WebDAV: Što je to, gdje se pojavljuje i njegove alternative

mreža (industrija, mreža)

Što je WebDAV? U kojim se kontekstima susrećete? Po čemu se razlikuje od svojih alternativa?

Web i WebDAV

Svjetski je web trebao biti medij za konzumiranje i proizvodeći sadržaj. Ali web-preglednici gotovo su odmah izgubili mogućnost uređivanja web stranica, a balonirani sadržaj samo za čitanje postao je neodoljiva norma.

WorldWideWeb (izvorni web-preglednik sa sjedištem u NeXT-u) koji prikazuje mnoge njegove funkcije / javna domena / Tim Berners-Lee za CERN / Kreirano: 13. prosinca 1994.Najraniji web-preglednici podržavali su uređivanje web stranica.

Unatoč tome, često je potrebno zajedničko uređivanje udaljenog sadržaja i zato se ono ponovo pojavljuje na webu u višestrukim oblicima. WebDAV (distribuirano web autorstvo i verzija) je jedan mehanizam. Webserver koji podržava WebDAV istovremeno funkcionira kao poslužitelj datoteka. To je snažna sposobnost.

Možda ćete naići na WebDAV na Apache HTTP poslužitelju, Microsoft IIS, Box.com, WordPress, Drupal, Microsoft Sharepoint, Subversion, Git, Windows Explorer, macOS Finder, Microsoft Office, Apple iWork, Adobe Photoshop i mnogim drugim mjestima.

WebDAV datira iz kraja 90-ih; u Internet godinama, to je drevno. U svijetu web protokola i API-ja to je i SOAP / XML i RESTful arhitekture. Unatoč dugovječnosti, implementacije WebDAV-a mogu biti čudne. Mnogi poslužitelji i klijenti implementiraju podskupove ili proširene podskupove od više uključenih standarda. Stoga se interoperabilnost ne može pretpostaviti; uspjeh ovisi o platformi, okruženju i proširenjima specifičnim za dobavljača.

Zbog svega toga, WebDAV u mnogim slučajevima njegove upotrebe zamjenjuju moderniji mehanizmi. No, i dalje je snažna sposobnost i pouzdan radni konj kada se odgovarajući poslužitelji i klijenti podudaraju. Možete ga susresti u mnogim različitim kontekstima.

Što je WebDAV?

WebDAV (RFC 4918) je proširenje za HTTP, protokol koji web-preglednici i web poslužitelji koriste za međusobnu komunikaciju. WebDAV protokol omogućuje web poslužitelju da se ponaša kao poslužitelj datoteka, podržavajući kolaborativno pisanje web sadržaja.

WebDAV proširuje skup standardnih HTTP metoda i zaglavlja kako bi omogućio stvaranje datoteke ili mape, uređivanje datoteke na mjestu, kopiranje ili premještanje ili brisanje datoteke itd. Kao proširenje na HTTP, WebDAV obično koristi port 80 za nešifrirano pristup i priključak 443 (HTTPS) za siguran pristup.

Kao podrška kolaboracijskom autorstvu, originalna specifikacija WebDAV-a podrazumijevala je zaključavanje datoteke, ali je kažnjavana na dijelu verzije DAV-a zbog složenosti domene za praćenje revizije. DeltaV (RFC 3253), dio za upravljanje verzijama i konfiguracijom WebDAV-a, definiran je kasnije. Mogućnosti pretraživanja dodane su i u kasnijem proširenju (RFC 5323).

Pristup datotekama i upravljanje njima je dobro razumljiva sposobnost koja je korisna širokoj publici. No, praćenje revizije netehnološkim je korisnicima nepoznato. Također ne postoji uobičajena metoda koju operativni sustavi, sustavi kontrole verzija i aplikacije koriste za modeliranje povijesti i promjena. Mnogi se programi koriste. Kao posljedica toga, WebDAV bez inačice je raširen, a DeltaV mnogo manje široko implementiran.

Ako naiđete na poslužitelj WebDAV koji se naziva "klasa 1", to znači da mu nedostaje zaključavanje. Klasa 2 uključuje zaključavanje. WebDAV poslužitelj s inačicom često se samo naziva „DeltaV“ poslužiteljem.

WebDAV je sam bio osnova za dodatne protokole, uključujući kalendar (CalDAV) i upravljanje kontaktima (CardDAV).

Gdje ćete pronaći WebDAV

WebDAV se pojavljuje u mnogim različitim kontekstima, na strani poslužitelja ili klijenta.

