СоларВиндс НПМ вс Нагиос КСИ (Међусобни дуели)

СоларВиндс вс Нагиос Хеад то Хеад

Монитор перформанси мреже СоларВиндс и Нагиос КСИ су два најдоминантнија алата за праћење мреже на тржишту. Као два изводјача из засићеног простора за праћење мреже, уврстили смо их у такмичење да се гледа како се међусобно постављају. У овом ћемо чланку процјењивати перформансе сваког производа у складу с различитим кључним диференцијаторима.

Разматрања куповине

Приликом куповине мрежног монитора перформанси има много различитих фактора које је потребно узети у обзир. Они се крећу од технике надгледања мреже, до аутодискривање, упозорења, и прилагодљиве контролне табле па све до Цена. Међутим, најважнија ствар коју треба узети у обзир је кориснички интерфејс. Корисничко сучеље биће сочиво кроз које анализирате мрежу.

Чак и потпуно опремљена мрежна платформа за надгледање може бити неугодна и неефикасна ако корисничко сучеље отежава посао администратору који га користи. Срећом Нагиос КСИ и Монитор перформанси мреже одржавају високе стандарде, али између њих постоје различите разлике.

Као резултат тога, наша се глава посебно темељи на проналажењу који има најбоље корисничко сучеље за надгледање. Без обзира да ли вам ово омогућава да видите статус инфраструктуре одједном или процените програм из мобилне апликације, то смо узели у обзир у нашој анализи.

Преглед функција

Пре него што почнемо, укључили смо кратак преглед функција да бисмо вам омогућили лако поређење ова два:

-Надгледање мреже - У погледу надгледања мреже, оба производа подржавају употребу СНМП, ВМИ и ИЦМП. Ово је солидан низ протокола са којима се може надгледати велика мрежа. Као такав, оба програма се могу сматрати прикладним за употребу у окружењу великог предузећа.

-Аутоматско откривање - СоларВиндс има предност када су у питању уређаји за аутоматско откривање на вашој мрежи. Спретно је у кориштењу СНМП скенирања како би се утврдило који су уређаји на вашој мрежи и чак их можете смјестити на тополошку мапу. То администраторима много олакшава да пронађу оно што им је потребно у окружењу за праћење уживо.

Док Нагиос омогућава кориснику да скенира своје уређаје, мора ручно одабрати одређене ИП распоне. Као и Нетворк Перформанце Монитор, Нагиос КСИ може креирати сопствене мрежне дијаграме.

-Упозорења и Обавештења - И једно и друго СоларВиндс и Нагиос испоручити одличан стандард упозорења и обавештења. Можете поставити унапред дефинисане параметре упозорења на свакој платформи и одлучити да ли ћете примати обавештења о кључним догађајима путем е-поште или СМС-а.

-Визуализација и прилагођавање надзорне табле - Оба производа испоручују квалитетне контролне табле са доста визуализација и екрана који помажу у надзору мреже. Углађеност СоларВинд'с дизајн му даје предност у овој области.

-Извештаји- У погледу извештавања, Нетворк Перформанце Монитор и Нагиос нуде квалитетне функције извештавања. Иако графикони Нагиос КСИ имају велику дубину, Нетворк Перформанце Монитор су много чистији.

-НетФлов, ИПФИКС, сФлов јФлов Мониторинг - СоларВиндс Нетворк Перформанце Монитор је једини производ од та два који нуди НетФлов, ИПФИКС, сФлов и јФлов Мониторинг.

-Виртуализовано праћење - Монитор перформанси мреже СоларВиндс има могућност праћења различитих виртуализованих хипервизора, док је Нагиос КСИ ограничен само на ВМваре.

-Мобилна апликација - СоларВиндс Мрежа Перформансе Монитор има апликацију за ИОС и Андроид. Нагиос КСИ тренутно нема даљинску апликацију.

-Цене- СоларВиндс' Мрежа Перформансе Монитор и Нагиос КСИ носе знатне цене. Монитор перформанси мреже СоларВиндс носи цену од 2,975 долара (2,245 фунти). Стандардно издање Нагиос КСИ може да се купи за 1.995 долара (1.505 фунти) и Ентерприсе верзија за 3.495 долара (2.637).

