Шта је МТР и зашто је корисно?

Шта је МТР и зашто је корисно?

МТР или Матт'с ТрацеРоуте је један од најпопуларнијих алата Трацероуте доступан на мрежи. Алат је постао један од најважнијих алата за замену Пинг-а и Трацероуте-а. МТР мрежни монитор је непроцењив дијагностички алат који се може користити за анкетирање удаљених сервера и за мерење кашњења током времена. Да бисмо разумели шта је МТР, прво морамо детаљније погледати Пинг и Трацероуте.

Шта је Пинг?

Снимка екрана за Пинг

Пинг је један од најчешће коришћених мрежних дијагностичких алата на свету. Уз Пинг, корисник може пошаљите ИЦМП пакете са једног рачунара на други. Рачунар који је примио затим одговара ИЦМП пакетима ехо одговора након што су пакети стигли. Овај пакет одговора ИЦМП говори о томе да ли је уређај доступан или не. Ако рачунар не пошаље одговор назад, знате да није доступан.

Такође можете да пингујете имена хоста да бисте надгледали ДНС повезивање. Опћенито, мрежни администратори користе алат Пинг за мјерење доступности хостова широм мреже. Иако ово у теорији звучи добро, важно је напоменути да Пинг није увек тачан. ИЦМП пакети су често филтрирани заштитним зидовима што значи да понекад уређаји који се покрећу и раде не одговарају ИЦМП пакетима.

Погледајте такође: 9 најбољих алата за надгледање Пинг-а

Шта је Трацероуте?

Снимка заслона трацероуте

Трацероуте је још један широко кориштен алат за умрежавање који бележи руту између пошиљаоца и примаоца. Она се разликује од Пинг-а по томе што израчунава руту и ​​кориснику показује колико је времена потребно пакету да пређе сваки скок.

Трацероуте се првенствено користи за проналажење проблематичних подручја у мрежи. Ако једном скоку треба посебно дуго да прође кроз њега, то је добар показатељ да постоји проблем негде у мрежи. Да бисте користили Трацероуте све што корисник треба да уради је да унесе наредбу трацероуте.

Наредба шаље ИЦМП пакет са време за живу вредност. Сваки пакет који пошаљете има ТТЛ поље. ТТЛ је највећи број хмеља који пакет може прећи пре него што се одбаци. Пошиљалац поставља ТТЛ вредност тако да када га прекорачите, рутер ће испустити пакет и обавестити оригиналног пошиљаоца са временом прекораченом поруком.

ТТЛ и прекорачено време заједно могу се користити за одређивање колико дуго треба да пакет пређе из једног скока у други. Једном када је Трацероуте завршен, тада можете видети број милисекунди (мс) који је пакету требало да дође до рутера. Као резултат, Трацероуте је добар алат за мерење кашњења у мрежи.

Што дуже траје пакет за пролазак кроз скок, то је више кашњења. Присуство велике количине кашњења говори мрежном администратору да мрежа не ради онако како треба. Трацероуте је подразумевано укључен на Виндовс и Уник уређајима. Међутим, може се инсталирати и путем мрежног преузимања.

Погледајте такође: Преглед алатки Трацероуте

Шта је МТР?

МТР мрежни монитор комбинује Пинг и Трацероуте и комбинује могућности Пинг-а за мерење расположивости са анализом скока до скока Трацероуте. МТР користи ИЦМП пакете за мерење доступности уређаја и дужине времена потребног за путовање од скока до скока.

Међутим, оно што МТР заиста разликује од осталих ограничених алата је да он биљежи губитак пакета и подрхтавање такође. МТР тако мери квалитет времена везе потребан за довршетак преноса и проценат пакета изгубљених у транзиту.

Када користите МТР, покрећете извештаје за преглед података о перформансама. Извештаји сакупљају податке са ваше мреже и затим вам их враћају у облику екранске табеле. Табела приказује податке о губитку и кашњењу пакета.

Зашто је МТР корисно?

МТР је корисно средство из више разлога. Прво, он комбинује Пинг и Трацероуте заједно да би могао да измери доступност уређаја у мрежи као и надгледање руте. Међутим, она такође има значајну предност у односу на Трацероуте јер излаз се континуирано ажурира. Помоћу Трацероуте-а морате ручно ажурирати скенирање да бисте мерили како се перформансе мреже временом мењају.

Супротно томе, можете покренути МТР и ваше информације ће бити повезане све док не кажете стани. Могућност праћења промене перформанси мреже током времена помаже када је реч о решавању проблема.

Како инсталирати МТР

МТР је доступан на Виндовс-у, Мац ОС-у и Линук-у. Процес инсталације разликује се према платформи на којој радите.