Jedno upozorenje: mnogi od njih već duže vrijeme imaju podršku WebDAV-a. Ako WebDAV nije središnji za određeni paket, funkcija WebDAV možda se neće održavati kao nekada.

WebDAV poslužitelji

WebDAV poslužitelj je uvijek web poslužitelj, ali može biti ugrađen u drugi sustav.

Webserver opće namjene

Zadana implementacija WebDAV otvorenog koda je na HTTP poslužitelju Apache. Mnogi web poslužitelji podržavaju WebDAV putem dodatnog modula, kao što su Nginx, lighttpd i Microsoft IIS.

Sustavi kontrole verzija

Nekoliko inačica sustava kontrole dostupno je putem nekog oblika WebDAV-a, uključujući Subversion, Git i PVCS.

Platforme za kolaborativne sustave i sustavi za upravljanje sadržajem

Platforme za suradnju poput Microsoftovog Sharepoint-a ili CMS-ove poput WordPress-a, Drupal-a ili Joomla mogu imati ugrađen WebDAV ili dostupan putem dodataka.

Usluga pohrane u mreži i za pohranu u oblaku

Uređaji za pohranu prilagođeni mreži (NAS) na vašem LAN-u mogu podržavati udaljeni pristup putem WebDAV-a. Usluge hostinga datoteka u oblaku poput Box.com mogu vam ponuditi pristup mapama i datotekama putem WebDAV-a.

Razne aplikacije

WebDAV se pojavljuje na nasumičnim mjestima na kojima je korisna manipulacija i uređivanje datoteka korisna. Na primjer, platforma za dizajn sustava LabView može upotrebljavati WebDAV za prijenos datoteka na / s ugrađenog ciljanog računala.

Klijenti WebDAV

Kao što primjećuje dokumentacija Subverzije, WebDAV klijenti su samostalne aplikacije, proširenja u istraživačima datoteka ili moduli datotečnog sustava. Konkretno, WebDAV klijent može biti jedno od sljedećeg.

Aplikacije za pristup datoteci WebDAV

Aplikacije namijenjene pružanju pristupa udaljenim datotekama mogu biti isključivo usmjerene na WebDAV, kao što je Linux alatni kadar za naredbenu liniju ili grafički DAV Explorer. Ili su to alati koji govore više protokola, poput WinSCP-a ili Cyberducka.

WinSCP dopušta pristup datotekama na WebDAV poslužiteljuKorištenje WinSCP za pregledavanje udaljenih datoteka putem WebDAV-a.

Oni vam omogućuju preuzimanje i prijenos datoteka, manipuliranje mapama, itd .; GUI pružaju povuci i ispusti i povezane vizualne metafore.

Aplikacije koje koriste WebDAV

Niz aplikacija ima mogućnost rada s datotekama kojima se pristupa putem WebDAV-a. Dijalog za odabir datoteke aplikacije podržava unošenje ne samo lokalnog naziva datoteke, već i WebDAV URL, uz korisničko ime i lozinku za WebDAV poslužitelj. Te aplikacije uključuju Microsoft Office (Word, Excel itd.); Apple iWork (Stranice, Brojevi, Keynote); Adobe Photoshop i Dreamweaver; i drugi.

Kada takva aplikacija radi s datotekama ili mapama na WebDAV poslužitelju, WebDAV radi iza scene kako bi osigurao suradničke daljinske izmjene datoteka. Datoteke na poslužitelju uređuju se "na mjestu", bez preuzimanja u lokalni datotečni sustav radi kasnijeg prenošenja (što stvara više kopija koje mogu izaći iz sinkronizacije.)

Proširenja za File-Explorer

Korisničko sučelje upravitelja datoteka većine operativnih sustava uključuje proširenje za predstavljanje i manipuliranje mapama i datotekama WebDAV kao da su lokalne. To uključuje Windows datoteku Explorer, datoteke macOS Finder i datoteke GNOME (Nautilus) i KDE Konqueror na Linuxu.

Standardni Windows datoteka Explorer može se ukazati na WebDAV poslužitelj.Mapiranje WebDAV servera kao mrežnog pogona u programu Windows Explorer.

U svakom slučaju postojat će opcija "povezivanje s poslužiteljem" gdje pružate URL webDAV poslužitelja (nažalost, format URL-a varira od alata do alata). Tada dajete korisničko ime i lozinku za pristup poslužitelju.

Unutar WIndows datoteke datoteke Explorer, WebDAV datotekama se može manipulirati kao da se nalaze na lokalnom pogonu.WebDAV server mapiran u Windows Exploreru.