Надгледање мреже

Надгледање мреже је област невероватно захтевних захтева. Мрежни монитор није само одговоран за пружање појединачне услуге, већ има задатак да помогне да осигурате стабилност ваше целе мреже. Алат за надгледање мреже треба да има широк спектар алата да би ефикасно скенирао мрежу на рањивости. Пропуштање или игнорисање једноставног проблема може имати катастрофалне импликације у виду застоја.

Као резултат тога, приликом вагања алата за надгледање мреже важно је прећи на срж проблема: како производ иде у надзор мреже? У овом случају, СоларВиндс Нетворк Монитор Монитор и Нагиос КСИ користе СНМП, ВМИ и ИЦМП да провере интегритет уређаја широм мреже..

СНМП праћење је место где програм шаље пинг уређајима унутар мреже и чека одговор. Програм затим процењује здравље уређаја на основу његовог времена одзива. Ово омогућава мрежном монитору да осигура да су кључне услуге на мрежи. Необично дуга времена одзива на СНМП тест указују на лоше перформансе или квар система.

На мрежном монитору перформанси можете користити податке извучене из мреже за израду бежичних карата топлоте. Ово вам помаже да видите своју мрежу са географске перспективе. Помоћу мапе топлоте можете видети где је ваша мрежна повезаност најјача и решити грешке за мртве зоне. Ако је ваш хардвер подручје са лошим везама, једноставно га можете преместити да бисте побољшали услугу или покушали да побољшате целу мрежу.

Монитор перформанси мреже СоларВиндс

С друге стране, Нагиос нуди надзор без агента са СНМП-ом. Можете послати СНМП замке и надгледати евиденције догађаја Виндовс кроз програм. Једном када покренете СНМП трап, сви предмети који се покрећу биће означени зеленом бојом. Иако ово нема исти квалитет као и Мрежни монитор перформанси, ипак је довољно добро да функционише у пословном окружењу.

НагиосКСИ СНМП трап

Када су у питању функције надгледања мреже, очита предност има СоларВиндс Нетворк Перформанце Монитор. На располагању има више алата и помаже у решавању далеко већих проблема са перформансама него Нагиос. Анализа НетФлов-а, посебно, може бити невероватно корисна за помоћ у заштити од застоја у будућности.

Аутоматско откривање

Један од главних изазова уласка у решење за надгледање мреже је пролаз кроз процес његове конфигурације са мрежом. Сваки дио топологије у вашој мрежи мора бити евидентиран и евидентиран. Без алата за аутоматско откривање морате ручно конфигурирати сваки уређај на вашој мрежи. Алат за аутоматско откривање омогућава вам аутоматизацију овог процеса. СоларВиндс Монитор перформанси мреже аутоматски скенира све уређаје у вашој мрежи и повезује их, тако да се могу надгледати.

Ово је веома корисно јер вам омогућава да ударите у терен без да конфигуришете инфраструктуру која вреди читаву мрежу од нуле. Аутоматско откривање такође ради на откривању нових уређаја након што се повежу на успостављену мрежу, што ово чини идеалним решењем за предузећа која желе да повећају своју мрежну инфраструктуру.

Нагиос КСИ има свој одговор на откриће мреже, али је далеко од комплетног решења за аутоматско откривање. Да бисте конфигурирали уређаје у вашој мрежи, морате навести ИП домете како бисте могли да скенирају. Скенирање ИП домена омогућава кориснику да се ефикасно чешља кроз своју топологију.

Визуализација и прилагођавање надзорне табле

Један од најважнијих делова ефикасног надгледања ваше мреже је потпуно контролна табла коју можете да прилагодите. Монитор перформанси мреже СоларВиндс омогућава вам да прилагодите своје приказе помоћу питаних графикона и графова који приказују ваше здравствено стање инфраструктуре. На пример, можете да генеришете „преглед здравственог стања хардвера“ која боја кодира уређаје који имају статус горе, критичности и упозорења.

Монитор перформанси мреже СоларВиндс

Нагиос КСИ такође има сопствено прилагођено корисничко интерфејс који је прилагодљив. Овим програмом можете прилагодити корисника тако да сваки корисник има јединствен поглед на мрежу. Ово је корисно за гледање испод хаубе ваше мреже и за препознавање статуса система. Инструментална табла приказује низ графикона, бројчаника и графикона који детаљно описују здравље ваше инфраструктуре.

