Шта је Мицрософт Хипер-В?

Шта је Мицрософт Хипер В

Откако је Мицрософт Хипер-В објављен на Виндовс Сервер 2008, овај хипервизор био је једна од најпопуларнијих опција за виртуализацију на тржишту. Помоћу Мицрософта Хипер-В можете да креирате и покрећете виртуелне машине без одржавања физичког хардвера.

Раст виртуализованих радних окружења довео је до повећаног коришћења Мицрософт Хипер-В и алата за праћење перформанси који помажу у управљању апстрактним ресурсима. У овом ћемо чланку погледати шта је Мицрософт Хипер-В.

Шта је Хипер-В? (А за шта се користи?)

Мицрософт Хипер-В менаџер

Мицрософт Хипер-В је врста хипервизора. Хипервизор је програм који се користи за хостирање више виртуелних машина на једном комаду хардвера. Свака виртуална машина има своје апликације и програме одвојене од основног хардвера. Хипер-В је један, ако не и најпознатији хипервизор на свету.

Хипервисори попут Хипер-В користе се из више различитих разлога, овисно о окружењу у којем су распоређени. Генерално, Хипер-В помаже мрежним администраторима да створе виртуелизовано рачунарско окружење у формату који је једноставан за управљање. Из једног дела хардвера администратор може да управља низом виртуелних машина без потребе за променом рачунара.

Хипер-В се може користити у више различитих сврха, али најчешће се користи за креирање приватних окружења у облаку. Користите Хипер-В на серверима за производњу виртуелних ресурса за своје кориснике.

Зашто је Мицрософт Хипер-В важан?

Мицрософт Хипер-В је важан јер омогућава корисницима да превазиђу ограничења физичког хардвера. Управљање физичким хардвером је невероватно сложено за веће организације које морају да управљају често различитим и застарелим хардвером. Управљање овим уређајима није само дуготрајно за администраторе, већ и веома скупо.

Куповина новог хардвера се сакупља врло брзо, посебно када се узме у обзир количина додатног канцеларијског простора потребна за уградњу ових уређаја. Предузећа су почела да покушавају да смање трошкове и ефикасније управљају уређајима. У исто време, савремени уређаји поседују меморију, ЦПУ и РАМ за могућност одржавања различитих виртуелних оперативних система са једне локације, што још више чини ефективним.

Који су минимални захтеви Мицрософт Хипер-В?

 • Виндовс Сервер 2008
 • Виндовс 8
 • 4ГБ РАМ-а
 • Процесори

Како инсталирати Хипер-В на Виндовс 10

Ако имате покривена четири захтева, можете инсталирати Хипер-В. Ова упутства приказују структуру менија за ХП рачунаре, ваш рачунар можда има други мени. Прво што треба учинити је укључити подршку за виртуелизацију хардвера тако што ћете отићи до рачунара Подешавања БИОС-а, кликом Сигурност > Сигурност система и подешавање Виртуализациона технологија (ВТк) до Омогућено. Ово је приказано на слици испод:

Хипер В Имаге 1

1. Сачувајте ова подешавања и покрените рачунар. Када се рачунар заврши са учитавањем, идите на траку задатака и кликните на икону за претрагу.

2. У поље за претрагу откуцајте следеће:

Укључити или искључити карактеристике Виндовса

3. Једном када се прикаже или укључи опција искључивања прозора, кликните на њу. Требали бисте видети следећи екран:

Хипер в имаге 2

4. Омогући Хипер-В одабиром квачице. Имајте на уму да ако вам није омогућен Хипер-В, морате поново покренути рачунар да би промене ступиле на снагу..

5. Када је омогућен Хипер-В вратите се на Претрага икону и унесите следеће:

Хипер-В Манагер

6. Сада кликните Хипер-В Манагер.

7. У Хипер-В Манагер тип Хипер-В и отворите Виртуал Свитцх Манагер (налази се у Акције панел). Тхе Виртуал Свитцх Манагер је приказано на слици испод:

Хипер в имаге 3

8. Следећи клик Креирајте виртуелни прекидач (уверите се да Спољни је истакнуто).

Како се користи Хипер-В: Умрежавање, стварање и покретање виртуелне машине

Пре него што креирате виртуелну машину, неопходно је да поставите умрежавање. Без умрежавања Хипер-В се неће моћи повезати на мрежу. Да почне:

 1. Отвори Хипер-В Манагер и кликните на име локалног рачунара да бисте видели опције умрежавања.
 2. Отвори Виртуал Свитцх Манагер и изаберите Спољни.
 3. притисните Креирајте виртуелни прекидач дугме.
 4. Доделите име виртуалном прекидачу и кликните Ок.
 5. Провјерите је ли укључена вањска мрежна веза и повезана је с исправном мрежом.

