Razlika između pravih, crossover i rolover kablova

Ravno kroz crossover i prevrtanje kabela U čemu je razlika


Vrste kabela

Najčešći oblik mrežnog kabela naziva se "nezaštićeni upleteni par"(UTP). Taj se oblik kabela koristi za Ethernet standardima, kojima upravlja Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE). Ti se standardi pozivaju kodom 802.3. Ethernet standardi otvoreni su svima za čitanje i uključuju specifikacije kabelskih konfiguracija i vrste priključaka koji se koriste za spajanje kabela u uređaje. Ono što konvencionalno znamo kao mrežni kabel jest 802.3 određeni kabel za Ethernet mreže.

Razlika između a ravno kroz, crossover, i prevrtanja kabel se svodi na način na koji su konektori na svakom kraju ožičeni. UTP kabel sadrži osam žica. Svaka pojedinačna žica prekrivena je plastičnim premazom u boji, a cijeli je snop u vanjskoj ovojnici.

U konfiguraciji upletenog para, osam žica unutar kabela je podijeljeno u četiri para. Dvije žice u paru su ispletene jedna oko druge. Ovaj tretman štiti obje žice od smetnji. Uparivanje je lako uočiti, jer je jedno od njih obloženo masivnom bojom, a drugo je bijelo sa spiralnom prugom u boji para. Boje ovog para su:

 • zelena
 • naranča
 • plava
 • smeđ

Konektor za kabele

Uobičajeni naziv za priključke na krajevima Ethernet kabela je RJ-45. Ovo, međutim, nije pravo ime, kao RJ-45 je prekinuti format konektora telefonske žice. Pravi naziv za te priključke, u skladu s 802.3 standardi su „8P8C", Što je zaosam položaja, osam priključaka."Međutim, nemojte se ljutiti ako čujete mrežnog tehničara kako zove konektor i RJ-45. Ovo je način na koji svi nazivaju ove utikače i ako se napravite oko toga, sjedit ćete sami u pauzi za vrijeme ručka.

Postoji standardni niz tih žica u boji u an 8P8C priključak. Nije sasvim logično. Redoslijed je sljedeći:

 • Pin 1: Narančasta pruga
 • Pin 2: Narančasta kruta tvar
 • Pin 3: Zelena pruga
 • Pin 4: Plava kruta tvar
 • Pin 5: Plava pruga
 • Pin 6: Zelena kruta tvar
 • Pin 7: Smeđa pruga
 • Pin 8: Smeđa krutina

Nema smisla da svi parovi idu u konektor jedan pored drugog, osim zelenog para i nema pravog razloga zašto se plava pruga / čvrsti red preokreću. Međutim, ovo je standard i morate ga slijediti jer je utičnica u koju je priključak priključena interno oživljena kako bi prihvatila signale koje nose žice obojene u ovom posebnom redoslijedu.

Gore navedeni raspored priključaka naveden je u standardnoj EIA-568B. To je definirano s Savez elektronske industrije, otuda „Studija utjecaja na okoliš."Standardom sada upravlja Udruženje telekomunikacijske industrije, pa se i pinout naziva TIA-568B. Američki institut za nacionalne standarde također prepoznaje standard i tako ćete vidjeti da se on zove ANSI-568B. Izgled priključka na EIA-568B Niže je prikazan standard.

RJ-45 TIA-568B pinout

Zapravo je glavni standard ožičenja Ethernet kabelskih konektora EIA-568A - the EIA-568B izgled je bio dostupan kao prihvatljiva alternativa. Ipak, inačica B implementirana je unutar industrije kao glavni standard. EIA-568A standard ima malo drugačiji izgled:

 • Pin 1: Zelena pruga
 • Pin 2: Zelena kruta tvar
 • Pin 3: Narančasta pruga
 • Pin 4: Plava kruta tvar
 • Pin 5: Plava pruga
 • Pin 6: Narančasta krutina
 • Pin 7: Smeđa pruga
 • Pin 8: Smeđa krutina

Ilustracija iscjedaka EIA-568A prikazana je dolje.

