Шта је КоС и зашто је он важан у умрежавању?

Шта је КоС

Шта је КоС?

КоС или Куалити оф Сервицес управља мрежним ресурсима за смањење губитка пакета као и за смањење мрежног подрхтавања и латенције. КоС технологија ће управљати ресурсима додељујући различитим типовима мрежних података различите нивое приоритета.

КоС се обично примењује у мрежама које снабдевају саобраћај који садрже податке који захтевају ресурсе, као што су:

 • Видео на захтев
 • Воице овер ИП (ВоИП)
 • Интернет протокол телевизија (ИПТВ),
 • Стреаминг медиа
 • Видео конференције
 • Онлине гаминг

Ове врсте података треба да се проследе у најкраћем року бити потрошни на крају пријема.

Случај за стварни живот

Да ствар буде мало јаснија, узмимо пример саобраћајне гужве на аутопуту у сат времена вожње. Сви возачи који сједе усред гужве имају један план - доћи до крајњих одредишта. И тако, пужевим темпом настављају даље.

Тада звук сирене хитне помоћи упозорава их на возило које мора хитније да стигне на своје одредиште - и испред њих. И тако, возачи се крећу од онога што сада постаје возило хитне помоћи “редослед приоритета,"И нека прође.

Слично томе, када мрежа преноси податке, такође има поставку у којој се неке врсте података третирају по могућности у односу на све остале. Пакети важних података морају стићи на одредишта много брже од осталих јер су временски осетљиви и „истекнуће“ ако их не унесу на време.

КоС - Црвена и бела светлосна стаза ноћу на градској магистрали у Роддингсмаркту

Зашто је КоС важан?

Некада су пословне мреже и мреже комуникација биле засебне целине. Телефонске позиве и телеконференције обично је водио ан РЈ11-повезана мрежа; позиве је надгледао ПАБКС систем. Трчао се одвојено од РЈ45-повезана ИП мрежа која је повезивала лаптопе, стоне рачунаре и сервере. Две врсте мрежа ретко су прелазиле стазе осим ако, на пример, рачунару није потребна телефонска линија за повезивање на Интернет. Примјер такве мреже би изгледао:

Мешовити мрежни дизајн за КоС

Када су мреже превозиле само податке, брзина није била толико критична. Данас се интерактивне апликације које носе аудио и видео морају испоручити преко мрежа великим брзинама и без губитка пакета или варијација у брзини испоруке..

Људи сада обављају пословне позиве користећи видеоконференцијске апликације попут Скипеа, Зоом-а и ГоТоМеетинг-а, који користе ИП протокол преноса за слање и примање видео и аудио порука. У интересу брзине, ове апликације раде без поступака управљања транспортом који се уобичајено користе у стандардном преносу података.

Пре него што даље пређемо на тему КоС-а, морамо разговарати РТП.

Шта је РТП?

Тхе Протокол превоза у реалном времену или РТП је стандард интернетског протокола који предвиђа начине на које апликације могу да управљају мултимедијским подацима у стварном времену. Протокол покрива и једнообразне (један на један) и мултицаст (један за многе) комуникације.

РТП се чешће користи у комуникацијама путем интернета гдје се врши пријенос у стварном времену аудио-визуалних података.

Иако РТП сам по себи не гарантује испоруку пакета података - тим задатком управљају прекидачи и рутери - то олакшава њихово управљање након што дођу на мрежне уређаје.

КоС је превоз хоп-то-хоп конфигурација имплементиран на мрежне уређаје како би их идентификовао и одредио приоритет РТП пакете. Сваки повезани уређај између пошиљаоца и примаоца такође треба да се конфигурише да бисте схватили да је пакет „ВИП“ и да га треба гурнути у приоритетну траку. Ако ни један од уређаја у релеју није конфигурисан исправно, КоС неће радити. Пакети ће изгубити приоритет и успорити до брзине преноса података тог уређаја.

Шта се догађа ако не користимо КоС?

