СоларВиндс НПМ Вс Зеносс Цоре

СоларВиндс вс Зеносс

Производи за надзор мреже долазе и одлазе, али мало је производа направило толико таласа Монитор перформанси мреже СоларВиндс (НПМ) И опен соурце Зеносс Цоре.

Ова два производа су развила култно праћење као различита решења за надгледање. У овом чланку ћемо користити ове алате уз главу да видимо који нуди боље искуство. Испод је кратка поређење функција:

ФеатуреСоларВиндс Нетворк Перформанце Монитор (БЕСПЛАТНА РЕКЛАМА)Зеносс Цоре
Кориснички интерфејс ГУИ заснован на Виндовс-у,
Интернет базиран ГУИ
Интернет базиран ГУИ
Аутоматско откривање да Да (Откријте према ИП опсегу)
Мониторинг уређаја СНМП, ИЦМП СНМП, ИЦМП
Упозорења Емаил, СМС Е-пошта, странице
Извештаји да Да (према распореду)
Додаци Не Да (преко 200)

Системски захтев

ПродуцтОператинг Системс (Цоре Програм)
Монитор перформанси мреже СоларВиндс Виндовс
Зеносс Цоре Виндовс, Мац ОС, Редхат Ентерприсе Линук, Убунту, Цент ОС, Федора Цоре, Сусе и ВМваре.

Инсталација и подешавање

Подешавање СоларВиндс-а

Једноставност примене зависи од једноставности поступка инсталације и подешавања. Имати производ који је лако инсталирати изван кутије, минимизира отпор са којим се суочавате током његовог укрцавања. Монитор перформанси мреже СоларВиндс нуди врло обећавајући приступ за то.

Ипак, пре него што започнете са инсталирањем производа, саветујемо вам да имате довољно простора за погон да бисте инсталирали производ и размислили о стварању додатних мотора за испитивање за Орион платформа. Након што купите софтвер, мораћете да се пријавите на портал за кориснике да бисте га преузели. Затим морате преузети најновију верзију кликом на падајући мени.

На Орион Апплицатион Сервер морате да будете сигурни да имате сав потребан софтвер и да сте пријављени на Лоцал Админ налог пре него што почнете. Након што извадите зип датотеку и одлучите се за локацију програма, тада ћете радити преко чаробњака за конфигурацију. У целини, овај је процес релативно једноставан.

Зеносс Цоре Сетуп

Као Зеносс Цоре може да се конфигурише на распону од Линук оперативних система, поступак подешавања је мало сложенији. Да је речено Зеносс Цоре има трик у рукаву који цео процес чини једноставнијим. Од пуштања Зеносс Цоре 4, постојала је скрипта аутоматског распоређивања која смањује количину ручне конфигурације коју треба довршити. У основи, скрипта за аутоматско распоређивање аутоматски покреће све датотеке потребне током подешавања.

Иако ово није тако лако СоларВиндс Монитор перформанси мреже поступак подешавања је практичнији од већине других апликација отвореног кода. Наравно, СоларВиндс МПН овде има ивице, али Зеносс Цоре'с скрипта аутоматског распоређивања увелико смањује количину времена које вам је потребно да потрошите на подешавање ствари.

Мрежно аутоматско откривање

Откривање мрежног уређаја

Када имплементирате нови производ за надгледање мреже, један од ваших првих задатака биће конфигурирање мрежних уређаја. У већини програма морате додати уређаје из ваше мреже у софтвер за праћење мреже пре него што започнете да их надгледате. Међутим, Монитор перформанси мреже СоларВиндс уместо тога пружа вам аутодискривање одлика.

Са аутоматским откривањем уређаји се повезују одмах након што завршите поступак подешавања. Не морате их тражити или конфигурисати. Ово омогућава поједностављење размештаја где не морате губити време да ручно конфигуришете своје уређаје.

