Što je mrežna podrhtavanje i kako to možete spriječiti?

Što je mrežna podrhtavanje i kako to možete spriječiti

Kada ste usred VoIP telefonskog poziva, neke su stvari frustrirajuće poput mrežnog podrhtavanja. Jitter je jedan od tih poremećaja za koje niti jedan administrator mreže ne želi utjecati na njihovu uslugu. Jitter sjedi u istom stupnju komplikacija s mrežnim performansama kao odgoditi, latentnost, i izgubljen paket.

>>>Skočite na najbolje mrežne alate za podrhtavanje<<<

Prije nego što nastavimo dalje, korisno je definirati ova tri koncepta jer se oni sastaju dosta:

 • biti nervozan – fluktuacija stopa kašnjenja u mreži
 • Odgoditi – Koliko vremena treba da paket prijeđe s jedne krajnje točke na drugu
 • Latentnost – Koliko vremena treba da jedan paket pređe iz jedne točke u drugu
 • Izgubljen paket – Neuspjeh jednog ili više paketa do odredišta

Iako mrežno podrhtavanje utječe na neke aplikacije i usluge daleko više od drugih, podrhtavanje je problem koji treba riješiti. U ovom ćemo članku istražiti što je to podrhtavanje i načine na koji se jitrerom može upravljati u mreži poduzeća.

Što je Jitter?

Varijanta kašnjenja podrhtavanja ili paketa je Izraz koji se koristi za označavanje fluktuacije u kašnjenju kako paketi prenose mrežu. Jitter je na taj način promjena brzine kašnjenja u mreži i mjeri se u milisekundama. Na primjer, ako u uredu imate dva računala koja međusobno komuniciraju, doći će do razmjene paketa podataka. Na zdravim mrežama ti će paketi putovati u konzistentnom intervalu (nešto poput 10 ms zaostajanja po paketu).

Na mreži koja doživljava podrhtavanje, razina kašnjenja tijekom tranzita fluktuirala bi i mogla dovesti do kašnjenja od 50 ms za paketni prijenos. Krajnji rezultat je zagušenja mreže dok se uređaji bore za isti prostor propusne širine. Što se više prometa zaguši, veća je vjerojatnost da će doći do gubitka paketa.

što je jitter dijagram

Slika iznad prikazuje VoIP razgovor u kojem paketi pretvaraju zvuk korisnikovog glasa i dovode ga do krajnjeg odredišta. Kao što možete vidjeti na lijevoj strani, paketi ih čine nepromijenjenim. Međutim, s desne strane je raspored paketa ugrožen i krajnji korisnik prima pakete van vremena. To rezultira zvukom koji je teško razlikovati i razumjeti.

Što je prihvatljivo podrhtavanje?

prihvatljiv dijagram podrhtavanja

Iako je podrhtavanje u mnogim slučajevima daleko od idealnog, malo podrhtavanja na vašoj mreži neće osjetiti učinak na vašu povezanost. Ponekad postoje nepravilne fluktuacije koje nemaju dugotrajan učinak. U tim slučajevima treperenje nije preveliki problem. Cisco sugerira da su prihvatljive razine podrhtavanja ili razine tolerancije na podrhtavanje sljedeće:

 • Jitter ispod 30ms
 • Manje od 1% gubitka paketa
 • Ukupno latencija mreže manja od 150 ms

U najboljem slučaju, pokušajte održati podrhtavanje ispod 20 ms za najbolje performanse. Ako vam podrhtavanje prelazi 30 ms, to će primijetiti utjecaj na kvalitetu bilo kakvih razgovora u stvarnom vremenu. Nakon 30 i više sati počet ćete iskrivljavati zbog čega će drugog korisnika biti teže razumjeti.

U slučaju da vaš podrhtavanje, gubitak paketa ili kašnjenje premašuju gore navedene metričke podatke, odmah trebate poduzeti korake kako biste pronašli korijen problema. Držanjem ovih ključnih mjernih podataka ispod pragova možete osigurati da važne usluge koje uključuju videopozive i VOIP pozive ne imaju ozbiljne probleme s performansama.

