Често задавани въпроси за Usenet

Безплатен ли е Usenet за използване?

Не. Потребителите на Usenet трябва да се абонират за доставчик на Usenet или да купят предварително определено количество данни, известни като блок. Абонаментите обикновено струват между 10 и 20 долара на месец.

Как да намеря файл в Usenet?

За да намерите файл, ще трябва да използвате индексатор на Usenet. Индексът по същество е търсачка, от която можете да изтеглите NZB файлове. Тези NZB файлове сочат към местоположенията на различни части, съставляващи цял файл, например видео файл. Повечето индексатори изискват регистрация, някои са само покани, а някои са снабдени с абонамент при доставчик на Usenet. Добрите показатели ще позволят на потребителя да филтрира по тип на файлове, език, размер и други критерии.

Какво трябва да използвам Usenet?

За да започнете да използвате Usenet, ще ви трябва приложение на Usenet, приложение за индексиране и четене на новини. Можете да прочетете основния ни урок за настройка на Usenet тук.

Какво е новинарна група?

Група новини е хранилище в Usenet. Подобно е на subreddit на Reddit или на подфорум във форум. Всичко публикувано в определена група новини споделя определена тема. На потребителите са достъпни два типа новинарски групи: текстови и двоични. Текстовите групи за новини са предимно за действителна дискусия по теми като политика, наука, здравеопазване и др. Бинарните групи за новини са за конкретни жанрове или видове файлове, като филми и игри. Потребителите могат да се абонират за групи за новини, за да бъдат в течение на най-новото съдържание, качено в Usenet. Групите на Usenet често имат произволни имена, така че за намирането на тези, които най-много ви интересуват, може да е необходимо търсене в Google.

Какво е четец на новини?

Newsreader е приложение за управление на изтегляния, което обработва NZB файлове. NZB файловете, които са намерени и изтеглени от Indexers, сочат местоположението на всички части на файл, съхранявани на сървъри, разпространени около Usenet. Четец на новини прехвърля всички тези части и ги зашива в един цял файл, като например видео файл. Newsreaders могат да се използват за абонамент за новинарски групи и автоматизиране на изтегляния.

Usenet безопасен ли е? Законно ли е??

Основната технология е както безопасна, така и легална, но не забравяйте, че съдържанието в Usenet е генерирано от потребители с малко ограничения за това, което може да бъде качено. Usenet днес често се използва за изтегляне на авторски права, което е незаконно в повечето части на света. Недобросъвестните потребители могат да се възползват от Usenet за разпространение на вируси или злонамерен софтуер, така че използвайте най-добрата си преценка и внимавайте за нещо подозрително. За да запазите личната си активност в Usenet, препоръчваме да използвате доставчици без регистрация, които не проследяват вашето използване. Освен това доставчиците, които предлагат изтегляне през криптирани SSL конектони, са за предпочитане и можете да направите целия процес още по-сигурен, като се свържете чрез VPN.

Опровержение: Comparitech не подкрепя и не препоръчва каквито и да било ограничения за авторски права да бъдат нарушени и не ги подкрепя или препоръчва незаконния достъп, изтегляне или гледане на каквото и да е съдържание. Моля, спазвайте правата на притежателите на авторски права и не забравяйте, че незаконното изтегляне на съдържание не е престъпление без жертви.

Защо не просто торент вместо това?

Три причини: 1) Usenet е по-частна от BitTorrent. BitTorrent свързва вашия компютър с произволен брой непознати и никакви мерки за сигурност не могат да отнемат факта, че вашата идентичност е поне донякъде компрометирана при използването му. 2) Изтеглянията на Usenet са много, много по-бързи - обикновено толкова бързо, колкото вашата интернет връзка може да се справи. За разлика от торентирането, това не зависи от работата на файловете за засяване на връстници. Вместо това доставчиците на Usenet съхраняват файлове за зададен период на запазване, обикновено няколко години. 3) Потребителите на Usenet никога не се нуждаят от качване на нищо, което ви прави юридически по-малко отговорни и по-малко ресурсоемки за вашия компютър.

За повече информация относно торентирането, вижте нашето ръководство, което адресира въпросите дали торентингът е безопасен и легален.

Мога ли да изтегля колкото искам?

Това зависи от плана, който закупувате от доставчик на Usenet. Повечето са ограничени до определен брой гигабайти, докато други са неограничени.

Кои доставчици на Usenet са най-добрите?

Вижте всички наши отзиви от доставчика на Usenet за Comparitech, за да разберете кой най-добре ви подхожда.

Как да публикувам нещо в Usenet?

Публикуването на текст в Usenet е подобно на изпращане на имейл. Просто се абонирайте за групата новини, в която искате да публикувате, съставете публикацията в приложението си за четене на новини и добавете тема и орган.

Публикуването на двоичен файл е много по-сложно и ще изисква отделен урок, който да се обхваща подробно. Следете нашия урок за публикуване на двоични файлове в Usenet.

Изтеглянето не проработи. Какво трябва да направя?

Понякога файловете се нарушават, тъй като срокът на задържане изтече, файлът е повреден или доставчикът е нареден да го свали по искане на DMCA. Поради тази причина много потребители на Usenet купуват резервни блокови акаунти в допълнение към неограничен абонамент. Докато двамата доставчици са в отделни мрежи от първи ред (т.е. работят на различни сървъри), тогава това, което не е достъпно за един доставчик, може да бъде достъпно за друг. Ако не искате два отделни акаунта, опитайте да потърсите друга версия на файла, който търсите.

Какво представляват болката и кушетата?

Sickbeard и Couchpotato са специализирани приложения за четене на новини съответно за телевизионни предавания и филми. Те автоматично ще сканират индекси за съдържание, което ви интересува, ще изтеглят файловете от вашия доставчик на Usenet, ще ги сортират и ще добавят метаданни за всеки файл. Те също имат ограничена торентна функционалност.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =

Adblock
detector