Upravitelj datoteka prikazuje udaljene datoteke i mape kojima se pristupa putem WebDAV-a kao lokalne resurse na koje možete kliknuti, povući i ispustiti itd..

Moduli datotečnog sustava

Više operativnih sustava uključuje mogućnost korištenja modula datotečnog sustava niske razine koji montira ili preslikava vezu na WebDAV poslužitelj kao pogon ili nosač. Tu se ubrajaju Microsoft WebDAV preusmjeravač, macOS WebDAV datotečni sustav i Linux GNOME GVfs i KDE KIO.

Nakon što je operativni sustav preslikao / montirao WebDAV poslužitelj, datoteke i mape izložene putem WebDAV izgledaju kao lokalne. Pristup im se uobičajenim pozivima za pristup datoteci, a bilo koja lokalna aplikacija pristupa njima nesvjesna njihovog pravog mjesta.

Alternativa za WebDAV

WebDAV omogućuje daljinsko uređivanje datoteka i manipulaciju. Postoje mnogi drugi mehanizmi za rad s datotekama na udaljenom poslužitelju; kako se WebDAV razlikuje?

FTP

FTP (protokol prijenosa datoteka) datira od Interneta. Internet je tada bio mali grad, pa je sigurnost FTP-a vanilije potpuno neprimjerena srednjim ulicama današnjeg interneta. Suprotno tome, WebDAV koristi HTTPS sigurnost. FTP-ov dizajn nije vatrozid, gdje se WebDAV oslanja na standardne mehanizme za podršku web poslužiteljima. FTP zahtijeva svoj vlastiti proces na poslužitelju, gdje WebDAV živi u web poslužitelju. A FTP ne uključuje značajke orijentirane na suradnju poput zaključavanja i praćenja verzije.

Postoje potomci FTP-a koji se obraćaju potrebi za sigurnošću pokretanjem proširenja FTP-a ili funkcionirajućeg protokola na vrhu SSL / TLS ili SSH.

SSH

SSH (Secure Shell) protokol koristi kriptografiju za sigurno pružanje usluga operativnog sustava poput pristupa datotekama i izvršavanja naredbi preko nesigurne mreže. Među uslugama su SCP (Secure Copy Protocol) i SFTP (Secure File Transfer Protocol).

SSH (a time i SCP i SFTP) zahtijeva vlastita poslužiteljska procesa i pravila vatrozida, no podrška za SSH gotovo je univerzalna za Linux i macOS, a nedavno je postala ugrađeni servis na Windows 10 (prethodno je potreban softver treće strane) , SCP upravlja samo s pokretnim datotekama, gdje SFTP može manipulirati mapama, brisati datoteke itd. Međutim, oni nemaju značajke orijentirane na suradnju; SFTP protokol podržava zaključavanje datoteka, ali još uvijek ne možete računati da je prisutan i omogućen.

wikija

Kad govorimo o suradnji stvaranju sadržaja na webu, wikiji su očigledan primjer. Wikis je web-mjesto uređeno grupno koje služi kao baza znanja o projektu, alate za bilješke, web stranice zajednice itd.

Wiki omogućuje svojim korisnicima da mijenjaju sadržaj na stranicama, stvaraju stranice i izmjenjuju veze između stranica, koristeći vanilin web-preglednik - nisu potrebni posebni protokoli poput WebDAV-a.

Wikis obično koristi pojednostavljeni označni jezik koji je mnogo ograničeniji i brži za razumijevanje od HTML-a. Wiki motor živi u web poslužitelju poput WebDAV. Da biste omogućili uređivanje web-preglednika vanilije, wiki ne uključuju mogućnost uređivanja multimedijskih datoteka, a jedino "upravljanje datotekama / mapama" koje je uključeno je mogućnost stvaranja i izmjene hiperveza između wiki stranica.

Ideja wikija je da web stranica bude gužva i samoorganizira se; bilo koji korisnik može izvršiti izmjene i nema unaprijed definiranog vlasnika ili vratara. Anarhični ideal često je ugrožen; postoje razni wiki motori, a mnogi podržavaju provjeru autentičnosti korisnika i nametanje kontrola pristupa operacijama.

Distribuirani datotečni sustavi

Postoji više protokola za dijeljenje udaljenih datotečnih sustava kroz mreže, čija je najčešća uporaba mapiranje / montiranje mrežnog udjela koje izvozi poslužitelj, omogućujući vam pristup mapama i datotekama na poslužitelju kao da su lokalni pogon. SMB / CIFS je izvorno za Windows; NFS je izvorno za Unix / Linux; a za MacOS stari zadani AFP zastareva u korist SMB-a.

