A legjobb Usenet szolgáltatók 2018

A Usenet áttekintése

Jóval a Reddit és a BitTorrent előtt volt a Usenet. Gondolj rá, mint az eredeti online közösségi hálózatra. Az 1980-as évek elején alapított Usenet keresztezte az e-maileket és az internetes fórumokat a felhasználók közötti szöveges fájlok cseréjére.
Az 1990-es évekre haladva a Usenet frissítést kap nagy bináris fájlok, például videók, zene és képek feltöltésére és megosztására. De amikor a BBS fórumai, mint például a Reddit és a BitTorrent protokoll körülkerültek, a Usenet nagyrészt elmaradt.

Ez a 36 éves technológia azonban messze nem halt meg. Valójában sokan jobbnak tartják a nagy fájlok megosztása és letöltése, ideértve a szerzői joggal védett tartalmat és a kereskedelmi szoftvert is, a torrentingot. Miért nem hallottál sokat erről? Mivel a Usenet első szabálya nem a Usenetről szól. A Usenet szolgáltatói és a felhasználók nem akarnak fölösleges figyelmet fordítani magukra, nehogy ugyanazt a sorsot szenvedjék el, mint a fájlmegosztó szolgáltatások, például a Napster, a Limewire és a ThePirateBay. A szórakoztatóipar azonban már jól ismeri a Usenet-t, tehát annak elmulasztása, hogy úgy védjük, hogy az ajkainkat lezárva védjük, kevés célja lenne..

Mi a Usenet??

A Usenet egy globálisan elosztott beszélgetési rendszer, bár manapság inkább a fájlmegosztásról szól, mint az üzenetek küldéséről. Kétféle fájlt tartalmaz: szöveges és bináris. Ha ezt olvassa, valószínűleg inkább az utóbbi érdekli. A bináris fájlok tartalmazzák a filmeket, zenéket, szoftvereket, játékokat és egyéb nagy fájlokat. Ezeket a fájlokat .NZB formátumban indexelik, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy egy film vagy játék összes darabját letöltje különféle szerverekről.
A felhasználók feliratkoznak egy Usenet szolgáltatóra, amely havi vagy éves díj ellenében tárol fájlokat. Az előfizető egy torrent fájlhoz hasonló NZB fájlt kereshet, amely lehetővé teszi számára a tartalom letöltését a személyi számítógépre egy „hírolvasó” alkalmazáson keresztül..

Usenet vs Torrent

Miért fizetne a Usenetért, ha csak torrent lehet? Több oka van. Mindenekelőtt a Usenet letöltése sokkal, sokkal gyorsabb, mert központosított szerverekről származnak, nem pedig mások számítógépeivel. Társaik helyett a Usenet egyszerre több tucat szerverhez csatlakozhat, ami azt jelenti, hogy letöltheti olyan gyorsan, ameddig az ISP képes kezelni.

Másodszor, a Usenet privát. A kapcsolatok közted és a szolgáltató szerverei között zajlanak, és a legtöbb szolgáltató SSL-titkosított kapcsolatot kínál. Vannak, akik még jó intézkedést vetnek be a VPN-ekbe. A torrentek viszont megkövetelik, hogy osszon meg legalább néhány azonosító információt a nyomkövetőhöz és társaikhoz való kapcsolódáshoz..

Harmadszor, a Usenet fájl letöltése nem azt jelenti, hogy utólag el kell vetnie azt más felhasználók számára. Jogi szempontból ez kevésbé teszi a célokat, mert nem szolgáltat más felhasználók számára szerzői joggal védett tartalmat, és kevesebb számítógépes erőforrást és internetes sávszélességet fogyaszt.

A Usenet szolgáltatói bizonyos napokon elérhetővé teszik a fájlokat. Hány a szolgáltatótól függ, de a szabvány több mint hat évvel az eredeti kiküldetéstől számítva. Addig, amíg lejár az idő, a felhasználók teljes hozzáféréssel rendelkeznek a fájlhoz. A torrentek csak addig maradnak fel, amíg vannak emberek, akik a fájlt vetik.