Ако правилно конфигурисан КоС може резултирати једним (или свим) следећим проблемима:

 • Латентност: Кад РТП пакетима нису додељени потребни захтеви, они ће се испоручивати стандардним брзинама уређаја. У пренатрпаној мрежи пакети морају да путују заједно са остатком не хитних пакета. Иако сама кашњења неће утицати на квалитет испоручених аудиовизуелних података сама по себи, утицаће на комуникацију између крајњих корисника. На 100 м латенције, они ће почети да разговарају један о другом када пакети буду синхронизовани, а на 300 мс разговор престаје да буде разумљив..
 • Јиттер: Апликације у реалном времену уклањају стандардно пуњење нивоа транспорта, тако да не постоји механизам за поновно састављање долазних пакета у исправном редоследу. Јиттер је неправилна брзина пакета у мрежи. То може резултирати да пакет стигне касно и изван секвенце. Како апликација не чека да се ток правилно састави, из пакета секвенце се испада што резултира изобличењем или празнинама у испоруци звука или видео записа.
 • Губитак пакета: Ово је најгори случај у којем налазимо да се број (или делови) пакета губе због превелике загушености на мрежним уређајима. Када се попуни ред прекидача или усмјеривача попуњава, долази до пада репа када уређај одбаци све нове долазне пакете док простор поново не постане доступан.

У свим случајевима које смо управо видели, КоС може да помогне сортирање података, управљање редовима, и спречавајући губитак података.

Такође видети: Врхунски водич за губитак пакета

Не треба пуно маште да бисмо видели како комуникација и пренос медија или стриминг могу да утичу лоше када се одлучимо за коришћење КоС-а - посебно у мрежама које пружају РТП протоколе. Чак и ако је савршено дизајнирана, комуникација ће најпре постати отежана, потом погоршавајућа како промет расте и на крају постати немогућа.

Три грешке - латентност, подрхтавање, и губитак пакета - су у ствари толико критични у одређивању колико добро функционише имплементација да их КоС и компаније за производњу софтвера за праћење мреже попут СоларВиндс користе као метрике за мерење квалитета саобраћаја заснованог на РТП-у.

Мрежни алати за надгледање КоС-а

СоларВиндс НетФлов анализатор саобраћаја (БЕСПЛАТНА РЕКЛАМА)

Било би крајње непоштено наставити, а да се не помиње мало више о једном од њих најбољи алати за надгледање мреже вани: СоларВиндс НетФлов анализатор саобраћаја.

СоларВиндс НетФлов анализатор саобраћаја

Овај пакет апликација за надгледање мреже помаже у рјешавању проблема које могу узроковати:

 • Спора мрежа: Спора мрежа може држати читавог пословног таоца јер и даље смањује брзину протока података. Ако се не уклоне уска грла мреже, цела организација ће доживети страшну повезаност.
 • Споро аудио-визуелна комуникација: Предузеће које не може успоставити јасан комуникациони канал унутар свог мрежног канала биће осакаћено. Још горе, неспособност да јасно комуницира са својим клијентима готово сигурно ће је довести на колена.
 • Ненадзороване мреже: Администратор који не може правилно да надгледа мрежу неће моћи да зна за њен тренутни статус или како да прави планове за своје будуће ширење. Без документовања мреже и праћења перформанси сваког дијела опреме, менаџер мреже не може доносити информисане одлуке и вјероватно ће погоршати проблеме са перформансама.

Наоружани Нетфлов Траффиц Анализером, мрежни администратор моћи ће да се реши проблема које смо управо видели:

 • Помоћ у имплементацији КоС-а и његовој оптимизацији -  повратним информацијама о протоку података
 • Преглед стања и извештавање о тренутној конфигурацији КоС политике, информисање о дизајнерским одлукама.
 • Надгледање употребе пропусне ширине да бисте идентификовали које апликације и уређаји вребају мрежне ресурсе - могу бити изоловани, репрограмирани или искључени. Погледајте такође: 6 најбољих бесплатних алата за надгледање пропусне ширине

Типична контролна плоча анализатора саобраћаја Нетфлов садржи виталне информације које администратор треба да надгледа статусе и брзо изврши подешавања поставки. Пример:

Сажетак надзорне плоче КоС НетФлов саобраћајног анализатора

Ови извештаји и аналитика укључују: латенција, подрхтавање и губитак пакета.

