Propusnost u odnosu na propusnost: razumijevanje alata Plus razlika

Propusnost u odnosu na propusnost

Malo je čimbenika jednako važno kod mjerenja performansi mreže kao i brzina. Brzina kojom paketi putuju od pošiljatelja do primatelja određuje koliko podataka može biti poslano u određenom vremenskom okviru. Mala mrežna brzina vodi do spore mreže s aplikacijama koje se kreću puževim tempom. U ovom ćemo članku pogledati propusnost i propusnost da bismo objasnili kako se ovi ključni koncepti mogu koristiti za mjerenje mrežne brzine.

Ukratko, propusnost i propusnost se mogu definirati na sljedeći način:

  • propusnost - Propusnost je pojam koji se koristi za to koliko podataka se može prenijeti od izvora do odredišta u određenom vremenskom okviru
  • Širina pojasa - Širina pojasa je izraz koji se koristi za maksimalni prijenosni kapacitet mreže.

U nastavku ćemo detaljnije razmotriti ta dva koncepta.

Što je propusnost?

Propusnost je ime dodijeljeno količina podataka koja se može poslati i primiti u određenom vremenskom okviru. Drugim riječima, propusnost mjeri brzinu kojom poruke uspješno stižu na odredište. To je praktična mjera stvarne isporuke paketa umjesto teorijske isporuke paketa. Prosječna propusnost govori korisniku koliko paketa stiže na odredište.

Da bi imali pakete visokih performansi usluga moraju uspješno stići na odredište. Ako se puno paketa izgubi u tranzitu i stoga ne uspije, tada će učinkovitost mreže biti loša. Nadgledanje mrežnog protoka od presudne je važnosti za organizacije koje žele nadzirati performanse svoje mreže u stvarnom vremenu i uspješnu isporuku paketa.

Većina propusnosti mreže mjeri se u bita u sekundi (bps), ali ponekad se mjeri i u paketi podataka u sekundi. Mrežni protok mjeri se kao prosječna brojka koja se koristi za predstavljanje ukupnih performansi mreže. Mjerenje male propusnosti ukazuje na probleme poput gubitka paketa u slučaju da se paketi izgube u tranzitu (mogu biti razorni za VoIP audiopozive gdje zvuk preskače).

Što je širina pojasa?

Širina pojasa mjerilo je koliko podataka može istovremeno biti poslano i primljeno. Što je veća propusnost mreže, to više podataka može slati i naprijed. Pojam širina pojasa ne koristi se za mjerenje brzine, već za mjerenje kapaciteta. Širina pojasa može se mjeriti u bita u sekundi (BPS) megabita u sekundi (Mbps) i gigabita u sekundi (Gbps).

Ključna stvar koju treba imati na umu o širini pojasa je da velika širina pojasa ne jamči visoke performanse mreže. Ako na propusnost u mreži utječu kašnjenje, gubitak paketa i podrhtavanje, tada će vaša usluga vidjeti odgode, čak i ako imate dostupnu znatnu količinu propusne širine..

Širina opsega i propusnost: Teoretska isporuka paketa i stvarna isporuka paketa

Čini se da su širina i propusnost na površini slični, ali ne mogu se dalje razdvajati u praksi. Najčešća analogija koja se koristi za opisivanje odnosa između njih dvojice jest razmotrite propusnost kao cijev, a propusnost kao vodu. Što je cijev ili širina opsega veća, više vode ili podataka može istodobno prolaziti kroz nju.

Unutar mreže to znači da iznos od širina pojasa određuje koliko paketa se može slati i primiti između uređaja odjednom i količine propusnost vam govori koliko paketa se zapravo prenosi.

Drugim riječima, propusnost vam pruža teoretsku mjeru najvećeg broja paketa koji se mogu prenijeti, a propusnost vam govori broj paketa koji se zapravo uspješno prenose. Kao rezultat toga, propusnost je važnija od širine pojasa kao mjera performansi mreže.

Iako je propusnost bolji izraz za mjerenje performansi mreže, to ne znači da širina pojasa ne utječe na performanse. Na primjer, propusnost ima značajan utjecaj na brzinu učitavanja web stranice na preglednik. Dakle, ako ste željeli koristiti web hosting za aplikaciju, količina propusne širine koja je na raspolaganju utjecala bi na performanse određenih usluga.