Нагиос КСИ командна табла

Као Монитор перформанси мреже, Нагиос командна табла је обојена у боји. Иако нема исту финоћу и квалитет као он СоларВинд'с корисничко сучеље има, довољно је јасно да вам омогући брзу слику здраве величине. Ово је важно имати на уму јер визуелни дисплеји ће водити већину ваших активности праћења. У већини случајева, јасноћа графова и графикона важнија је од самих појединих метрика. Уосталом, треба вам само секунда да уочите нови тренд на графу.

Упозорења и Обавештења

Постоји само толико надгледања мреже које можете извршити ручно. Чак и ако сте за својим радним столом 24/7, доћи ће тренуци када вам пажња попусти. У тим тренуцима можете пропустити кључне мрежне догађаје који утичу на статус ваше услуге. Упозорења и обавештења помажу вам да уђете и скренете пажњу на проблеме у оним тренуцима када сте недоступни или ометани.

Монитор перформанси мреже СоларВиндс има одличан систем упозорења. Можете да конфигуришете одређене услове и параметре окидача где ће вас софтвер обавештавати е-поштом или СМС-ом када се догоди одређени догађај. Унутар корисничког интерфејса постоји и прозор упозорења који детаљно приказује статус свих упозорења, укључујући разлог иза аларма, активно време и време покретања.

Упозорења СоларВиндс

Можете да одаберете да примате обавештења за широк спектар проблема. На пример, велики губитак пакета, велико време одзива, упозорење или критично стање. Ово осигурава да ништа не пропустите. Када надгледате велику мрежу, полако задржавање је пола битке. Ако скинете поглед с лопте, ако само на тренутак, можете имати озбиљне последице.

Нагиос КСИ ово решава омогућавајући вам конфигурирање е-порука и текстуалних обавештења. Постоји широк спектар подешавања конфигурације усредсређених на одређене кориснике. Корисници могу дефинирати властите поставке обавијести, све до е-порука и обавијести које добију. Можете поставити подешавања упозорења за ситуације упозорења, критичности и прекида рада. Обавештења се могу одабрати или неселектирати притиском на на или Прескочи дугмади.

Нагиос Латест Алертс

Иако многи програми нуде упозорења и обавештења, многи то чине као добро Нагиос КСИ и Монитор перформанси мреже. Оба система нуде симболику и јасну графику статуса обојену у боји, али визуелни квалитет СоларВиндс-а је само виши на све стране. Не морате улагати ниједно време да бисте видели да ли је ваша основна инфраструктура на мрежи.

Извештаји

Праћење историјских података је једнако важно као и праћење података уживо. Уосталом, да бисте стекли увид у то колико је ваша мрежа сада успјешна, морате знати како је то функционирала у прошлости. Могућност креирања извештаја омогућава вам да размислите о употреби ваше мреже и да проследите кључне информације заједно са осталим члановима особља. Такође помаже у дефинисању дугорочне стратегије управљања мрежом.

Извештаји су нешто од тога Нагиос КСИ и Монитор перформанси мреже уради јако добро. Нагиос поседује низ подразумеваних извештаја који вам омогућавају да прикажете графиконе и табеле пуне мерења прошле употребе. Оне се могу извести у ЈПЕГ ради детаљнијег прегледа.

Постоје и додаци који проширују ову функцију и омогућавају вам извоз у ПДФ ради детаљнијег прегледа.

Монитор перформанси мреже СоларВиндс такође има могућност генерисања извештаја. Корисник може брзо да генерише извештаје са низом графова и графикона да би дошао до средишта круцијалних питања. Иако су извештаји Нагиос КСИ једноставнији за употребу, дизајн извештаја о перформансама мреже много је јаснији и модернији.

НетФлов ИПФИКС, сФлов јФлов Мониторинг

Једна област која Монитор перформанси мреже СоларВиндс Одликује се предностима надгледања НетФлов, ИПФИКС, сФлов и јФлов. Нагиос КСИ нема их као део могућности за мрежни надзор. Ово је пропуштена прилика с обзиром на значај НетФлов анализе.

