Често задавани въпроси за антивирусни съобщения

Contents

Какво се случва, ако антивирусната ми програма намери вирус?

Въпросът за милиона долара!

В идеалния случай искате антивирусният ви софтуер да почисти заразените файлове или да ги премахне напълно.

Как ще стане това ще зависи от това коя програма сте инсталирали, но като цяло повечето софтуер за сигурност ще се опитат и ще преместят подозрителни файлове в карантинната зона, за да елиминират бързо риска от разпространение на инфекция. Веднъж там, софтуерът вероятно ще ви даде възможност да опитате да премахнете инфекцията или просто да я изтриете напълно.

Ще забави ли антивирусния софтуер вашия компютър?

Изпълнението на която и да е програма на вашия компютър ще я забави и антивирусният софтуер не е изключение.

Всеки път, когато стартирате сканиране, особено задълбочено, програмата ще използва CPU цикли, за да свърши работата. Ако случайно стартирате други програми по едно и също време, които между тях използват значителна мощност на обработка, може да забележите известно забавяне.

Като цяло въздействието трябва да е незначително, особено ако използвате съвременен компютър, но някои антивирусни програми са по-големи закачливи ресурси от други. За щастие, това обхващаме в нашите задълбочени антивирусни прегледи.

Колко поддръжка изисква антивирусен софтуер?

В днешно време антивирусните програми са изключително ниска възможност за поддръжка, която изисква много малко взаимодействие от вас, за да продължите да работите ефективно.

Ако приемем, че сте го задали правилно, единствените задачи, с които трябва да се занимавате редовно, са:

 • Проверка на състоянието на вашата антивирусна програма ежедневно - мнозина предлагат цветово кодирана схема, за да ви предупреди за всякакви проблеми. Ако програмата каже, че всичко е наред, всичко е наред. В противен случай задълбочете се, за да научите какъв е проблемът и след това да го отстраните
 • Ръчно провеждайте задълбочено сканиране редовно, може би веднъж седмично, или използвайте функционалността на самата антивирусна програма, за да планирате подробно сканиране, може би в момент, когато сте далеч от машината
 • Проверка дали програмата е напълно актуална. Това трябва да се случи автоматично, но бих посъветвал да потвърдя, че всички актуализации са били изтегляни и инсталирани от време на време

Също така си струва да оставите бележка някъде видна, за да ви напомня, когато абонаментът ви изтича, така че никога да не се окажете в състояние да нямате валиден лиценз.

Вярно ли е, че антивирусните доставчици са отговорни за писането на вирусите, от които се опитват да ме защитят?

Елвис е мъртъв, човекът кацна на Луната и антивирусните доставчици не пишат вируси.

Този стар самород е теория на конспирацията, която прави обиколките от доста време. Въпреки че все още ни кара да мислим за последствията, ако това беше истина, фактът, че някой все още мисли, че би могло да бъде, също е източник на изключително разочарование.

На практика буквално има милиони парчета злонамерен код навън в природата и никоя компания няма да има време да го напише всичко.

Престъпниците и други нападатели са отговорни за създаването на хиляди нови вируси всеки ден, въпреки че и те правят това с цел да спечелят много повече пари, на които някога антивирусен доставчик би могъл да се надява да предложи лек за проблем, за който глупаво смятат, че е собствено създаден.

Единствената конспирация или сенчеста практика, свързана със създаването и използването на злонамерен софтуер, е начинът, по който някои правителствени агенции са го разположили, т.е. използването на Stuxnet от правителството на САЩ за насочване на ядрени центрофуги в иранско съоръжение.

Защо новата ми антивирусна програма просто откри нещо, което старата е пропуснала?

В по-голямата си част антивирусните програми разчитат на бази данни от подписи на вируси, за да идентифицират злонамерен код на вашия компютър.

Въпреки че сега те се съхраняват до голяма степен в облака, а не на твърдия ви диск, те все още са специфични за доставчика в по-голямата си част.

Така една компания може да е идентифицирала заплаха, която друга е пропуснала.

Шансовете на реномирана компания да няма подпис за ново парче злонамерен софтуер за определен период от време е малка, но това се случва в краткосрочен план.

Изтеглих нова антивирусна програма, трябва ли да деинсталирам старата, преди да я стартирам?

Абсолютно да.

Въпреки че винаги има изключения от правилата, две антивирусни програми обикновено не трябва да се срещат в една и съща система - те не играят добре заедно и дори могат да открият взаимната база данни на подписи на вируси като заплаха.

