Водич за Мицрософт Екцханге Сервер

Водич за Мицрософт Екцханге Сервер

Шта је Мицрософт Екцханге Сервер?

Мицрософт Екцханге Сервер један је од најчешће коришћених корпоративних софтверских пакета у свету. Као један од кључних производа Мицрософта, овај систем е-поште је врло добро подржан и сазрео је током својих 25 година рада у врло стабилан софтверски пакет.

Екцханге Сервер је комуникациона платформа која укључује уређаје за е-пошту, календар, контакт, заказивање и сарадњу за предузећа. Пакет чак укључује телефонију и дељење докумената. Написано је да се изводи на Виндовс Серверу, који пружа бројне основне услуге потребне софтверу.

Софтвер Екцханге Сервер се једноставно инсталира. Међутим, током година се развило много различитих сервисних опција, што значи да ће требати неко време да истражите све његове екране и прилагодите се да правилно ради на вашој веб локацији. У овом ћете водичу открити шта тачно Екцханге Сервер ради, како бисте га требали подесити и коју услугу бисте од њега требали очекивати.

Управљање Екцханге сервером

Три најважнија аспекта имплементације Екцханге Сервер-а су:

 • Повезивање
 • Аутентикација
 • Сигурност

Сложеност праћења ових фактора чини управљање имплементацијом посао са пуним радним временом. Међутим, Мицрософт ове задатке чини мало лакшим, производећи услуге које су заједничке многим њеним апликацијама. На пример, Ацтиве Дирецтори (АД) ће контролисати ваша права на мрежне дозволе, али ће такође послужити и Екцханге Сервер. Дакле, након што сте савладали сетове вештина потребних за АД на вашој мрежи, већ имате сет вештина потребан за управљање аутентификацијом корисника за Екцханге Сервер.

Боље је имплементирати специјални алат за надгледање како би се одржао на врху свих међузависности ових Мицрософт услуга које доприносе успешној имплементацији Екцханге Сервер.

ИЗБОР УРЕДНИКА

Препоручујемо алате за управљање инфраструктуром СоларВиндс за надгледање свих ваших Мицрософт алата, укључујући Екцханге Сервер. Потребан вам је пакет алата за надгледање који могу да комуницирају да бисте покрили све погодности које подржавају Екцханге Сервер.

Преузимање: 30-дневно БЕСПЛАТНО пробно време на СоларВиндс.цом

Званични сајт: ввв.соларвиндс.цом

ОС: Виндовс Сервер

У овом водичу ћемо касније покрити алате за управљање Екцханге сервером, али прво ћемо објаснити:

 • Како функционише Екцханге Сервер
 • Како то можете подесити тако да немате проблема са повезивањем
 • Како додати кориснике у систем
 • Како сачувати своју имплементацију.

Како функционише Екцханге Сервер?

Пакет Екцханге Сервер функционише као поштанска услуга за ваше пословање. Сваки запослени ће приступити е-порукама кроз посебан систем, који се назива „клијент.”Кориснички софтвер шаље све поруке е-поште написане у клијентском окружењу на сервер.

Екцханге Сервер прослеђује сву е-пошту остатку света. Е-поруке намијењене другим корисницима унутар исте мреже не морају излазити на интернет, већ су доступне кроз клијентске програме тих корисника.

Све долазне поруке е-поште за организацију добија Екцханге Сервер. Серверски програм не шаље ове поруке е-поште на одредишта. Одговорност је клијента за е-пошту да питајте сервер за присутност е-порука на чекању и њихово достављање како би их учинили доступним одређеним корисницима. Е-пошта може се трајно сачувати на серверу или је обрисати након што јој приступи клијент.

Кластерирање сервера

Услуга е-поште ваше компаније један је од главних канала комуникације са спољним светом. Не можете си дозволити да пропадне. То треба бити стално доступно и морате бити сигурни да се све поруке е-поште на серверу не изгубе због квара хардвера.

