ВебДАВ: Шта је, где се појављује и његове алтернативе

мрежа (индустрија, мрежа)

Шта је ВебДАВ? У којим се контекстима сусрећете? По чему се разликује од својих алтернатива?

Веб и ВебДАВ

Мрежа широм свијета била је намијењена конзумирању и производи садржај. Али веб прегледачи су готово одмах изгубили способност уређивања веб страница, а балонирани садржај за читање постао је велика норма.

ВорлдВидеВеб (оригинални НеКСТ-темељен веб-прегледач) који приказује многе функције / јавно домен / Тим Бернерс-Лее за ЦЕРН / Креирано: 13. децембра 1994.Најранији веб претраживачи подржавали су уређивање веб страница.

Ипак, често је потребно заједничко уређивање удаљеног садржаја и зато се оно поново појављује на вебу у вишеструким облицима. ВебДАВ (Веб Дистрибутед Аутинг анд Версионинг) је један од механизама. Вебсервер који подржава ВебДАВ истовремено ради као сервер датотека. То је моћна способност.

Можда ћете наићи на ВебДАВ на Апацхе ХТТП серверу, Мицрософт ИИС, Бок.цом, ВордПресс, Друпал, Мицрософт Схарепоинт, Субверсион, Гит, Виндовс Екплорер, мацОС Финдер, Мицрософт Оффице, Аппле иВорк, Адобе Пхотосхоп и многим другим местима.

ВебДАВ датира из краја 90-их; у Интернет годинама, то је древно. У свету веб протокола и АПИ-ја он је пре СОАП / КСМЛ и РЕСТфул архитектуре. Упркос дуготрајности, имплементације ВебДАВ-а могу бити чудне. Многи сервери и клијенти имплементирају подскупове или проширене подскупове од више укључених стандарда. Стога се интероперабилност не може претпоставити; успех зависи од платформе, окружења и проширења специфичних за продавца.

Због свега наведеног, у многим случајевима његове употребе ВебДАВ бива замењен модернијим механизмима. Али то је и даље снажна способност и поуздан радни коњ када се одговарајући сервери и клијенти подударају. Можете га сусрести у многим различитим контекстима.

Шта је ВебДАВ?

ВебДАВ (РФЦ 4918) је проширење за ХТТП, протокол који веб претраживачи и веб сервери користе за међусобну комуникацију. ВебДАВ протокол омогућава веб серверу да се понаша као сервер датотека, подржавајући колаборативно писање веб садржаја.

ВебДАВ проширује скуп стандардних ХТТП метода и заглавља како би пружио могућност креирања датотеке или мапе, уређивања датотеке на месту, копирања или премештања или брисања датотеке итд. Као проширење на ХТТП, ВебДАВ обично користи порт 80 за нешифровано приступ и прикључак 443 (ХТТПС) за сигуран приступ.

Да би подржао колаборативно ауторство, оригинална спецификација ВебДАВ-а укључивала је закључавање датотека, али је кажњавана на делу „верзије“ ДАВ-а због сложености домене за праћење ревизије. ДелтаВ (РФЦ 3253), део за управљање верзијама и конфигурацијом ВебДАВ-а, дефинисан је касније. Могућности претраге такође су додане у каснијем проширењу (РФЦ 5323).

Приступ датотекама и манипулација њима је добро разумљива способност која је корисна широкој публици. Али праћење ревизије је нетехнички корисницима страно. Не постоји ни уобичајена метода коју оперативни системи, системи за управљање верзијама и апликације користе за моделирање историје и промене. Многе шеме су у употреби. Као посљедица тога, ВебДАВ без верзије је широко распрострањен, а ДелтаВ много мање широко имплементиран.

Ако наиђете на ВебДАВ сервер који се назива „класа 1“, то значи да му недостаје закључавање. Класа 2 укључује закључавање. ВебДАВ сервер са верзијом се често назива и „ДелтаВ“ сервер.

ВебДАВ је сам био основа за додатне протоколе, укључујући календар (ЦалДАВ) и управљање контактима (ЦардДАВ).

Где ћете наћи ВебДАВ

ВебДАВ се појављује у многим различитим контекстима, на страни сервера или клијента.