Ovi protokoli pružaju u osnovi sve usluge datotečnog sustava na lokalnom disku, uključujući zaključavanje datoteke, ali ne i ugrađeno praćenje verzije datoteke.

Distribuirane sadržaje datotečnog sustava često dolaze s operativnim sustavom; ako se dodaju kasnije, obično zahtijevaju dodatne module dodane u OS.

Ovi protokoli su razvijeni za rad preko LAN-a. Performanse preko širokopojasnog interneta ili VPN-a neće biti zvjezdane, mada to možete donekle ublažiti ugađanjem, a kasnije verzije protokola pokušavaju riješiti tu novu upotrebu.

Ti protokoli imaju puno veće površine napada od jednostavnijih protokola poput WebDAV-a. Iako neke novije verzije poput NFSv4 i SMB3 poboljšavaju podršku za sigurnu upotrebu u nepouzdanim mrežama, većina inačica ovih usluga nije sigurna izvan LAN-a, a njihovo konfiguriranje za takvu upotrebu je opasno.

Spremanje datoteka u oblaku

Usluge pohrane u oblaku poput Dropbox, Microsoft OneDrive, Google Drive i Box.com izgledaju kao prirodna mjesta za WebDAV. U nekim se njima pojavljuje - Box.com je dostupan putem WebDAV-a, a OneDriveu se može pristupiti pomoću standardnih Windows WebDAV objekata (premda vam to treba samo ako nemate instaliranu sinkronizaciju datoteka OneDrive). Ostale usluge pohrane u oblaku pružaju vlastite specijalizirane API-je, softver za sinkronizaciju datoteka i klijente web-aplikacija, a ako želite pristup WebDAV-u, trebate koristiti treći pristupnik.

Specijalizirani API-ji, softver za sinkronizaciju datoteka i klijenti web-aplikacija koje pružaju oblačne usluge dizajnirani su za pružanje sigurnosti i performansi preko mreža poput interneta.

Zašto odabrati WebDAV?

Iako postoje alternative WebDAV-u, a neke od njih su noviji sustavi, nijedan suparnički sustav ne integrira sve sadržaje WebDAV-a. Ključni atributi WebDAV-a su:

  • Integracija operacijskog sustava
  • Besplatno za korištenje
  • Bliska integracija s web uslugama
  • Kontrola verzije
  • Transport šifriranje
  • Udaljeni pristup
  • Centralizirana pohrana
  • Kontrola verzije
  • Zaključavanje datoteke

Nijedan od alternativnih sustava za upravljanje datotekama nema sve te atribute. Možete sigurno prenijeti datoteke sigurnom s SFTP i SCP, ali ti protokoli ne uključuju kontrolu verzija. WebDav omogućuje udaljeni pristup dokumentima u središnjoj trgovini, a ne zahtijeva da se datoteke kopiraju na korisničko lokalno računalo i ponovo kopiraju natrag.

Možete kupiti softverske pakete koji upravljaju kolaborativnim autorstvom, ali tada ćete plaćati sustav koji samo duplicira usluge WebDAV, a koji možete dobiti besplatno.

Iako se WebDAV ponekad prikazuje kao zastarjela metodologija, on je popularnim tvrtkama za pohranu oblaka vrlo dobro pružio besprijekoran lokalni pristup udaljenim datotekama. Suvremene radne prakse dijeljenja poslova, upravljanja projektima, kolaborativnog stvaranja autorskih djela, koordinacije razvoja, telekomunikacije i oblačnih usluga stvaraju zahtjev za uslugama koje WebDAV može pružati desetljećima. Na neki je način WebDAV bio ispred svog vremena, a tek sada tvrtke počinju poslovati na načine koji zahtijevaju cijeli skup mogućnosti WebDAV-a.

WebDAV poslužitelji i klijenti i dalje postaju snažni

WebDAV je dugogodišnji protokol koji omogućuje web poslužitelju da djeluje kao poslužitelj datoteka i podržava kolaborativno pisanje sadržaja na webu. U mnogim slučajevima uporabe WebDAV zamjenjuju moderniji mehanizmi. No još uvijek je pouzdan radni konac kada se odgovarajući poslužitelji i klijenti podudaraju, tako da se i dalje susrećemo u mnogim različitim aplikacijama.

industrija-industrija-4-mrežne točke od Geralta, licencirane pod CC0.

WorldWideWeb (izvorni web-preglednik temeljen na NeXT-u), c. 1993., Tim Berners-Lee za CERN - putem Wikipedije.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

57 − 47 =

Adblock
detector