  Pregled SolarWinds SFTP / SCP Server

Kako Jitter utječe na mrežu?

Učinak podrhtavanja ovisi o usluzi koju koristite. Na nekim uslugama podrhtavanje neće biti vrlo uočljivo, ali na drugima, poput VoIP poziva i video poziva, bit će mnogo izraženije. Jitter ima najveći učinak na usluge u stvarnom vremenu kao što je VoIP promet. Kada razgovarate preko VoIP telefona, komunicirate s drugim korisnikom uživo i sve što čujete treba biti kristalno jasno. To znači da dolazne audio signale treba održavati u redoslijedu kako bi ostali razumljivi.

Isto se ne može reći za preuzimanja datoteka u kojima nećete moći reći je li podrhtavanje uzrokovalo da paketi kasne ili su izbačeni iz reda. Za VoIP razgovore, ništa manje od isporuke signala u stvarnom vremenu rezultirat će razgovorom s neraskidivim audio signalima. Preskakanje audio signala i drhtavi audio signali karakteristični su za to što podrhtavanje preuzme razgovor.

Zašto je Jitter takav problem za VoIP telefonske pozive?

Kad god se raspravlja o mrežnom podrhtavanju, VoIP telefonski pozivi jedno su od najčešće citiranih područja u kojima je podrhtavanje štetno. To je prije svega zbog načina na koji se događa VoIP prijenos podataka. Kada razgovarate u razgovoru s VoIP telefonom vaš se glas pretvara u podatke koji se prenose putem interneta. Vaš se glas rastavlja na mnogo različitih paketa, a zatim preusmjerava pozivaocu na drugom kraju.

Međutim, iako se vaši segmentirani glasovni podaci nalaze u tranzitu, natječu se zajedno s nizom ostalih prometa koji prolaze kroz vašu mrežu. Svi ovi podaci uzimaju danak u mrežnim resursima što ponekad rezultira kašnjenjem. To kašnjenje možda nije vidljivo pri preuzimanju datoteke, ali kad vaš glas dođe kroz neorganizirane pakete rezultirat će neredom i iskriviti ono što ste prvotno rekli korisniku.

Suprotno tome, kad pošaljete e-poštu, paketi se ponovno sastavljaju prije nego što stignu do korisnika na drugom kraju. S VoIP pozivima, nema vremena za to i zato vam se glas čuje izvan redoslijeda. Upravo iz tog razloga je VoIP jedno od ključnih pitanja pri razmišljanju o mrežnom podrhtavanju, jer je jedno od najosjetljivijih. To vrijedi i za ostale usluge u stvarnom vremenu, poput videopoziva i videoigara.

Jedan od najčešćih uzroka podrhtavanja na VoIP uslugama je odsutnost prioriteta paketa. Ako glasovni paketi nisu prioritetni, vjerovatno je da će krajnji korisnik dobiti podrhtavanje. Rješenje leži u usmjeravanju i određivanju prioriteta koji se paketi prenose putem mreže (detaljnije ćemo pregledati prioritetnost paketa u nastavku).

Kako pronaći podrhtavanje pomoću alata za nadzor mreže

Upotreba alata za nadzor mreže jedan je od najboljih načina da pripazite na razvoj mrežnog podrhtavanja. Alat za nadgledanje mreže moći će vam reći kada neka usluga ima performanse podparapa, a također vam može pomoći da vidite kada ste premašili trenutačne granice propusnosti postavljene od vašeg davatelja internetskih usluga..

Nadgledanje podrhtavanja je toliko važno jer vam omogućuje da djelujete u trenutku kad to postane problem. Također vam pruža kontekst problema s izvedbom kako biste mogli kretati unaprijed informiranim otklanjanjem problema. Budući da ćete moći vidjeti mrežni podrhtavanje kako će se vaši napori da riješite i spriječite mrežni podrhtavanje u budućnosti biti informiraniji i učinkovitiji.

U sljedećem ćemo odjeljku pogledati kako možete koristiti alate za praćenje mreže za implementaciju QoS nadzora. Pazite li na probleme performansi poput podrhtavanja i kašnjenja moći ćete prepoznati kada vaša mreža radi dobro i kada trebate intervenirati.

