Разлика између правих, цроссовер и роловер каблова

Равно кроз цроссовер и превртање каблова У чему је разлика

Типови каблова

Најчешћи облик мрежног кабла се назива „незаштићени уплетени пар”(УТП). Овај формат кабла користи се за мрежни стандардима, којима управља Институт инжењера електро и електронике (ИЕЕЕ). На ове се стандарде наводи код 802.3. Етхернет стандарди су отворени за свако читање и укључују спецификације кабловских конфигурација и врсте конектора који се користе за повезивање каблова у уређаје. Оно што конвенционално знамо као мрежни кабл је 802.3 одређени кабл за Етхернет мреже.

Разлика између а право кроз, цроссовер, и преврнути кабл се своди на начин на који су конектори на сваком крају ожичени. УТП кабл садржи осам жица. Свака појединачна жица прекривена је пластичним премазом у боји, а цео сноп је у спољној љусци.

У конфигурацији уплетеног пара, осам жица унутар кабла је подељено у четири пара. Две жице у пару су исплетене једна око друге. Овај третман штити обе жице од сметњи. Упаривање је лако уочити јер је једно од њих обложено масивном бојом, а друго је бело са спиралном пругом у боји пара. Боје овог пара су:

 • Зелен
 • Наранџасте
 • Плави
 • Смеђе

Кабловски конектори

Уобичајени назив конектора на крајевима Етхернет каблова је РЈ-45. Ово није одговарајуће име, као РЈ-45 је прекинути формат конектора за телефонску жицу. Прави назив за те прикључке, у складу са 802.3 стандарди су „8П8Ц„, Што значи“осам позиција, осам конектора."Међутим, немојте правити буку ако чујете мрежног техничара како зове конектор РЈ-45. То је начин на који сви називају ове утикаче и ако направите велику ствар око тога, седећете сами у паузи у време ручка.

Постоји стандардна секвенца за оне обојене жице у ан 8П8Ц конектор. Није сасвим логично. Налог је следећи:

 • Пин 1: Наранџаста пруга
 • Пин 2: Наранчаста чврста супстанца
 • Пин 3: Зелена пруга
 • Пин 4: Плава чврста супстанца
 • Пин 5: Плава пруга
 • Пин 6: Зелена чврста супстанца
 • Пин 7: Смеђа пруга
 • Пин 8: Смеђа чврста боја

Уопће нема смисла да сви парови иду у конектор један поред другог, осим зеленог пара и нема правог разлога зашто се плава пруга / чврсти ред преокрећу. Међутим, ово је стандард и морате да га пратите јер је утичница у коју се прикључује прикључена унутра интерно да би прихватила сигнале које носе жице обојене у овом одређеном редоследу.

Горе наведени распоред конектора наведен је у стандардном ЕИА-568Б. То је дефинисано с Савез за електронску индустрију, отуда "ЕИА.“Стандардом сада управља Удружење телекомуникационе индустрије, па се и пиноут назива ТИА-568Б. Тхе Амерички институт за националне стандарде такође препознаје стандард и тако ћете видети да се зове АНСИ-568Б. Изглед конектора у ЕИА-568Б ниже је приказан стандард.

РЈ-45 ТИА-568Б пиноут

Главни стандард ожичења за Етхернет каблове конектора је заправо ЕИА-568А - тхе ЕИА-568Б Изглед је доступан као прихватљива алтернатива. Ипак, верзија Б је примењена у индустрији као главни стандард. Тхе ЕИА-568А стандард има мало другачији изглед:

 • Пин 1: Зелена пруга
 • Пин 2: Зелена чврста супстанца
 • Пин 3: Наранџаста пруга
 • Пин 4: Плава чврста супстанца
 • Пин 5: Плава пруга
 • Пин 6: Наранчаста чврста супстанца
 • Пин 7: Смеђа пруга
 • Пин 8: Смеђа чврста боја

Илустрација отиска ЕИА-568А приказана је доле.

РЈ-45 ТИА-568А пиноут

Није важно који од ових стандарда користите колико год сте доследни када прешање конектора на оба краја кабла.

Намјене кабловских жица

Зашто Етхернет кабл има осам жица у њему? Да ли је битно која боја иде куда у конектору? Одговори на ова два питања су изненађујући.

Пре свега УТП кабл који се увек користи за Етхернет мреже не мора да садржи осам жица. Међутим, ово је конвенција. Плави пар и браон пар не раде ништа.

Жице унутар обојених јакни су идентичне. Ако уклоните кућиште плаво-пругасте жице, она ће изгледати потпуно исто као наранчаста чврста жица када је уклоњена. Чињеница да постоје два различита скупа смерница за повезивање антене РЈ-45 може довести до хаоса. Међутим, стварно није важно којим редоследом ћете ставити жице, све док ставите исту боју у пин 1 у конекторима на оба краја и исту боју у пин 2 и тако даље.