Након што то учините спремни сте за почетак стварања прве виртуелне машине.

Како креирати и покренути виртуалну машину

Једна од првих ствари коју ћете желети да урадите након инсталирања Хипер-В-а јесте креирање виртуелне машине.

1. За почетак, идите на окно Акције и кликните на Нова > Виртуелна машина.

хипер в имаге 4

2. Тхе Нови чаробњак за виртуелне машине отвориће се. Овде можете доделити име вашој виртуелној машини и започети њено подешавање.

3. Једном Конфигуришите умрежавање приказује се окно, одаберите виртуелни прекидач који сте управо креирали. У овом тренутку можете да користите ИСО датотеку да бисте обезбедили инсталационе датотеке вашег оперативног система (Хипер-В ће то ставити у виртуелни диск. Хипер-В ће затим инсталирати датотеке након што сте покренули рачунар).

4. По завршетку Нови чаробњак за виртуелне машине ваша нова виртуелна машина биће приказана на Хипер-В Манагер листа. Да бисте подигли машину, кликните на њу и притисните поступак > Почетак на десној бочној траци.

5. Сад кликните десним тастером миша на виртуелну машину и притисните тастер Повежи се дугме. Виртуелна машина ће се отворити у новом прозору. Тада ћете видети опције на екрану које ће вас водити кроз поступак инсталације нове виртуелне машине.

6. Инсталирајте ОС, а затим се вратите на Хипер-В Манагер.

7. Изаберите поступак > Уметните уређаје за подешавање интеграционих услуга.

8. Сада идите на Виндовс Филе Манагер и инсталирајте интеграционе услуге са виртуалним диском да завршите. Сада сте спремни да користите виртуелну машину.

9. Након што га завршите, искључите га преко Хипер-В Манагер.

Важно је напоменути да ће затварање прозора оставити виртуелну машину у позадини (и уштедјети системске ресурсе). Затварање виртуелних машина преко Хипер-В Манагер је исправан пут.

Како научити Хипер-В (кључни ресурси)

Иако је Хипер-В једноставан, још увек је потребно много научити о основама. Конфигурирање и управљање Хипер-В-ом захтева период посвећене студије. Морат ћете научити и теорију која стоји иза Хипер-В као и знати како да то нађе у раду у мрежном окружењу уживо. То је лакше рећи него учинити. Срећом, постоји низ ресурса са којима можете сазнати више о овој технологији.

У овом одељку ћемо погледати неке од кључних ресурса са којима можете да се суочите са Хипер-В:

1. Хипер-В за комплетне нообс (курс Удеми)

Хипер-В фор Цомплете Нообс је Хипер-В курс за Удеми који је намењен апсолутним почетницима. Курс траје само сат времена и завршава теоријске и практичне основе алата. Курс води Пабло Мендоза, инжењер из Удеми-а и Мицрософт Цертифиед Профессионал. Курс је подељен на пет предавања о виртуализацији, четири предавања о Хипер-В, осам предавања о виртуелној машини и интеграционим услугама и два предавања о закључку.

2. тецхтипсфромвилл

тецхтипсфромвилл је ИоуТубе канал који пружа бесплатну интернетску обуку за Мицрософт сертификацију. Канал укључује низ видео туторијала за Мицрософт Хипер-В. Лекције укључене на каналу укључују:

 • Увод у Хипер-В
 • Инсталирање Хипер-В улоге
 • Инсталирање клијентске функције Хипер-В на Виндовс 8 и 8.1
 • Креирање виртуелне машине у Хипер-В
 • Инсталирање оперативног система на виртуелну машину у Хипер-В
 • Инсталирање услуга интеграције госта

Ово су сјајан бесплатни ресурс за надоградњу знања почетника у комадима величине грицкалица.

3. Виртуелизација Мицрософт сервера: Хипер-В

Мицрософтова виртуализација сервера Мицрософта Ед Либермана: Хипер-В је четвероделни курс који детаљно описује како се користи Хипер-В и Систем Центер Виртуал Мацхине Манагер (ВММ). Курс укључује увод у Мицрософт виртуализацију, управљање виртуализацијом, инсталирање Хипер-В улоге на Виндовс Сервер 2008 Р2 и рад са виртуелним чврстим дисковима и виртуелним машинама. Курс је високо прегледан и доступан онима који су нови у Хипер-В. Међутим, за приступ курсу мораћете да се пријавите на Плуралсигхт.