СоларВиндс НетФлов Траффиц АнализерДовнлоад 30 дана БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ на СоларВиндс.цом

Паесслер КоС Мониторинг са ПРТГ-ом

Друга опција коју бисте могли истражити за КоС надгледање је Паесслер ПРТГ. Овај мрежни пакет за надгледање има посебан одељак који прати перформансе КоС-а. Ова функција показује да сте обележили токове саобраћаја у реалном времену и такође чува податке за анализу перформанси и планирање капацитета.

ПРТГ софтвер укључује четири сензора за праћење који покривају три различите КоС методологије. Они су употпуњени Пинг Јиттер сензором који прати регуларност испоруке пакета у току.

Три врсте КоС-а које ПРТГ може пратити су стандардни КоС, Цисцо ИП-СЛА и Цисцо ЦБКоС. Трактори стандардног КоС-а имплементирају се као једносмјерни сензор или као кружни сензор. Ови трацкери могу радити на везама преко интернета. Да бисте добили тачан снимак перформанси на одредишту, то морате поставите сензор на ту удаљену локацију за једносмјерну услугу сензора. За кружну услугу је потребан рефлектор на удаљеној локацији да би функционирао.

Шта је КоС и зашто је он важан у умрежавању?

Цисцо ИП-СЛА сензор намењен је праћењу означеног ВоИП саобраћаја на вашој мрежи. Биљежи низ мјерних података укључујући промет време повратног пута, кашњење, подрхтавање, кашњења и средња оцена мишљења (МОС).

Цисцо ЦБКоС сензор слиједи класе квалитета реализације услуге. ЦБКоС је методологија чекања и ако желите да је имплементирате, морат ћете пратити више улазних тачака према усмјеривачима и прекидачима.. Направите најмање три виртуелна реда за сваки уређај, тако да има много више за надгледати.

ПРТГ је у могућности да сам постави и мапира сву вашу инфраструктуру. Међутим, КоС имплементације захтевају доношење одлука, тако да ћете морати сами да поставите методу одлучујући којим врстама саобраћаја ћете дати приоритет..

Паесслер вам омогућава да бесплатно користите ПРТГ ако активирате максимално 100 сензора. Ако повећате, можете добити 30-дневно бесплатно пробно коришћење система, укључујући КоС монитор.

Како конфигуришете свој КоС?

Рутерима и прекидачима који се могу конфигурирати за приоритизацију протокола обично приступају софтверски пакети за управљање усмјеривачима. Цео процес подешавања ваше КоС поставке прилично је јасан посао који укључује:

 • Пријављивање у апликацију и повезивање на чвориште или прелазак преко ње
 • Навигација до менија за конфигурацију КоС
 • Постављање приоритета приоритета пакета

И управо тако, медијски пакети моћи ће без проблема да прелазе мреже. Инжењери хардцоре мреже могу обавити све горе наведене задатке путем конфигурацијских интерфејса командне линије.

Како су РТП пакети приоритетни?

Приоритетност КоС пакета може се извршити помоћу две главне методе:

 • Класификација: Ова метода идентификује врсте пакета и додељује им приоритет означавањем. Идентификација се може обавити помоћу АЦЛ-ова (Листе за контролу приступа), ЛАН имплементација помоћу ЦоС (Класа услуге) или помоћу прекидача који користе КоС ознаке засноване на хардверу..
 • Стати у ред: Редови су меморијски међуспремници високих перформанси који се налазе у рутерима и прекидачима. Пакети који пролазе кроз њих чувају се у посебним меморијским областима док чекају да их пошаљу на путу. Када се протоколима, попут РТП-а, додељује већи приоритет, они се премештају у наменски ред који брже ритам гура податке, смањујући на тај начин шансе да буду одбачени. Редови нижег приоритета нису си приуштили овај луксуз.

