Топологија мреже: 6 објашњених и упоређених мрежних топологија

Топологије мреже Предности и недостаци сваког


Шта је топологија мреже?

Топологија мреже је опис распореда чворова (нпр. Склопки и усмјеривача) и веза у мрежи, често представљених као граф.

Без обзира колико су две организације идентичне, ниједна мрежа није баш слична. Међутим, многе организације се ослањају на добро успостављене моделе мрежне топологије. Мрежне топологије приказују како су уређаји повезани и како се подаци преносе с једног чвора на други.

А логичка мрежна топологија је концептуални приказ начина рада уређаја на одређеним слојевима апстракције. А физичка топологија детаље како су уређаји физички повезани. Логичке и физичке топологије могу бити представљене као визуелни дијаграми. 

А мапа топологије мреже је мапа која омогућава администратору да види физички изглед повезаних уређаја. Имати мапу топологије мреже при руци је врло корисно за разумевање како се уређаји међусобно повезују и најбоље технике за решавање проблема.

Постоји много различитих врста топологија на којима су данас и у прошлости изграђене пословне мреже. Неке од мрежних топологија које ћемо гледати укључују топологија аутобуса, топологија прстена, звезда топологија, мрежаста топологија, и хибридна топологија.

Топологија аутобуса

Топологија мреже: 6 објашњених и упоређених мрежних топологија

Топологија сабирнице је врста мреже у којој је сваки уређај повезан на један кабл који води с једног краја на други. Ову врсту топологије често називају линијска топологија. У топологији сабирнице подаци се преносе само у једном правцу. Ако топологија сабирнице има две крајње тачке, тада се то назива а линеарна топологија сабирнице.

Мање мреже са овом врстом топологије користе коаксијални или РЈ45 кабл за повезивање уређаја. Међутим, изглед топологије сабирнице је застарео и мало је вероватно да ћете данас наићи на компанију која користи топологију сабирнице.

Предности

Топологије аутобуса често су кориштене у мањим мрежама. Један од главних разлога је то што су они држите изглед једноставним. Сви уређаји су повезани на један кабл тако да вам не треба да управљате сложеним тополошким подешавањем.

Распоред је такође помогао да топологије аутобуса буду исплативије јер оне може се покренути једним каблом. У случају да је потребно додати више уређаја, једноставно можете спојити свој кабл са другим каблом.

Недостаци

Међутим, ослањање на један кабл то значи топологије аутобуса имају јединствену грешку. Ако кабл не успе тада цела мрежа нестати. Квар кабла коштао би организације много времена док покушавају да наставе са услугом. Даље од овога, висок мрежни саобраћај умањиће перформансе мреже јер сви подаци путују једним каблом.

Ово ограничење чини топологије сабирница погодним само за мање мреже. Примарни разлог је што више чворова имате, спорије ће вам бити брзине преноса. Такођер је вриједно напоменути да су топологије аутобуса ограничене у смислу да јесу полу-дуплекс, што значи да се подаци не могу истовремено преносити у два супротна смера.

Такође видети: Надгледање мреже, сервера и апликација за мала и средња предузећа

Ринг Топологи

Топологија мреже: 6 објашњених и упоређених мрежних топологија

У мрежама са топологијом звона, рачунари су међусобно повезани у кружном формату. Сваки уређај у мрежи има два суседа и ни мање ни више. У прошлости су се најчешће користиле топологије прстенова, али било би тешко да нађете предузеће које их и данас користи.

Први чвор повезан је са посљедњим чвором како би повезао петљу заједно. Због тога што су постављени у овом формату пакети морају да путују кроз све чворове на путу до свог одредишта.

Унутар ове топологије одабран је један чвор за конфигурирање мреже и надгледање других уређаја. Топологије прстена су полу-дуплекс, али се такође може направити и дуплекс. Да бисте топологије звона поставили фулл-дуплек, требате имати две везе између мрежних чворова да бисте формирали а Двострука топологија прстена.

