Пропусност у односу на пропусност: Разумевање алата Плус разлике

Пропусност вс пропусност

Неколико фактора је једнако важно код мјерења перформанси мреже као и брзина. Брзина којом пакети путују од пошиљаоца до примаоца одређује колико информација се може послати у датом временском оквиру. Мала мрежна брзина доводи до споре мреже са апликацијама које се крећу пужевим темпом. У овом чланку ћемо погледати пропусност и пропусност да бисмо објаснили како се ови кључни концепти могу користити за мерење мрежне брзине.

Укратко, пропусност и ширина појаса се могу дефинисати на следећи начин:

  • Пропусност - Пропусност је израз који се користи за то колико података се може пренијети од извора до одредишта у датом временском оквиру
  • Проток - Ширина опсега је термин који се користи за максимални преносни капацитет мреже.

У наставку ћемо детаљније размотрити ова два концепта.

Contents

Шта је пропусност?

Пропусност је име коме је додељено количина података која се може послати и примити у одређеном временском оквиру. Другим речима, пропусност мери брзину којом поруке успешно стижу на одредиште. То је практична мера стварне испоруке пакета уместо теоријске испоруке пакета. Просечна пропусност говори кориснику колико пакета стиже на одредиште.

Да би имали пакете услуга високих перформанси потребно је да успешно стигну до свог одредишта. Ако се много пакета изгуби у транзиту и због тога је неуспешно, перформансе мреже ће бити лоше. Надгледање мрежног протока је од пресудне важности за организације које желе да надгледају перформансе своје мреже у стварном времену и успешну испоруку пакета.

Највећи део временске пропусности мреже се мери у бита у секунди (бпс), али понекад се мери и у пакета података у секунди. Мрежни проток се мери као просечна вредност која се користи да представи укупне перформансе мреже. Мерење мале пропусности указује на проблеме попут губитка пакета тамо где се пакети губе у транзиту (могу бити разорни за ВоИП аудио позиве где аудио прескочи).

Шта је ширина појаса?

Ширина опсега је мерило колико података се може послати и примити одједном. Што је већа пропусност мреже, то више података може слати напријед и назад. Израз ширина појаса се не користи за мјерење брзине, већ за мјерење капацитета. Ширина опсега се може мерити у бита у секунди (бпс) мегабита у секунди (Мбпс) и гигабита у секунди (Гбпс).

Кључна ствар коју треба имати на уму о ширини опсега је да велика пропусност не гарантује високе перформансе мреже. Ако на пропусност у мрежи утичу кашњење, губитак пакета и подрхтавање, тада ће ваша услуга примјетити кашњења чак и ако имате на располагању знатну количину пропусне ширине..

Ширина опсега и пропусност: Теоретска испорука пакета и стварна испорука пакета

Чини се да су ширина и пропусност на површини слични, али не могу се даље раздвајати у пракси. Најчешћа аналогија која се користи за описивање односа између њих двоје је размотрите пропусност као цев, а пропусност као воду. Што је већа ширина цеви или опсега, више воде или података може пролазити кроз њу одједном.

У оквиру мреже то значи да износи ширина опсега одређује колико пакета се може послати и примити између уређаја одједном и количине пропусност вам говори колико пакета се заправо преноси.

Другим ријечима, пропусна ширина вам пружа теоретску мјеру максималног броја пакета који се могу пренијети, а пропусност вам говори о броју пакета који се заправо успјешно преносе. Као резултат тога, пропусност је важнија од ширине опсега као мерило перформанси мреже.

Иако је пропусност бољи израз за мјерење перформанси мреже, то не значи да пропусна ширина нема утицаја на перформансе. На пример, пропусност има значајан утицај на брзину учитавања веб странице на прегледач. Дакле, ако бисте желели да користите веб хостинг за неку апликацију, количина пропусне ширине која је на располагању утицала би на перформансе одређених сервиса.

Ширина опсега и брзина нису иста ствар

Честа заблуда је да се ширина појаса може користити као мјера брзине. О овоме смо расправљали укратко горе, али вреди је прегледати због тога колико се често мешају. На пример, често ћете видети интернетске провајдере који рекламирају брзе услуге које се продају као резултат количине пропусне ширине коју имате на располагању.

То чини добар маркетинг, али није тачно. Ако повећате количину пропусне ширине, једина ствар која се мења је да се истовремено може послати више података. Чини се да могућност слања више података одједном чини мрежу бржом, али не мења стварну брзину којом пакети путују.

Истина је да је ширина појаса само један од мноштва фактора који се везују за брзину мреже. Унутар мреже брзина је а мера времена одзива. Чимбеници као што су губитак пакета и брзина кашњења.

Мрежни пропусни опсег и мрежни кашњење

Такође се редовно разговара о ширини појаса и латенцији, али свако има своје јединствено значење. Већ смо установили да је ширина опсега капацитет мреже или колико података се може пренијети у временском прозору. Латенција је једноставно количина времена које је потребно да подаци путују од пошиљаоца до његовог одредишта.