Jogi kockázatok

A Usenet evangélikusok, ha hajlamosak erről beszélni, valószínűleg azt mondanák, hogy senkit még nem tartóztattak le Usenet letöltés eredményeként. Ez igaz lehet, de mindent először alkalmazunk, ezért javasoljuk, hogy használjon VPN-t, vagy legalább töltse le titkosított SSL kapcsolaton keresztül. A nyilvántartásba vett letartóztatások nem azt jelentik, hogy a Usenet szektor nem került ellenőrzés alá. A nagy szolgáltatókat és indexelõket (lásd: keresõmotorok) a múltban peres eljárásokkal állították le. És csak azért, mert az egyes felhasználók nem fordultak bíróságra, még nem azt jelenti, hogy őket nem a bűnüldözés vagy a dühös ügyvédek célozták meg..

A Comparitech nem ismeri el, és nem ösztönzi a szerzői jogi korlátozások megsértését. Kérjük, vegye figyelembe a törvényt, az áldozatokat és a kalózkodás kockázatát, mielőtt a szerzői joggal védett anyagot engedély nélkül letölti.

A Usenet szolgáltató kiválasztásakor figyelembe veendő tényezők

A Usenet szolgáltató kiválasztásakor mind a megőrzési időt, az átviteli korlátozásokat, a szerverkapcsolatot, az SSL-átutalást, a fiók típusát és a szerver helyét meg kell fontolni. Itt található a Usenet kritériumainak részletesebb útmutatója.

Amire szüksége van a Usenet használatának megkezdéséhez

A Usenet használatának megkezdéséhez három dologra van szüksége: előfizető előfizetésre, hírolvasó kliensre és indexelőre / keresőmotorra. Egyes szolgáltatók mind a három dolgot egy rendezett csomagba csomagolják. Ha nem erről van szó, ingyenes hírolvasók és indexelők elérhetők online.

Itt található egy útmutató, amely végigvezeti Önt a Usenet teljes telepítési folyamatán.

A Usenet története

történelem

A mai Usenet szinte felismerhetetlen ahhoz képest, amikor 1980-ban először létrehozták. Manapság ez az egyik legnépszerűbb technológia a videók és más digitális média letöltésére más felhasználóktól, csak a BitTorrent számára. De az eszköz az egyetemek és a technológiai szakemberek számára arra szolgált, hogy üzeneteket olvassanak és tegyenek közzé a közösségükben.

A Usenet egy olyan közösség, amely a legvilágosabb elme számára volt a tech. Az otthoni és üzleti vállalkozások elterjedése előtt az internetes technológia terén a legnagyobb haladást először a Usenetben tették közzé. Tim Berners-Lee bejelentette, hogy 1991-ben elindította a világhálót. Linus Torvalds ugyanabban az évben vezette be a Linux projektet. És 1993-ban Marc Andreesen nyilvánosságra hozta a Mosaic böngészőt, amely népszerűsítette a világhálót, és lehetővé tette képek hozzáadását a weboldalakhoz..

A Usenet számos mai online betegség, többek között a spam és a trollok születési helye. Később népszerű helyszínéül vált a kalóz és tiltott tartalom terjesztése, kezdve a népszerű filmektől és TV-műsoroktól a gyermekpornográfiáig..

Ez a cikk egy laikusok számára hozzáférhető kronológiát nyújt a Usenet legfontosabb fejleményeiről és annak szerepéről a kortársak, köztük az ARPANET és a World Wide Web mellett.

Összefüggő: Az internet rövid története

Ez a cikk feltételezi, hogy van legalább valamilyen felszíni szintű ismerete a Usenetről és annak működéséről. Ha ez az első alkalom, amikor valaha hallja a Usenet-t, javasoljuk, hogy olvassa el az áttekintést.

UUCP és egy hír

Jim Ellis és Tom Truscott először a Usenet-ről született 1979-ben, miközben a Duke Egyetemen végzett egyetemi végzettséggel. Úgy hozták létre, hogy felváltja a BBS bejelentési programot, és kapcsolatot létesítsen a közeli Észak-Karolina Egyetemmel. Az első, körülbelül 50 tagú hullám a Delawarei Egyetemen 1980 júniusában tartott USENIX konferencián jött, ahol Steve Daniel herceg bemutatta a Usenet-et, és meghívta a résztvevőket, hogy csatlakozzanak.