Једно упозорење: многи од њих су већ дуже време имали подршку ВебДАВ-а. Када ВебДАВ није средишњи за одређени пакет, функција ВебДАВ можда се неће одржавати онако како је некада била.

ВебДАВ сервери

ВебДАВ сервер је увек веб сервер, али може бити уграђен у други систем.

Вебсервер опште намене

Задана имплементација отвореног кода ВебДАВ налази се на Апацхе ХТТП серверу. Многи веб сервери подржавају ВебДАВ путем додатног модула, као што су Нгинк, лигхттпд и Мицрософт ИИС.

Системи за контролу верзија

Неколико управљачких система верзија је доступно кроз неки облик ВебДАВ-а, укључујући Субверсион, Гит и ПВЦС.

Платформе за колаборативне системе и системи за управљање садржајем

Платформе за колаборацију као што су Мицрософт Схарепоинт или ЦМС-ови као што су ВордПресс, Друпал или Јоомла могу имати уграђени ВебДАВ или доступан преко додатака.

Услуге складиштења у мрежи и услуге складиштења у облаку

Уређаји за мрежно прикључено складиштење (НАС) на вашој ЛАН мрежи могу подржавати даљински приступ путем ВебДАВ-а. Услуге хостинга облачних датотека попут Бок.цом могу вам понудити приступ мапама и датотекама преко ВебДАВ-а.

Разне апликације

ВебДАВ се појављује на насумичним местима где су корисне даљинске манипулације и уређивање датотека. На пример, платформа за системски дизајн ЛабВиев може да користи ВебДАВ за пренос датотека у / са уграђеног циљног рачунара.

ВебДАВ клијенти

Као што је наведено у документацији Субверзије, ВебДАВ клијенти су самосталне апликације, проширења за истраживаче датотека или модуле датотека. Конкретно, ВебДАВ клијент може бити једно од следећег.

Апликације за приступ датотеци ВебДАВ

Апликације које имају за циљ да вам приступе удаљеним датотекама могу бити оријентисане искључиво на ВебДАВ, као што је кадар алатке за наредбену линију Линука или графички ДАВ Екплорер. Или су то алати који говоре више протокола, попут ВинСЦП или Цибердуцк-а.

ВинСЦП дозвољава приступ датотекама на ВебДАВ серверуКористећи ВинСЦП за преглед удаљених датотека путем ВебДАВ-а.

Они вам омогућују преузимање и учитавање датотека, манипулирање мапама, итд; ГУИ пружају повуци-пусти и повезане визуелне метафоре.

Апликације које користе ВебДАВ

Низ апликација има могућност рада са датотекама којима се приступа путем ВебДАВ-а. Дијалог за одабир датотеке апликације подржава уношење не само локалног назива датотеке, већ и ВебДАВ УРЛ, уз корисничко име и лозинку за ВебДАВ сервер. Ове апликације укључују Мицрософт Оффице (Ворд, Екцел итд.); Аппле иВорк (Пагес, Нумберс, Кеиноте); Адобе Пхотосхоп и Дреамвеавер; и други.

Када таква апликација ради са датотекама или мапама на ВебДАВ серверу, ВебДАВ ради иза сцене како би обезбедио заједничке измене датотека на даљину. Датотеке на серверу се уређују „на месту“, без преузимања у локални датотечни систем ради каснијег преношења (што ствара више копија које могу изаћи из синхронизације.)

Проширења за Филе-Екплорер

Корисничко сучеље управитеља датотека већине оперативних система укључује проширење за представљање и манипулирање ВебДАВ мапама и датотекама као да су локалне. Они укључују Виндовс датотеку Екплорер, мацОС Финдер и ГНОМЕ датотеке (Наутилус) и КДЕ Конкуерор на Линуку.

Стандардни Виндовс фајл Екплорер може да буде усмерен на ВебДАВ сервер.Мапирање ВебДАВ сервера као мрежног погона у програму Виндовс Екплорер.

У сваком случају постојаће опција „повезивање са сервером“ где дајете УРЛ ВебДАВ сервера (нажалост, формат УРЛ-а варира од алата до алата). Затим дајете корисничко име и лозинку за приступ серверу.