Веома је уобичајено покретање Екцханге Сервер-а на више физичких сервера. То се не односи само на питања капацитета, већ и као заштитна заштита од квара и застоја у одржавању. За покретање више сервера за сервис е-поште Екцханге Сервер назива се „групирање.„Свака инстанца у кластеру назива се„чвор.“

Стандардно подешавање за Екцханге Сервер користи најмање два чвора. Једна од њих бит ће активна готово цијело вријеме и назива се „кућни сервер.”Друго ће бити само за резервно копирање података и бити при руци ако кућни сервер не успе или буде преузет ван мреже ради одржавања. Ова конфигурација се назива „активно-пасивни мод.“

Можда сте чули за „активно-активни режим“За Екцханге Сервер. Ова конфигурација омогућава да се два сервера истовремено покрећу. Међутим, том конфигурацијом је врло тешко управљати и од тада није доступна Екцханге Сервер 2007.

Можете да имате до осам чворова је кластер Екцханге Сервер. На Екцханге Серверу су доступне четири услуге преласка на отпад. Опције које су вам на располагању зависиће од ваше верзије система сервера е-поште. Ако имате Екцханге Сервер 2007, такође ћете имати инсталирану Сервисни пакет 1. У овом случају имате три опције за одбацивање / копирање. Су:

 • Континуирана репликација кластера (ЦЦР)
 • Цлустер са једним копирањем (СЦЦ)
 • Непрекидна репликација у стању приправности (СЦР).

Као опште правило, ако сте у могућности да покренете чворове кластера на одвојеним локацијама ради заштите од оштећења околине, онда се одлучите за СЦР. Ако имате једноставну имплементацију једног места, СЦЦ ће бити довољно добар. Ако и даље користите верзију стару од Екцханге Сервер 2007, имате само СЦЦ.

Ако видите опцију за Локална континуирана репликација (ЛЦР) не бирајте га. Ово је само резервна услуга која копира датотеке у приложени простор за складиштење; није конфигурација кластера и неће вам дати прелазак.

на Екцханге Сервер 2010, имате дефиницију кластера која се зове а Група доступности базе података (ДАГ). Што се тиче услуга кластерирања, ДАГ је најсавременија. Умножиће базе података поштанског сандучета и аутоматски управљају фајлом.

Коју год верзију Екцханге Сервер-а имате, не треба се превише бринути око стварања кластера јер ће вас чаробњак за инсталацију провести кроз кораке са информацијама и затим извршити све конфигурацијске послове за вас..

Клијенти за Екцханге Сервер

Елементи клијентског и сервер софтвера корпоративног система е-поште не продају се као јединствени систем. Ова конфигурација омогућава одређени степен флексибилности при избору софтвера за интерфејс који служи корисницима система е-поште.

Током година свог рада функционалност Екцханге Сервера се проширила како би се омогућила интероперабилност са ширим кругом клијената. Оригинални протокол за комуницирање клијента Екцханге Сервер зове се МАПИ и још увек је у систему. Ово вам омогућава да користите:

 • Мицрософт Оутлоок на Виндовс-у
 • Еволуција на Линук ГНОМЕ-у
 • Хири за Виндовс, Линук и Мац ОС

Клијенти засновани на Мац могу комуницирати са Екцханге сервером преко Екцханге Веб Сервицес (ЕВС). Ова група клијентових опција укључује:

 • Мицрософт Ентоураге
 • Мицрософт Оутлоок за Мац
 • Аппле Маил

Протокол е-поште дизајниран за кориснике мобилних уређаја, који се зове Оутлоок Мобиле Аццесс, омогућава приступ и мобилним апликацијама и веб клијентима, укључујући:

 • Изгледи за иОС
 • Оутлоок за Андроид
 • Оутлоок.цом

Мицрософт је у Мицрософт Екцханге додао подршку за отворене протоколе е-поште ПОП3 и ИМАП4. То вам омогућава многе друге могућности приликом куповине клијената е-поште, укључујући додавање отворених протокола е-поште који су проширили могућности клијента отворене за предузећа која користе Мицрософт Екцханге.