Следователно отговорът е винаги да изтривате една антивирусна програма, преди да инсталирате друга.

Това е просто добра практика.

Можете да прочетете повече тук за стартиране на допълнителни програми за сигурност, ако вече имате инсталиран антивирус.

Какви функции трябва да търсите в антивирусна програма?

Със създаването на стотици нови щамове за злонамерен софтуер всеки ден, антивирусният софтуер е за много хора основното средство за защита на себе си и на своите компютри от непрекъснато нарастващ спектър от заплахи.

Но какви функции трябва да има антивирусна програма?

Някои от тях, като например способността за откриване и неутрализиране на злонамерен софтуер, са очевидни. Лесността на употреба разбира се. Но какви технически характеристики трябва да търсите? Ето няколко основни характеристики, заедно с кратко описание на това, което правят:

 • Скенер в реално време - Един от ключовите компоненти, скенерът в реално време ще търси нововъведените зловредни програми, докато се опитва да овладее вашата система.
 • Планирани сканирания - Повечето антивирусни програми ви дават възможност да настроите график за сканирането си. Заслужава си да проверите кои сканирания могат да бъдат планирани, но тъй като някои дават възможност само за планиране на пълни процедури за сканиране, а не бързи или конфигурирани от потребителя.
 • Автоматични актуализации на вируси - Това е важно - ако вашата антивирусна програма не се актуализира редовно, тя няма да бъде толкова ефективна, колкото трябва да бъде. Като се има предвид колко забравителни са много от нас, автоматичните актуализации са от съществено значение според мен.
 • Автоматични актуализации на програмата - По същия начин способността на програмата да се актуализира също е изключително полезна. Докато по-голямата част от защитата идва под формата на актуализации на вируси, понякога самата програма ще бъде надградена, за да й предостави повече функционалност или възможност за откриване на нови заплахи. Добрите антивирусни програми ще имат възможност да проверяват за актуализации автоматично.
 • Скенер за достъп - Този скенер е доста обяснителен - той извършва бързо сканиране на всяка програма или файл, докато се отваря.
 • Скенер по поръчка - Скенерът при поискване прави точно това, което предполага - дава ви възможност да сканирате файл или папка, когато решите да.
 • Евристичен скенер - Все по-важно с увеличаването на обема на новия зловреден софтуер, евристичните скенери могат да откриват заплахи въз основа на това, което е известно за съществуващия зловреден софтуер и неговото поведение, а не да разчитат на конкретни подписи.
 • Сгънат файлов скенер - Такъв скенер ще позволи на антивирусната програма да сканира файлове, съдържащи се в компресирани файлове, като например zip файлове.
 • Блокиране на скриптове - Езиците на скриптовете често се използват за изпълнение на злонамерен код директно от уеб сайтове. Добрите AV програми ще идват с възможност за наблюдение на Java, ActiveX, Visual Basic и други видове скриптове и откриване и блокиране на злонамерена дейност.
 • POP3 сканиране по имейл - Това дава възможност на антивирусен софтуер да следи входящия и / или изходящия трафик на POP3 имейл заедно с всички свързани прикачени файлове, за да открие вируси и други заплахи за злонамерен софтуер.
 • Защита на уеб пощата - Основна защита за всеки, който използва уеб базиран имейл като Hotmail или Yahoo! Поща, тя действа почти същото като сканирането с имейл POP3.
 • Защита за незабавни съобщения - Услугите за незабавни съобщения продължават да са популярна платформа за разпространение на зловреден софтуер. Една добра антивирусна програма ще следи подобни услуги за откриване и блокиране на злонамерени заплахи.

И така, кой е най-добрият антивирус за използване?

Опасявам се, че не мога да посоча един продукт и да ви кажа да го вземете - антивирусът е личен избор и най-доброто за вас вероятно е този, който предлага нужните функции и работи добре на вашата система, докато влизате в ценова точка, която работи за вашия бюджет.

При това, почти сигурно ще искате да се придържате към софтуер, предлаган от най-големите, най-известни компании в бранша, като BitDefender, ESET, F-Secure, Kaspersky, McAfee, Symantec и Trend Micro, за да назовете, но няколко.

Нещо, което не можем да подчертаем достатъчно, е да направите собствено проучване преди да купите или изтегляте по друг начин антивирусна програма.

Те не са създадени равни и има вероятност да използвате една и съща програма поне една година, така че е важно да вземете информирано решение.

