Vrhunski vodič za Windows Server

Vrhunski vodič za Windows Server

Poslužitelji pružaju usluge drugim računalima putem mreže pa imaju nekoliko dodatnih zahtjeva operativnih sustava od uobičajenih računala. Microsoft je poznat po svom Windows računalnom operacijskom sustavu i on proizvodi poseban okus tog sustava za podršku poslužiteljima.

Windows Server je vodeći sustavi za upravljanje poslužiteljima i je glavni rival Linux operacijskom sustavu. Microsoft je proizveo redovite prepravke operativnog sustava, sve do najnovije verzije, a to je Windows Server 2019.

Windows NT Server

Microsoft je trčao s modelom "NT„Brand name za njegov komercijalni operativni sustav Windows sve do 1990-ih. Bilo je nekoliko verzija operativnog sustava s nazivom NT.

Windows NT Advanced Server 3.1

Prva verzija sustava bio je Windows NT Advanced Server 3.1 koji je objavljen 1993. To je 32-bitni sustav, koji je stizao u verziji za terminale i drugu za servere. Verzija poslužitelja ono je što se razvilo u obitelji proizvoda Windows Server. Razdvajanje stručne verzije poslužitelja operativnog sustava od standardne NT verzije objašnjava zašto nikad nije postojala verzija Windows NT Server 1.

Windows NT Server 3.5

1994. godine tvrtka se predstavila Windows Server 3.5. To je omogućilo međusobnu povezanost s Unix sustavima i Novell Netware-om. U to je vrijeme Windows Server bio novost na tržištu te je većina mreža funkcionirala Unix ili Novell poslužitelji. Dakle, kompatibilnost s ta dva sustava bila je presudna ako će ikad poslužitelj Windows mreža usvojiti tvrtke s mrežama.

Windows NT Server 3,51

U 1995, Microsoft uvelike poboljšao svoje sučelje za Windows PC sa Windows 95. Tvrtka je također proizvela Windows NT Server 3.51 za upravljanje računalima sa sustavom Windows 95. Serverski sustav dobio je sposobnost upravljanja licencama za softver za klijentska računala, a također instalirao i ažurirao Windows 95 i elemente operacijskog sustava putem mreže..

Windows NT Server 4.0

Windows NT Server imao je izgled i sučelje sustava Windows 95 sve do 1996. izdanjem Windows NT Server 4.0. Ova verzija operativnog sustava besplatno uključuje IIS 2.0. Internet informacijski poslužitelj je Microsoftov sustav web poslužitelja koji je danas vodeći softver za web poslužitelje u svijetu Apache HTTP poslužitelj kao bliski rival. IIS je pretekao Apache kao najrasprostranjeniji web poslužitelj u 2018. godini, pa je trebalo Microsoftu 22 godine otkad je počeo uključivati ​​IIS da bi besplatni sustav Apache srušio prvo mjesto.

Povećana složenost mreža ogledala se u poboljšanjima sustava Windows NT Server dodatnim servisnim paketima i stvaranjem Windows NT Server Enterprise 1997. godine. Ta poboljšanja uključuju integraciju enkripcija javnog ključa usluge i upravljanje operativnim sustavom za grozdove poslužitelja. Dva dodatka koji su uzeli u obzir interakcije s eventualno zagušenim mrežama Transakcijski poslužitelj i Server reda poruka.

Posljednje poboljšanje za Windows NT Server stiglo je s izdanjem Windows NT Server 4.0 Terminal Server Edition 1998. Ovo poboljšano povezivanje sa sustavima koji nisu Windows, a stvorio je i most od 16-bitnih DOS aplikacija kako bi mogli surađivati ​​s 32-bitnim radnim okruženjem.

Razvoj sustava Windows Server

Microsoft je marku “NT” odustao 2000. godine s izdavanjem sustava Windows Server 2000. Od tada nadalje, imena verzija Windows Servera potječu od godine izlaska svakog izdanja.

Windows Server 2000

Poboljšanja koja su isporučena sa sustavom Windows Server dala su operativnom sustavu mnoge značajke koje i danas koristimo. Oni uključuju podršku za XML, stvaranje aktivnih stranica poslužitelja (ASP) i upotrebu Active Directorya za provjeru autentičnosti korisnika. Operacijski sustav Windows Server 2000 također je predstavio koncept prilagođenih verzija, kao i standardni Windows Server, Microsoft je izdao Advanced Server i Datacenter Server.