на Зеносс Цоре поступак није баш тако једноставан. Да бисте открили уређај, треба да изаберете ИП опсег који желите да користите и Виндовс, СНМП, и ССХ детаље које желите да користите. Да бисте то учинили мораћете:

  1. Изаберите Инфраструктура од Навигација мени. Приказује се страница уређаја.
  2. Кликните Додајте уређаје икону (екран рачунара уз „-“), а затим изаберите Откријте мреже.
  3. На Нетворк Дисцовери на страници одаберите ИП адресу или распон који желите открити. (Можете се одлучити за ЦИДР нотацију за појединачне ИП адресе и распони су обликовани овако: 192.0.2.1-50).
  4. Сад кад је распон одабран, требате унијети вјеродајнице за које желите користити Виндовс, ССХ, и СНМП.
  5. Кликните на Откријте. Ово ће покренути поступак откривања.

Правично је рећи да је овај процес сложенији од СоларВиндс Монитор перформанси мреже потпуно откривање, али посао ће бити обављен сасвим у реду. Наравно, ипак Монитор перформанси мреже СоларВиндс има предност када је у питању аутоматско откривање јер новим корисницима знатно олакшава имплементацију. Ово се посебно односи на веће пословне мреже са пуно уређаја.

Надгледање мреже

Монитор перформанси мреже СоларВиндс

У овом одељку ћемо погледати како се пружа целокупно искуство праћења у оба производа. Специфичнији поглед на визуализацију може се наћи доле. Као један од најбољих производа на тржишту у овом тренутку, СоларВиндс Монитор перформанси мреже искуство надгледања мреже је одлично. Уређаји су обојени бојама у складу са њиховим здрављем и такође можете прилагодити приказе попут Топ 10 уређаја коришћењем. Међутим, готово ништа тако корисно као Чворови са проблемима прозор који приказује све чворове који имају тешкоће. Ово је посебно корисно када покушавате да наиђете на неисправне уређаје.

Зеносс Цоре

Зеносс Цоре доноси искуство праћења с датумским дизајном који покреће Питхон. Оригинално, Зеносс Цоре'с могућности аутоматског откривања донијеле су му велику популарност. Још једна карактеристика надгледања која вам помаже да вас лепо помера су надгледање шаблона. Предлошци се користе за конфигурирање података за уређаје, компоненте и интерфејсе кроз мрежу изван оквира. То значи да не морате све сами да конфигуришете.

Мониторинг уређаја

Начин на који ова два производа прате повезане уређаје је скоро идентичан. Монитор перформанси мреже СоларВиндс користи СНМП и ИЦМП за испитивање уређаја на које је повезан. Процјеном њихове реактивности програм може утврдити колико добро уређај ради. Спори одговори указују на то да је неки уређај угрожен.

Програм ради спровођењем анкета у складу са различитим распоредима са независним тајмерима. Ово их аутоматски тестира да би процијенили њихов статус. Ово је у великој мери тај модел Зеносс Цоре делује под. Зеносс Цоре користи СНМП и ИЦМП за процену интегритета повезаних уређаја. То му омогућава већу пропусност за рад с уређајима за надгледање. С обзиром на то да су њих двојица овде и оба нуде СНМП и ИЦМП, то је кравата.

Визуализација

Монитор перформанси мреже СоларВиндс

Постоји много различитих приступа визуализацији са Монитор перформанси мреже СоларВиндс. На основном нивоу, ово се реализује у облику графикона, графикона и бројчаника. Међутим, СоларВиндс отишао је мало даље. На пример, функција НетПатх приказује вам приказ мреже који приказује перспективу скока до скока. Сваки скок је обојен тако да можете проверити његов статус.

Оно што ово чини толико вредним је да делује и за физичку инфраструктуру, облаке и хибридне технологије. Као такав, пружа вам потпуну перспективу мрежних активности.

Мапа Зеносс Цоре

Зеносс Цоре'с дизајн је још мало датиран визуелизацијом. У основи, он нуди контролне табле са здрављем инфраструктуре, графиконе и мапе у боји. Можете и да креирате дијаграме пита за поређење информација о вашим мрежним елементима. На пример, могли бисте да направите графикон пита о здрављу перформанси који боје кодирају уређаје Прихватљиво, Деградирано, Неприхватљиво, и Непознат.