Однос између њих је близак, јер ширина опсега одређује колико података теоретски може да се пошаље и прими одједном. Међутим, кашњење одређује колико брзо ови пакети заиста стижу до свог одредишта. Смањивање кашњења важно је за одржавање мреже која се креће што је брже могуће.

Праћење перформанси мреже протоком (укључујући кашњење и губитак пакета)

Ако желите да мерите перформансе мреже, има смисла користити мрежну пропусност, а не гледати капацитет са пропусним опсегом. Мрежни администратори имају бројне начине на које могу да мере за лоше перформансе у мрежи предузећа.

Употреба пропусности за мерење перформанси мреже је корисна при решавању проблема јер помаже администраторима да прецизирају основни узрок споре мреже. Међутим, само је један од три фактора који одређују перформансе мреже. Друга два су латенција и губитак пакета:

  • Латентност - Термин који се користи за количину времена које је потребно да се пакет пренесе из извора на његово одредиште. Латенција се може мерити на више начина, као што су време у повратку или једносмерни пренос
  • Губитак пакета - Израз који се користи за одређивање броја пакета изгубљених у транзиту током мрежног преноса

Мерење ове три заједно пружа администраторима знатно потпунију перспективу перформанси мреже.

Алати за надгледање пропусности и перформанси

СоларВиндс Нетворк Бандвидтх Анализер Пацк (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

Снимка екрана пакета СоларВиндс Нетворк Бандвидтх Анализер

СоцкетВиндс Нетворк Бандвидтх Анализер Пацк је производ који може тачно да мери пропусност ваше мреже. Можете да видите податке о протоку пропусности заједно са ширином опсега надгледања помоћу СНМП-а. Постоји и тест пропусности мреже који се може мешати са мапама пре и после КоС смерница да бисте показали да ли ваша КоС политика побољшава перформансе мреже прековременог рада.

СоларВиндс Нетворк Бандвидтх Анализер ПацкДовнлоад 30-дневна БЕСПЛАТНА пробна верзија

Такође видети: Шта је КОС

Алати за надгледање пропусности мреже

Иако пропусни опсег мреже није мерило брзине, надгледање распона пропусне ширине важно је за осигуравање да ли је ваша теоријска пропусност доступна у пракси када вам је потребна. Провођење надгледања пропусне ширине помоћу алата за надгледање мреже омогућава вам да видите стварну количину пропусне ширине која је доступна вашим уређајима у мрежи.

СоларВиндс НетФлов анализатор саобраћаја (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

Снимка заслона СоларВиндс НетФлов Траффиц Анализер

Један од најбољих алата за надгледање мрежног опсега је СоларВиндс НетФлов анализатор саобраћаја. Помоћу СоларВиндс НетФлов Траффиц Анализера можете пратити расположивост пропусности и идентификовати појасеве пропусне ширине у вашој мрежи. Шетње за пропусност су уређаји или апликације које троше велику количину пропусне ширине. Велика потрошња пропусног опсега може указивати на лоше радне уређаје или уређај који је угрожен.

Када сазнате који алати троше несразмерну количину пропусне моћи у вашој мрежи, можете потражити начина да смањите проблем и пружите другим уређајима више услуге. То ће повећати количину вашег опсега капацитета доступне осталим уређајима.

СоларВиндс НетФлов Траффиц АнализерПреузмите 30-дневну БЕСПЛАТНУ пробну верзију

Такође, бесплатно Пакет алата за проток СоларВиндс је користан додатак вашој оружарници. Пакет укључује интерфејс који вам помаже да конфигуришете своје Цисцо рутере за слање података НетФлов вашем колекционару. Још два алата омогућавају вам да циркулишите податке о саобраћају широм мреже у сврху тестирања, а такође генеришете саобраћај ради испитивања перформанси ваше опреме и мрежних услуга у случају додатне потражње.

СоларВиндс Флов Тоол БундлеДовнлоад 100% БЕСПЛАТНО Пакет алата

Паесслер ПРТГ мрежни монитор

Снимка заслона ПРТГ Нетворк Монитор

Још један одличан алат за надгледање употребе пропусне ширине је Паесслер ПРТГ мрежни монитор. ПРТГ Нетворк Монитор омогућава вам аутоматско откривање уређаја унутар ваше мреже и праћење коришћења саобраћаја. Помоћу ПРТГ Нетворк Монитор можете пратити СНМП, Нето прилив, и ВМИ саобраћај да бисте задржали картице о доступности пропусне ширине.

ПРТГ Нетворк Монитор такође вам помаже да се носите са појасевима ширине опсега тако да можете видети колико пропусног опсега троше поједини уређаји и апликације. То осигурава да је ваша мрежа оптимизована за сваки уређај и да немате неколико сервиса који успоравају повезаност до индексирања.