Windows Server 2003

Ponovni popis poslužiteljskog sustava koji je objavljen kao Windows Server 2003 imao je za cilj smanjiti događaje koji će zahtijevati ponovno pokretanje sustava. Bilo je moguće instalirati zakrpe i ažuriranja u pokretu bez ponovnog pokretanja sustava. Tvrtka je također poboljšala sigurnosne značajke operativnog sustava i ovo je bio prvi put da je .NET okruženje bilo uključeno u Windows Server operativni sustav.

Verzija Windowsa iz 2003. sadržavala je koncept uloga poslužitelja što je omogućilo da se operativni sustav prilagodi specifičnim specijaliziranim zadacima, poput DNS poslužitelj. Kao i inačice Standard, Advanced i Datacenter, Microsoft je proizveo web izdanje Windows Server 2003. Ubrzo nakon izdavanja sustava Windows Server 2003, Microsoft je proizveo ažuriranje koje je sustav pretvorilo u 64-bitno programsko okruženje.

Windows Server 2003 R2

Windows Server 2003 R2 izašao je 2005. Kupci koji su već kupili Windows Server 2003 besplatno su imali pristup ovoj novoj verziji. Sve prodaje sustava Windows Server 2003 od izdavanja ove verzije zapravo su bile Windows Server 2003 R2.

Poboljšanja sustava Windows Server koja su se pojavila sa R2 usredotočena su na sigurnosna pitanja. Autentifikacija korisnika temeljila se na Active Directoryu i traje do danas. Međutim, Microsoft je razvio dodatnu značajku za ovaj sustav za provjeru autentičnosti, koja je dio R2. Ova nova značajka bile su usluge Federal Directory Services. Svrha ovog proširenja AD-a bila je omogućiti uključivanje vanjskih usluga u “pojedinačni znak"Dozvola kojima se upravlja u mreži.

Još jedna nadogradnja Active Directory-a bio je aktivni način rada aplikacije, koji je stvorio odnos "prema dužini ruku" s aplikacijama trećih strana. To im je omogućilo pristup korisnicima koji su verificirani putem AD-a, bez direktnog uključivanja postupaka provjere autentičnosti tog softvera u AD.

R2 paket je također omogućio postaviti sigurnosna pravila za grupe strojeva putem čarobnjaka za konfiguraciju sigurnosti. Ostala poboljšanja R2 uključivala su bolju kompresiju podataka za datoteke i postupke za prijenos i replikaciju za WAN s više mjesta.

Windows Server 2008

Sljedeća verzija sustava Windows Server trebala je tri godine da se pripremi, a uključila je još jedno unapređenje za Active Directory. Tvrtka je također napravila neke temeljne promjene u načinu na koji mrežni servisi funkcioniraju sa značajkama softverske podrške operativnog sustava.

Veliki dobitak za korisnike Windows Servera u ovoj verziji bilo je uključivanje Microsoftovog Hyper-V virtualizacijskog sustava. Ova je odluka možda donesena u svrhu povećanja konkurentnosti tvrtke na ovom polju, što postaje sve veći zahtjev u IT upravljanju. Ako administratori sustava već imaju instaliran Hyper-V, zašto ići na trošak dovođenja suparničkog VM sustava?

Ostale nove alate u paketu sa sustavom Windows Server 2008 bili su Preglednik događaja i Upravitelj poslužitelja. Ovo su bili korisni alati za administraciju sustava koji su administratorima omogućili bolju kontrolu nad aktivnostima poslužitelja.

Server Core bio je sve važniji proizvod Microsofta. Bila je to gola verzija softvera Windows Server i omogućavala je pristup naredbenom retku. Može se pokrenuti bez poznatog GUI Desktop okruženja Windows i apelirali su više na administratore sustava koji su bili ugodniji okruženjima naredbenog retka koje su koristili na Unix i Linux.

Postoje četiri izdanja sustava Windows Server 2008: Standard, Enterprise, Datacenter i Web.

Windows Server 2008 R2

Windows Server 2008 R2 prvi put dostupan 2009. i danas se koristi. Većina promjena koje se razlikuju od originalnog sustava Windows Server 2008 bile su tehničke i dogodile su se u temeljnim pratećim uslugama. Do sada su se proizvodi Windows Server temeljili na sustavu Windows Vista. Windows Server 2008 R2 ima srce za Windows 7. Dakle, to uzima sistem izvršenja programa do 64-bitni okoliš.