4. Виртуелизација сервера помоћу Виндовс Сервер Хипер-В и Систем Центер

Виртуелизација сервера са Виндовс Сервер Хипер-В и Систем Центер је напредни курс намењен посебно тестирању ваше способности примене и управљања Хипер-В и Систем Центер. Одељци курса укључују инсталирање и конфигурирање улоге Хипер-В сервера, креирање и управљање виртуелним чврстим дисковима и виртуелним машинама, конфигурирање мрежа виртуелних машина, кретање виртуелне машине и кластерско клађење са Хипер-В.

Важно је напоменути да се овај курс повлачи 30. априла 2019. године, испред целокупне Мицрософт виртуелне академије која се затвара касније ове године.

5. Мицрософт Хипер-В Цогникиа курс

Цогникиа курс за Мицрософт Хипер-В обуку укључује 32 сата обуке за мрежне администраторе о томе како да користе Хипер-В, уз наставни план и програм који покрива све што треба да знате.

У току ћете научити о инсталирању и конфигурирању улоге Хипер-В сервера, креирању и конфигурирању мрежа виртуелних машина, кретању виртуелне машине, Хипер-В реплици и кластерирању преклапања помоћу Хипер-В.

6. Хипер-В Туторијали (иТ Туторијали)

Ако више волите приступ учењу базиран на туторијалу, онда су иТ Туториалс Хипер-В Туториалс добар извор који надопуњују ваше знање. Ови Хипер-В туторијали уводе основне карактеристике и захтеве Хипер-В пре него што се удубите у конкретнија питања, попут омогућавања Хипер-В у Виндовс Сервер 2016, брисања снимака из Хипер-В сигурносних копија и управљања Хипер-В сервером у радној групи домен.

Хипер-В-ово такмичење

Већина конкурената Хипер-В-а су хипервисори типа 1. Хипервисори типа 1 су хипервисори који се покрећу директно на хардверу система. Примјери хипервизора типа 1 су ВМваре, Ксен / КсенСервер, и КВМ (Виртуал Мацхине Кернел).

Ређе се Хипер-В упоређује са хипервизором типа 2, хипервизором који раде на апликативном нивоу. Примјери хипервизора типа 2 укључују ВиртуалБок, Фусион, КЕМУ, и Параллелс Десктоп.

Који је хипервизор погодан за вас, зависи од ваших потреба. Наравно, Хипер-В је добар избор за нове кориснике и предузећа која раде на Мицрософт уређајима. Међутим, највећи недостатак Хипер-В-а је то што је једноставан за употребу.

У поређењу са ЕСКСи-ом, Хипер-В је много интуитивнији и једноставнији за прилагођавање, мада КсенСервер може бити бољи избор ако желите да користите интерфејс командне линије за управљање својим виртуелним машинама.

Међутим, тамо где Хипер-В заостаје је уз подршку треће стране. Апликације треће стране остављају много тога што желите у поређењу са ВМваре вСпхере. Поред тога, тамо

није толеранција грешака или дистрибуирано управљање напајањем.

У погледу цене, ове три групе се састоје на следећи начин:

Хипервисор ВендорЦост
Мицрософт Хипер-В Бесплатно или 1.999 УСД (1.540 УСД) за Виндовс Сервер 2008 Стандард Едитион са Хипер-В
ВМВаре 3.624 (£ 2.792) Фоундатион Аццелератион Кит или 4.620 УСД (3.560) Фоундатион Едитион лиценца

КсенСервер $ 763 (£ 588) по утичници, 1.525 УСД (1.175) по утичници

КВМ бесплатно

Хипер-В Мониторинг

СоларВиндс Виртуализатион Манагер

Део изазова који долазе са Хипер-В је надгледање виртуелних машина. За разлику од чворова које можете додирнути и видјети у вашој мрежи, виртуалне машине су нематеријалне. Као апстрактни ресурси требате користити додатне алате за ефикасно праћење њихових перформанси (посебно ако користите пуно различитих виртуелних машина). Таск Манагер виртуелне машине није поуздан показатељ перформанси.

Неки од најбољих Хипер-В алата за надгледање су:

 • СоларВиндс Виртуализатион Манагер
 • ПРТГ Нетворк Монитор
 • ВхатсУп Голд

Иако је сваки од ових програма другачији, сваки од њих има надзорне плоче перформанси које приказују метрике виртуелне машине. на СоларВиндс Виртуализатион Манагер можете да видите здравствено стање Хипер-В ресурса са иконама упозорења ако постоји проблем. Упозорења се такође могу конфигурирати тако да вас обавештавају упозорењем ако постоји проблем попут велике употребе ЦПУ-а.