RJ-45 TIA-568A prorez

Nije važno koji od ovih standarda koristite jednako dugo koliko ste dosljedni dok prešanje konektora na oba kraja kabela.

Namjene kabela

Zašto Ethernet kabel ima osam žica u njemu? Je li važno koja boja ide gdje u priključku? Odgovori na ova dva pitanja su iznenađujući.

Prije svega UTP kabel koji se uvijek koristi za Ethernet mreže ne mora sadržavati osam žica. Međutim, ovo je konvencija. Plavi par i braon par ne rade ništa.

Žice unutar obojenih jakni su identične. Ako uklonite kućište plavo-prugaste žice, ona će izgledati potpuno isto kao narančasta čvrsta žica kada je uklonjena. Činjenica da postoje dva različita skupa smjernica za ožičenje RJ-45 mogao dovesti do kaosa. Međutim, stvarno nije važno kojim redoslijedom ćete staviti žice, sve dok stavite istu boju u pin 1 u priključke na oba kraja i istu boju u pin 2 i tako dalje.

DTE i DCE

Podnožje koje RJ-45 uklapa se lemljen na mrežnu karticu. Svaki komad opreme koji se može spojiti na kabelsku mrežu mora imati mrežnu karticu, koja je poznata i kao kontroler mrežnog sučelja ili NIC. Zapravo postoje dvije vrste uređaja koji se povezuju na mrežu: DTE i DCE. DTE zalaže se za “oprema terminala za podatke."To se odnosi na vaše računalo. DCE je „oprema sklopa za zavarivanje krugova podataka.„To znači bilo koji mrežni uređaj, poput modema, usmjerivača ili sklopke.

Razlika između DTEs i DCEs Važno je kada želite odrediti želite li koristiti ravan ili crossover kabel.

Namještaj pin konektora

Važan čimbenik koji se morate zapamtiti pri ožičenju RJ-45 utikači su funkcija svakog pina. Sljedeći popis prikazuje svrhu svakog priključka u sustavu 8P8C utikač koji se uklapa u DTE:

 • Pin 1: Prenesite pozitivni signal
 • Pin 2: Prenesite negativni signal
 • Pin 3: Primanje pozitivnog signala
 • Pin 4: Ništa
 • Pin 5: Ništa
 • Pin 6: primanje negativnog signala
 • Pin 7: Ništa
 • Pin 8: Ništa

Spojevi unutar utičnice s obje strane moraju odgovarati jedni drugima. Nema smisla DTE prijenos podataka niz igle 1 i 2 ako je DCE s druge strane, te pinove također smatra vezama koje trebaju slati podatke. Dakle, utičnice na a DCE ožičeni su obrnuto. Ovdje je svrha igle što se tiče DCE je zabrinut:

 • Pin 1: prijem pozitivnog signala
 • Pin 2: primanje negativnog signala
 • Pin 3: Prenesite pozitivni signal
 • Pin 4: Ništa
 • Pin 5: Ništa
 • Pin 6: Prenesite negativni signal
 • Pin 7: Ništa
 • Pin 8: Ništa

Dakle a DTE prenosi na igle 1 i 2 i prima na igle 3 i 6. A DCE prenosi na igle 3 i 6 i prima na igle 1 i 2.

Ravni kabel

ravno kroz kabel često se naziva a patch kabel ili an Ethernet kabel. Kabel koji se isporučuje u kompletu s usmjerivačem je ravni kroz kabel - to je najčešći format mrežnih kablova. Ravni kabel je konfiguriran na način opisan gore. Nije važno da li kabel koji kupujete slijedi EIA-568A ili EIA-568B jer se u oba slučaja žica iste boje spaja na isti pin na oba kraja. Ovo je kabel koji koristite za spajanje DTE do a DCE. Nema pogrešnog kraja. Priključci na oba kraja potpuno su isti, a utičnica na vašem računalu u koju se kabel priključuje potpuno ista (izvana) kao i utikač na vašem usmjerivaču ili modemu koji uzima konektor kabela..