Ova verzija sustava Windows Server u Active Directoryu je vidjela još nekoliko promjena radi poboljšanja implementacije grupnih pravila, a pojavilo se i nekoliko novih usluga. Oni uključuju usluge udaljene radne površine (RDS), što je bilo prepakiranje Terminal Services. BranchCache i Direktni pristup se također pojavio u ovoj verziji sustava Windows Server radi poboljšanja pristupa poslužitelju od korisnika na udaljenim lokacijama.

Windows Server 2012

Do 2012. godine Microsoft je trebao sve pobjeđivati oblak, pa je na Windows Server dodao značajke za omogućavanje bolje interakcije s uslugama izvan mjesta. Tvrtka je Windows Server 2012 plasirala kao "Cloud OS". To je vjerojatno bio krajnji cilj uključivanja Hyper-V-a u verziju sustava Windows Server 2008.

Sva poboljšanja sustava Windows Server u ovoj verziji fokusirana su na dobivanje integriranog Hyper-V u oblik olakšavaju Cloud resurse lako integrirati u isporuku na licu mjesta kao lokalni domaćini. Sustav za pohranu, posredovan od Hyper-V također je ažuriran u ovoj verziji. Hyper-V virtualni prekidač i Hyper-V Replica bili su uključeni u ovo izdanje kako bi se poboljšalo prihvaćanje hibridnih mrežnih strategija.

I PowerShell i Server Core postali su važni s ovim izdanjem.

Bila su četiri izdanja sustava Windows Server 2012: Essentials, Foundation, Standard i Datacenter. Essentials izdanje bilo je usmjereno na mala poduzeća.

Windows Server 2012 R2

Ova revizija za Windows Server 2012 objavljena je 2013. Sastav operativnog sustava vidio je da se upotreba PowerShell-a još više produžila. Microsoft je i dalje nastavio sa ciljem pružanja boljih funkcija poslužitelja pružio mogućnost integriranja oblačnih usluga. To je uključivalo prepisivanje sigurnosnih sustava i mrežnih usluga. Također su obnovljeni sustavi za virtualizaciju i pohranu, a web usluge su poboljšane.

Značajke pohrane koje su poboljšane ovom nadogradnjom uključuju replikaciju distribuiranih datoteka i poboljšani pristup za dijeljenje datoteka. Sposobnost za posluživanje mobilnih uređaja softverom s poslužitelja je također poboljšan. Microsoft je uveo sustav željenog stanja konfiguracije temeljen na PowerShellu radi poboljšanja upravljanja mrežnom konfiguracijom.

Windows Server 2016

Pojavio se važan novi sustav poslužitelja u paketu sa sustavom Windows Server 2016. Ovo je bio Nano Server, lagana minimalna implementacija poslužitelja koja je imala manje sučelja, pa je bilo teže napasti. Ova verzija sustava Windows Server također je sadržavala Server Core.

VM sustavi su također dodani sa sustav šifriranja za Hyper-V i nova sposobnost interakcije s Dockerom. Ovaj je alat posebno koristan za "spremnike" koji je administratorima sustava omogućio isporuku korporacijskog softvera na uređaje u vlasništvu korisnika.

Microsoft je predstavio mrežni kontroler u sustavu Windows Server 2016. Ovaj je objekt omogućio administratorima da upravljaju i fizičkim i virtualnim mrežnim uređajima s jedne konzole.

Windows Server 2016 bio je dostupan u izdanjima Standard i Datacenter. Nije postojala R2 verzija sustava Windows Server 2016.

Windows Server 2019

Objavljen u listopadu 2018., Windows Server 2019 najnovija je verzija Microsoftovog operacijskog sustava. Nove značajke s ovim izdanjem su:

Projekt Honolulu

Sada se zove Windows Admin Center, ovo je uslužni program za upravljanje poslužiteljima koji nije dizajniran samo za Windows Server 2019, već može upravljati poslužiteljima koji rade na Windows poslužiteljima 2012 R2 i Windows Server 2016. Konzola pokriva više poslužitelja i nije važno je li operativni sustav nadziranog poslužitelja puna GUI verzija, Server Core ili Nano Server. Program uključuje nadzor performansi, upravljanje konfiguracijom i kontrolu usluga koje se izvode na svakom promatranom poslužitelju.

Hiperkonverzirana infrastruktura (HCI)

Kao što možete vidjeti iz opisa prethodnih verzija, Microsoft je od svog prvog paketa izgradio snagu virtualizacije svog operacijskog sustava poslužitelja. Hiper-V s Windows Server 2008. Ovo je desetogodišnja kampanja, a odražava je napredak Microsoftovih usluga u oblaku. Dakle, uz ovaj najnoviji skup svih nedavnih razvoja VM-a proteklih godina u ovom paketu, mrežni administratori mogu imati prave hibridne mrežne mogućnosti.

