TFTPD32 Pregled TFTP servera (Trivialni protokol za prijenos datoteka)

TFTPD32 Pregled TFTP poslužitelja

TFTPD32 je zgodan alat za prikupljanje i distribuciju sistemskih datoteka na maloj mreži. Alat je razvio Francuz, Philippe Jounin i dostupan je za besplatno preuzimanje na njegovoj web stranici.

TFTPD32 dostupan je i u 64-bitnoj verziji. To se naziva TFTPD64. Alat radi na Windows operativnom sustavu od Windows 95 do Windows 10.

Alat ne djeluje samo kao TFTP poslužitelj, već će i funkcionirati kao TFTP klijent. Ostale su značajke u aplikaciji program DNS poslužitelja, uslužni program DHCP, Upravljanje sustavom, i SNTP klijent. Program ima prednji kraj GUI-a, a kôd je otvorenog koda, tako da možete pročitati program da biste vidjeli kako to funkcionira.

working_tftpd32

O TFTP-u

Trivialni protokol za prijenos datoteka lagan je sustav za pomicanje malih datoteka po mreži. Protokol ne uključuje usluge šifriranja, pa nije pogodan za prijenos datoteka putem interneta. Glavna upotreba ovog sustava je za distribucija konfiguracijskih datoteka umrežavati uređaje dok se pokreću. TFTP koristi se kao dio BOOTP-a i okruženja za izvršenje prije pokretanja. Protokol je definiran u RFC 1350.

Kako se BOOTP više ne koristi, korisnost TFTP-a se smanjuje. DHCP postupak postaje sve popularniji. Međutim, TFTP je još uvijek koristan za prijenos snimaka konfiguracija u središnju trgovinu i za povratak tih podataka u slučajevima kada konfiguraciju uređaja potrebno je vratiti u pogon. TFTP radi preko UDP-a, a kontakt je pokrenut i u luci 69.

TFTPD32 za TFTP

Korisnost uređaja TFTPD32 za TFTP je ta što ima nekoliko dodataka koji poboljšavaju goli TFTP standard. Uvjeti prijenosa mogu se optimizirati podešavanjem TFTP opcija (koje su dio standarda), kao što su tsize, blocksize, i pauza.

TFTP ne uključuje funkcije direktorija i čak ne možete popisati datoteke na udaljenom računalu. Međutim, TFTPD32 dodaje ove mogućnosti. Zaslon uključuje traka napretka, što je zgodan dodatak, pogotovo ako ga ikada koristite za prijenos velikih datoteka.

TFTPD32 za DHCP

Ako implementirate DHCP na svoju mrežu, ne morate ići i investirati u fantastični alat DHCP poslužitelja, jer je taj ugrađen u TFTPD32. Modul DHCP poslužitelja može distribuirati neograničen broj IP adresa i može dodijeliti statičke adrese kao i pružanje an automatska dodjela IP adrese sustav.

Kad postavite DHCP uslugu, samo trebate unijeti početnu IP adresu i veličinu bazena. Za DHCP postupke možete unijeti i zadano ime domene, masku i zadani usmjerivač.

TFTPD32 za DNS

Ne morate pokrenuti svoju DNS uslugu na istom računalu kao DHCP poslužitelj, ali ako imate malu mrežu, vjerovatno jeste. Sučelje za TFTPD32 obje ove usluge stavlja u isti prozor, ali na različite kartice. Prebacivanje s jedne kartice na drugu ne isključuje usluge na skrivenim karticama, svi će se nastaviti prikazivati ​​bez obzira gledate li ih ili ne.

Ako odlučite svoj DNS uslugu staviti na drugo računalo, tada samo trebate instalirati drugu kopiju TFTPD32 na to računalo i samo koristiti karticu DNS u njegovom sučelju..

TFTPD32 za upravljanje Syslogom

Kartica Syslog u TFTP32 omogućava vam pogledajte Syslog poruke dok kruže mrežom. Također možete odredite naziv datoteke za Syslog storage. Sučelje ne pruža nikakve mogućnosti Syslog analize, ali vi možete upravljati Syslog datotekama i možete učitavanje poruka u preglednik sučelja iz datoteke.

Vidi također: 15 najboljih besplatnih Syslog poslužitelja za Linux i Windows

Koristi TFTPD32

Kombinacija funkcija u TFTPD32 štedi vam puno novca jer uklanja troškove kupnje DHCP sustava, DNS poslužitelja, Syslog servera i upravitelja konfiguracija. U svakom modulu, TFTPD32 nudi samo osnovne usluge koje su vam potrebne za upravljanje svakom od vaših mrežnih zadataka. Na primjer, ne postoje funkcije usklađivanja DHCP / DNS i tamo nema alata za upravljanje IP adresama koji bi provjeravao napuštene adrese.

TFTPD32 je idealan alat za pokretanje mreže pokretača za male mreže. Kako vaša mreža raste, otkrit ćete da vam trebaju više analitičkih sposobnosti i više automatizacije zadataka. Tako, s vremenom ćete prerasti TFTPD32. Na maloj mreži pružanje osnovnih funkcija i nedostatak značajki predstavljaju prednost jer ako sami upravljate mrežom, vjerojatno nećete imati vremena koristiti te dodatne značajke. Na većim sustavima odgovornosti za upravljanje konfiguracijom i adresom brzo postaju neizvodljivi bez više automatizacije procesa i prediktivnih upozorenja.

Koristite li TFTPD32 za svoju mrežu? Da li smatrate da pruža sve funkcije koje su vam potrebne za upravljanje mrežom? Dodajete li dodatne alate kako biste osigurali da imate sve potrebne mogućnosti za uspješno upravljanje mrežom? Ostavite poruku u odjeljku Komentari u nastavku i javite nam svoje iskustvo s TFTPD32.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 − = 60

Adblock
detector