Kabeli pisača

Kabeli pisača su lukavi. Ako pisač spojite na prekidač, onda treba vam ravno kroz kabel. Konvencionalno, ne možete upotrebljavati ravno putem kabela da biste svoj pisač povezali s računalom. To je zato što su i vaše računalo i vaš pisač DTEs. Oba će igle 1 i 2 smatrati kanalima prijenosa i oba će slušati dolazne podatke na igle 3 i 6. Dakle, ako vaše računalo šalje podatke dolje 1 i 2, a vaš pisač sluša na igle 3 i 6, ispis nikada ne ide dogoditi se. U ovom slučaju, potreban vam je crossover kabel.

Crossover kabeli

crossover kabel radi točno kao što mu ime kaže, prelazi preko žice s igle 1 na jednom kraju do igle 3 na drugom priključku. Žica koja je na jednom kraju zategnuta da zatiče 2, na drugom je kraju pričvršćena na iglu 6, a žice 3 i 6 idu na igle 1 i 2 u drugom priključku. Križni kabel slijedi oba EIA-568A i EIA-568B. To je A na jednom kraju, a B na drugom. Tako da su ti sukobljeni standardi na kraju bili korisni.

Da biste položili CCNA ispite, samo trebate znati da pin s prugastom narančastom žicom s lijeve strane dijagrama uzima prugastu zelenu žicu s desne strane dijagrama. Pin koji uzima čvrstu zelenu žicu s lijeve strane, uzima čvrstu narančastu žicu s desne strane. Možete upisati i narančastu lijevu i zelenu desnu stranu, a i dalje ćete dobiti pune ocjene.

Ravno ili poprečno

Ako želite da kabel poveže vaše računalo i pisač zajedno, potreban vam je crossover kabel. Ako imate nekoliko računala i jedan pisač, to morate kupiti prekidač. Sva će se računala povezati s prekidačem ravno kroz kabel a vaš bi se pisač isto tako spojio na prekidač pravim kabelom.

Ne zaboravite da postoje dvije vrste uređaja koji se povezuju na mreže. Kad spojite dva uređaja različitih vrsta zajedno, koristite ravan kabel. Kad spojite dva uređaja iste vrste zajedno, koristite crossover kabel. Ako umetnete mrežni uređaj između dva uređaja iste vrste, svi kabeli prolaze ravno. Kad trebate kupiti mrežni kabel, definirajte uređaje u koje želite uključiti svaki kraj kabela DTE / DCE kategorije. Ovaj bi popis trebao pojasniti konfiguraciju kabela koji vam je potreban.

 • DTE do DCE: ravno kroz kabel
 • DTE do DTE: crossover kabel
 • DCE do DTE: ravno kroz kabel
 • DCE do DCE: crossover kabel

Kabel koji se koristi i za ravnopravni i za crossover formate potpuno je isti. Razlika između pravog i crossover kabela je ona u crossover konfiguraciji žice prekrivene bojom koje strše s pohabanih krajeva kabela različito su spojene na utikač na jednom kraju.

Ne postoji DTE kraj ili DCE završava u mrežnim kablovima. Ne možete ih povezati na pogrešan način. Ako se iste obojene žice spajaju na iste igle u konektorima na oba kraja, možete jedan kraj priključiti u računalo, a drugi kraj u usmjerivač. Nije važno. Ako je redoslijed ožičenja između dva kraja različit, nije važno koji ćete kraj priključiti na računalo, a koji otići na vaš pisač..

Još jedan pokazivač za ispite CCNA, dijagram za ravno kroz kabel u testu pokazuje EIA-658B pinout na oba kraja.