Виндовс

Да бисте преузели МТР у оперативном систему Виндовс, можете да преузмете Виндовс верзију ВИНМТР преко ове везе овде.

Мац ОС

Да бисте инсталирали МТР на Мац ОС, можете користити Хомебрев или Мацпортс. Код кућног варива треба да унесете следећу наредбу:

брев инсталл мтр

Алтернативно, да бисте покренули МТР са МацПортс-ом, потребно је да унесете:

порт инсталл мтр

Линук

Да бисте инсталирали МТР на Линук, потребни су вам Дебиан, Убунту, ЦентОС, РХЕЛ или Федора. За Дебиан и Убунту можете да унесете следећу команду:

апт упдате && апт надоградња

апт инсталирати мтр-тини

На ЦентОС, РХЕЛ и Федора можете унети следећу команду:

иум упдате

иум инсталл мтр

Како се користи МТР

Када користите мрежни скенер МТР, морате да генеришете МТР извештај да бисте видели своје податке о саобраћају. МТР извештаји су усмерени, тако да је потребно генерисати извештаје у оба смера да бисте добили комплетну слику о учинку ваше мреже. У овом одељку ћемо погледати како то можете да урадите. Процес је различит у зависности од платформе на којој радите.

У овом одељку ћемо погледати:

 • Како да генеришете и прочитате МТР извештаје
 • Како измерити губитак пакета
 • Како измерити латенцију
 • Како измерити подрхтавање

Виндовс (са ВинМТР)

За почетак, идите на поље домаћина и унесите своје име домена. Сада кликните Почетак. Једном када ово ураде, пакети ће се почети преносити. Пакетни пренос неће се зауставити док не притиснете дугме Стоп. Пакетни подаци биће приказани у приказу главног платна који приказује број послатих и примљених пакета као и проценат губитка пакета.

Линук

Ако користите верзију МТР интерфејса командне линије на Линуку, можете да генеришете извештај уносом мтр а затим слиједи УРЛ адреса коју желите да анализирате. На пример:

мтр гоогле.цом

Како читати МТР извештаје

Снимак екрана извештаја МТР

Кључни део коришћења мрежног скенера МТР је могућност читања резултата извештаја. Као што можете видети на слици изнад, наредба за извештавање одређује где се пакети шаљу (у овом случају) гоогле.цом). Подаци приказани у извјештају су сљедећи:

 • Нумериране линије на лијевој страни екрана односе се на хмеље.
 • Имена десно од бројева су имена домаћина којима се контактира.
 • Ступац Лосс% приказује губитак пакета.
 • Ступац Снт приказује број посланих пакета.
 • Последњи, просечни, најбољи и најгори сви мере латенцију у мс. Последња је латенција последњег послатог пакета, Авг је просечна латенција, а најбољи и најгори приказују најниже и највише време преласка пакета за прослеђене пакете.

Како измерити губитак пакета помоћу МТР-а

Да бисте измјерили губитак пакета на МТР мрежном монитору, можете погледати нумеричке вриједности испод Губитак % колона. Међутим, при мјерењу губитка пакета помоћу МТР-а треба запамтити једну ствар: пазите на ограничавање. Ограничење је када провајдери услуга постављају ограничење количине ИЦМП промета послатог од стране МТР.

Ограничавање ИЦМП стопе користи даваоци услуга да дају предност другом мрежном промету. Као последица тога, извештаји могу да покажу губитак пакета који није последица конфигурације или грешке, већ зато што провајдер сервиса намеће ограничење за ИЦМП саобраћај.

Највећи знак да је саобраћај ограничен је поређење губитака пакета између хмеља. Ако један хмељ има велики губитак пакета, али други околни хмељ је 0%, готово је сигурно да је МТР ограничен. Као опште правило, ако видите да се пријављује мноштво различитих стопа губитка пакета, препоручљиво је веровати каснијим хмељама.

Ако решавате проблеме око одређеног проблема у вашој мрежи, желите да обавесте губитак пакета у оба начина. При томе ћете моћи видјети да ли постоји проблем са вањском или повратном рутом.

Како измерити кашњење помоћу МТР-а

МТР извештај

Један од кључних података који можете добити из извештаја о МТР-у је информација о кашњењу. Сада гледање кашњења зависи од ручног мерења низа фактора.

Прво што желите да учините приликом читања извештаја јесте да обратите пажњу на скочне бројеве и последња, просек, најбоље, и најгоре кашњење у свакој фази (као што је приказано у горњем примеру извештаја). На пример, ако латенција драматично скочи између једног скока у други, то може значити да постоји проблем у том делу мреже. Међутим, кашњење може бити узроковано спољном или повратном рутом.