 • Мозилла Тхундербирд
 • Лотус Нотес
 • Маил.цом

Интероперабилност сервера на сервер

Не треба да бринете због проблема са повезивањем и компатибилности када користите Екцханге Сервер с обзиром на спољни свет. Систем користи Једноставни протокол за пренос поште (СМТП) за комуникацију са осталим серверима е-поште у свету. Ово је универзални систем е-поште и сви сервери за е-пошту повезани на интернет могу да комуницирају путем својих стандарда за размену порука.

Имплементација Екцханге сервера

Екцханге Сервер је доступан само за Мицрософт Сервер платформа. Иако то ограничава ваш избор оперативног система сервера, ово ограничење има предности. Многи од алата потребних за подршку Екцханге Серверу уграђени су у Виндовс Сервер, па је инсталирање софтвера Екцханге Сервер врло једноставан задатак.

Ако купите најновију верзију, која тренутно јесте Екцханге Сервер 2019, могућности вашег оперативног система су још више ограничене јер ће се ова верзија Екцханге Сервер инсталирати само на Виндовс Сервер 2019.

Подешавање Екцханге Сервер-а

Поред задатака преузимања инсталационе датотеке и њеног покретања, имате неколико ствари које требате решити када креирате имплементацију Екцханге Сервер-а. Морате израчунати колико простор на диску, брзина диска, ЦПУ брзина, и Капацитет ЦПУ-а требаће вам домаћина.

Израчунајте захтеве за складиштење базе података поштанских сандучића

 1. Снимите информације о корисницима за ваш тренутни систем е-поште или навести чињенице о корисничкој заједници, очекује се да ће послужити свеж сервер е-поште. Категоризирајте кориснике према врсти / улози корисника.
 2. За сваки тип корисника, израчунајте потребну величину поштанског сандучета испитујући колико ће порука е-поште сваки корисник вјероватно послати и примити сваки дан, колики ће постотак тих порука е-поште вјероватно бити задржан, просјечно вријеме задржавања сваке е-поште и просјечна величина свих порука е-поште и задржаних порука е-поште.
 3. Наведи организационе факторе: циљеви на нивоу услуге, број локација, број копија базе података поштанских сандучића и архитектура складиштења.
 4. Имајте у виду факторе тренда капацитета, као што су средњорочни планови пословања за повећање или смањење нивоа особља, планирани нови производи, предстојеће промоције производа или корпоративна удружења која ће створити пораст промета путем е-поште.
 5. Планиране промене комуникационих канала, на пример, прелазак на софтверски тим за колаборацију, као што је Слацк, или смернице за подстицање већег контакта путем апликација за видео конференције.
 6. Листа свих врста корисника и креирајте укупан захтев базе података поштанских сандучића за сваког. Повећајте или смањите потребу за капацитетима сваке групе корисника у складу са планираним променама на нивоу особља. Повећајте укупне захтеве помоћу детектованог фактора тренда. Смањите резултат фактором који узима у обзир алтернативне канале комуникације који могу умањити употребу е-поште.
 7. Одлучите се за квоту поштанског сандучета за сваки тип корисника. На пример, продајном особљу можете дати већи поштански сандучић него осталим типовима запослених. Максимална величина сваког поштанског сандучета не утиче директно на планирање капацитета, али је фактор у неким прорачунима капацитета.
 8. Подесите поништени прозор. Односно, колико дана ћете дозволити враћање избрисаних порука е-поште.
 9. Додајте величину мапе за повратне ставке, који се затим треба множити са бројем корисника у свакој групи типова корисника и затим произвести укупан захтев. Израчунајте ову цифру по корисничкој врсти као број е-порука на дан увећан за просечну величину поруке, помножено са неодложеним периодом у данима. Прилагодите ову цифру за нека техничка питања, повећање трошкова задржавања на око 1,2 процената укупне величине поштанског сандучета, а за календарске процедуре додајте простор потребан за простор од три процента величине поштанског сандучета када се адресе е-поште похрањују ради потенцијалне обнове. Дакле, додајте величину квоте поштанског сандучета која је већа од величине квоте поштанског сандучета 0,042.
 10. Додајте на 20 посто укупног капацитета у који сте стигли. Ово је неопходно за обрачун индексирања порука.
 11. Додајте резервни капацитет. Ово је поред потребе за трендом капацитета и може се посматрати као соба за лакте у случају повремених неочекиваних пораста потражње. То се назива „процењеним белим простором базе података по поштанском сандучићу“. То би требало да буде једнако капацитету једног дана по кориснику.