Az első üzeneteket az A News-n keresztül küldték, amely a Usenet hírcsoportjainak olvasására és kiszolgálására szolgáló eredeti program. A Hírek, akkor ezt csak úgy hívták, mint a hírek, kibővítették az Unix „a nap üzenetét” funkciót, amely lehetővé tette a rendszerüzemeltetők számára, hogy üzeneteket jelenítsenek meg a felhasználóknak, amikor bejelentkeznek. Másolás), akkor egy új protokoll, amely lehetővé tette a fájlok és üzenetek távoli átvitelét a számítógépek között.

Egy hír megkapta a nevét, mert minden elküldött üzenet jelölőként „A” betűvel kezdődik. A felhasználók az üzeneteket közvetlenül a parancssorból olvashatják el, vagy amikor bejelentkeztek. Hozzáadhatnak egy üzenetet, amelyet akár a helyi gépen is elküldhetnek, hogy más felhasználók láthassák, mikor jelentkeznek be, vagy sorba állíthatják, hogy az egész hálózaton keresztül elküldhessék senkinek. feliratkozott egy adott hírcsoportra. Eleinte a Usenet-et elsősorban bejelentések készítésére használták, és az üzenetek körülbelül így néztek ki:

A-News-msg-formátumbanRajz: Andruk G., 2005. január 8., kiadva a GNU Free Documentation License alatt. - Képernyő rögzítés

Az 1980-as évek betárcsázós modemének sávszélesség-korlátozása miatt az A News-ot inkább tömörnek, mint robusztusnak tervezték. A Hírek olvasói nem tudtak válaszolni a Usenet segítségével. Ehelyett e-mail válaszokat használtunk. A felhasználók nem hagyhatták ki az üzeneteket, és a bejegyzés nem volt menetes. A fenti képen megjelölt „útvonal” azt az útvonalat jelzi, amelyen az üzenet áthaladt, hogy megérkezzen a rendeltetési helyre. A „hullámvonalak” nagyon lassúak voltak, néha egy hétig is eltarthattak a hírek küldése, és nem volt ritka, hogy az üzenetek elvesztek. Az e-mail címek korai ismétléseit később felváltotta a ma ismert „@” szimbólum.

A hullámvonalakat továbbra is használják a Usenet üzenetekben, de nem útválasztási célokra.

Az első működési év végére a Usenet 50 taghelyet hozott be a Bell Labs és egyetemek, például a Reed Főiskola és az Oklahoma Egyetem számára..

NNTP és B News

Körülbelül azzal a pillanattal, amikor a Usenet először felszínre lépett, az ARPANET elkezdte bővíteni a többi protokollhoz való hozzáférést, ideértve a TCP / IP-t is, és ezzel megalapozta a mai internetet és a világhálót. Ugyanakkor hozzáférést biztosít más protokollokhoz is, ideértve a Usenet által használt UUCP protokollt. 1983-ra több ezer ember csatlakozott a Usenethez, és több mint 500 UUCP-házigazda terjesztette a tartalmat a hálózaton keresztül.

Az egyik hírt 1983-ban hamarosan elavulttá vált utódja, a B News. A B Hírek gyorsabbak és megbízhatóbbak voltak, lehetővé téve, hogy napi 50 cikk jelenjen meg egy vagy kettő helyett. A Berkeley, Mark Horton hallgató és a középiskolás diák, Matt Glickman találta ki.

1984-re, csak egy évvel később, a házigazdák száma majdnem megduplázódott, 940-re, és több mint 100 különféle hírcsoport állt fel és működik.

1986-ban két kaliforniai egyetemi mérnök létrehozta az NNTP protokollt. Az NNTP kifejezetten a Usenet cikkek szállítására szolgál hírkiszolgálók között, hogy a végfelhasználók olvashassanak és híreket tegyenek közzé. Ez lehetővé tette a hírolvasó alkalmazásoknak, hogy a kiszolgáló helyett a helyi hálózatokhoz csatlakoztatott személyi számítógépeken futtassák. Manapság az NNTP-t továbbra is a Usenet-kiszolgálók többsége használja. Az NNTP lehetővé teszi a Usenet cikkek terjesztését TCP / IP használatával, amelyet az ARPANET szintén elfogadott.

A nagy átnevezés

Ahogy a Usenet népszerűsége nőtt, a hírcsoportok felépítésének jelenlegi struktúrája nem volt olyan jó. Az összes hírcsoportot három kategóriába soroltuk: * net. ** modellezetlen beszélgetésekhez, * mod. ** moderált beszélgetésekhez vagy * fa. ** az ARPANET-ből átjárott csoportok számára. Az NNTP és a B News feloldotta a szoftver korlátozásait, és a hírcsoportok átszervezése célszerűvé vált.