Evo ih dva najbolja alata za rješavanje mrežnog podrhtavanja:

  11 najboljih alata i softvera za sprečavanje gubitka podataka

QoS nadzor za podrhtavanje: PRTG mrežni monitor (BESPLATNO SUĐENJE)

PRTG snimka mrežnog monitora Ping Jitter senzor

Paessler PRTG mrežni monitor nudi niz značajki koje su vrlo korisne za nadzor podrhtavanja. Alat uključuje a QOS senzor za kružno putovanje, QOS jednosmjerni senzor, Cisco IP SLA senzor, a posebno, a Senzor pingova dizajniran za mjerenje koliko podrhtavanja utječe na vašu uslugu. Senzor Ping Jitter šalje ICMP pingovima u URL radi prepoznavanja statističke vrijednosti podrhtavanja i vremena izvršenja.

Rezultat je prikazan na brojčanicama s jasnim bojama kao što je prikazano na gornjoj slici. Ova je značajka korisna onima koji žele odrediti koliko podrhtavanje utječe na ključnu uslugu. Isto tako, možete i koristiti PRTG mrežni monitor za konfiguriranje vlastitih jedinstvenih upozorenja kako bi vas obavijestili kada usluga ima problema s izvedbom. U okruženju uživo ovo vam pomaže da budete proaktivni u pogledu brzog reagiranja na podrhtavanje. Možete isprobati Paessler-ov osjetnik treptanja koja dolazi u paketu u Paessler PRTG mrežni monitor na 30-dnevno besplatno probno razdoblje.

Paessler PRTG mrežni monitor s Ping Jitter SensorDownload 30-dnevna BESPLATNA proba

QoS nadzor za VoIP telefone: SolarWinds VoIP & Upravitelj kvalitete mreže (BESPLATNO ISPITIVANJE)

Snimak zaslona monitora VoIP mreže SolarWinds

S obzirom na to da je mrežni podrhtavanje problem koji je duboko problematičan za VoIP pozive, usvajanje a Rješenje za nadzor QoS-a za VoIP pomoći će vam u rješavanju problema za održavanje ove važne usluge. Mrežni alati za nadzor poput SolarWinds VoIP & Upravitelj kvalitete mreže omogućuju vam mjerenje mjernih podataka biti nervozan, latentnost, i izgubljen paket koji utječu na krajnju učinkovitost VoIP poziva.

SolarWinds VoIP & Upravitelj kvalitete mreže dobar je izbor jer ne prati samo ove mjerne podatke, već vas aktivno obavještava kada se otkrije podrhtavanje. To znači da ćete primati upozorenje svaki put kada obavljanje poziva propadne bilo koji broj unaprijed definiranih parametara. Prepoznavanje točno kako vaš poziv ne uspijeva omogućuje vam rješavanje problema s mnogo više informacija. SolarWinds VoIP & Upravitelj kvalitete mreže dostupan je u 30-dnevnom besplatnom probnom roku za procjenu.

SolarWinds VoIP & Upravitelj kvalitete mrežePreuzmite 30-dnevnu BESPLATNU probnu inačicu

Kako spriječiti podrhtavanje

Naravno, nakon što ustanovite da imate mrežni podrhtavanje, morat ćete poduzeti mjere kako biste ga riješili. Postoji nekoliko različitih načina na koji to možete učiniti od prioriteta određenog prometa do uvođenja međuspremnika. U ovom ćemo odjeljku razgovarati o nekim najčešćim načinima suočavanja s mrežnim podrhtavanjem i vraćanja mreže u puni rad..

Izvrsna stvar kod većine ovih tehnika je da se udvostručuju kako bi se smanjila i kašnjenje. Neki od koraka u nastavku dopuštaju vam da “jednim psom ubijete dvije ptice” kako biste istovremeno uklonili kašnjenje i podrhtavanje. Prije implementacije bilo koje od ovih promjena, htjet ćete biti apsolutno sigurni u utjecaj podrhtavanja na vašu mrežu (identificirajući ga s alatom za nadzor mreže.)