ПРТГ Нетворк Монитор и ВхатсУп Голд раде исто, са сопственим контролним плочама и упозорењима за надгледање виртуелних машина. Међутим, ВхатсУп Голд је посебно корисно јер нуди мрежна карта одлика.

Мапа приказује различиту физичку и виртуелну инфраструктуру унутар ваше мреже и како се топологија повезује. Ово је корисно јер можете видети у стварном времену статус домаћина, гостију и кластера.

Коришћење алата за праћење Хипер-В такође може помоћи када је у питању покретање дијагностике и решавање проблема. Решавање проблема попут проблема уска грла виртуализације или висока употреба ЦПУ-а много је лакше кад имате додатне информације. Покушај надгледања ресурса Хипер-В без помоћи једног од ових алата је експоненцијално теже.

Проблеми Хипер-В на које треба пазити

Иако је Хипер-В изузетно користан, и даље има низ уобичајених проблема на које морате бити опрезни. Многе од ових критика односе се и на друга решења за виртуализацију, али посебно власници Хипер-В морају бити свесни:

Споре виртуелне машине

Виртуалне машине једног минута могу да раде добро, а следеће успоравају и пузе. Нема ништа више фрустрирајуће од покушаја употребе виртуелне машине којој се треба заувек учитати. Опћенито, мале брзине се могу приписати хардверским ресурсима. Ако нема довољно хардверских ресурса за одржавање хипервизора, тромо време напора је неизбежно.

Да бисте умањили ризик од лоших перформанси хардвера, можете учинити неколико ствари:

 • Немојте складиштити Хипер-В виртуалне датотеке на исте дискове које користи ОС - овим системским диск јединицама се непрестано приступа, па ако овде поставите виртуелне датотеке Хипер-В, повећаћете време чекања.
 • Користите мрежни надзор да бисте прегледали перформансе хардвера - праћење перформанси виртуелних машина и физичког хардвера омогућава вам да знате да ли постоји проблем раније, па га можете решити.

Попуњавање простора за складиштење

За Хипер-В физички складишни простор је драгоцена роба. Мањак простора за физички простор у великој мери утиче на квалитет искуства на вашим виртуелним машинама. Непрекидно управљање простором за складиштење је неопходно за обезбеђивање доступних ресурса за одржавање виртуелних машина.

Да бисте уклонили овај проблем, можете да користите виртуелне чврсте дискове који се динамички шире. Ово су датотеке које дјелују као апстрактни физички чврсти дискови. Такође морате да будете сигурни да кад год избришете виртуелну машину ручно избришете и виртуелни чврсти диск. Ово ће осигурати да немате ниједних мртвих виртуелних машина које би трошиле ваш складишни простор.

Споро копирање и пријенос датотека

Није неуобичајено да преноси датотека Хипер-В доживе невероватну спорост. Проблем може бити узрокован било чим, од превртања складишта до препирке са ресурсима. Генерално гледано, спорост је узрокована зато што недостаје закрпа или је ВМК потребно онемогућити. Онемогућавање ВМК-а може бити тешко јер многи добављачи аутоматски поново омогућују ВМК након што су управљачки програми ажурирани..

Шта је Хипер-В: водећи провајдер виртуелних машина

Као један од водећих хипервизора, није корисно упознати се, него је од виталног значаја ако желите да уградите виртуелне сервисе. Ако сте нови у виртуелизованим услугама, онда ће вам једноставност Хипер-В менаџера и стварање виртуелних машина помоћи да предузмете прве кораке. Иако постоје снажни конкуренти попут ВМваре-а и КсенСервер-а, Хипер-В је природан избор за Виндовс окружења.

Међутим, ако намеравате да инсталирате Хипер-В, веома је препоручљиво да користите Хипер-В алат за праћење за управљање перформансама виртуелних машина. Ако будите проактивни и пажљиво надгледате виртуелне машине, можете осигурати да ваша организација добије најбољу услугу.

Такође ћете отклонити непријатности и компликације које долазе с покушајем ручног праћења виртуелних машина. Улагање у рјешење за надгледање Хипер-В пружит ће вам прилику да своје виртуалне ресурсе сачувате једнако сигурним као и физички уређаји.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

99 − = 94

Adblock
detector