Нећете моћи да видите руту повратка у свом извештају. Уместо тога, мораћете да погледате разлику између финалног скока и оног пре него што видите да ли и тамо постоји проблем. Због тога ћете морати покренути даље решавање проблема да бисте дијагностиковали извор проблема.

Како измерити подрхтавање на МТР

Такође можете да користите МТР за мерење подрхтавања. Међутим, треперење не можете видети на стандардној страници извештаја. Да бисте погледали подрхтавање, потребно је да унесете опцију наредбе:

или - наручивање

Овом наредбом можете одредити која ће се поља приказати и којим редоследом. Листа доступних поља је следећа:

 • Л - коефицијент губитка
 • Д - Одбачени пакети
 • Р - Примљени пакети
 • С - Послани пакети
 • Н - Најновији РТТ (мс)
 • Б - Мин / Бест РТТ (мс)
 • А - Просечан РТТ (мс)
 • В - Макс. / Најгори РТТ (мс)
 • В - Стандардно одступање
 • Г - Геометријска средња вредност
 • Ј - Тренутни јиттер
 • М - Средња брзина / просек.
 • Кс - најгори Јиттер
 • Ја -Међународни трзај

Алтернативни алати за МТР

Иако је МТР веома поуздан алат, постоји низ других алтернативних производа који су се појавили изван оригиналног програма Трацероуте. У овом одељку ћемо погледати неке од алтернатива МТР-у које можете користити за надгледање ваше мреже.

СоларВиндс Трацероуте НГ (БЕСПЛАТНИ АЛАТ)

Трацероуте НГ СоларВиндс

СоларВиндс Трацероуте НГ је СоларВинд алтернатива МТР мрежном скенеру и Трацероуте-у. Трацероуте НГ не може само да детектује промене мрежне путање, већ нуди и континуирано надгледање. Помоћу овог програма нуди се анализа мрежне стазе и за ТЦП и за ИЦМП како би се кориснику побољшала видљивост.

Програм се покреће кроз интерфејс командне линије (ЦЛИ). Можете да видите важне детаље попут ИП адресе, имена домаћина, број хмељагубитак пакета, и латентност. Могућност мерења перформанси као што је губитак пакета говори вам да ли постоји проблем који треба решити.

ТрацеРоуте НГ ради на Виндовс 8, 8.1, 10, Виндовс Сервер 2012 Р2 и 2016. Иако је Трацероуте НГ власнички алат, доступан је бесплатно. Ако нисте љубитељ МТР-а, ТрацеРоуте НГ представља одличну алтернативу.

СоларВиндс Трацероуте НГДовнлоад 100% БЕСПЛАТНИ алат

ПРТГ мрежни монитор (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

Снимка заслона ПРТГ Нетворк Монитор

ПРТГ Нетворк Монитор је платформа за мрежни надзор која нуди бројне сервере за Трацероуте. ПРТГ Нетворк Монитор заснован је на ГУИ па је једноставан за употребу ако нисте упознати са ЦЛИ-јевима. Са Трацероуте сензор броја хмеља можете да надгледате мрежу и да мерите време извршења и број скокова преноса. Број хмеља приказан је као зелени број, тако да можете јасно видети колико је пакет прешао.

Такође постоји начин да се надгледа губитак подрхтавања и губитка пакета на ПРТГ Нетворк Монитору. Има КОС сензор за кружно путовање који вам показује подрхтавање, латентност, губитак пакета, и тхе средња оцена мишљења ваше мрежне везе.

Попут МТР-а, ПРТГ Нетворк Монитор доступан је бесплатно. Ако желите да проширите мрежни надзор, можете да уградите и друге сензоре за њушкање пакета и анализу НетФлов-а.

ПРТГ Нетворк МониторПреузмите 30-дневно бесплатно пробно раздобље

МТР Мрежни скенер: Алтернатива за Пинг и Трацероуте

Ако тренутно користите Пинг или Трацероуте, уношење промене у МТР добро је исплативо. Имаћете предности оба алата на једној платформи. Овде смо укључили основни водич о томе како користити МТР овде да бисте разумели основе стварања и читања извештаја. Иако је поступак различит у зависности од платформе на којој имате, једна ствар коју имају све верзије МТР-а је да су једноставне за употребу.

Међутим, ако вам се не свиђа МТР, то воле и други такмичари ТрацеРоуте НГ или ПРТГ Нетворк Монитор су такође погодне алтернативе. ТрацеРоуте НГ функционише на исти начин са могућношћу прегледа ИЦМП и ТЦП података. ПРТГ Нетворк Монитор више је комплетна платформа за надгледање мреже, али нуди Трацероуте сензор који помаже у визуелном приказу текстног искуства Трацероуте које нуде МТР и Трацероуте.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 80 = 84

Adblock
detector