Blagotvorni tampon za minimiziranje podrhtavanja

Kad god brzina podrhtavanja premaši pragove prihvatljive podrhtavanja koju je naveo Cisco, dobro je razmotriti uvođenje a podrhtavanje međuspremnika. Spremnik s podrhtavanjem je uređaj koji se koristi za suzbijanje kašnjenja ili kašnjenja pohranjivanjem pristiglih paketa kratko vrijeme prije nego što ih proslijedi krajnjem korisniku. Jitter međuspremnici konfigurirani su za spremanje prometa u trajanju od 30 do 200 ms prije slanja prometa krajnjem korisniku.

U kontekstu VoIP-a ili videopoziva, to bi rezultiralo manjim podrhtavanjem i razgovorom koji je razumljiv objema stranama. Spremnik će podrhtavati zadržite pakete podataka prije slanja u pokušaju kako bi se osiguralo da paketi dolaze u nizu. Kod VoIP poziva, krajnji rezultat je minimiziran podrhtavanje i prekide u kvaliteti poziva.

Međutim, važno je napomenuti da ćete se pomoću treperavog međuspremnika odlučiti za povećanje ukupnog kašnjenja prisutnog na vašoj mreži. Pridržavanjem paketa a jitter tampon doslovno dodaje kašnjenje u službu. Isto tako, trebate biti oprezni u postavljanju treperavih međuspremnika prilikom implementacije cjelovite komunikacije. Kao rezultat, želite provjeriti vezu za prijenos prije nego što primijenite međuspremnik.

  27 najboljih mrežnih nadzornih alata i softvera do 2023

Glavni problem s podrhtavanjem međuspremnika je taj što su rješenje pojasa. Ne bave se osnovnim uzrokom podrhtavanja, već samo rješavaju simptome. Ako želite potpuno eliminirati mrežni podrhtavanje, morat ćete duboko u srce usmjernika. Dodavanje novih QoS postavki omogućit će vam da se počnete baviti korijenom problema i poboljšati svoju uslugu.

QoS Settings: Priorizacija paketa

Prednost prioriteta paketa je vrsta QoS postavke kojom dajete prioritet određenoj vrsti prometa kako biste smanjili zagušenja mreže.. Vaš prioritetni promet imat će povlastice prijenosa u odnosu na druge vrste prometa i biti će poslan prvo u bilo kojem scenariju. Promet koji dajete prioritetu ovisi o usluzi koju želite podržati. Općenito, prioriteta paketa rezervirana je za one kritične aplikacije koje zahtijevaju visoke performanse u svakom trenutku.

Da biste podržali VoIP poziv i osigurali najbolju kvalitetu, morat ćete osigurati da svi paketi koji sadrže VoIP medij imaju prioritet nad ostalim prometom. Podatkovnu vezu postavili biste na “visoki prioritet”, tako da se tim prometom upravlja prije svega. U slučaju da se podatkovna veza preplavi, ne prioritetni se promet odbacuje prije prioriteta prometa.

Da biste prioritet VoIP prometu mogli daju prednost protokolu u prometu u stvarnom vremenu (RTP) paketi. Kako ćete to učiniti ovisit će o dizajnu vašeg usmjerivača. Na primjer, na Linksys usmjerivaču, trebali biste prijeći na QoS prikaz na web-sučelju. Da biste prioritetno postavili RTP prometu, unijeli biste sljedeće brojevi priključaka:

 • 5004
 • 5005

Nakon ponovnog pokretanja, RTP promet bio bi privilegiraniji od bilo kojeg drugog prometa. Bez obzira koji uređaj koristite želite da postavke budu što jednostavnije kako ne biste prekomplicirali konfiguracije.

Ostala rješenja

Ovdje ćemo pogledati neka druga rješenja koja su, iako nisu najčešći načini za sprečavanje mrežnog podrhtavanja, ipak vrijedni razmatranja..