СоларВиндс НетФлов анализатор саобраћаја

Не само да НетФлов анализа помаже у повећању видљивости на вашој мрежи, већ вам омогућава и да откријете цибер нападе. НетФлов може указивати на лоше перформансе и безбедносне рањивости које ће довести до застоја ако није адресиран. Као резултат, Монитор перформанси мреже је очигледан избор у овој области.

Виртуализовано праћење

Како су организације више гравитирале виртуелизованој инфраструктури, постало је важно одабрати решења за мрежни надзор која су дизајнирана за надгледање ове врсте опреме. Ово је још једна област у којој СоларВиндс Монитор перформанси мреже делује изузетно добро. СоларВиндс има сопствени алат за управљање виртуелизацијом који кориснику омогућава праћење различитих хипервизора.

С друге стране, Нагиос има могућност надгледања ВМваре-а, али не много другог. Иако је ово драгоцено имајући у виду да је ВМваре далеко од тога СоларВиндсКомплетан Менаџер виртуелизације. Као резултат, ивица иде ка СоларВиндс овде.

Мобилне апликације

Даљински рад постао је један од највећих трендова у свету технологије. Као последица тога, мобилне апликације су постале веома важне. Омогућавају особљу да комуницирају са услугом, а да не морају да буду за својим столом. нажалост, Нагиос КСИ тренутно нема апликацију Ово је разочаравајуће имајући у виду раст популарности који су уживали у последњих неколико година.

У супротности, СоларВиндс има апликације доступне и за Андроид и ИОС. То омогућава особљу да провери своје рачуне за праћење како би били сигурни да је све у исправном стању. То га чини погоднијим за тимове који желе да раде на даљину.

Цене

У погледу цене и једно и друго Нагиос КСИ и Монитор перформанси мреже СоларВиндс подједнако се подударају. Монитор перформанси мреже СоларВиндс може се купити по цени од 2,975 долара (2,245 фунти). Постоји и 30-дневно бесплатно пробно време тако да можете испробати платформу пре куповине. Нагиос КСИ долази у стандардној и Ентерприсе верзији.

Стандардно издање почиње по цени од 1,995 УСД (1.504 фунти) и укључује прилагођене контролне табле, извештавање, прилагођене корисничке приказе и ескалацију обавештења. Ако желите потпуно опремљену верзију, онда је Ентерприсе издање добро исплати размислити. Ентерприсе верзија почиње са ценом од 3,495 УСД (2,636 £) и укључује заказане извештаје, извештаје о планирању капацитета, приступ веб конзоли сервера и извештаје СЛА.

Монитор перформанси мреже СоларВиндс доноси победу

И једно и друго СоларВиндс и Нагиос КСИ су високи перформанси широм света у поређењу са осталим конкурентима који прате мрежу. Међутим, на основу јасног корисничког интерфејса, аутоматског откривања и свеколике глаткоће, Перформансе мреже СоларВиндс Монитор је наш најбољи избор. Док Нагиос КСИ поседује завидан скуп функција за праћење, нема функцију аутоматског откривања и дизајн се осећа помало датиран у поређењу са Монитор перформанси мреже.

Најважнији фактор у нашим критеријумима била је једноставност корисничког интерфејса. Ефикасно надгледање мреже све се своди на перформансе корисничког интерфејса. Ако је превише сложен или незграпан, не можете да добијете тачну процену стања своје инфраструктуре. Од покретања и покретања аутоматског откривања до коришћења центра за упозорења да бисте одредили приоритет вашег одговора на претње, Монитор перформанси мреже олакшава овај процес.

Мале су шансе да нешто пропустите и не морате да тражите око себе оно што тражите. Немој да погрешиш, Нагиос КСИ такође нуди веома прилагођен дизајн, али није тако једноставан за употребу. Исто тако, карактеристике попут НетФлов, сФлов и јФлов анализе дају Монитор перформанси мреже шири спектар алата за рад. Након свега софистицираног мрежног надгледања све се узима у обзир.

Када постоји мала разлика у цени између Монитор перформанси мреже и потпуно опремљеног Нагиос КСИ Ентерприсе издање, има више смисла тражити прво на основу свог врхунског дизајна. Монитор перформанси мреже СоларВиндс можете преузети овде. Алтернативно, ако више волите Нагиос КСИ класичан приступ надгледању мреже можете преузети са овог линка овде.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

41 + = 43

Adblock
detector