За да започнете, ще трябва да стесните търсенето до антивирусни програми, които са съвместими с вашата операционна система. Ако използвате Windows, който ще ви остави с много по-голям пул, че ако използвате Mac или Linux, ще трябва да добавите още критерии.

Вие например сте тежък геймър, който ще иска антивирусна програма, която е лесна за ресурси или която има способността да спира сканирането по време на игра? Случайни ли сте сърфист, който никога не влиза в чувствителни сайтове или съхранява лични данни на своята машина, като по този начин прави безплатна антивирусна програма привлекателно предложение?

След като оцените вашите нужди и съвпадащи програми с вашата операционна система, след това ще трябва да стесните нещата допълнително, като проверите независимите резултати от лабораторията, като се съсредоточите предимно върху оценките за откриване и премахване..

След като установите първите си два или три избора, е време да прочетете подробни рецензии, които дават честна оценка на плюсовете и минусите на всяка програма, както и отзивите, оставени от други собственици на същия софтуер

Едва тогава можете да вземете информирано решение коя антивирусна програма ще бъде най-подходяща за вашата уникална ситуация.

Безплатна антивирусна програма предлага ли адекватна защита?

Има стара поговорка, която казва, че получавате това, което плащате, и в случай на антивирусен софтуер, който е нещо като вярно.

Това не означава, че безплатните антивирусни програми трябва да бъдат отхвърлени от употреба - някои всъщност са много добри и може да са достатъчни за някои хора.

По отношение на независимите тестове, резултатите от AV-Test.org за период от време показват, че безплатните антивирусни програми като цяло имат по-нисък резултат от платените алтернативи на пазара и собственият ни опит ни е научил, че безплатните програми също са склонни да страдат от липса на допълнителни функции, по-малко от звездна поддръжка, мания за продажби или комбинация от трите.

Дали някой от тези проблеми е прекъсвач на сделките за вас, вероятно ще зависи от това за какво използвате компютъра си, как оценявате данните и личното си финансово състояние.

Така или иначе, инсталирането на която и да е антивирусна програма е за предпочитане да няма такава изобщо, въпреки че наистина искате да бъдете нащрек за безплатни, но фалшиви антивирусни програми, които не са по-добри от вирусите, които се опитвате да избегнете..

Така че безопасно ли е да използвате компютър или друго устройство, без да имате инсталиран антивирус или друга програма за сигурност?

да!

Отговорът бих искал да дам на този въпрос, но истината е, че за по-голямата част от хората наистина не е добра идея да използвате взаимосвързано устройство без инсталирана някаква защита на сигурността.

Разбира се, че сте прочели или чували от експерти по сигурността, които никога не инсталират антивирусни и никога не качват злонамерен софтуер на своите устройства, но сте експерт?

Ако не, ще поемате огромен риск с данните си, ако не ги защитите.

И ако не използвате Windows, това също не ви прави имунизирани - само защото операционната система на Microsoft в исторически план е била най-насочената, това не означава, че другите операционни системи са напълно пренебрегвани. Например, злонамереният софтуер на Mac наистина е нещо и става все по-разпространен.

Така че, каквато и система да използвате, антивирусът може да помогне, като намали драстично шансовете вашата система да бъде заразена с вирус, троянски или друг злонамерен код.

Това не означава, че някоя антивирусна програма ще ви осигури 100% защита срещу всички настоящи и бъдещи заплахи - няма да е така, защото някои злонамерен софтуер е създаден специално за заобикаляне на софтуер за сигурност и / или затруднява откриването му.

Можете обаче да подобрите шансовете си да избегнете вируси и други заплахи. Ето няколко бързи съвета:

 • Изберете антивирусна програма, която е високо ценена от независими лаборатории за тестване като AV-TEST и AV Comparatives и прочетете нашите отзиви, които обясняват както плюсовете, така и минусите на водещите антивирусни програми.
 • Уверете се, че вашата антивирусна програма се актуализира редовно - препоръчва се поне веднъж на ден. Същото важи и за вашата операционна система - ако са налични актуализации за сигурност, инсталирайте ги незабавно
 • Правете редовно пълни сканирания. Повечето антивирусни програми ще проверяват новоинсталираните програми, но пълно сканиране може да ви помогне да откриете всичко, което може да се е промъкнало покрай защитата ви
 • Обърнете внимание на компютъра си - ако започне да се държи странно, работи бавно или започнете да виждате голям брой уеб реклами, има вероятност да сте взели нещо нежелано, така че стартирайте сканиране веднага

Този зловреден софтуер звучи страшно - как заразява устройството ми на първо място?