ДТЕ и ДЦЕ

Подножје које РЈ-45 уклапа се лемљен на мрежну картицу. Сваки комад опреме који се може повезати са кабловском мрежом мора имати мрежну картицу, која је такође позната као контролер мрежног интерфејса или НИЦ. Заправо постоје двије врсте уређаја који се повезују на мрежу: ДТЕ и ДЦЕ. ДТЕ означава "опрема терминала за податке.“Ово се односи на ваш рачунар. А ДЦЕ је „опрема за загађивање података.„То значи било који мрежни уређај, попут модема, рутера или прекидача.

Разлика између ДТЕ и ДЦЕ Важно је када желите да утврдите да ли ћете користити правац или кабл.

Намене пин конектора

Важан фактор који треба имати на уму приликом ожичења РЈ-45 утикачи су функција сваког пина. Следећа листа приказује сврху сваког конектора унутар 8П8Ц утикач који се уклапа у ДТЕ:

 • Пин 1: Пренос позитивног сигнала
 • Пин 2: Пренос негативног сигнала
 • Пин 3: Примање позитивног сигнала
 • Пин 4: Ништа
 • Пин 5: Ништа
 • Пин 6: Примање негативног сигнала
 • Пин 7: Ништа
 • Пин 8: Ништа

Прикључци унутар утичнице са обе стране морају одговарати једни другима. Нема смисла за ДТЕ преношење података доље 1 и 2 ако су ДЦЕ с друге стране, те пинове такође сматра везама које требају слати податке. Дакле, утичнице на а ДЦЕ ожичени су обрнуто. Ево сврхе игле што се тиче ДЦЕ је забринут:

 • Пин 1: Примање позитивног сигнала
 • Пин 2: Примање негативног сигнала
 • Пин 3: Пренос позитивног сигнала
 • Пин 4: Ништа
 • Пин 5: Ништа
 • Пин 6: Пренос негативног сигнала
 • Пин 7: Ништа
 • Пин 8: Ништа

Тако да ДТЕ преноси на игле 1 и 2 и прима на игле 3 и 6. А ДЦЕ преноси на игле 3 и 6 и прима на игле 1 и 2.

Равни кабл

А директан кабл се често назива а Комуникациони кабл или ан Етернет кабал. Кабл који долази у кутији с вашим усмјеривачем је равни кроз кабл - то је најчешћи формат мрежних каблова. Равни кабл је подешен као што је горе описано. Није важно да ли кабл који купујете следи ЕИА-568А или ЕИА-568Б јер се у оба случаја жица исте боје повезује на исти пин на оба краја. Ово је кабл који користите за повезивање ДТЕ до а ДЦЕ. Нема погрешног краја. Конектори на оба краја потпуно су исти, а утичница на рачунару у коју се кабел прикључује потпуно иста (споља) као и утикач на вашем рутеру или модем који узима конектор кабла..

Каблови штампача

Каблови штампача су лукави. Ако повежете штампач на прекидач, онда треба вам правац кроз кабл. Конвенционално, не можете да користите директан кабл да бисте повезали штампач са рачунаром. То је зато што су и ваш рачунар и штампач ДТЕ. Оба ће иглица 1 и 2 сматрати каналима преноса и оба ће слушати долазне податке на иглицама 3 и 6. Дакле, ако рачунар шаље податке доље 1 и 2, а ваш штампач слуша на игле 3 и 6, испис никада не иде десити се. У овом случају, потребан вам је цроссовер кабл.

Цроссовер каблови

А цроссовер кабл ради управо онако како му и име каже, прелази преко жице са игле 1 на једном крају до пин 3 на другом конектору. Жица која је на једном крају затегнута да затиче 2, на другом крају је причвршћена за иглу 6, а жице игле 3 и 6 иду на игле 1 и 2 у другом прикључку. Цроссовер кабл прати оба ЕИА-568А и ЕИА-568Б. То је А на једном крају и Б на другом. Тако да су ти сукобљени стандарди на крају били корисни.

Да бисте положили ЦЦНА испите, само требате знати да пин с којим се пругаста наранџаста жица повезује с лијеве стране дијаграма узима пругасту зелену жицу с десне стране дијаграма. Пин који узима чврсту зелену жицу са леве стране узима чврсту наранџасту жицу са десне стране. Такође можете да напишете наранџасто лево и зелено десно и даље ћете добити пуне оцене.

Равно или попречно

Ако желите да кабл повезује рачунар и штампач заједно, потребан вам је цроссовер кабл. Ако имате неколико рачунара и један штампач, то морате купити прекидач. Сви рачунари ће се повезати са прекидачем равно кроз кабл а ваш штампач би се такође повезао на прекидач правим каблом.

Запамтите, постоје две врсте уређаја који се повезују на мреже. Кад повежете два уређаја различитог типа заједно, користите раван кабл. Када заједно повежете два уређаја истог типа, користите цроссовер кабл. Ако уметнете мрежни уређај између два уређаја исте врсте, сви каблови су правоцртни. Када требате да купите мрежни кабл, дефинишите уређаје у које желите да сваки крај кабла прикључите помоћу ДТЕ / ДЦЕ категорије. Ова листа треба да разјасни конфигурацију кабла који вам је потребан.