HCI značajke najnovijeg poslužitelja prozora usmjerene su više potrošačima usluga a ne davatelji usluga. Međutim, ovaj je sustav sposoban podržati softversko definirani podatkovni centri kao i njihovi kupci. HCI mogućnosti nude mogućnost prilagođavanja virtualiziranih usluga bez pada sustava. Mnoge prilagodbe resursa koji podržavaju VM mogu čak biti izvršava se automatski.

Linux na Windows poslužitelju

Već je moguće pokrenuti Linux na Windows poslužitelju putem VM-a. Međutim, Windows Server 2019 malo dalje poboljšava ovaj hosting pružajući podsustav koji podržava Linux. Nazivaju se "izvorni oklopljeni VM-ovi za Linux.”

Windows Defender Napredna zaštita od prijetnji (ATP)

Najnovija sigurnosna prijetnja za IT sustave je „napredna uporna prijetnja.“ Ovi APT napadi mogu zaobići tradicionalne antivirusne sustave jer je njihova ulazna točka često olakšana kitolovom, podvodnim lovom i profiliranjem društvenih medija. Kako tradicionalne taktike obrane za blokiranje pristupa više nisu dovoljne za zaštitu sustava i podataka, napredni sustavi zaštite od prijetnji postali su nužni. Uključivanje Windows Defender ATP-a u Windows Server 2019 je vrlo dobrodošao sigurnosni dodatak. ATP nadzire aktivnosti računa, štiti datoteke zapisa od neovlaštenih promjena i prati aktivnosti korisnika oko pohrane podataka radi prepoznavanja APT upada.

Leže poslužitelj jezgra i usluge

Jezgra poslužitelja opcija je ugrađena u Windows Server od verzije 2008. Sada je još mršaviji, predstavljajući 50% veličine cijelog Windows Server 2019 pod upravljačkim sučeljem. Ovo mršavljenje odnosi se i na isporuku spremnika softvera kada se isporučuje na uređaje u vlasništvu korisnika. Spuštanje opsega koje je stvorio mehanizam za kontejneriziranje nije napravljeno na štetu sigurnosti.

GUI kontrole

Kao i kod svih verzija dugoročnog servisnog kanala sustava Windows Server, korisnici izdanja za 2019. godinu imaju pristup cjelokupnim prednjim alatima za upravljanje u GUI sučelju. Ova značajka nije dostupna onima koji samo instaliraju Server Core ili Nano Server.

Dugoročni kanal usluge

Svaka nova verzija sustava Windows Server ne mora nužno zastarjeti prethodne verzije. Microsoft kategorizira sva standardna izdanja sustava Windows Server kao dio svojih Dugoročni kanal usluge (LTSC). Ovi proizvodi su podržani 10 godina. To razdoblje podrške obuhvaćeno je pet godina potpore koja je uključena u otkupnu cijenu, a preostalih pet godina zahtijeva produljenje ugovora o podršci.

Zamjena operacijskog sustava Windows Server nije automatska i traži da se nova verzija kupi odvojeno. To je s izuzetkom R2 verzije koje su dopuštene kao besplatna nadogradnja korisnicima originalne verzije izdanja. Dakle, Windows Server 2003 R2 bio je besplatno dostupan onim kupcima koji su već kupili Windows Server 2003.

Verzije za R2, 2012, R2 i 2018 za 2008. i danas aktivno djeluju širom svijeta.

Polugodišnji kanal

Microsoft je stvorio drugi model kupnje za Windows Server 2017. godine. Ovo je Polugodišnji kanal (SAC). Proizvodi dostupni ovim kanalom nisu isti kao verzije sustava Windows Server koje se prodaju putem dugoročnog servisnog kanala. Kraća vremena puštanja za ovu skupinu proizvoda znači da će se zajednički elementi koji se nude u dva kanala na kraju razilaziti.

SAC proizvodi usmjereni su na tvrtke za razvoj softvera kojima su potrebne novije inovacije brže od poduzeća koja žele stabilne poslužitelje da podupru redovito poslovanje. Kao što ime objašnjava, verzije SAC servera izlaze se svakih šest mjeseci i uključuju ugovore o podršci koji traju samo 18 mjeseci.

