Topologija mreže: 6 objašnjenih i uspoređenih mrežnih topologija

Topologije mreže Prednosti i nedostaci svake

Što je topologija mreže?

Topologija mreže je opis rasporeda čvorova (npr. Sklopki i usmjerivača) i veza u mreži, često predstavljenih kao graf.

Bez obzira koliko su dvije organizacije identične, niti dvije mreže nisu u potpunosti jednake. Međutim, mnoge se organizacije oslanjaju na dobro uspostavljene modele mrežne topologije. Mrežne topologije prikazuju kako su uređaji povezani i kako se podaci prenose s jednog čvora na drugi.

logička mreža topologija je konceptualni prikaz načina na koji uređaji rade na određenim slojevima apstrakcije. fizička topologija detalji kako su uređaji fizički povezani. Logičke i fizičke topologije mogu se obje predstaviti kao vizualni dijagrami. 

mrežna topološka karta je karta koja omogućava administratoru da vidi fizički izgled povezanih uređaja. Imati kartu topologije mreže pri ruci je vrlo korisno za razumijevanje načina povezivanja uređaja i najboljih tehnika za rješavanje problema.

Mnogo je različitih vrsta topologija na kojima su danas i u prošlosti izgrađene poslovne mreže. Neke od mrežnih topologija koje ćemo gledati uključuju topologija autobusa, prstenasta topologija, zvijezda topologija, mrežasta topologija, i hibridna topologija.

Topologija autobusa

Topologija mreže: 6 objašnjenih i uspoređenih mrežnih topologija

Topologija sabirnice je vrsta mreže u kojoj je svaki uređaj spojen na jedan kabel koji vodi s jednog kraja na drugi. Ova vrsta vrste topologije često se naziva linijska topologija. U topologiji sabirnice podaci se prenose samo u jednom smjeru. Ako topologija sabirnice ima dvije krajnje točke, tada se naziva a linearna topologija sabirnice.

Manje mreže s ovom vrstom topologije koriste koaksijalni ili RJ45 kabel za povezivanje uređaja zajedno. Međutim, izgled topologije sabirnice je zastario i malo je vjerojatno da ćete danas susresti tvrtku koja koristi topologiju sabirnice.

prednosti

Topologije autobusa često su korištene u manjim mrežama. Jedan od glavnih razloga je taj što oni držati izgled jednostavnim. Svi su uređaji spojeni na jedan kabel, tako da ne morate upravljati složenim topološkim postavljanjem.

Izgled je također pomogao da topologije autobusa budu isplativije jer su može se izvoditi jednim kabelom. U slučaju da treba dodati više uređaja, jednostavno možete spojiti svoj kabel na drugi kabel.

Nedostaci

Međutim, oslanjanje na jedan kabel to znači topologije autobusa imaju jednu točku neuspjeha. Ako kabel ne uspije, tada će se sva mreža ugasiti. Kvar na kablu koštao bi organizacije puno vremena dok pokušavaju nastaviti s uslugom. Dalje od ovoga, visoki mrežni promet umanjio bi performanse mreže jer svi podaci putuju jednim kabelom.

Ovo ograničenje čini topologije sabirnica pogodnim samo za manje mreže. Glavni razlog je što više čvorova imate, to će vam biti sporije brzine prijenosa. Također je vrijedno napomenuti da su topologije autobusa ograničene u smislu u kojem su poludupleksni, što znači da se podaci ne mogu istovremeno prenijeti u dva suprotna smjera.

Vidi također: Nadgledanje mreže, poslužitelja i aplikacija za mala i srednja poduzeća

Topologija prstena

Topologija mreže: 6 objašnjenih i uspoređenih mrežnih topologija

U mrežama s topologijom zvona, računala su međusobno povezana u kružnom formatu. Svaki uređaj u mreži imat će dva susjeda i ne više ni manje. U prošlosti su se najčešće koristile topologije prstenova, ali bilo bi teško pronaći poduzeće koje ih i danas koristi.

Prvi čvor povezan je s posljednjim čvorom kako bi povezao petlju zajedno. Zbog toga što su postavljeni u ovom formatu paketi moraju proći kroz sve čvorove na putu do svog odredišta.

Unutar ove topologije odabran je jedan čvor za konfiguriranje mreže i nadzor ostalih uređaja. Topologije prstena su polu-dupleks, ali također se može napraviti i dupleks. Da biste topologije zvona postavili full-duplex, morat ćete imati dvije veze između mrežnih čvorova da biste formirali a Dvostruka topologija prstena.