Како да оптимизирате пропусност мреже

Иако пропусна ширина није исто што и брзина лоше оптимизоване пропусне мреже може негативно утицати на перформансе мреже и створити корисничко искуство подпарапа у многим апликацијама. У овом одељку ћемо погледати како можете да будете сигурни да је ширина вашег опсега оптимизована:

  • Користите КоС Сеттингс
  • Користите апликације засноване на облаку
  • Елиминишите небитан саобраћај
  • Правите резервне копије и ажурирања изван радног времена

Користите КоС Сеттингс 

Организације обично имплементирају КоС или поставке квалитета услуге да би помогли мрежи да подржи критичне апликације за мисију. Помоћу КоС подешавања можете поставити смернице за саобраћај да одредите приоритет одређене врсте саобраћаја тако да апликације за високо одржавање одржавају сву пропусну ширину која им је потребна за добар рад.

На пример, ако користите систем ВоИП телефона, могли бисте да поставите КоС подешавања да бисте приоритетно поставили говорни саобраћај. Давањем приоритета гласовном промету осигурали бисте да крајњи корисници имају најбоље могуће корисничко искуство јер ће гласовни пакети имати предност над мање важним облицима саобраћаја.

Користите апликације засноване на облаку

Понекад је најлакши начин за побољшање мрежне оптимизације примена апликација у облаку. Коришћењем јавних и приватних облака уклањате притисак одржавања промета у сопственој мрежи. Омогућујући трећој компанији да се бави перформансама ових апликација смањујете оптерећења праћења и такође можете повећати перформансе својих редовно коришћених апликација.

Елиминишите небитан саобраћај

Чак и у најпродуктивнијим окружењима може бити изненађујуће колико се небитних саобраћаја прелива на мреже. Није неуобичајено да нађете запосленике који прегледавају ИоуТубе или стримују филмове на Нетфлику! Пооштравање унутрашњих смерница за блокирање овог саобраћаја може помоћи да се пропусност не троши на апликације небитне за свакодневне операције.

Правите резервне копије и ажурирања изван радног времена

Много је случајева у којима организације оптерећују пропусност пролазећи кроз велике сигурносне копије и ажурирања средином дана. Ове исправке софтвера могу имати значајан утицај на расположивост пропусне мреже у мрежи. То резултира у латенцији у реалном времену и лошим перформансама за кориснике.

Заказивање сигурносних копија и софтверске закрпе изван радног времена или вршних сати помоћи ће да се смањи утицај који ће ове промене имати на мрежу. Извршењем ових неопходних промена изван уобичајеног радног времена осигураће да мрежа функционише за све.

Погледајте такође: Најбољи софтвер и алати за надгледање пропусне ширине

Како оптимизирати мрежну пропусност

Као и ширина опсега мреже, пропусност се такође може оптимизовати. Кључ за оптимизацију мрежног протока је да умањите кашњење. Што је више кашњења мања је пропусност. Мала пропусност пружа крајњим корисницима слабе перформансе. Постоји много различитих начина да смањите застој и овде ћемо погледати неке од најједноставнијих начина.

Надзор коришћења крајње тачке

Најчешћи узрок кашњења су други корисници на мрежи. Ако запослени користе алате или апликације које захтевају саобраћај, перформансе мреже могу драстично успорити, посебно ако појединац врши преузимања. Надгледање употребе крајње тачке може вам омогућити да пронађете када запосленици изазивају кашњење са апликацијама које могу или нису повезане са послом.

Коришћење алата за праћење мреже као што је Монитор перформанси мреже СоларВиндс или Паесслер РТГ мрежни монитор могу да вам покажу оне уређаје који троше расположиве податке. Једном када то учините, можете предузети акције да их се потпуно решите.

Проналажење и адреса мрежних пунионица

Уска грла у мрежи један су од главних криваца за мреже са великим кашњењем. Уска уска грла су места у којима саобраћај постаје загушен и успорава рад мреже. Ова уска грла могу се појавити током дана, у зависности од тога када је саобраћај највише загушен. У већим организацијама то је обично након ручка када се запослени врате на посао, али то може бити у било којем тренутку када мрежа функционише.

Отклањање уских грла на мрежи може се обавити на више начина почевши од надоградње усмјеривача или преклопника да би се постигао ниво промета. Други начин је смањење укупног броја чворова (то ће умањити количину удаљености коју пакети морају да пређу и смањити загушења).

Такође видети: Најбољи алати за надгледање протока

Пропусност у односу на ширину појаса: Затварање речи

Пропусност и ширина појаса су два различита концепта, али и даље имају уску везу једни с другима. Обратити пажњу на оба ће вам помоћи да осигурате да ваша мрежа има најбоље могуће перформансе. Имајте на уму да је ширина појаса цев теоретског преносног капацитета док је пропусност вода која вам говори о брзини успешног испоруке пакета.

Надгледање пропусне ширине и пропусности заједно пружиће вам најцјеловитији приказ перформанси ваше мреже. Комбиновање ове две може вам омогућити да се осигурате да се ширина појаса користи оптимално и омогућава вам да се суочите са проблемима перформанси, попут губитка пакета.

Повезан: Водич за планирање капацитета мреже

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

48 − 43 =

Adblock
detector