Унутар ВИндовс датотеке датотеке Екплорер, ВебДАВ датотекама се може манипулирати као да се налазе на локалном погону.ВебДАВ сервер мапиран у Виндовс Екплорер-у.

Управитељ датотека приказује удаљене датотеке и мапе којима се приступа путем ВебДАВ-а као локалне ресурсе на које можете кликнути, превући и испустити итд..

Модули система датотека

Више оперативних система укључује опцију употребе модула датотечног система ниског нивоа који монтира или пресликава везу са ВебДАВ сервером као драјв или моунт. Ту спадају Мицрософт ВебДАВ Редирецтор, мацОС ВебДАВ систем датотека и Линук ГНОМЕ ГВфс и КДЕ КИО.

Једном када је оперативни систем мапирао / монтирао ВебДАВ сервер, датотеке и мапе изложене путем ВебДАВ изгледају као локалне. Приступ им се уобичајеним позивима за приступ датотеци, а свака локална апликација приступа њима несвесна њихове праве локације.

Алтернатива ВебДАВ-у

ВебДАВ омогућава даљинско уређивање датотека и манипулацију. Постоје многи други механизми за рад са датотекама на удаљеном серверу; у чему се ВебДАВ разликује?

ФТП

ФТП (протокол преноса датотека) датира од првих дана интернета. Интернет је тада био мали град, па је сигурност ФТП-а ванилије потпуно неадекватна за средње улице данашњег интернета. Супротно томе, ВебДАВ користи ХТТПС сигурност. ФТП дизајн није прилагођен заштитном зиду, где се ВебДАВ ослања на стандардне механизме за подршку веб серверима. ФТП захтева свој серверски процес, где ВебДАВ живи у веб серверу. А ФТП не укључује функције оријентисане на сарадњу као што су закључавање и праћење верзије.

Постоје потомци ФТП-а који се обраћају потреби за сигурношћу покретањем екстензије ФТП-а или протокола који функционише на врху ССЛ / ТЛС или ССХ.

ССХ

ССХ (Сецуре Схелл) протокол користи криптографију за сигурно пружање услуга оперативног система попут приступа датотекама и извршавања наредби преко несигурне мреже. Међу услугама су СЦП (Сецуре Цопи Протоцол) и СФТП (Сецуре Филе Трансфер Протоцол).

ССХ (а тиме и СЦП и СФТП) захтева сопствени серверски поступак и правила заштитног зида, али подршка за ССХ је скоро универзална за Линук и мацОС, а недавно је постала уграђени сервис за Виндовс 10 (претходно је потребан софтвер треће стране) . СЦП рукује само покретним датотекама, при чему СФТП може манипулирати мапама, брисати датотеке итд. Међутим, оне немају функције оријентисане на сарадњу; СФТП протокол подржава закључавање датотека, али још увек не можете да рачунате на то да ли је присутан и омогућен.

Викис

Када говоримо о колаборативном стварању садржаја на вебу, викији су очигледан пример. Викис су веб локације које уређују групе и које служе као базе знања о пројектима, алате за прављење белешки, веб локације у заједници итд.

Вики омогућава својим корисницима да мењају садржај на страницама, креирају странице и мењају везе између страница, користећи ванилла веб претраживач - нису потребни посебни протоколи попут ВебДАВ-а.

Викис обично користи поједностављени означни језик који је много више ограничен - и бржи за разумевање - од ХТМЛ-а. Вики енгине живи у веб серверу као што је ВебДАВ. Да бисте дозволили уређивање ванилијевог веб прегледача, вики не укључују могућност уређивања мултимедијских датотека, а једино „управљање датотекама / мапама“ које је укључено је могућност креирања и измене хипервеза између вики страница.

Идеја викија је да веб локација садржи мноштво и самоорганизовање; било који корисник може извршити измјене и нема унапријед одређеног власника или вратара. Анархични идеал је често угрожен; постоје разни вики мотори и многи подржавају аутентификацију корисника и намећу контроле приступа операцијама.

Дистрибуирани датотечни системи

Постоји више протокола за дељење удаљених датотечних система кроз мреже, чија је најчешћа употреба мапирање / монтирање мрежног дела који је извозио сервер, омогућавајући вам приступ мапама и датотекама на серверу као да су локални диск. СМБ / ЦИФС је изворни за Виндовс; НФС је изворни за Уник / Линук; а за МацОС стари подразумевани АФП застарева у корист СМБ-а.