 • ДТЕ до ДЦЕ: равно кроз кабл
 • ДТЕ до ДТЕ: цроссовер кабл
 • ДЦЕ до ДТЕ: равно кроз кабл
 • ДЦЕ до ДЦЕ: цроссовер кабл

Кабл који се користи и за равни и за цроссовер формате је потпуно исти. Разлика између правог и цроссовер кабла је она у цроссовер конфигурацији жице прекривене бојом које стрше с похабаних крајева кабла различито се прикључују на утикач на једном крају.

Не постоји ДТЕ крај или ДЦЕ завршава у мрежним кабловима. Не можете да их прикључите на погрешан начин. Ако се исте обојене жице повезују на исте игле на конекторима на оба краја, можете било који крај спојити на рачунар, а други крај у рутер. Није битно. Ако је редослед ожичења између два краја различит, није битно који сте крај укључили у рачунар, а шта отишли ​​на штампач.

Још један поен за оне који полажу испите ЦЦНА, дијаграм за прави кабл у тесту показује ЕИА-658Б пиноут на оба краја.

МДИ и МДИ-Кс

Далеко од ЦЦНА испита, постоји још једна компликација да бисте узели у обзир приликом куповине мрежних каблова. Ако се ваш уређај имплементира МДИ и МДИ-Кс, не треба да бринете због цроссовер каблова. МДИ је Средње зависан интерфејс стандардни и делује унутар утичнице НИЦ-а. Он може открити на које жице долази, уместо да слушано слуша на иглицама 3 и 6. МДИ-Кс означава Средње зависан интерфејс - цроссовер. Дакле, ако ваш рачунар, штампач, прекидач, рутер или модем имају МДИ штампано на кутији, само требате да купите правац кроз кабл.

Ролловер кабл

Ових дана не би требало да бринете ролловер каблови. Једноставно преокрену редослед иглица сваке жице у каблу. Жица која се на једном крају спаја на иглу 1 иде на контакт 8 на другом крају, жица која иде на иглу 2, а први крај иде на иглу 7 на другом крају. На средини прикључака су иверци 4 и 5 обрнути. Овај формат се користи за РС-232 конекторе који се прикључују на серијске портове на рачунарима, штампачима или мониторима. Серијски портови су старе вести и не бисте требали да бринете о куповини каблова за превртање.

Боје кућишта кабла

Можда ћете видети мрежне каблове који су сиви, док су други жути, неки су плави, а затим постоје и бели. Зашто? Већина професионалаца у мрежи ће вам рећи да боја кабловске јакне нема значења; то је само питање естетике. Делимично су у праву. Садржај кабла је потпуно исти без обзира на боју пластичне јакне. Међутим, произвођачи каблова не производе само каблове каблова различитих боја за забаву.

Боје мрежног кабла

Постоји индустријски стандард коме ове боје имају значај. Без обзира да ли одлучите да се придржавате те конвенције зависи од вас - већина веб локација не обраћа пажњу на стандард. Међународни консалтинг за грађевинску индустрију (БИЦСИ) пропагира стандарде за интегрисање ИТ услуга у структуре. Међу стандардима које промовише је ЕИА-568, о коме сте већ прочитали. Други стандард је Административни стандард за телекомуникациону инфраструктуру пословних зграда, такође познат као АНСИ / ТИА / ЕИА-606-Б (ПДФ). Овде потичу те боје каблова. Значења боја каблова су следећа:

 • Наранџаста: Демаркациона тачка
 • Зелена: Мрежна веза
 • Љубичаста: Обична опрема
 • Црвено: Систем кључева
 • Бело: Окосница првог нивоа
 • Сива: Унутарња зграда (МЦ-ИЦ или ИЦ-ХЦ)
 • Браон: Међусобна окосница (ИЦ-ХЦ)
 • Плава: хоризонтална
 • Жуто: остало

Овде је слика одељка за кодирање у боји ЕИА-606-Б Документ о стандардима где су ове боје дефинисане.

Значење боје кабла

Сазнајте о мрежним кабловима

Стварање мреже, одржавање и администрација веома је задовољавајући пут у каријери. То је веома техничко поље и наићи ћете на пуно академских и теоријских информација о овој теми. Међутим, јесте такође веома важан фактор у стварном свету што задржава точкове трговине да се окрећу. Како постанете све познаванији у теорији и пракси умрежавања, тако ћете више допринети економији и помоћи свету да напредује. Ваша полазишна тачка је знати како прети конектор на крају мрежног кабла. Сада када знате за распоред мрежних каблова и како да их повежете са уређајима, на путу сте да постанете мрежни инжењер или мрежни администратор!

Слике: 
ЕИА-568А из Викимедиа Цоммонс. Јавни домен.
ЕИА-568Б из Викимедиа Цоммонс. Јавни домен.
Боје мрежног кабла из ПКСХере. Јавни домен.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + = 14

Adblock
detector