Когато компютрите за първи път започнаха да се появяват в домакинствата, те бяха луксозен предмет, който често струваше малко богатство. Като такива, те не представляват сочна мишена за престъпниците, поради ограничения брой им и трудността да ги насочат в онези дни преди интернет.

Тъй като цените спаднаха и повече хора купуваха компютри, те станаха малко по-интересни за лошите актьори, но единственият начин да се заразят с компютър беше чрез тромави подвижни дискове. В резултат ранният злонамерен софтуер не се разпространи далеч и обикновено се ограничава до утежняващ, а не разрушителен код. Написани основно от самотни кодери в спалнята, ранните писатели на вируси направиха много, за да формират бъдещия стереотип за „хакер“, който продължава да съществува и днес.

Едва наскоро злонамереният софтуер се превърна в значителната заплаха, която представлява днес, и можем да благодарим на интернет за това.

Тъй като компютрите преминаха в мейнстрийм, а домакинствата, свързани към мрежата с множество, злонамерен софтуер се възползва от възможността да премине в мейнстрийм. Неотменен от дискетата и с милиони потенциални жертви да се заразят, той внезапно се превърна в жизнеспособно средство за причиняване на масово унищожение или извършване на престъпления, които могат да съберат огромни суми пари.

И така, как този зловреден софтуер влиза във вашата система?

За съжаление, има много начини, по които това може да се случи. Изброяването им тук би било далеч извън обхвата на тази статия, но, за да ви дам представа, ето някои от по-често срещаните начини, по които той се промъква към вашата система:

 • Като не използвате антивирусен софтуер - С огромния обем от злонамерен софтуер в мрежата днес шансовете за избягването му са малки. Докато специалистите по сигурността и други потребители, които са достатъчно здрави, може да се измъкнат с това, че не използват антивирусен софтуер, по-голямата част от хората не могат. Така че, ако все още нямате инсталирана AV програма, направете си услуга и изтеглете сега.
 • Като няма инсталирана защитна стена - Ако свържете компютъра си към всякакъв вид мрежа, но нямате защитна стена, тогава на практика оставяте всички врати и прозорци отворени. Намирането на защитна стена е лесно - те се предлагат в комплект с пакети за сигурност в интернет, понякога се включват с антивирусни програми и са безплатни в комплект с много версии на Windows.
 • Чрез несвързани операционни системи - С Windows 10 Microsoft започна автоматично да пуска актуализации на операционната система, но по-старите версии на Windows все още се нуждаят от определено ниво на участие на потребителите, за да гарантират, че най-бързите заплахи за сигурността се разширяват възможно най-бързо. Ако не инсталирате актуализации бързо, след като те станат достъпни, давате шанс на зловреден софтуер да влезе в системата ви.
 • Чрез други непазарни програми - Зловредният софтуер не се възползва само от незападналите операционни системи - той може да доведе до недостатъци и в други програми. Ако някой файл или приложение на вашия компютър каже, че има нужда от актуализиране, обърнете внимание. Това важи особено за програми от харесвания на Adobe и Java, които остават водеща цел за хакери и други киберпрестъпници.
 • Чрез отваряне на прикачени файлове по имейл - Ако сте получили имейл от неизвестен източник, трябва да сте изключително предпазливи при отварянето на прикачени файлове в съобщението. Скриването на вируси и други заплахи в прикачени файлове е стара, но все още изключително успешна тактика за авторите на злонамерен софтуер.
 • Кликнете върху изскачащи прозорци, които твърдят, че компютърът ви е заразен - Това е поредната стара измама, която продължава да е успешна за тези, които стоят зад нея. Като твърди, че компютърът ви е заразен, човекът, който стои зад русето, ще се опита да ви накара да купите неефективно решение или, още по-лошо, ще ви предложи антивирусен скенер, който сам по себе си е зловреден софтуер.
 • Като щракнете върху връзки в имейли - Ако получите имейл, съдържащ връзка към уебсайт, бъдете сигурни, че знаете какво ще щракнете върху - някои уебсайтове са предназначени да заразят вашия компютър веднага след като ги посетите. Не само това, някои връзки към „банки“ и други услуги, където трябва да влезете, са предназначени да откраднат вашите данни за вход, така че внимавайте и за тази заплаха.

И така, какво е антивирусен софтуер, така или иначе?

Антивирусна програма (AV) е част от софтуера, предназначен да защити вашия настолен компютър, лаптоп, нетбук, Mac или мобилно устройство от злонамерен софтуер (по-често наричан „зловреден софтуер“).