Dvostruka topologija prstena

Topologija mreže: 6 objašnjenih i uspoređenih mrežnih topologija

Kao što je gore spomenuto, ako su topologije prstena konfigurirane za dvosmjerne, tada se nazivaju dvopoljnim topologijama. Dvostruka topologija prstena omogućuje svakom čvoru dvije veze, po jedna u svakom smjeru. Dakle, podaci mogu teći u smjeru kazaljke na satu ili kazaljke na satu smjer.

prednosti

U topologijama prstena rizik od sudara paketa vrlo je nizak zbog korištenja protokola utemeljenih na tokenima, koji samo jednoj postaji omogućuju prijenos podataka u određeno vrijeme. To se sastoji od činjenice da podaci se mogu kretati kroz čvorove velikom brzinom koji se može proširiti kad se doda više čvorova.

Dvostruke topologije prstena pružio dodatni sloj zaštite jer su otporniji na kvarove. Na primjer, ako prsten padne unutar čvora, tada drugi prsten može pojačati i izraditi sigurnosnu kopiju. Topologije prstena također su bile niska cijena instalacije.

Nedostaci

Jedan od razloga zamjene topologija prstena je taj što su one vrlo osjetljive na kvar. fPropadanje jednog čvora može isključiti cjelokupnu mrežu. To znači da je potrebno stalno upravljati mrežama topologije prstena kako bi se osiguralo da su svi čvorovi dobrog zdravlja. Međutim, čak i ako su čvorovi dobrog stanja vaše mreže još uvijek mogao biti isključen izvan mreže zbog kvara dalekovoda!

Topologije zvona također povećana briga o skalabilnosti. Na primjer, propusnu širinu dijele svi uređaji unutar mreže. U Dodatku, više uređaja koji se dodaju na mrežu više kašnjenja u komunikaciji mrežna iskustva. To znači da je potrebno pažljivo nadzirati broj uređaja koji su dodani mrežnoj topologiji kako bi se osiguralo da mrežni resursi nisu protezani izvan njihove granice.

Uvođenje izmjena u topologiju prstena bilo je komplicirano i zbog vas trebate isključiti mrežu da biste napravili promjene na postojeće čvorove ili dodajte nove čvorove. To je daleko od idealnog, jer ćete morati uzeti u obzir stanke svaki put kada želite izvršiti promjenu topološke strukture!

Vidi također: Alati za nadziranje propusnosti

Zvjezdana topologija

Topologija mreže: 6 objašnjenih i uspoređenih mrežnih topologija

Zvijezdana topologija je topologija gdje je svaki čvor u mreži spojen na jednu središnju sklopku. Svaki je uređaj u mreži izravno povezan s prekidačem i neizravno spojen na svaki drugi čvor. Odnos ovih elemenata je da je središnji mrežni uređaj poslužitelj, a ostali uređaji se tretiraju kao klijenti. Središnji čvor odgovoran je za upravljanje prijenosom podataka po mreži i djeluje kao ponavljač. U zvjezdanim topologijama računala su povezana koaksijalnim kabelom, uvijenim parom ili kabelom od optičkih vlakana.

prednosti

Zvjezdane topologije najčešće se koriste jer vi mogu upravljati cijelom mrežom s jedne lokacije: centralni prekidač. Posljedično, ako čvor koji nije središnji čvor propadne, mreža će i dalje ostati gore. To daje zvjezdanim topologijama sloj zaštite od kvarova koji nisu uvijek prisutni kod drugih postavki topologije. Isto tako i ti mogu dodati nova računala bez povezivanja mreže kao što biste imali veze s topologijom prstena.

U smislu fizičke strukture, zvijezdama topologija zahtijeva manje kabela od ostalih tipova topologije. To ih čini jednostavno postavljanje i upravljanje dugoročno. Jednostavnost cjelokupnog dizajna znatno olakšava administratorima rješavanje problema pri rješavanju grešaka u performansama.

Nedostaci

Iako su topologije zvijezda možda relativno sigurne od neuspjeha, ako središnji prekidač padne, tada će se cijela mreža spustiti. Kao takav, administrator treba usko upravljati zdravljem središnjeg čvora kako bi se uvjerio da ne ide dolje. Performanse mreže su također vezan za konfiguracije i performanse središnjeg čvora. Zvjezdanim topologijama lako se upravlja na većinu načina, ali oni su daleko od jeftinog za postavljanje i upotrebu.