A reformációt nagyrészt a gerinccsatorna néven ismert nagy adminisztrátorok informális csoport vezette. 1983-ban indult, ez a csoport napi 24 órában tette elérhetővé hírkiszolgálóit, kisebb társaik éjszakai működése helyett. A Usenet egésze decentralizált volt, tehát nem voltak hivatalos vezetői, de a gerinccsalád tiszteletben vett hatóságként viselkedett egy egyébként kaotikus közösségben..

Abban az időben sokan kételkedtek a kabál létezésében, de befolyása lehetővé tette a nagy átnevezést 1987-ben. Ez alapvetően megváltoztatná a kategóriákat kötelező * (számítógépek), egyéb * (egyéb), hír. * (Usenet és hírcsoportok), * rec. (Rekreáció és szórakozás), tudományos * (tudomány), társadalmi * (társadalmi) és beszélgetési *. (Vallás, politika és más ellentmondásos témák).

Az új kategóriákat „Nagy Hétnek” hívták, és mindenki számára nyitva álltak, kivéve néhány moderált hírcsoportot. 1995-ben, miután az internetszolgáltatók elkezdték a Usenet-hozzáférést kínálni a nagyközönség számára, és a Usenet egyre inkább bekerült a tudósok körébe, a .humanities * felkerült a listára, és így a nagy hetet nagy nyolcdá vált. Az új rendszer értelmében, mielőtt bármilyen hírcsoport létrehozható lenne, az alkotónak meg kellett volna terjesztenie a megbeszélés iránti kérelmet (RFD) a news.announce.newsgroups hírcsoportban. Ezt azután figyelembe vették a news.groups.proposals hírcsoportban. Végül a Big 8 igazgatótanácsa (B8M8) jóváhagyta a javaslatot.

Nem minden régi hierarchiát szüntettek meg; sok, például az oktatásra összpontosító .k12 * hierarchia a helyén maradt.

Néhányan azt gondolják, hogy az átnevezésre azért került sor, hogy megnyugtassák az európai hálózatokat, amelyek nem voltak hajlandóak fizetni az olyan vitatott témákat megvitató, nagy mennyiségű, de alacsony tartalomú hírcsoportok, mint a vallás és a rasszizmus. Ezeket a hírcsoportokat a .talk * alkönyvtárba csomagolták. Ez megkönnyítette a hálózatok számára a nem kívánt hírcsoportok kizárását Usenet szervereikből. Ez nem igazán felel meg sok Kisset-felhasználónak, akik úgy gondolták, hogy a Nagy Átnevezés korlátozná a véleménynyilvánítás szabadságát. Számos téma még mindig korlátozott volt, ideértve a rekreációs kábítószer-használatról és a szexről szóló hírcsoportokat.

Röviddel azután, hogy a Nagy Hét lett az új status quo, újabb népszerű hierarchia jött létre: .alt * (alternatív). Noha az soha nem volt része a Nagy Nyolcnak, az .alt * lett a kevésbé tudományos és szélsőségesebb viták helyszíne, amelyet az Internet szolgáltatók esetleg nem toleráltak a .talk * -ban. Ez mentes volt a Nyolcadik Nagyok hivatalos hierarchiáinak korlátozásaitól és központosított irányításától. Bárki létrehozhat egy alt hírcsoportot. Az egyik népszerű kérdés a témában viccelődte, hogy az „alt” az anarchisták, a lunatikusok és a terroristák. Ma ez valószínűleg a legtöbb elismert hierarchia a Usenet felhasználók többsége számára, nagyrészt az alt.binaries és az alt.sex szakaszoknak köszönhetően. Többet később.

A konzervatív ideológiával rendelkező béren kívüli csoportok leírására használt „alt right” kifejezés nem a Usenetből származik. A kifejezés mainstream elfogadása valószínűleg felgyorsult, bár a Usenet veteránjai közismertségének köszönhetően hivatkoznak az összeesküvés-elméleti szakemberekre és a gyűlöletcsoportokra, amelyek sokáig összegyűltek a Usenetben, még mielőtt a 4Chanot elképzeltek..