Важна ствар коју овде треба имати на уму је да је пакет пакет Ознаке приоритета важе само у мрежи је створена у. Једном када напусти мрежу, власници мрежа прималаца ће одредити његов нови приоритет.

Мисли које треба узети у обзир при одређивању приоритета пакета

Неке мисли и савети који вам могу помоћи при одлучивању о приоритету пакета укључују:

 • Генерално је добра идеја имају ознаке приоритета које додељују уређаји најближи извору података Ово осигурава пакете путовати по целој мрежи са тачним приоритетом.
 • Тхе уређај за избор за обележавање долазних пакета увек треба бити прекидач. То је зато ови уређаји могу да оптерете-уравнотеже саобраћај и тако поделите терет са другим прекидачима смањујући оптерећење њихових ЦПУ-а.
 • Долазни саобраћај је готово увек већи од оног који се креће у супротном смеру. ИСП провајдери обично додељују мање пропусне ширине одлазном промету својих клијената, и управо ту (на одлазној мрежној стази) КоС треба првенствено применити.
 • Цисцо има препоруку о томе како пакети морају бити обележени као што је приказано на овом дијаграму:

Цисцове КоС Баселине Маркинг Препоруке.пнг

Најзад, успех КоС имплементације увек зависи од резултата квалитет политика која регулише начин на који се пакети класификују, обележавају и стављају у ред. Тхе политика мора бити пажљиво састављена да би имплементација КоС-а била успјешна.

За шта се не користи КоС

Након читања о КоС-у може се чинити да је то чаробни еликсир који може излечити све тегобе које изазивају загушење мреже. У одређеној мери, већина РТП комуникација може учинити глаткијом и чини се као да је усмеравао саобраћај на мрежи. Нажалост, то није свеобухватно решење за сваки мрежни проблем.

КоС се никада не сме користити у следеће сврхе:

Повећање пропусне ширине

Иако КоС помаже у поједностављивању приоритета РТП пакета и чини се да мрежа изненада повећава своју пропусност, она се никада не би требала тумачити као таква. КоС се никада не смије користити као алат за "повећање пропусности" када све што треба је искористити постојеће ресурсе мало ефикасније (и то у корист РТП пакета).

Уместо тога, размислите о претраживању датотека у кеширање да бисте смањили количину података која долази и одлази. Ако то не успије, то би могло значити да су достигнуте границе опсега. Када компанија достигне своје границе широкопојасне мреже, једина одржива ствар коју треба да урадите је да изађете и купите нешто више од тога - не користите КоС.

Откључавање мреже

Ако се невероватне апликације оставе да покрећу и завршавају пропусну ширину мреже, спровођење КоС-а није решење. Иако би Скипе позиви напокон могли да прођу, КоС неће одговорити на основни проблем. На крају, скитнице ће прогутати све ресурсе који су на располагању, исцрпљујући предности КоС-а.

Једно решење које би овде могло функционисати било би пронађите програме за скривање ресурса и искључите их или их поново закажите трчати током сати.

Опет, сврха конфигурације КоС-а на мрежи је осигурати да видео и аудио позиви не заостају (или чак падну) због загушене мреже. То није алат који може стварно повећати пропусност. Не може се тунели ни преко зачепљене мреже.

Добра КоС имплементација побољшаће квалитет и брзину критичних података оптимизацијом додељене ширине опсега и олакшањем означавања пакета како би се идентификовали и дали им задати приоритете. Користи расположиву ширину појаса; не шири је.

Приписивање слика:

 1.  Играчки лик Јохн Царлисле на Унспласх-у
 2.  „Црвена и бела светлосна стаза ноћу на градској магистрали у Роддингсмаркту“ од стране ЦБКС-а. на Унспласх
 3.  Дизајн мешовите мреже - Викимедиа, јавно власништво
 4. “Нетфлов Траффиц Анализер Суммари” - снимак снимка дана 28.05.2018
 5. „Цисцове КоС основне препоруке за обележавање“ - Љубазношћу компаније Цисцо Системс, Инц. Неовлашћена употреба није дозвољена (слика снимљена 28.05.2018.)
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 3 = 5

Adblock
detector