Зловредният софтуер - повече за това по-късно - е името, дадено на всеки код, предназначен да наруши системата ви по някакъв начин, независимо дали с цел да ви причини скръб, кражба на пари или друг вид злоупотреби или криминално поведение.

Антивирусният софтуер е предназначен да предотврати тази заплаха, обикновено чрез методи за откриване на базата на подпис. Подписите на вируса се базират на уникални части от код, открити в злонамерения софтуер и обикновено се проверяват / сумират и се разпространяват под формата на редовни актуализации на антивирусни подписи. С други думи, изследователи от антивирусните компании се задълбочават в нов компютърен вирус или друго парче злонамерен софтуер, анализират го и след това казват на софтуера си за сигурност какво да внимават, за да го открият.

Тъй като антивирусната индустрия се ражда през 80-те години на миналия век, технологията се развива с бързи краища, предимно в отговор на нарастващия брой заплахи.

Когато интернет беше в начален стадий, броят на вирусите и други видове злонамерен софтуер беше незначителен в сравнение с днешния. В резултат AV доставчиците биха могли да запазят клиентите си в безопасност, като просто изпращат актуализации месечно на дискети. В наши дни броят на заплахите е огромен и нови зловредни програми се появяват всяка минута на деня. Честите актуализации вече не са достатъчни и затова програмите за сигурност днес предлагат почти непрекъснати актуализации, често доставяни през облака.

Също така се промени начинът, по който се откриват вируси. Простото съвпадение на подписите не е достатъчно за справяне с развиващата се заплаха - съвременните антивирусни програми сега са склонни да включват допълнителни инструменти като технология за откриване и предотвратяване на проникване въз основа на поведението.

Често задавани въпроси за защитна стена

В първите дни на изчисляването на скромния компютър се смяташе за нищо повече от устройство за разбиване на числа - прославен калкулатор, ако искате - и, честно казано, това беше справедлива оценка на най-ранните машини и техните възможности.

Купени само от най-заможните в обществото, най-ранните компютри често са били наблюдавани да съхраняват рецепти и да се използват за бюджетиране на домакинствата.

Някои дори бяха използвани за работа, макар че наистина беше задължително да носите всички тези 5,25 ″ дискети (да, тогава те наистина бяха дискети) между дома и офиса.

От друга страна, бавният процент на приемане на компютрите и липсата на свързаност (имаше време, когато интернет не беше нещо), означаваше, че заплахите за сигурността почти не съществуват..

Както наскоро Греъм Клули обясни в интервю за Tripwire:

Когато за пръв път започнах, всеки месец бяха откривани около 200 нови компютърни вируса (мислехме, че тогава беше много).

Повечето от нашите клиенти получават актуализации чрез публикацията на 5¼ инчови дискети на всеки три месеца.

За тези, които са наистина параноични, те могат да свържат модема си с таблото за обяви на антивирусна компания и да изтеглят актуализация около веднъж месечно.

Нещата обаче са се променили и съвременните компютри са далеч по-мощни от всякога.

По дяволите, дори най-новите телефони са в милион пъти по-мощни от компютрите от последното хилядолетие.

Компютрите, таблетите, телефоните и дори телевизорите и хладилниците също са намерили нов смисъл в живота си, премахнати са от оковите на единично жилище и им позволяват да се скитат по глобалната супермагистрала, известна като световната мрежа.

И това променя всичко.
Както казва г-н Клули:

Сега всеки ден се откриват 400 000 нови проби от зловреден софтуер, което се равнява на около 3-4 злонамерени програми, разкрити в секунда.

Не само това, но и стереотипните петнисти хакери от миналата година също бяха заменени от организирани престъпници, които искат да спечелят колкото се може повече пари.

С голяма връзка идва голям риск

Домашният компютър на отминали години е заменен от по-бързи, по-бързи устройства, които буквално отвориха нов свят за онези, които ги използват.

Попитайте някого днес, особено децата и те ще ви кажат, че компютърът е интернет.

Старият завишен калкулатор е заменен от нова технология, която може да се побере в джоба ви или да бъде привързана към китката ви и всичко това се свързва в едно и също електронно пространство, което позволява почти незабавна комуникация с други хора и други устройства навсякъде по света.

Такъв портал към външния свят обаче не идва без проблеми.

Докато вашият компютър, смартфон или смарт часовник ще ви позволят да общувате с други хора, така че те ще се опитат да общуват с вашето устройство ... и не всички искат да играят добре.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 58 = 61

Adblock
detector