C Hírek és az InterNetNews

1987-ben a Toronto Egyetem munkatársai elkészítették a C News szervercsomagot. Teljesen átírták a B News-t, hogy gyorsabbá és kevésbé hibásossá váljanak. A C News az 1990-es évek közepéig volt használatban.

1991-ben a C News helyébe lépett az InterNetNews, egy másik hírkiszolgálói csomag, amely teljes mértékben integrálta az NNTP funkciókat. Az INN most a leggyakrabban használt szerver csomag, amelyet továbbra is aktívan karbantartanak.

Az internetszolgáltatók csatlakoznak

Az 1990-es évekig a Usenet főiskolák, egyetemek és tech kutató laboratóriumok területe volt. Minden év szeptemberében az elsőéves egyetemi hallgatók megszerezték első ízüket, ami új Usenet-felhasználók éves hullámát eredményezi. Vagy megtanulják szeretni a Usenet-et, vagy utálják azt, és a számok végül csökkennek az év hátralévő 11 hónapjáig..

Aztán, 1993 szeptemberében, az America Online (AOL) lett az első nagyobb internetszolgáltató, amely a Usenet hozzáférést kínálta felhasználói számára. A Usenet az AOL nagyobb előfizetési kampányának részévé vált. Ezúttal a számok nem csökkentek, és a Usenet rendkívül népszerűvé vált. A beáramlás a Usenet közösségben az „Örök szeptember” néven vált ismertté. A hírcsoportok hasonlóan alakultak a mai alhitelekhez hasonlóan minden olyan embercsoportra, amely hozzáértő és türelmes ember, aki elég hozzáértő és türelmes ahhoz, hogy megtanulja a Usenet-et..

A 90-es évek közepére a Usenet-kiszolgálók tárolása normává vált az amerikai internetszolgáltatók számára, vagy legalább az előfizetőknek számlát kínálnának harmadik félnél. Minden gazdagép szinkronizálta tartalmát másokkal, egységes redundáns hálózatot hozva létre.

A Usenet szinte teljes egészében szöveges alapú interakcióban volt felhasználva. A hírcsoportok előzményei voltak a mai BBS fórumoknak (olvasható: reddit), blogoknak, RSS-hírcsatornáknak és hírleveleknek..

Szex és bináris fájlok

A .alt * hierarchia sokféle hírcsoportot hozott létre, ideértve azokat is, amelyek külön hírességekre és a popkultúra más szempontjaira szóltak. De a két szakasz növekedése, különösen az 1990-es évek közepe körül, olyan paradigmaváltást jelez, amely alapvetően megváltoztatta a Usenet-et örökre, jobbra vagy rosszra.

A „bináris” fájl bármilyen nem szöveges fájlra utal. A Usenet kontextusában a bináris jellemzően audiovizuális médiára utal, beleértve a filmeket, TV-műsorokat, videojátékokat, szoftvereket és zenét. Az olyan internetszolgáltatókkal, mint az AOL, amelyek most Usenet fájlokat tárolnak, megvalósíthatóvá vált a hálózat képessége nagy mennyiségű adat továbbítására. Ez az otthoni szélessávú hálózatok és az internethez csatlakoztatott otthoni számítógépek korai elterjedésével együtt elindította a Usenet átalakulását egy hír- és beszélgetésgyűjtőből egy fájlmegosztó hálózatra..

Az Alt.sex és az alt.binaries később a Usenet két legnépszerűbb részévé vált. 1993 októberére az Usenet összes felhasználójának 8% -a - 3,3 millió ember - olvastam az alt.sex híreit. A hírcsoportok képeket tettek közzé, a Playboy stílusú meztelenségektől kezdve a niche fétisig és a kevésbé társadalmilag elfogadható témákig, ideértve a jótékonyságot és a nemi erőszakot is..

Az új programok lehetővé tették a bináris fájlok kódolását Usenet-kompatibilis módon, ezáltal praktikusabbá tenni a bináris fájlok terjesztését. A Usenet fájljai gyakran korlátozzák a bejegyzésben engedélyezett karakterek számát. E korlátozás kiküszöbölése érdekében az új programok a bináris fájlokat több kisebb fájlra osztják fel, amelyeket a hírolvasó később összeszerel. 2001-ben bevezették az yEnc fájlkódolást, amely 30% -kal csökkentette az adatátvitelt. A mai Usenet felhasználók kétségkívül felismerik a bináris fájlokon manapság alkalmazott kódolást.