Topologija drveta

Topologija mreže: 6 objašnjenih i uspoređenih mrežnih topologija

Kao što ime sugerira, topologija drveća je mrežna struktura koja je oblikovana poput stabla sa brojnim granama. Topologije drveta imaju korijenski čvor koji je povezan s drugom hijerarhijom čvorova. hijerarhija je roditelj-dijete gdje postoji samo jedna međusobna veza između dva povezana čvora. Općenito pravilo, topologija drveća mora imati tri razine hijerarhije da bi se mogla svrstati na ovaj način. Ovaj oblik topologije je koristi se u širokim mrežama održavati puno uređaja za širenje.

prednosti

Glavni razlog zašto su topologije drveća koristi se za širenje topologija sabirnica i zvijezda. U ovom hijerarhijskom formatu lako je dodati više čvorova u mrežu kada vaša organizacija raste u veličini. I ovaj format dobro se predstavlja pronalaženju pogrešaka i rješavanju problema jer možete provjeravati poteškoće s performansama sustavno kroz cijelo stablo.

Nedostaci

Najznačajnija slabost topologije drveća je korijenski čvor. Ako korijenski čvor ne uspije, tada će svi njegovi dijelovi biti razdijeljeni. I dalje će postojati djelomična povezanost unutar mreže, među ostalim uređajima, poput roditelja neuspjelog čvora.

Ni održavanje mreže nije jednostavno jer što više čvorova dodate, to je teže upravljati mreža. Drugi nedostatak topologije drveća je broj potrebnih kabela. Kabeli su potrebni za povezivanje svih uređaja u hijerarhiji što čini izgled složenijim u usporedbi s jednostavnijom topologijom.

Mrežna topologija

Topologija mreže: 6 objašnjenih i uspoređenih mrežnih topologija

Mrežna topologija je veza od točke do točke, gdje su čvorovi međusobno povezani. U ovom obliku topologije, podaci se prenose dvije metodeusmjeravanje i poplava. Usmjeravanje je gdje čvorovi koriste logiku usmjeravanja da bi izračunali što kraću udaljenost do odredišta paketa. Suprotno tome, poplava je mjesto gdje se podaci šalju svim čvorovima u mreži. Poplava ne zahtijeva nijedan oblik logike usmjeravanja da bi funkcionirao.

Tamo su dva oblika mrežaste topologijedjelomična topologija mrežice i ftopologija mrežaste mreže. S djelomičnom topologijom mrežice, većina čvorova je međusobno povezana, ali postoji nekoliko onih koji su povezani samo s dva ili tri druga čvora. Potpuna mrežasta topologija je mjesto gdje je svaki čvor međusobno povezan.

prednosti

Mrežne topologije koriste se prije svega jer su pouzdane. međusobna povezanost čvorova čini ih izuzetno otpornima na pogreške. Ne postoji niti jedan kvar stroja koji bi mogao srušiti cijelu mrežu. Nepostojanje ijedne točke neuspjeha jedan je od razloga zašto je ovo popularan izbor topologije. Ova je postavka također sigurna od ugrožavanja.

Nedostaci

Međutim, mrežaste topologije daleko su od savršenih. Oni zahtijevaju ogromnu količinu konfiguracije jednom kad su raspoređeni. Topološki izgled je složeniji od mnogih drugih topologija i to se odražava na to koliko je vremena potrebno za njegovo postavljanje. Trebat ćete smjestiti čitav niz novih ožičenja, koja mogu biti skupa.

Hibridna topologija

Topologija mreže: 6 objašnjenih i uspoređenih mrežnih topologija

Kada se topologija sastoji od dvije ili više različitih topologija, naziva se hibridnom topologijom. Hibridne topologije su najčešće susrećemo u većim poduzećima pri čemu pojedini odjeli imaju mrežne topologije koje se razlikuju od drugih topologija u organizaciji. Spajanje tih topologija zajedno rezultirat će hibridnom topologijom. Kao posljedica toga, mogućnosti i ranjivosti ovise o tipovima topologije koji su povezani.

prednosti

Mnogo je razloga što se koriste hibridne topologije, ali svi imaju jedno zajedničko: savitljivost. Malo je ograničenja u strukturi koja hibridna topologija ne može prihvatiti, a vi mogu ugraditi više topologija u jednu hibridnu postavku. Kao posljedica toga, hibridne topologije su vrlo skalabilne. Skalabilnost hibridnih postava čini ih dobro prilagođenima većim mrežama.

