снмпвалк Примери за Виндовс и Линук

примери снмпвалк за Виндовс и Линук

Крајем 1980-их, СНМП или Једноставно управљање мрежним протоколом прво се појавило као решење за управљање чворовима у мрежи. Од тада се СНМП подаци користе за мерење перформанси уређаја на безброј добављача како би се осигурало да мреже остану у функцији. Данас је СНМП један од најпопуларнијих протокола о умрежавању у свету и снмпвалк је постала метода за скенирање више чворова одједном.

Како функционише СНМП?

Међутим, пре него што погледамо команду снмпвалк, прво морамо погледати како функционише СНМП. На уређајима који омогућавају СНМП, ан СНМП агент прикупља информације са уређаја и чува га у оквиру Информациона база за управљање (МИБ) где се ти подаци чувају тако да се њима може приступити кад год СНМП менаџер анкетира СНМП агент.

Када СНМП Манагер упита СНМП агент, подаци се преузимају из МИБ-а и шаљу СНМП Манагеру где га могу прегледати помоћу мрежног алата за надгледање. Постоји много различитих команди које можете користити за испитивање СНМП агента. Најчешћи начини су употреба ДОБИТИ или ГЕТ-наредба. Наредба ГЕТ користи се за узимање Идентификатор објекта (ОИД) Са МИБ-а. Наредба ГЕТ-Нект је мало напреднија и пролази кроз МИБ стабло од информација о повлачењу до ОИД-а. Овде долази снмпвалк.

Шта је снмпвалк?

Снимак екрана СНМП-а

снмпвалк је име коме је додељено СНМП апликација која аутоматски покреће више ГЕТНЕКСТ захтева. СНМП ГЕТНЕКСТ захтјев користи се за испитивање уређаја и узимање СНМП података с уређаја. Наредба снмпвалк користи се зато што омогућава кориснику да веже ГЕТНЕКСТ захтеве заједно, а да не мора да уноси јединствене команде за сваки ОИД или чвор унутар под-стабла.

Тхе снмпвалк се издаје коренском чвору дрвета тако да се информације прикупљају са сваког повезаног чвора. Ово вам омогућава ефикасан начин прикупљања информација са низа уређаја попут рутера и склопки. Информације које прикупљате стижу у облику ОИД-а. ОИД је објект који је дио МИБ-а на уређају који подржава СНМП.

Инсталирање снмпвалк на Виндовс

За Виндовс кориснике поступак инсталирања снмпвалк на Виндовс је невероватно једноставан.

 1. Прво морате да преузмете и извучете следећу датотеку из зип датотеке:
  хттпс://соурцефорге.нет/пројецтс/нет-снмп/филес/нет-снмп/
 2. Једном када се на рачунару налази датотека снмпвалк.еке, кликните Почетак > Претрага цмд и притисните Унесите. Ово ће се приказати прозор наредбеног ретка.
 3. Превуците снмпвалк.еке датотека у црни прозор.

Ако не желите да извршите датотеку из командне линије, овде можете да преузмете .еке инсталацију (везајте се да желите да одаберете најновију верзију коју можете): хттп://соурцефорге.нет/пројецтс/нет-снмп/филес/нет-снмп/

Инсталирање снмпвалк-а на Линуку

На Линук уређајима снмпвалк је доступан као пакет који ћете инсталирати. Поступак овог поступка зависи од ваше Линук дистрибуције. Међутим, можете да инсталирате Линук уносом следећих команди:

 • Редхат / Федора / ЦентОс: иум инсталирајте нет-снмп-утилс
 • Убунту: апт-гет инсталл снмп

Параметри и опције снмпвалк у Виндовсима и Линуку

Снмпвалк има низ различитих параметара које можете користити. Они укључују следеће:

 • име домаћина - Име агента СНМП.
 • заједница -Врста заједнице за читање.
 • објецт_ид - Наведите ИД објекта за враћање свих СНМП објеката испод њега. Ако је НУЛЛ, онда се роот_ СНМП објеката узима као објецт_ид.
 • пауза у утакмици - Број микросекунди пре првог времена.
 • покушаји - Колико пута покушати везу у случају прекида везе.
 • -Ос - Приказује последњи симболички елемент ОИД-а.
 •  -Поставља низ заједнице.
 •  - Одређује СНМП верзију коју желите да користите.

Како умањити податке које видите помоћу снмпвалк-а

Једна од првих ствари које ћете приметити приликом покретања снмпвалк-а је да има превише резултата за читање. Лако можете завршити са хиљадама различитих резултата. Да бисте заобишли ове продавце, помажу вам пружајући вам МИБ датотека. МИБ датотека користи се за одређивање који су ОИД доступни на уређају. Многи добављачи вам пружају МИБ датотеку за сваки уређај који имате. Имати МИБ датотеку омогућава вам покретање упита који је специфичан за ту датотеку, а не да пролазите кроз све.