Az Alt.binaries számos más tartalmat terjesztett, de különösen ismert volt a kalóz, szerzői jogok által védett anyagokkal, például filmekkel, TV-műsorokkal, szoftverekkel és zenével kapcsolatban. Annak ellenére, hogy a sávszélesség és a kiszolgálóterület gyorsan növekedett, a Usenet-házigazdák küzdöttek azzal, hogy lépést tartsanak a szerverekről feltöltött és letöltött adatok nagy mennyiségével. Így bevezették a bináris megőrzési korlátokat, amelyek egy bizonyos kor elérése után eltávolítják a fájlokat, hogy helyet teremtsenek az új fájlok számára.

Évekkel a BitTorrent feltalálása előtt a Usenet a megbeszélés platformjától a kalózkodás és a pornó decentralizált melegágyává vált..

Hanyatlás

Az 1990-es évek közepén vagy végén a Usenet elérte azt a fordulópontot, amelyben a legtöbb lelkesebb felhasználó egyetértett a hosszú hanyatlás kezdetével. Azok, akik emlékeznek erre, néhány különféle okot idéznek elő, de valószínűleg olyan tényezők kombinációja vezette az egyre növekvő technológiát viszonylagos homályossá..

Az aktív felhasználók növekedése tetőzött és elkezdett csökkenni, de a hálózat üzemeltetésének költségei tovább növekedtek a beáramló nagyméretű bináris fájlok miatt, amelyek közül sokan kalóz média vagy pornográfia voltak. Amikor az internetszolgáltatók rájöttek, hogy előfizetőik megbirkózhatnak Usenet nélkül, elkezdték csökkenteni a bináris megőrzési időket és végül a Usenet elérését. A Usenet elhagyása mindkét fél számára hasznos volt az internetszolgáltatók számára, akik nem akartak felelősségre vonni szervereik illegális tartalmát, de pénzt takarítottak meg..

Egy másik népszerű elmélet az, hogy a Usenet egyszerűen veszített a világhálón. Egy ideje versengő szabványok voltak. A Mosaic és a Netscape böngészők sokkal könnyebben és grafikusan kellemesebb közeget kínáltak laikusoknak az internetes tartalmak eléréséhez. A Usenet makacsul állt a szöveges felületén, anélkül, hogy egy ilyen grafikus felhasználói felület valaha is megszerezte volna a nagyobb közösséget. Mint kiderült, a parancssorok nem mindenkinek szólnak.

A Usenet és az NNTP nem rendelkezik azonosító hitelesítési mechanizmussal. Ez rendkívül megnehezítette a spam, az adathalász csalások, a rosszindulatú programok, a hamis fejlécek és az általános visszaélések kivágását.

A 2000-es évek elején a Usenet szabályozatlan hálózata elkezdett vonzani a gyermekpornográfia forgalmazóit. A szolgáltatók együttműködtek a bűnüldöző szervekkel, és megengedték a felhasználóknak, hogy megjelöljék az ilyen tartalmat, de ez már túl kevés, késő volt a Usenet már remegő nyilvános imázsához. Az AOL, az első olyan internetszolgáltató, amely a Usenet-et a mainstream forgalomba hozta, 2005-ben abbahagyta a hozzáférés biztosítását.

2008-ban a New York-i állam vizsgálatot indított a gyermekpornográfokról a Usenet-en. A New York-i akkori polgármester, Andrew Cuomo a Verizon Communications, a Time Warner Cable és a Sprint közreműködésével nyilvános kampányt indított a gyermekpornográfia forrásainak lezárására. Megoldásuk az volt, hogy megakadályozzák a teljes .alt * hierarchia elérését, amely kényelmesen magában foglalta az erőforrás-hogging alt.binaries részt. Több tízmillió internetes felhasználó elvesztette hozzáférését a Usenethez egy csapásra, és még sok más internetszolgáltató követte. Miután a Usenet kötődött a gyerekpornóhoz, senki sem fogja megérinteni egy 10 láb hosszú pólusát.

2010-ben a Duke University - a Usenet szülőhelye - leállította Usenet szerverét, a magas költségekre és az alacsony felhasználásra hivatkozva.