Ако имате више база података поштанског сандучета на једном диску, требате имати мало резервног простора за обраду. Мицрософт препоручује да додате једну у број база података које желите да сместите на диск. Дакле, ако желите да на диск ставите две базе података, резервни капацитет поделите са три.

Израчунајте захтеве за капацитетом датотеке за евиденцију

Екцханге Сервер 2010 и Екцханге Сервер 2013 имају исто величина датотеке дневника од 1 МБ. Табела у наставку из Мицрософтовог техничара помоћи ће вам да израчунате захтеве за капацитетом датотеке за евиденцију.

Профил поруке
(75 КБ просјечна величина поруке) Број евиденција трансакција
генерирано дневно
50 10
100 20
150 30
200 40
250 50
300 60
350 70
400 80
450 90
500 100

Ако вам просечна адреса е-поште износи 75 КБ, не морате прилагођавати бројкама у овој табели. Међутим, морат ћете креирати властиту таблицу ако вам заједница корисника у просјеку шаље мање или веће износе е-поште.

Веће поруке е-поште захтијевају нешто мање од тачно пропорционалне количине простора датотека датотека. На пример, просечна величина од 150 КБ, двоструко већа од е-порука у узорку табеле, ствара захтев за простор у датотеци дневника који се повећава за фактор 1,9, а не две.

Потребно је да ваше сопствене процедуре опоравка датотека евиденције узмете у обзир за ваше потребе за капацитетом (тј., Колико дана желите да задржите датотеке и број копија које ваш безбедносни процес захтева.)

Израчунајте брзину обраде (ИОПС)

Брзину вашег Мицрософт Екцханге сервера диктира фактор који се зове Операције улаза / излаза у секунди (ИОПС). Ово је брзина којом ваш чврсти диск може да испоручује податке захтевима апликација и то је уско грло времена одзива било које апликације зависне од складишта, као што је сервер за пошту.

Табела испод ће вам помоћи у овом прорачуну. Ово долази из истог чланка Мицрософт Тецхнет који укључује горњу табелу са капацитетом датотеке за евиденцију. Поступци копирања и пребацивања на послужитељу Екцханге Сервер значе да није важно да ли је чвор активан пасивно.

Поруке послате или примљене
по поштанском сандучићу дневно Процењени ИОПС по поштанском сандучићу
(Активно или пасивно)
50 0.034
100 0.067
150 0.101
200 0.134
250 0.168
300 0.201
350 0.235
400 0.268
450 0.302
500 0.335

Помножите ИОПС по поштанском сандучићу приказаном у горњој табели са бројем корисника у бази података, а затим и бројем база података на серверу да бисте добили укупни захтев за брзину ИОПС за свој диск. Постоје и други проблеми са брзином интерфејса који могу утицати на перформансе Екцханге Сервер-а, али ИОПС је далеко заостајање у пакету. Ако ваш диск испуњава захтеве за ИОПС, он ће имати довољан опсег за складиштење.

Могућности процесора

Једном када утврдите своје потребе за складиштењем, можете прећи на размишљање о ЦПУ-у. Величина процесора за улогу поштанског сандучета врши се у облику мегацикала.

Захтеви за ЦПУ за Екцханге Сервер су изражени у Мегахертз (МХз). Брзина којом ће се покренути процесор диктира више фактора, али углавном брзина такта.

Доњу табелу доноси исти чланак Мицрософт Тецхнет-а који је садржавао и друге две табеле у овом водичу.