Двострука топологија прстена

Топологија мреже: 6 објашњених и упоређених мрежних топологија

Као што је горе поменуто, ако су топологије прстена конфигурисане као двосмерне, онда се називају двопољним топологијама. Двострука топологија прстена пружа сваком чвору двије везе, по једна у сваком смјеру. Дакле, подаци могу тећи у а у смеру казаљке на сату или супротном смеру казаљке на сату правац.

Предности

У топологијама прстена ризик од судара пакета је врло низак због коришћења протокола заснованих на токенима, који само једној станици омогућавају да преносе податке у одређено време. Ово се надовезује на чињеницу да подаци се могу кретати кроз чворове великом брзином која се може проширити када се дода више чворова.

Двострука топологија прстена пружали су додатни слој заштите јер су били отпорнији на кварове. На пример, ако се прстен спусти унутар чвора, онда други прстен може да га појача и направи сигурносну копију. Топологије прстена су такође биле ниска цена за инсталацију.

Недостаци

Један од разлога зашто су замењене топологије прстена је тај што су оне врло рањиве на квар. Тхе фПропадање једног чвора може искључити целу мрежу. То значи да је потребно стално управљати мрежама топологије прстена како би се осигурало да су сви чворови доброг здравља. Међутим, чак и ако су чворови доброг здравља, ваша мрежа још увек би могао бити искључен изван мреже због квара далековода!

Такође топологије звона покренула бригу о скалабилности. На примјер, пропусну ширину дијеле сви уређаји унутар мреже. Додатно, више уређаја који се додају на мрежу што више кашњења у комуникацији мрежна искуства. То значи да је потребно да се број уређаја који су додани у топологију мреже пажљиво надгледа како би се осигурало да мрежни ресурси нису развучени изван њихових граница.

Промена топологије прстена је такође била компликована због вас треба да искључите мрежу да бисте извршили промене на постојеће чворове или додајте нове чворове. То још није идеално јер ћете морати да узмете у обзир станке сваки пут када желите да промените тополошку структуру.!

Такође видети: Алатке за надгледање пропусности

Звездана топологија

Топологија мреже: 6 објашњених и упоређених мрежних топологија

Звездана топологија је топологија где је сваки чвор у мрежи повезан на један централни прекидач. Сваки уређај у мрежи је директно повезан с прекидачем и индиректно повезан са свим осталим чворовима. Однос између ових елемената је да је централни мрежни уређај сервер, а остали уређаји се третирају као клијенти. Централни чвор је одговоран за управљање пријеносом података по мрежи и дјелује као понављач. У звездарским топологијама рачунари су повезани коаксијалним каблом, уврнутим паром или оптичким каблом.

Предности

Звездне топологије се најчешће користе јер ви може да управља целокупном мрежом са једне локације: централни прекидач. Као посљедица тога, ако чвор који није централни чвор падне доље, мрежа ће и даље остати горе. То даје звезданским топологијама слој заштите од кварова који нису увек присутни код других поставки топологије. Исто тако и ти могу да додају нове рачунаре без потребе за повезивањем мреже ван мреже као што бисте имали везе са топологијом прстена.

У погледу физичке структуре, звездама топологија треба мање каблова него остали типови топологије. Ово их чини једноставно подешавање и управљање дугорочно. Једноставност цјелокупног дизајна олакшава администраторима рјешавање проблема при рјешавању грешака у перформансама.

Недостаци

Иако су топологије звијезда можда релативно сигурне од неуспјеха, ако средишњи прекидач падне, тада ће се цијела мрежа спустити. Као такав, администратор мора пажљиво управљати здрављем централног чвора да би се осигурао да не иде доле. Перформансе мреже су такође везан за конфигурације и перформансе централног чвора. Старим топологијама се лако управља на већину начина, али они су далеко од јефтиног за постављање и употребу.