Független hírszolgáltatások

Ahogy az alt.binaries népszerűsége növekedett, a független hírszolgáltatások elkezdték a válogatást, hogy megfeleljenek a felhasználók igényeinek. Ezek magas színvonalú szolgáltatást, gyors letöltést és sokkal hosszabb megőrzési időt kínáltak és kínálnak továbbra is, mint az internetszolgáltatók. Ide tartoznak a prémium Usenet szolgáltatók, amelyek ma is működnek, köztük az EasyNews és a Giganews.

Amikor az internetszolgáltatók és az egyetemek hajózni kezdtek, ezek a szolgáltatások növelték a hiányt. A hagyományos gazdagépektől eltérően, amelyek egy nagyobb csomag részeként kínáltak Usenet-hozzáférést, a független Usenet-szolgáltatók kizárólag a Usenetre koncentráltak. Miközben hozzáférést biztosítanak a felhasználók számára a teljes hálózathoz, általában fájlokat töltenek le az alt.binaries fájlokból és az alt hierarchia más fájlmegosztási szakaszaiból..

A 2000-es évek közepére a független Usenet szolgáltatók voltak a legnépszerűbb eszközök a Usenet eléréséhez. De alapértelmezés szerint győzelem volt; Az internetszolgáltatók és az egyetemek nem akartak semmi köze hozzá.

A Premium Usenet szolgáltatók tovább bővítették játékukat a testreszabott hírolvasó ügyfelekkel, a titkosított privát hozzáféréssel és az egyre növekvő megőrzési idővel..

Usenet ma

A Usenet ma is él és aktív, de korábbi dicsőségének pusztán árnyéka. Néhány aktív beszélgetőcsoport továbbra is erős, de a Usenet előfizetők túlnyomó többsége bináris fájlok letöltésére használja. A Usenet szerverek többsége az Egyesült Államokban található.

A Usenet szerverek meglehetősen gyakoriak azokban az országokban is, amelyek nem felelnek meg a Digital Millenium Copyright Act-nek. Ez azt jelenti, hogy a szerzői jog tulajdonosának kérésére nem kell fájlokat eltávolítaniuk. Míg az olyan országok, mint Hollandia és Németország megvannak a saját törvényi verziói, a Usenet szolgáltatóknak nincsenek automatikus DMCA eltávolító mechanizmusai a helyén, és a kérelmek ritkábban fordulnak elő.

Az Altopia prémium szolgáltatója szerint a Usenet-en átvitt átlagos napi adatmennyiség valóban magasabb, mint valaha. A Usenetnek azonban nincs több felhasználója vagy aktív hírcsoportja. A növekedés egyre nagyobb és nagyobb bináris fájlok feltöltésének és letöltésének, valamint egy hatalmas mennyiségű automatikus spamnek a részét képezi.

Az alt.binaries kalóz tartalma és az alt.sex pornográfia továbbra is a legnépszerűbb hierarchiák. A gyermekpornográfia továbbra is olyan probléma, amellyel a Usenet küzd.

A nem bináris Usenet-üzenetek archívuma 1981-ig elérhető a Google Csoportokban. A Deja News 1995-ben kezdte a Usenet-hozzászólások archiválását, létrehozva egy hatalmas, kereshető adatbázist. A Google 2001-ben megszerezte az adatbázist, majd hozzáadott az 1995 előtti hozzászólásokhoz, amelyeket néhány egyetem és vállalkozás adományozott. A Google továbbra is archiválja a Usenet-hozzászólásokat, és megosztott átjárót biztosít számukra, ám néhányan a Google Csoportokat kissé ironikusan kritizálta gyenge keresési funkcionalitása miatt..

Az Altopia szerint 2017. január óta a Usenet felhasználók napi 64,55 millió alkalommal jelennek meg, összesen 27,8 TB napi mennyiségben, ám nem világos, hogy ennek mekkora része a spam. A hírcsoportok száma jelenleg mintegy 120 000, de csak becslések szerint 20 000 tekinthető aktívnak.

A hosszú lefelé mutató spirál ellenére a Usenet tovább él. És amint a világháló egyre szétaprózódóbbá és központosabbá válik a nagyvállalatok körében, egyesek a Usenetben még mindig látják annak lehetőségét, hogy újból megtestesüljenek a felhasználók által létrehozott, decentralizált, ingyenes és nyílt internetként..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 4 =

Adblock
detector