Ови протоколи пружају у основи све услуге датотечног система на локалном диску, укључујући закључавање датотеке, али не и уграђено праћење верзије датотеке.

Дистрибуиране садржаје датотечног система често долазе са оперативним системом; ако се додају касније, обично захтевају додатне модуле додате у ОС.

Ови протоколи су развијени за рад преко ЛАН-а. Перформансе преко широкопојасног интернета или ВПН-а неће бити звјездане, мада то можете донекле ублажити угађањем, а касније верзије протокола покушавају да се позабаве овом новом употребом.

Ови протоколи имају много веће површине напада од једноставнијих протокола попут ВебДАВ-а. Иако неке новије верзије попут НФСв4 и СМБ3 побољшавају подршку за сигурну употребу у непоузданим мрежама, већина верзија ових услуга није сигурна изван ЛАН-а, а њихово подешавање за такву употребу је опасно.

Чување датотека у облаку

Услуге складиштења у облаку као што су Дропбок, Мицрософт ОнеДриве, Гоогле Дриве и Бок.цом изгледају као природна места за ВебДАВ. У неким од њих се појављује - Бок.цом је доступан путем ВебДАВ-а, а ОнеДриве-у могу приступити стандардни Виндовс ВебДАВ-ови садржаји (мада вам ово треба само ако немате инсталирану синхронизацију датотека ОнеДриве). Остале услуге складиштења у облаку пружају сопствене специјализоване АПИ-је, софтвер за синхронизацију датотека и клијенте веб апликација, а ако желите да приступите ВебДАВ-у, морате да користите трећи приступник.

Специјализовани АПИ-ји, софтвер за синхронизацију датотека и клијенти веб апликација које пружају облачни сервиси дизајнирани су да обезбеде безбедност и перформансе преко мрежа као што је интернет.

Зашто одабрати ВебДАВ?

Иако постоје алтернативе ВебДАВ-у, а неке од њих су новији системи, ниједан ривалски систем не интегрише све погодности ВебДАВ-а. Кључни атрибути ВебДАВ-а су:

  • Интеграција оперативног система
  • Бесплатно за употребу
  • Блиска интеграција са веб сервисима
  • Контрола верзије
  • Транспорт шифровање
  • Даљински приступ
  • Централно складиштење
  • Контрола верзије
  • Закључавање датотеке

Ниједан од алтернативних система за управљање датотекама нема све те атрибуте. Можете безбедно да преносите датотеке помоћу СФТП и СЦП, али ти протоколи не укључују контролу верзија. ВебДав омогућава удаљени приступ документима у централној продавници, а не захтева да се датотеке копирају на локални рачунар корисника, а затим поново копирају..

Можете купити софтверске пакете који управљају колаборативним писањем, али тада ћете плаћати систем који само дуплира услуге ВебДАВ-а, а који можете добити бесплатно.

Иако се ВебДАВ понекад приказује као застарјела методологија, он је популарним компанијама за складиштење у облаку врло добро пружио неометан локални приступ удаљеним датотекама. Савремене радне праксе поделе посла, управљање пројектима, колаборативно писање, координација развоја, телекомуникације и облачне услуге стварају захтев за услугама које ВебДАВ може да пружа деценијама. На неки начин је ВебДАВ био испред свог времена и тек сада компаније почињу да раде на начине који захтевају потпуни скуп могућности ВебДАВ-а.

ВебДАВ сервери и клијенти су и даље снажни

ВебДАВ је дугогодишњи протокол који омогућава веб серверу да делује као сервер датотека и подржава колаборативно писање садржаја на вебу. У многим случајевима његове употребе ВебДАВ замјењују модернији механизми. Али то је још увек поуздан радни коњ када се одговарајући сервери и клијенти подударају, тако да се и даље среће у многим различитим апликацијама.

индустрија-индустрија-4 мрежне тачке компаније Гералт, лиценциране под ЦЦ0.

ВорлдВидеВеб (оригинални НеКСТ-темељен веб прегледач), ц. 1993, Тим Бернерс-Лее за ЦЕРН - путем Википедије.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 2 =

Adblock
detector