Nedostaci

Nažalost, hibridne topologije mogu biti prilično složeni, ovisno o topologijama koje odlučite koristiti. Svakom topologijom koja je dio vaše hibridne topologije morat ćete upravljati u skladu s njenim jedinstvenim zahtjevima. To otežava posao administratora jer će morati pokušati upravljati s više topologija, a ne s jednim. Osim toga, postavljanje hibridne topologije može završiti prilično skupo.

Vidi također: Mrežni alati i softver za otkrivanje

Koju topologiju trebam odabrati?

Postoji niz čimbenika koje morate uzeti u obzir pri odabiru topologije koja ćete koristiti. Prije odabira topologije, morat ćete pažljivo razmotriti sljedeće:

  • Potrebna je duljina kabela
  • Vrsta kabela
  • cijena
  • skalabilnost

Prvo trebate uzmite u obzir duljinu kabela koji vam je potreban pružiti uslugu svim mrežnim uređajima. Topologija autobusa najlakša je za potrebe kabela. U tom bi smislu to bila najjednostavnija topologija za instaliranje i kupnju kabela. To se vezuje za drugi faktor, što trebate razmotrite vrstu kabela koji ćete koristiti. Vrste kablova kreću se od dvostrukih parova do koaksijalnih i optičkih kabela.

Troškovi instalacije topologije također su vrlo važni. Što je složenija topologija koju odaberete, više ćete trebati platiti u smislu resursa i vremena da biste stvorili to postavljanje.

Posljednji faktor koji želite uzeti u obzir je skalabilnost. Ako planirate povećati razinu vašu mrežnu infrastrukturu u budućnosti koju želite osigurati da koristite mrežu kojoj je uređaje lako dodati. Zvjezdana topološka mreža je idealna za to, jer možete dodati čvorove uz minimalno ometanje. Ovo nije tako jednostavno u prstenastoj mreži jer ćete imati stanke ako dodate čvorove.

Softver za mapiranje mreža topologije

Sada kada znamo različite vrste topologije, vrijeme je da razmislimo kako dizajnirati svoju mrežu ispočetka. Postoji nekoliko softverskih proizvoda koji vam omogućuju stvaranje vlastitih mrežnih topoloških dijagrama. Dijagrami topološke mreže prikazuju vam dijagram kako se vaša mreža povezuje i pomaže vam u stvaranju učinkovitog mrežnog dizajna. Omogućuje vam i referentnu točku koja vam pomaže pri pokušaju pokretanja problema za otklanjanje kvarova.

Postoji mnogo različitih proizvoda za mapiranje topološke mreže, ali jedan od najčešće korištenih je Microsoft Visio. S Microsoft Visio možete nacrtati mrežu dodavanjem mrežnih elemenata na platnu. Ovaj program omogućuje vam da oblikujete dijagram koji detaljno prikazuje vašu mrežu. Naravno, crtanje vlastite mreže nije uvijek idealno, posebno kada pokušavate preslikati veću mrežu.

Kao rezultat, trebali biste razmotriti korištenje drugog alata poput SolarWinds Network Topology Mapper koji mogu automatski otkriti uređaje povezane na vašu mrežu. Automatsko otkrivanje dobro nam dolazi jer znači da ne morate ručno sastavljati mrežnu strukturu.

SolarWinds Network Topology MapperDownload 14-dnevna BESPLATNA proba

Pregled mreže topologija

Mrežna topologija koju odaberete za svoje poduzeće trebala bi biti duboko ukorijenjena u vašim potrebama korištenja. Broj čvorova u vašoj mreži određuje da li to možete napraviti pomoću topologije sabirnice ili ćete trebati implementirati složenije postavke mreže ili hibrida..

Zapamti to sve topologije imaju svoje prednosti i nedostatke ovisno o okruženju koje se primjenjuju (čak i onima koji su zastarjeli!). Nakon što razmislite koju topologiju želite upotrijebiti, možete napraviti potez za njenu upotrebu.

Jedan dobar način za planiranje unaprijed je koristiti mrežni alat za mapiranje topologije da sastavite izgled koji ćete koristiti. Korištenje alata poput SolarWinds Network Topology Mapper omogućit će vam da nacrtate mrežu na dijagramu kako biste na jednom mjestu vidjeli svoju topološku strukturu.

Povezano: 25 najboljih alata za nadzor mreže u 2018. godini

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

58 − 52 =

Adblock
detector