Širina i širina pojasa nisu ista stvar

Česta zabluda je da se širina pojasa može koristiti kao mjera brzine. O ovome smo raspravljali ukratko gore, ali vrijedi ih ponovo pregledati zbog toga što se često međusobno miješaju. Na primjer, često ćete vidjeti ISP-ove koji oglašavaju velike brzinske usluge koje se prodaju jer nastaju zbog dostupne širine pojasa..

To čini dobrim marketingom, ali nije ispravno. Ako povećate količinu propusne širine, jedina stvar koja se mijenja je da se istodobno može poslati više podataka. Čini se da mogućnost slanja više podataka odjednom čini mrežu bržom, ali ne mijenja stvarnu brzinu kojom paketi putuju.

Istina je da je širina pojasa samo jedan od mnoštva faktora koji se uklapaju u brzinu mreže. Unutar mreže brzina je a mjera vremena odziva. Čimbenici poput gubitka paketa i kašnjenja brzine udara.

Mrežni pojas i mrežna kašnjenja

Također se redovito raspravlja o širini pojasa i latenciji, ali svaki ima svoje jedinstveno značenje. Već smo ustanovili da je širina pojasa kapacitet mreže ili koliko podataka se može prenijeti u vremenskom razdoblju. Kašnjenje je jednostavno vrijeme koje je potrebno da podaci putuju od pošiljatelja do odredišta.

Odnos između njih je blizak, jer širina pojasa određuje koliko podataka može teoretski poslati i primiti odjednom. Međutim, kašnjenje određuje koliko brzo ti paketi zapravo stižu na odredište. Smanjivanje kašnjenja važno je za održavanje mreže koja se kreće što je brže moguće.

Praćenje performansi mreže s protokom (uključujući kašnjenje i gubitak paketa)

Ako tražite mjerenje mrežnih performansi ima smisla koristiti protok mreže nego gledati na kapacitet sa širinom pojasa. Mrežni administratori imaju brojne načine na koje mogu koristiti za mjerenje slabih performansi unutar mreže tvrtke.

Korištenje propusnosti za mjerenje mrežnih performansi korisno je pri rješavanju problema jer pomaže administratorima da precizno utvrde osnovni uzrok spora mreža. No, to je samo jedan od tri faktora koji određuju performanse mreže. Druga dva su kašnjenje i gubitak paketa:

  • Latentnost - Izraz se koristi za količinu vremena koje je paketu potrebno prenijeti od izvora do odredišta. Latencija se može mjeriti na više načina, kao što su vrijeme povratnog puta ili preusmjeravanje u jednom smjeru
  • Izgubljen paket - Izraz koji se koristi za određivanje broja paketa izgubljenih u tranzitu tijekom mrežnog prijenosa

Mjerenje ove tri zajedno pruža administratorima puno cjelovitiju perspektivu djelovanja mreže.

Alati za nadzor propusnosti i performansi

Paket za analizator propusnosti mreže SolarWinds (BESPLATNO SUĐENJE)

Snimak zaslona paketa propusne širine analizatora propusnosti SolarWinds

Paket mrežnih propusnih širina propusnosti SolarWinds je proizvod koji može precizno izmjeriti propusnost vaše mreže. Podaci SNP-a mogu se pregledati zajedno sa širinom propusnog opsega pomoću SNMP-a. Postoji i mrežni test propusnosti koji se može miješati s mapama QoS pravila prije i poslije kako bi se pokazalo poboljšava li QoS politika mrežnu prekovremenost.

SolarWinds Network Bandwidth Analyzer PackDownload 30-dnevna BESPLATNA proba

Vidi također: Što je QOS

Alati za nadziranje širine pojasa mreže

Iako mrežna širina pojasa nije mjera brzine, nadzor dostupnosti propusne širine važan je kako biste bili sigurni da je vaša teorijska širina pojasa u praksi dostupna kada vam je potrebna. Provođenje nadgledanja propusnosti s alatom za nadgledanje mreže omogućuje vam da vidite stvarnu količinu propusnosti dostupne vašim uređajima unutar mreže.