1. Kupite novi, snažniji usmjerivač

Ako vaš usmjerivač nije dovoljno moćan da se može nositi s trenutnim zahtjevima za umrežavanjem, nije čudo zašto imate trzaj. Kupnja novog usmjerivača može biti jedan od najbržih načina za poboljšanje vaše usluge i uklanjanje mrežne podrhtavanja. Međutim, htjet ćete se uvjeriti da temeljito istražite svoj novi usmjerivač prije nego što ga instalirate. Najvažnija stvar da biste bili sigurni da ima kapacitet propusnosti za dobar rad mrežnog prometa.

2. Nadogradite širinu pojasa ili prijeđite na internetsku vezu velike brzine

U većini slučajeva problem neće biti vaša infrastruktura, već brzina vaše veze. Slabe brzine veze imaju tendenciju stvaranja podrhtavanja, osobito pri dijeljenju propusnosti s drugim uređajima. Nadogradnja vaše širine pojasa pomoću vašeg trenutnog davatelja internetskih usluga ili promjena davatelja usluga može rezultirati značajnim poboljšanjem usluge koja eliminira podrhtavanje.

QoS zaustavlja mrežno podrhtavanje

Većinu vremena mrežno podrhtavanje nije previše problem. Međutim, ako započnete ugraditi napredne usluge poput VoIP telefonskih sustava i softvera za video konferencije, vjerojatno ćete trebati implementirati QoS za upravljanje mrežnim podrhtavanjem. Čak i ako ne patite od mrežne podrhtavanja, zadržavanje prstiju i praćenje kvalitete usluge pomoću mrežnog monitora performansi omogućit će vam da provjerite da treperenje ne postaje neprijavljeni problem.

Jednom kada mrežna podrhtavanje postane očita, izmjerite koliko je jak. Ako prelazi pragove koje je naveo Cisco, onda je dobra ideja intervenirati i poduzeti korake. To možete učiniti dodavanjem prioriteta prijenosa kritičnih paketa i primjenom treperavog međuspremnika. Iako je nadogradnja vaše širine pojasa također moguće rješenje, to je često rješenje Bolje je optimizirati vašu trenutnu propusnost, a ne jednostavno kupovati više propusne širine.

Pristupanjem proaktivnom pristupu ublažavanju učinaka mrežnog podrhtavanja osigurat ćete da sljedeći put kada komunicirate s kupcem ili kolegom, cijeli razgovor teče prirodno. Imajte na umu da loša govorna komunikacija ne samo da nije neugodna, već može koštati i značajnu svotu novca (posebno ako komunicirate s kupcem!). Ulaganje u alate za nadgledanje mreže i druga rješenja sada će vam uštedjeti novac dalje.

Povezano: Što je Qos?

About the author

Comments

 1. itter utječe na mrežu?

  Jitter je jedan od najvećih problema s kojima se mrežni administratori suočavaju. Fluktuacije u kašnjenju mogu dovesti do zagušenja mreže, gubitka paketa i loše kvalitete usluge. To je posebno problematično za VoIP telefonske pozive, gdje čak i mala fluktuacija može dovesti do iskrivljenog zvuka i teškoća u razumijevanju govora. Kako bi se izbjegli ovi problemi, važno je pronaći načine za upravljanje podrhtavanjem u mreži poduzeća.

  Zašto je Jitter takav problem za VoIP telefonske pozive?

  VoIP telefonski pozivi oslanjaju se na konzistentan protok podataka kako bi se osigurala jasna i razumljiva komunikacija. Jitter može uzrokovati fluktuacije u protoku podataka, što dovodi do iskrivljenog zvuka i teškoća u razumijevanju govora. To može biti posebno problematično u poslovnim okruženjima gdje se očekuje jasna i učinkovita komunikacija.

  Kako pronaći podrhtavanje pomoću alata za nadzor mreže?

  Postoji nekoliko alata za nadzor mreže koji mogu pomoći u pronalaženju i upravljanju podrhtavanjem. QoS nadzor za podrhtavanje i VoIP telefone su dva popularna alata koja se koriste u ovom području. PRTG mrežni monitor i SolarWinds VoIP

Comments are closed.