Такође видети: СМНП алати

Примери Снмпвалк

Када користите снмпвалк на уређају, СНМП агент ће вам добити распон вредности. Проћи ћете кроз ОИД од свог почетка ОИД па надаље. Ако на уређај унесете наредбу снмпвалк, приказаће се сличан резултат као на следећем:

$ снмпвалк -в1 -ц публиц 10.10.1.224
СНМПв2-МИБ :: сисДесцр.0 = СТРИНГ: АПЦ Веб / СНМП картица за управљање
СНМПв2-МИБ :: сисОбјецтИД.0 = ОИД: СНМПв2-СМИ :: предузећа.318.1.3.7
СНМПв2-МИБ :: сисУпТиме.0 = Тиметицкс: (47372422) 5 дана, 11: 35: 24.22
СНМПв2-МИБ :: сисЦонтацт.0 = СТРИНГ: Цомпаритецх
СНМПв2-МИБ :: сисНаме.0 = СТРИНГ: АПЦ-3425
СНМПв2-МИБ :: сисЛоцатион.0 = сТРИНГ: 3425ЕДИСОН
СНМПв2-МИБ :: сисСервицес.0 = ИНТЕГЕР: 72
ИФ-МИБ :: ифНумбер.0 = ИНТЕГЕР: 1
ИФ-МИБ :: ифИндек.1 = ИНТЕГЕР: 1
ИФ-МИБ :: ифДесцр.1 = СТРИНГ: веиа
………
СНМПв2-МИБ :: снмпОутГетРеспонсес.0 = Цоунтер32: 338
СНМПв2-МИБ: снмпОутТрапс.0 = Цоунтер32: 0
СНМПв2-МИБ :: снмпЕнаблеАутхенТрапс.0 = ИНТЕГЕР: 0
$

Као што видите, то је пуно информација које генерише једна наредба. Већина линија састоји се од информација које су извучене из МИБ-а.

У доњем примеру можете видети пример снмпвалк-а без МИБ-а. Други број у првом реду или .1.3.6.1.4.1.318 је ОИД од којег смо кренули.

$ снмпвалк -в1 -ц публиц 10.10.1.224 .1.3.6.1.4.1.318
СНМПв2-СМИ :: предузећа.318.1.1.1.1.1.0 = СТРИНГ: “Силцон ДП340Е”
СНМПв2-СМИ :: предузећа.318.1.1.1.1.2.0 = СТРИНГ: “УПС_ИДЕН”
СНМПв2-СМИ :: предузећа.318.1.1.1.1.2.1.0 = СТРИНГ: “314.10.Д
……

Међутим, ако имате одређени МИБ онда можете добити детаљније информације које вам се враћају из објеката које желите прегледати. У примјеру испод наредба -м означава МИБ који ће бити испитан.

$ снмпвалк -в1 -ц публиц -м “./АПЦ-ПОВЕРНЕТ.ткт” 10.10.1.224. апц
ПоверНет-МИБ :: упсБасицИдентМодел.0 = СТРИНГ: “Силцон ДП340Е”
ПоверНет-МИБ :: упсБасицИдентНаме.0 = СТРИНГ: “УПС_ИДЕН”
ПоверНет-МИБ :: упсАдвИдентФирмвареРевисион.0 = СТРИНГ: “314.10.Д”
…..

Испод је наредба снмпвалк на Линуку. Као што можете видети ове функције на готово исти начин ходајући кроз ОИД-ове како бисте извукли релевантне информације са повезаних уређаја:

#% снмпвалк-в 1 лоцалхост јавни систем # систем.сисДесцр.о = „СунОС име сун4ц“
# систем.сисОбјецтИД.о = ОИД: ентерприсес.уцдавис.уцдСнмпАгент.сунос4
# систем.сис.УпТиме.о = Тиметицкс (595637548) 68 дана, 22:32:55
# систем.сисЦонтацт.о = “сис_админ@стц.орг>“
# систем.сисНаме.о = „Ридиадх_о8_ВС“
# систем.сисЛоцатион.о = „Ридиадх, КСА“
# систем.сисСервицес.о = 72

Уштедите време снмпвалк-ом

снмпвалк изгледа као компликован концепт, али то није у стварности. Команда снмпвалк је једноставно скраћени начин употребе више ГЕТНЕКСТ захтева без уношења пуно различитих наредби. Једном наредбом снмпвалк можете да испалите пуно различитих ГЕТНЕКСТ-а и прегледате здравље своје инфраструктуре.

Ако користите наредбу снмпвалк, важно је имати на уму да умањите количину информација које добијате што је више могуће. Одређивањем МИБ-а омогућит ће вам да видите конкретне информације, а не податке прикупљене из читаве базе ИД-ова објекта!

Цртањем СНМП података са уређаја широм ваше мреже на овај начин можете бити сигурни да вам неће недостајати ништа важно што се догађа на вашој мрежи. Након што је ту наредба снмпвалк да вам помогне да извучете СНМП податке са уређаја у вашој мрежи што је ефикасније могуће.

Коришћење МИБ-а са СНМП агентом

СНМП агенти прикупљају информације о мрежним уређајима и чувају их у бази података о управљању (МИБ) и постају доступни моћним СНМП алатима.

Паесслер СНМП, МИБ и ОИД праћење помоћу ПРТГ (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

Паесслер СНМП МИБ-ови и ОИД-ови

Са Паесслеров ПРТГ мрежни монитор, можете да имплементирате СНМП, МИБС и ОИД све са једне интуитивне командне табле. ПРТГ користи СНМП за надгледање ваше мреже и руковање МИБ-овима и ОИД-овима. Једном подешен ПРТГ може започети прикупљање свих релевантних података на сваком од уређаја у вашој мрежи и софтвера којим управља. Информације се чувају у структури стабла и грана са сваким добављачем који чини грану дрвета, што вам помаже да идентификујете и решите сваки уређај на вашој мрежи.

ПРТГ Нетворк Монитор доступан је у бесплатној пробној верзији од 30 дана.

Надгледање Паесслерових СНМП-а, МИБ-ова и ОИД-а помоћу ПРТГ-а Преузмите 30-дневну БЕСПЛАТНУ пробну верзију

Такође видети: Најбољи алати за праћење СНМП-а

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 47 = 53

Adblock
detector