uređaju, SNMP agent će vam pružiti raspon vrijednosti. Proći ćete kroz OID od svog početnog OID-a pa nadalje. Ako unesete naredbu snmpwalk na uređaj, prikazat će se sličan rezultat sljedećem:

$ snmpwalk -v1 -c javno 10.10.1.224
SNMPv2-MIB :: sysDescr.0 = STRING: APC Web / SNMP kartica za upravljanje
SNMPv2-MIB :: sysObjectID.0 = OID: SNMPv2-SMI :: poduzeća.318.1.3.7
SNMPv2-MIB :: sysUpTime.0 = Timeticks: (47372422) 5 dana, 11: 35: 24.22
SNMPv2-MIB :: sysContact.0 = STRING: Comparitech
SNMPv2-MIB :: sysName.0 = STRING: APC-3425
SNMPv2-MIB :: sysLocation.0 = sTRING: 3425EDISON
SNMPv2-MIB :: sysServices.0 = INTEGER: 72
IF-MIB :: ifNumber.0 = INTEGER: 1
IF-MIB :: ifIndex.1 = INTEGER: 1
IF-MIB :: ifDescr.1 = STRING: veya
.........
SNMPv2-MIB :: snmpOutGetResponses.0 = Counter32: 338
SNMPv2-MIB: snmpOutTraps.0 = Brojač32: 0
SNMPv2-MIB :: snmpEnableAuthenTraps.0 = INTEGER: 0
$

Kao što vidite, to je puno informacija koje generira jedna naredba. Većina se redaka sastoji od informacija povučenih iz MIB-a.

U primjeru u nastavku možete vidjeti primjer snmpwalk-a bez MIB-a. Drugi broj u prvom retku ili .1.3.6.1.4.1.318 je OID od kojeg smo započeli.

$ snmpwalk -v1 -c javni 10.10.1.224 .1.3.6.1.4.1.318
SNMPv2-SMI :: poduzeća.318.1.1.1.1.1.0 = STRING: “Silcon DP340E”
SNMPv2-SMI :: poduzeća.318.1.1.1.1.2.0 = STRING: “UPS_IDEN”
SNMPv2-SMI :: poduzeća.318.1.1.1.1.2.1.0 = STRING: “314.10.D
......

Međutim, ako imate određeni MIB, tada možete dobiti detaljnije informacije koje vam se vraćaju iz objekata koje želite pregledati. U primjeru ispod naredba -m označava MIB koji će biti ispitan.

$ snmpwalk -v1 -c public -m “./APC-POWERNET.txt” 10.10.1.224 apc
PowerNet-MIB :: upsBasicIdentModel.0 = STRING: “Silcon DP340E”
PowerNet-MIB :: upsBasicIdentName.0 = STRING: “UPS_IDEN”
PowerNet-MIB :: upsAdvIdentFirmwareRevision.0 = STRING: "314.10.D"
.....

Ispod je naredba snmpwalk na Linuxu. Kao što ove funkcije možete vidjeti na isti način hodajući kroz OID-ove kako biste izvukli relevantne informacije s povezanih uređaja:

#% snmpwalk-v 1 localhost javni sustav # system.sysDescr.o = "SunOS ime sun4c"
# system.sysObjectID.o = OID: enterprises.ucdavis.ucdSnmpAgent.sunos4
# system.sys.UpTime.o = Timeticks (595637548) 68 dana, 22:32:55
# system.sysContact.o = “[email protected]>”
# system.sysName.o = "Ridyadh_o8_WS"
# system.sysLocation.o = "Ridyadh, KSA"
# system.sysServices.o = 72

Uštedite vrijeme snmpwalk

snmpwalk čini se kao kompliciran koncept, ali to nije u stvarnosti. Naredba snmpwalk je jednostavno kratki način upotrebe više GETNEXT zahtjeva bez unosa puno različitih naredbi. Jednom naredbom snmpwalk možete otpustiti puno različitih GETNEXT-a i pregledati zdravlje svoje infrastrukture.

Ako koristite naredbu snmpwalk, važno je zapamtiti da smanjite količinu informacija koje dobijete što je više moguće. Određivanje MIB-a omogućit će vam da vidite specifične podatke, a ne podatke prikupljene iz čitave baze ID-a objekta!

Crtajući SNMP podatke s uređaja širom vaše mreže na ovaj način, možete biti sigurni da vam neće nedostajati ništa važno što se događa na vašoj mreži. Nakon što je na raspolaganju cijela naredba snmpwalk koja vam pomaže da izvučete SNMP podatke s uređaja u vašoj mreži što je moguće efikasnije.

Korištenje MIB-a s SNMP agentom

SNMP agenti prikupljaju podatke o mrežnim uređajima i spremaju ih u bazu podataka o upravljanju (MIB) i postaju dostupni moćnim SNMP alatima.

Nadgledanje SNMP, MIB-ova i OID-ova s ​​PRTG-om (BESPLATNO SUĐENJE)

Paessler SNMP MIB-ovi i OID-ovi

S Paesslerov PRTG mrežni monitor, možete implementirati SNMP, MIBS i OID sve sa jedne intuitivne nadzorne ploče. PRTG koristi SNMP za nadzor vaše mreže i za rukovanje svojim MIB-ovima i OID-ovima. Nakon postavljanja PRTG može započeti sakupljanjem svih relevantnih podataka na svim uređajima na mreži i softverom kojim upravljaju. Podaci se pohranjuju u strukturu stabla i grane sa svakim dobavljačem koji čini granu stabla što vam pomaže u prepoznavanju i rješavanju problema sa svim uređajima na vašoj mreži..

PRTG Network Monitor dostupan je u besplatnom probnom roku od 30 dana.

Paessler-ov nadzor praćenja SNMP-a, MIB-a i OID-a s PRTG-om Preuzmite 30-dnevnu BESPLATNO probno razdoblje

Vidi također: Najbolji alati za praćenje SNMP-a

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 64 = 69

Adblock
detector