Топологија дрвета

Топологија мреже: 6 објашњених и упоређених мрежних топологија

Као што име сугерира, топологија дрвећа је мрежна структура која је у облику стабла са многим гранама. Дрво топологије имају коријенски чвор који је повезан са другом хијерархијом чворова. Тхе хијерархија је родитељ-дете где постоји само једна узајамна веза између два повезана чвора. Као опште правило, топологија дрвећа мора имати три нивоа хијерархије да би се могла класификовати на овај начин. Овај облик топологије је користи се у широким мрежама за одржавање пуно уређаја за ширење.

Предности

Главни разлог зашто су топологије дрвећа користи се за ширење топологија сабирница и звезда. У овом хијерархијском формату лако је додати више чворова у мрежу када ваша организација расте у величини. И овај формат добро се подноси проналаску грешака и решавању проблема јер се проблеми са перформансама могу систематски провјеравати по цијелом стаблу.

Недостаци

Најзначајнија слабост топологије дрвета је коријенски чвор. Ако коријенски чвор не успије, тада ће сви његови потполови постати партиционирани. И даље ће постојати дјелимична повезаност унутар мреже међу осталим уређајима, попут родитеља неуспјелог чвора.

Ни одржавање мреже није једноставно што више чворова додате, то је теже управљање мрежа. Још један недостатак топологије дрвета је број потребних каблова. Каблови су потребни за повезивање свих уређаја у хијерархији што чини распоред сложенијим у поређењу са једноставнијом топологијом.

Месх Топологи

Топологија мреже: 6 објашњених и упоређених мрежних топологија

Мрежна топологија је веза између тачке и тачке где су чворови међусобно повезани. У овом облику топологије, подаци се преносе две методеусмјеравање и поплава. Усмеравање је то где чворови користе логику усмеравања да би израчунали најкраћу удаљеност до одредишта пакета. Супротно томе, поплава је тамо где се подаци шаљу свим чворовима у мрежи. Поплава не захтијева било који облик логике усмјеравања да би радио.

Постоје два облика мрежасте топологиједелимична топологија мрежице и фтопологија мрежасте мреже. С дјеломичном топологијом мрежице, већина чворова је међусобно повезана, али постоји неколико који су повезани само са два или три друга чвора. Потпуна мрежна топологија је место где је сваки чвор међусобно повезан.

Предности

Мрежне топологије се пре свега користе јер су поуздане. Тхе међусобна повезаност чворова чини их изузетно отпорним на кварове. Не постоји ниједан квар машине који би могао срушити читаву мрежу. Непостојање иједне тачке неуспеха један је од разлога зашто је ово популаран избор топологије. Ово подешавање је такође безбедно од угрожавања.

Недостаци

Међутим, мрежасте топологије су далеко од савршене. Они захтевају огромну количину конфигурације једном кад буду распоређени. Тополошки изглед је сложенији од многих других топологија и то се одражава колико дуго треба да се постави. Мораћете да сместите читав низ нових ожичења која могу бити скупа.

Хибридна топологија

Топологија мреже: 6 објашњених и упоређених мрежних топологија

Када се топологија састоји од две или више различитих топологија, она се назива хибридна топологија. Хибридне топологије су најчешће сусрећемо у већим предузећима где појединачна одељења имају мрежне топологије које се разликују од других топологија у организацији. Спајање ових топологија заједно резултираће хибридном топологијом. Као посљедица тога, могућности и рањивости овисе о типовима топологије који су повезани.

Предности

Постоји много разлога због којих се користе хибридне топологије, али све имају једно заједничко: флексибилност. Постоји неколико ограничења у структури које хибридна топологија не може да прими, а ви може да укључи више топологија у једну хибридну поставку. Као посљедица тога, хибридне топологије су врло скалабилне. Скалабилност хибридних подешавања чини их погодним за веће мреже.