Brojevi verzija ovih izdanja Windows Server potječu od godine i mjeseca njihovog izdavanja. Dakle, do danas je postojalo:

  • Windows Server, verzija 1709 (rujan 2017.)
  • Windows Server, verzija 1803 (ožujak 2018.)
  • Windows Server, verzija 1809 (rujan 2018.)

Te ponude za Windows Server imaju manje mogućnosti korisničkog sučelja od operativnih sustava Windows Server koji se nude u dugoročnom servisnom kanalu. Integrirani su u Cloud usluge pretplata, uključujući Microsoft Jamstvo softvera, Azure Marketplace, i Vizualni studio.

Windows Cloud Cloud

Cloud hosting znači da Windows Server možete dobiti na udaljenoj infrastrukturi, a ne samo na lokalnim računalima. Microsoft nudi svoje poslužitelje oblaka Azure na osnovi pretplate. Međutim, niste ograničeni na Microsoftove vlastite usluge ako to želite nabavite Windows Server u oblaku. Ostali davatelji usluga zapošljavaju Windows Server koji vam omogućava da odaberete između planova usluga koje nudi niz tvrtki ako želite koristiti Windows Server bez potrebe da ga kupujete i pokrećete na vlastitom hardveru. Na primjer, Google Cloud uključuje opciju Windows Server.

Bez obzira odlučite li migrirati sve svoje aktivnosti poslužitelja na oblak ili stvoriti hibridnu mrežu, najnovije verzije sustava Windows Server omogućit će vam da isporučujete usluge osoblju i kupcima bezbrižno.

Nadgledanje Windows poslužitelja

Iako Windows Server uključuje mnoge funkcije praćenja, morat ćete dodati specijalizirani softver za praćenje kako biste u potpunosti upravljali sustavom. I Cloud i lokalna inačica sustava oslanjaju se na hardverske elemente koji mogu poći po zlu i morate imati stalne kartice na vezama na vaš poslužitelj, bilo da su u vašem LAN-u ili na Internetu.

SolarWinds Microsoftovi alati za upravljanje (BESPLATNO ISPITIVANJE)

SolarWinds Monitor poslužitelja i aplikacija

Ručno možete pratiti broj različitih komponenti koje uspješno održavaju poslužitelj. SolarWinds Microsoftovi alati za upravljanje pokrivat će operacije Windows Servera i njegovih elemenata, upozoravajući vas kada postanu statusi u pitanju. Ova automatizirana pomoć vas napušta slobodno se usredotočiti na složenije projekte, poput upravljanja budžetom i korisničkom podrškom.

Monitor poslužitelja i aplikacija SolarWinds će vam biti najvažniji pomoćnik pri nadziranju Windows Servera. Ako zadržite vrh svoje cijele mreže, trebat će vam Monitor performansi mreže SolarWinds također. SolarWinds je razvio svoj stabilni alat za upravljanje infrastrukturom na zajedničkoj platformi, nazvanoj Orion. Zahvaljujući tome, dva modula se uklapaju zajedno. To vam omogućuje da iskoristite prednosti multi-modula uslužnih programa, poput PerfStack-a. Ovaj pomoćnik prikazuje usluge podrške i hardver kao i Windows Server i pomaže vam da brzo identificirate koji element u snopu slabo radi kada Windows Server izgleda loše..

SolarWinds Microsoftove alate za upravljanje možete preuzeti i koristiti alate za 30-dnevno besplatno probno razdoblje.

SolarWinds Microsoftovi alati za upravljanjePreuzmite 30-dnevnu BESPLATNU probnu inačicu

Verzije sustava Windows Server

Nisu svi željni najnovije verzije softvera jer vrhunske aplikacije često mogu biti nestabilne. S obzirom da dobiješ punih deset godina podrške kupnjom sustava Windows Server, nema smisla isplaćivati ​​sve iznova svaki put kada nova verzija postane dostupna.

Onima koji žele najnoviji Microsoftov poslužiteljski softver bilo bi bolje da se odluče za Polugodišnji kanal ili izbora rješenje u potpunosti u oblaku To uključuje obvezu da budete u tijeku s najnovijom verzijom operativnog sustava.

Koju verziju sustava Windows Server trenutno koristite? Jeste li bili u iskušenju isprobati SAC format kupnje? Da li radije držite poslužitelje u kući ili ste već prešli na Cloud? Ostavite poruku u komentari odjeljak ispod i podijelite svoje ideje i iskustva sa zajednicom.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

43 − 34 =

Adblock
detector