Оба производа корисницима такође нуде мапу топологије. на Зеносс Цоре, ово показује локацију свих уређаја на вашој мрежи и показује њихов статус. на Монитор перформанси мреже СоларВиндс мрежна карта делује исто, али производна вредност је мало већа. Такође се аутоматски ажурира због уграђене функције аутоматског откривања која редовно претражује нове уређаје. Снага СоларВиндс корисничко сучеље и квалитет производње његових визуализација дају овом програму предност овдје.

Упозорења

Зеносс Цоре Евентс

Упозорења су једна од најважнијих карактеристика управљања административним теретом. Упозорења смањују време ручног праћења које требате да ставите да бисте остали на врху својих мрежних уређаја. Зеносс Цоре то право добија пружањем упозорења заснованог на прагу. То значи да када подаци о употреби уређаја прелазе или одговарају одређеном нивоу или прагу, корисник прима упозорење.

Ова упозорења можете добити путем пејџера или е-поште. Зеносс Цоре такође има могућност ланца ескалације који обавештава алтернативног корисника ако се почетна тачка контакта не реагује одмах. Ово осигурава да се у оним тренуцима где постоје горуће бриге, предузме акција.

Монитор перформанси мреже СоларВиндс

Монитор перформанси мреже СоларВиндс такође су постављена упозорења на систему заснованом на окидачу. Можете поставити сопствене услове активирања тако да када уређај покаже одређену активност о томе ћете бити обавештени одмах путем е-поште или СМС-а. Такође можете да унесете времена када желите да примате обавештења како не бисте били бомбардовани нотификацијама ван радног времена.

На основу интуитивног процеса конфигурације аларма, Монитор перформанси мреже СоларВиндс овде нуди боље искуство. Можете да унесете своје сопствене услове упозорења без превише гњаваже. У вези са ланцима ескалације, Зеносс Цоре има предност, али целокупно искуство узбуњивања не надилази оно у односу на Соларвинд'с.

Извештаји

Зеносс Цоре Репортс

Извештаји су још једна карактеристика која су оба Монитор перформанси мреже СоларВиндс и Зеносс Цоре апсолутно ноктију. Са Зеносс Цоре по потреби можете да генеришете и закажете сопствене извештаје. Ово је сјајно за пријаву кроз дужи временски период како бисте били сигурни да пратите шта се дешава. Извештаји из оквира су доступни само када их затражите. Међутим, врло лако је заказати извјештаје ако желите.

Прво се морате пријавити у Зеносс Цоре веб интерфејса и кликните Извештаји. У овом тренутку морат ћете знати име извјештаја које желите генерирати и његову локацију. Затим се морате пријавити у мастер центра за контролу и унети следећу команду:

сервисни сервис покренути зопе репортмаил рун -у „хттп: // лоцалхост: 8080 / зпорт / дмд / Репортс / ФолдерНаме / РепортНаме“ -У корисник -п лозинка -а е-маил адреса -ф е-адреса

Ако у УРЛ-у постоји размак, користићете% 20.

Ово вам се може чинити мало варљиво, али кад то једном учините то није проблем. Са Монитор перформанси мреже СоларВиндс можете приказати и своје историјске податке. Једна посебно занимљива карактеристика је да Перфстацк модул вам омогућава да пошаљете УРЛ адресу својих података другим члановима ваше организације. Ово помаже да се ближи погледа шта се догађа. На основу квалитета извештаја које је генерисао Монитор перформанси мреже СоларВиндс, овај производ овде има предност.

Додаци

Једна функција која се поставља Зеносс Цоре сем Монитор перформанси мреже СоларВиндс је ЗенПацкс. ЗенПацкс су додатни додаци који вам помажу да додате више функција у систем. Има их преко 200, од ​​којих су неки отвореног кода тако да можете још више прилагодити своје искуство. Можете да претражите доступне ЗенПацкс на Зеносс сајт овде.

С друге стране, Монитор перформанси мреже СоларВиндс не нуди корисницима додатне додатке за избор. Иако су задане могућности алата прилично опсежне, то изгледа као пропуштена прилика. Ако су вам додатни додаци важни, препоручујемо вам да се одлучите за то Зеносс Цоре јер постоји пуно додатних садржаја који ће вам помоћи.