Поруке послате или примљене
по поштанском сандучићу дневноМиццлес по кориснику, активна копија ДБ-а
или самостални (само МБКС) милицикли по кориснику, активна копија ДБ-а
или самостални (више-улози) мотоцикли по кориснику, пасивна копија ДБ-а
50 2.13 2.93 0.69
100 4.25 5.84 1.37
150 6.38 8.77 2.06
200 8.5 11.69 2.74
250 10.63 14.62 3.43
300 12.75 17.53 4.11
350 14.88 20.46 4.8
400 17 23.38 5.48
450 19.13 26.3 6.17
500 21.25 29.22 6.85

Пазите на употребу „активан" и "пасиванТермини у овој табели. Немојте мислити да можете побјећи од тих стопа за послужитељ који се не враћа. Ти мали бројеви су за сервере који су само за резервне копије података.

Пречице за планирање капацитета

Ако се ови прорачуни чине компликованим, можете користити Екцханге 2013 Цалцулатор Рекуирементс Сервер. Још један користан алат који Мицрософт испоручује је Јетстресс да бисте потврдили да се захтеви за складиштење могу испунити и да је интерфејс за ваш диск довољно брз да удовољи захтевима.

Решавање проблема са повезивањем

Међутим, не би требало да се наводи, домаћин на који инсталирате софтвер Екцханге Сервер треба да буде повезан на вашу мрежу и имати приступ интернету. Софтвер за Екцханге Сервер преузима се са интернета, тако да бисте требали бити прилично гарантовано да ваша интернет веза исправно функционише када добијете пакет на свој домаћин.

Сви велики, застрашујући проблеми са повезивањем са којима бисте могли да се суочите односе се на интеракцију између ваше имплементације Екцханге Сервер-а и клијената е-поште које ваша компанија користи. Ваш најбољи извор смерница у овој ситуацији је Цомпаритецх-ов чланак о тестирању везаности за Екцханге.

Мицрософт Екцханге Алати за надгледање

Морате да пратите многе аспекте ваше мрежне инфраструктуре да бисте осигурали да Екцханге Сервер несметано ради. Ваша најбоља опција је да користи аутоматизовани систем који ће пратити статусе система и неће захтевати да примећујете када ствари пођу по злу.

Алати за надгледање размене СоларВиндс (БЕСПЛАТНО ИСПИТИВАЊЕ)

СоларВиндс монитор сервера и апликација

Табела СоларВиндс алата за надгледање и управљање изграђена је на заједничкој платформи, званој Орион. То значи да ћете бити у могућности да користите много различитих система за праћење како би се ваша Екцханге Сервер несметано одвијала. Главни модул овог пакета који брине за све апликације, укључујући Екцханге Сервер, је Сервер и Апплицатион Монитор.

Иако СоларВиндс производи засебан алат за праћење база података, то је Размена систем за надгледање база података поштанских сандучића уграђен је у монитор и послужитељ. Ово помаже у планирању капацитета, тако да ако вам понестане простора у вашој бази података пазите на друга питања складиштења, као што су брзине И / О. Здравље домаћина који покреће Екцханге Сервер утицаће на перформансе вашег система е-поште и СоларВиндс прати читав низ показатеља перформанси сервера, укључујући Капацитет и брзина процесора, и расположивост простора на диску.

Монитор поштанског сандучета у овом алату помоћи ће вам да избегнете проблеме са рачунима појединаца који користе систем е-поште. Овај и сви други монитори статуса укључују механизам за узбуну, тако да ћете бити обавештени о окидачима прага и не морате да претражујете упозоравајуће знакове преко екрана контролне табле.

Овај алат за праћење такође покрива ресурсе који се налазе изван места, као што су Мицрософт Екцханге Онлине, Оффице 365, Мицрософт Азуре, и Амазон АВС објеката.

СоларВиндс Мицрософт Екцханге МониторДовнлоад 30-дневна БЕСПЛАТНА проба

Останите на врху Екцханге Сервер-а

Одељак о имплементацији овог водича управо је покрио сложенија и суштинска питања планирања покретања Екцханге Сервер-а. Ако желите да одржавате овај систем е-поште, заиста морате бити спремни да прерачунате ове факторе било ког дана.

Праћење промена у захтевима на вашем серверу е-поште и оштећења перформанси које могу створити остали проблеми са статусом ресурса је веома тежак задатак. Због тога вам препоручујемо да примените свеобухватан и поуздан алат за праћење.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70 − 62 =

Adblock
detector