MDI i MDI-X

Daleko od CCNA ispita, postoji još jedna komplikacija voditi računa o tome kada kupujete mrežne kablove. Ako se vaš uređaj implementira MDI i MDI-X, ne morate brinuti o crossover kablovima. MDI je onaj Srednje ovisno sučelje Standardni i djeluje unutar utičnice NIC-a. On može otkriti na koje žice dolazi, umjesto da dosadno sluša igle na pinovima 3 i 6. MDI-X označava Srednje ovisno sučelje - crossover. Dakle, ako vaše računalo, pisač, preklopnik, ruter ili modem imaju MDI ispisano na kutiji, trebate kupiti samo ravno kroz kabel.

Prijelazni kabel

Ovih dana ne biste trebali brinuti rollover kablovi. Jednostavno preokrenu redoslijed iglica svake žice u kablu. Žica koja se na jednom kraju spaja na iglu 1 ide na iglu 8 na drugom kraju, žica koja ide na iglu 2, a prvi kraj ide na iglu 7 na drugom kraju. U sredini su konektori 4 i 5 obrnuti. Ovaj se format koristi za RS-232 priključke koji se pričvršćuju na serijske portove na računalima, pisačima ili monitorima. Serijski portovi su stare vijesti i ne biste trebali brinuti o kupnji kabela za prebacivanje.

Boje kućišta kabela

Možda ćete vidjeti mrežne kabele koji su sivi, dok su drugi žuti, neki su plavi, a zatim postoje i bijeli. Zašto? Većina profesionalaca na mreži reći će vam da boja jakne kabela nema značenja; to je samo pitanje estetike. Djelomično su u pravu. Sadržaj kabela potpuno je isti bez obzira na boju plastične jakne. Međutim, proizvođači kabela ne proizvode samo kablove od različitih boja u svrhu zabave.

Boje mrežnog kabela

Postoji industrijski standard u kojem ove boje imaju smisla. Odlučite li slijediti tu konvenciju, ovisi o vama - većina web lokacija ne obraća pažnju na standard. International BICSI (Građevinska industrija) savjetuje standarde za integriranje IT usluga u strukture. Među standardima koje promovira je EIA-568, o kojima ste već čitali. Drugi standard je Upravni standard za telekomunikacijsku infrastrukturu poslovnih zgrada, poznata i pod nazivom ANSI / TIA / EIA-606-B (PDF). Odatle potječu te boje kabela. Značenja boja kabela su sljedeća:

 • Narančasta: Demarkacijska točka
 • Zeleno: Mrežna veza
 • Ljubičasta: Uobičajena oprema
 • Crveno: Sustav ključeva
 • Bijela: okosnica prve razine
 • Siva: unutarnja gradnja okosnice (MC-IC ili IC-HC)
 • Smeđa: Međugradbena okosnica (IC-HC)
 • Plava: vodoravna
 • Žuto: ostalo

Ovdje je slika odsječka kodiranja u boji EIA-606-B dokument sa standardima gdje su ove boje definirane.

Značenje boje kabela

Saznajte o mrežnim kablovima

Stvaranje, održavanje i upravljanje mrežama vrlo je zadovoljavajući put u karijeri. To je vrlo tehničko područje i naići ćete na puno akademskih i teorijskih podataka o toj temi. Međutim, jest također vrlo važan faktor u stvarnom svijetu zbog čega se točkovi trgovine okreću. Kako postajete poznavatelj teorije i prakse umrežavanja, tako ćete više pridonijeti ekonomiji i pomoći svijetu da napreduje. Vaša početna točka je znati kako pritisnuti konektor na kraju mrežnog kabela. Sada kada znate za raspored mrežnih kabela i kako ih povezati s uređajima, na putu ste da postanete mrežni inženjer ili mrežni administrator!

slike: 
EIA-568A iz Wikimedia Commonsa. Javna domena.
EIA-568B iz Wikimedia Commonsa. Javna domena.
Boje mrežnog kabela iz PXHere. Javna domena.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

99 − = 92