Заједница

Када је у питању максимално искоришћење производа, оно што знате је важно, ако не и више, него оно што производ може да уради. Често нема бољег начина за учење о производу од консултације са заједницом корисника дотичног уређаја. Активна заједница корисника добро познатих ИТ стручњака и администратора вреди злата током свог праћења уживо.

Као велики производи обоје Монитор перформанси мреже СоларВиндс и Зеносс Цоре имају велику заједницу која прати. Како стоји, тхе СоларВиндс Тхвацк веб сајт има преко 150 000 чланова. Постоји низ форумских постова посвећених теми Монитор перформанси мреже СоларВиндс и његове карактеристике. Поред постова на форуму, на страници форума производа постоји и низ веза са садржајем, укључујући упутства за употребу, документацију и видео записе са тренинга.

Тхе Зеносс заједница има шест форума: Конфигурација и администрација, Инсталација / Први кораци, Легаци Дисцуссионс, Анализа извештавања и Аналитика, Зеносс Невс анд Ажурирања и ЗенПацкс, и ЈСОН АПИ. Другим речима, форуми су усредсређени на пружање структурираним упутствима посетиоцима о томе како да користе Зеносс производи. Ови форуми имају величину од 2.700 до 3.300 корисника.

Међутим, како бисте прегледали сав садржај на Зеносс сајту, морате да се пријавите. Можете то заобићи следећим линком, али морате се пријавити на веб локацији. Ово није велики проблем, али мало је непријатно да се пријавите или дођете на ову страницу сваки пут када желите да приступите комплетном форуму.

То је такође важно приметити Зеносс-ове заједница која следи је делић величине СоларВиндс'. Погодност и величина СоларВиндс заједница доноси победу овде.

Цене

Соларвиндс НПМ и Зеносс Цоре се драстично разликују у погледу цена. Прва нуди корисницима више опција за одређивање цена, док је последња производ отвореног кода који је доступан бесплатно. Опције цена за Монитор перформанси мреже СоларВиндс можете видети испод:

Назив производа Број елемената цена
НПМ СЛ100 100 2.955 УСД (2.307 £)
НПМ СЛ250 250 6.720 УС $ (5.248)
НПМ СЛ500 500 10.445 УСД (8.157 £)
НПМ СЛ2000 2000 19.345 УС $ (15.108 €)
НПМ СЛКС Неограничено $ 32,545 (£ 25,417)

Иако није посебно повезано са ценом, важно је имати на уму то Зеносс Цоре компатибилан је само са до 1.000 елемената, тако да ако вам треба више, то може представљати проблем. Међутим, с обзиром на то Зеносс Цоре Јефтинији од ове две, нуди снажну привлачност организацијама са ограниченим буџетом.

Постоји велика разлика између бесплатног производа и производа који почиње од 2.955 долара. Док је цена од Монитор перформанси мреже СоларВиндс ни на који начин није претјерано, то је ипак велика куповина за мања предузећа са ограниченим буџетом. Има доступно је бесплатно 30-дневно пробно раздобље тако да можете видети да ли је вредно доделити средства.

СоларВиндс Нетворк Перформанце МониторДовнлоад 30 дана БЕСПЛАТНО пробно време на Соларвиндс.цом

Закључак

За производ са отвореним кодом, Зеносс Цоре је сигурно добро носио своје доба Међутим, то губи Монитор перформанси мреже СоларВиндс на основу дизајна и самооткривања. Производна вредност Монитор перформанси мреже СоларВиндс Поред релативно једноставног поступка постављања, природан је избор за мала и велика предузећа.

Главне области где Зеносс Цоре има предност у погледу оперативних система, додатака и цене, што га чини бољим избором за мање организације. Исто тако, формат отвореног кода и додаци омогућавају организацијама да изграде своје властито искуство надгледања.

Упркос томе, СоларВиндс НПМ пружа искуство праћења које је све што бисте могли да затражите под притиском. Способност преласка са класичних графикона на НетПатх, и тополошка мапа вам омогућава да зумирате и смањујете мрежу по својој вољи. Ово вам омогућује не само праћење на начин који вам је угодан, већ и начин на који помажу да се уоче проблеми пре него што се појаве.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

45 − 40 =

Adblock
detector