SolarWinds NetFlow analizator prometa (BESPLATNO SUĐENJE)

Snimka zaslona SolarWinds NetFlow Traffic Analyzer

Jedan od najboljih alata za praćenje propusnosti mreže je SolarWinds NetFlow analizator prometa. Pomoću SolarWinds NetFlow Traffic Analyzera možete pratiti dostupnost propusnosti i identificirati svinjske pojaseve unutar vaše mreže. Štitnici pojasa su uređaji ili aplikacije koje troše veliku količinu propusnosti. Velika potrošnja propusnosti može ukazivati ​​na loše izvedljiv uređaj ili uređaj koji je ugrožen.

Nakon što znate koji alati troše nerazmjernu količinu propusnosti unutar vaše mreže, možete potražiti načina da smanjite problem i pružite drugim uređajima veću uslugu. To će povećati količinu vašeg propusnog kapaciteta dostupnog drugim uređajima.

SolarWinds NetFlow Traffic AnalyzerPreuzmite 30-dnevnu BESPLATNU probu

Također, besplatno Paket alata za protok SolarWinds koristan je dodatak vašoj oružarnici za analizu. Paket uključuje sučelje koje vam pomaže da konfigurirate svoje Cisco usmjerivače za slanje podataka NetFlow vašem kolekcionaru. Dvije dodatne alate omogućuju vam da cirkulirate podatke o prometu širom mreže u svrhu testiranja, a također generirate promet kako biste ispitali performanse vaše opreme i mrežnih usluga suočeni s dodatnom potražnjom..

SolarWinds Flow Tool BundleDownload 100% BESPLATNO Paket alata

Paessler PRTG mrežni monitor

Snimka zaslona PRTG Network Monitor

Još jedan odličan alat za nadziranje propusnosti je Paessler PRTG mrežni monitor. PRTG Network Monitor omogućuje vam automatsko otkrivanje uređaja unutar vaše mreže i nadzor upotrebe prometa. Pomoću PRTG Network Monitor možete pratiti SNMP, NetFlow, i WMI promet kako biste zadržali kartice o dostupnosti propusnosti.

PRTG Network Monitor također vam pomaže da se nosite sa širinama pojasa tako da možete vidjeti koliko propusnosti troše pojedini uređaji i aplikacije. To osigurava da je vaša mreža optimizirana za svaki uređaj i da nemate nekoliko usluga koje usporavaju povezanost do indeksiranja..

Kako optimizirati propusnost mreže

Iako propusna širina nije isto što i brzina loše optimizirane širine opsega mreže može negativno utjecati na performanse mreže i stvoriti korisničko iskustvo subparta u mnogim aplikacijama. U ovom ćemo odjeljku pogledati kako možete biti sigurni da je propusna širina optimizirana:

  • Koristite QoS postavke
  • Koristite aplikacije temeljene na oblaku
  • Uklonite neesencijalni promet
  • Izradite sigurnosne kopije i ažuriranja izvan radnog vremena

Koristite QoS postavke 

Organizacije obično implementiraju QoS ili postavke kvalitete usluge kako bi mreža pomogla u podršci kritičnim aplikacijama. S QoS postavkama možete postaviti prometna pravila da biste odredili prioritet određene vrste prometa tako da aplikacije za visoko održavanje imaju svu propusnu širinu koja im je potrebna za dobar rad.

Na primjer, ako koristite sustav VoIP telefona, možete postaviti QoS postavke da odredite prioritet govornom prometu. Prioritetom glasovnog prometa osigurali biste da krajnji korisnici imaju najbolje moguće korisničko iskustvo, jer bi glasovni paketi imali prednost nad manje važnim oblicima prometa.

Koristite aplikacije temeljene na oblaku

Ponekad je najjednostavniji način poboljšanja mrežne optimizacije primjena aplikacija u oblaku. Korištenjem javnih i privatnih oblaka uklanjate pritisak održavanja prometa u vlastitoj mreži. Omogućujući da se treća tvrtka bavi izvedbom ovih aplikacija, smanjujete opterećenja praćenja i također možete povećati performanse svojih redovito korištenih aplikacija.