Недостаци

На жалост, хибридне топологије може бити прилично сложено, зависно од топологије коју одлучите да користите. Сваком топологијом која је део ваше хибридне топологије мораће се управљати у складу са њеним јединственим захтевима. То отежава посао администратора јер ће морати да покушају да управљају више топологија, а не једном. Поред тога, постављање хибридне топологије може завршити прилично скупо.

Такође видети: Мрежни алати и софтвер за откривање

Коју топологију треба да изаберем?

Постоји низ фактора које морате узети у обзир при избору топологије која ћете користити. Пре него што одаберете топологију, требало би да помно размислите о следећем:

  • Потребна је дужина кабла
  • Тип кабла
  • Трошак
  • Прилагодљивост

Прво морате узмите у обзир дужину кабла који вам је потребан да бисте пружили услугу свим вашим мрежним уређајима. Топологија аутобуса је најлакша у погледу кабловских потреба. У том смислу, то би била најједноставнија топологија за инсталирање и куповину кабла. Ово се везује за други фактор, то требате размотрите врсту кабла који ћете користити. Типови каблова варирају од двоструких парова до коаксијалних и оптичких каблова.

Трошкови инсталације топологије су такође веома важни. Што је топологија сложенија, то ћете више морати да платите у смислу ресурса и времена да бисте створили то подешавање.

Коначни фактор који желите да узмете у обзир је скалабилност. Ако планирате да повећате број вашу мрежну инфраструктуру у будућности коју желите осигурати да користите мрежу којој је уређаје лако додати. Стар тополошка мрежа је идеална за то јер можете додати чворове уз минимално ометање. Ово није тако једноставно у мрежи звона јер ћете имати застоја ако додате чворове.

Софтвер за мапирање мрежа топологије

Сада када знамо различите врсте топологије, време је да размислимо како да креирате вашу мрежу испочетка. Постоји велики број софтверских производа који вам омогућавају да креирате сопствене мрежне тополошке дијаграме. Дијаграми топологије мреже приказују вам дијаграм како се ваша мрежа повезује заједно и помаже вам да створите ефикасан мрежни дизајн. Такође вам пружа референтну тачку која вам помаже када покушате да покренете решавање проблема и отклоните грешке.

Постоји много различитих мрежних тополошких картографских производа, али један од најчешће коришћених је Мицрософт Висио. Помоћу Мицрософта Висио можете да нацртате мрежу додавањем мрежних елемената на платно. Овај програм вам омогућава да направите дијаграм који детаљно приказује вашу мрежу. Наравно, цртање властите мреже није увек идеално, посебно када покушавате да пресликате већу мрежу.

Као резултат тога, можда бисте требали размотрити употребу другог алата попут СоларВиндс Нетворк Топологи Маппер који могу аутоматски открити уређаје повезане на вашу мрежу. Аутоматско откривање је корисно јер значи да не морате ручно да састављате своју мрежну структуру.

СоларВиндс Нетворк Топологи МапперДовнлоад 14-дневна БЕСПЛАТНА пробна верзија

Преглед мрежних топологија

Топологија мреже коју одаберете за своје предузеће треба да буде дубоко укорењена у вашим потребама коришћења. Број чворова у вашој мрежи одређује да ли то можете направити помоћу топологије сабирнице или да ли ће вам требати да примените сложеније подешавање мреже или хибрида..

Запамтите да све топологије имају своје предности и мане зависно од окружења које примјењују (чак и оног ко је застарио!). Једном када размислите коју топологију желите да употребите, можете направити потез за њено коришћење.

Један добар начин за планирање унапред је користите мрежни алат за мапирање топологије да направите изглед који ћете користити. Коришћење алата као што је СоларВиндс Нетворк Топологи Маппер омогућиће вам да на мрежи дијаграмирате мрежу како бисте на једном месту видели своју тополошку структуру.

Повезано: 25 најбољих алата за надгледање мреже у 2018. години

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

23 − = 21