Uklonite neesencijalni promet

Čak i u najproduktivnijim okruženjima može biti iznenađujuće koliko se neesencijalni promet povećava na mrežama. Nije rijetkost naći zaposlenike koji pregledavaju YouTube ili struju filmova na Netflixu! Pooštravanje internih pravila za blokiranje prometa može pomoći da se propusnost ne troši na aplikacije koje su nevažne za svakodnevne operacije.

Napravite sigurnosne kopije i ažuriranja izvan radnog vremena

Mnogo je slučajeva u kojima organizacije opterećuju propusnost prolazeći kroz velike sigurnosne kopije i ažuriranja usred dana. Ova ažuriranja softvera mogu značajno utjecati na dostupnost mreže u propusnom opsegu. To rezultira kašnjenjem u stvarnom vremenu i lošim performansama za korisnike.

Zakazivanje sigurnosnih kopija i softverskih zakrpa izvan radnog vremena ili vršnih sati pomoći će umanjiti utjecaj ovih promjena na mrežu. Ako ove nužne promjene napravite izvan uobičajenog radnog vremena, mreža će osigurati da mreža radi i radi.

Pogledajte također: Najbolji softver i alati za nadzor propusne širine

Kako optimizirati mrežnu propusnost

Baš kao što je mrežna propusnost, propusnost se također može optimizirati. Ključ za optimizaciju mrežnog protoka je smanjivanje kašnjenja. Što je više kašnjenja manja je propusnost. Slaba propusnost pruža krajnjim korisnicima slabe performanse. Postoji mnogo različitih načina za smanjivanje kašnjenja, a mi ćemo ovdje pogledati neke od najjednostavnijih načina.

Nadzor uporabe krajnje točke

Najčešći uzrok kašnjenja su drugi korisnici na mreži. Ako zaposlenici koriste prometne alate ili aplikacije, tada rad mreža može drastično usporiti, posebno ako pojedinac vrši preuzimanja. Nadzor upotrebe krajnje točke može vam omogućiti da otkrijete kada zaposlenici uzrokuju kašnjenje s aplikacijama koje mogu ili nisu povezane s poslom.

Korištenje mrežnog alata za nadzor poput Monitor performansi mreže SolarWinds ili Paessler RTG mrežni monitor mogu vam pokazati one uređaje koji troše dostupne podatke. Nakon što učinite, možete poduzeti mjere da ih se potpuno riješite.

Pronalaženje i adresa mrežnih boca

Mreža uska grla jedan su od glavnih krivca iza mreža s visokim kašnjenjem. Uska grla mreže su mjesta gdje promet postaje zagušen i usporava rad mreže. Ova uska grla mogu se pojaviti tijekom dana, ovisno o tome kada je promet najviše zagušen. U većim organizacijama to je obično nakon ručka kad se zaposlenici vrate na posao, ali to može biti u bilo kojem trenutku kada mreža djeluje.

Otklanjanje uskih grla mreže može se provesti na više načina počevši s nadogradnjom usmjerivača ili prebacivanja kako bi se održavala razina prometa. Drugi način je smanjenje ukupnog broja čvorova (to će smanjiti količinu udaljenosti koju paketi moraju prijeći i smanjiti zagušenja).

Vidi također: Najbolji alati za nadzor propusnosti

Propusnost vs propusnost: završne riječi

Propusnost i propusnost dva su različita koncepta, ali još uvijek imaju usku vezu jedan s drugim. Obratite pozornost na oboje kako bi osigurali da vaša mreža ima najbolje moguće performanse. Imajte na umu da je širina pojasa cijev teoretskog prijenosnog kapaciteta dok je propusnost voda koja vam govori o brzini uspješne isporuke paketa.

Nadgledanje propusne širine i propusnosti zajedno pružit će vam najcjelovitiji prikaz performansi vaše mreže. Ako kombinirate ove dvije, možete vam osigurati da se propusna širina optimalno koristi i omogućava vam da se suočite sa problemima performansi, poput gubitka paketa.

Povezano: Vodič za planiranje kapaciteta mreže

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + = 18

Adblock
detector