Най-добри доставчици на Usenet 2018

Преглед на Usenet

Много преди Reddit и BitTorrent имаше Usenet. Мислете за това като за оригиналната онлайн социална мрежа. Създаден в началото на 80-те години, Usenet е кръстоска между имейл и уеб форуми, използвани за обмен на текстови файлове между потребители.
Бързо напред към 90-те години, Usenet получава надстройка за качване и споделяне на големи двоични файлове, като видеоклипове, музика и изображения. Но когато BBS форумите като Reddit и протокола BitTorrent се появиха, Usenet до голяма степен беше изоставен.


Тази 36-годишна технология обаче далеч не е мъртва. Всъщност мнозина го смятат за превъзходен по отношение на торент за споделяне и изтегляне на големи файлове, включително съдържание, защитено с авторски права и търговски софтуер. Така че защо не сте чували много за него? Тъй като първото правило на Usenet не говори за Usenet. Доставчиците и потребителите на Usenet не искат да привличат ненужно внимание към себе си, за да не пострадат същата съдба като услуги за споделяне на файлове като Napster, Limewire и ThePirateBay. Но развлекателната индустрия вече е добре запозната с Usenet, така че да се преструваме, че я защитаваме, като държим устните си запечатани, биха послужили за малка цел.

Какво е Usenet?

Usenet е глобална разпределена дискусионна система, въпреки че в наши дни става въпрос повече за споделяне на файлове, отколкото за изпращане на съобщения. Съдържа два типа файлове: текстови и двоични. Ако четете това, вероятно сте по-заинтересовани от последното. Двоичните файлове включват филми, музика, софтуер, игри и други големи файлове. Тези файлове са индексирани във формат .NZB, които позволяват на потребителя да изтегли всички парчета от филм или игра от различни сървъри.
Потребителите се абонират за доставчик на Usenet, който хоства файлове срещу месечна или годишна такса. Абонатът може да търси NZB файл, подобен на торент файл, който му позволява да изтегля съдържанието на личен компютър чрез приложението за четене на новини.

Usenet срещу торенти

Защо бихте плащали за Usenet, когато можете просто торент? Има няколко причини. На първо място, изтеглянията на Usenet са много, много по-бързи, защото идват от централизирани сървъри, вместо от компютри на други хора. Вместо връстници, Usenet може да се свърже с десетки сървъри наведнъж, което означава, че можете да изтеглите със скорост толкова бързо, колкото вашият интернет доставчик може да се справи.

Второ, Usenet е частен. Връзките се осъществяват между вас и сървърите на доставчика и повечето доставчици предлагат шифрована SSL връзка. Някои дори хвърлят VPN за добра мярка. Торентите, от друга страна, изискват да споделите поне някаква идентифицираща информация, за да се свържете с тракера и връстниците.

Трето, изтеглянето на файл Usenet не означава, че след това трябва да го изпратите за други потребители. Законово това прави по-малко целта, защото не предоставяте на други потребители съдържание, защитено с авторски права, и изразходва по-малко компютърни ресурси и интернет честотна лента.

Доставчиците на Usenet предоставят файлове на разположение за определен брой дни. Колко зависи от доставчика, но стандартът е повече от шест години след първоначалното публикуване. Докато изтече това време, потребителите имат пълен достъп до този файл. Торентите остават будни само докато има хора, които сеят файла.

Правни рискове

Евангелистите на Usenet, ако бяха склонни да говорят за това, вероятно биха ви казали, че никой никога не е бил арестуван в резултат на изтегляне от Usenet. Това може да е вярно, но за първи път има всичко, затова препоръчваме да използвате VPN или поне да изтеглите чрез шифрована SSL връзка. Никакви арести на запис не означават, че секторът на Usenet не е подложен на контрол. Основните доставчици и индексатори (виж: търсачките) са били спрени чрез съдебни дела в миналото. И това, че отделни потребители не са отишли ​​в съда, не означава, че не са били насочени от органите на реда или ядосани адвокати.

Comparitech не оправдава и не насърчава нарушения на ограниченията на авторските права. Моля, обмислете закона, жертвите и рисковете от пиратството, преди да изтеглите материали, защитени с авторски права, без разрешение.

Фактори, които трябва да имате предвид при избора на доставчик на Usenet

Период на задържане, ограничения за прехвърляне, връзки към сървъра, SSL преводи, тип акаунт и местоположение на сървъра трябва да се претеглят при избора на доставчик на Usenet. Можете да намерите по-подробно ръководство за всички наши критерии за Usenet тук.

Какво трябва да започнете да използвате Usenet

За да започнете с Usenet, ще ви трябват три неща: абонамент за доставчик, клиент за четене на новини и индексатор / търсачка. Някои доставчици обвиват и трите тези неща в един подреден пакет. Ако това не е така, онлайн безплатни четци и индекси са достъпни онлайн.

Имаме ръководство, което ще ви преведе през пълния процес на настройка на Usenet тук.

Историята на Usenet

история

Днес Usenet е почти неузнаваем в сравнение с това, когато е създаден през 1980 г. Днес това е една от най-популярните технологии за изтегляне на видеоклипове и други цифрови медии от други потребители, отстъпваща само на BitTorrent. Но той започна като средство за университети и експерти в областта на технологиите да четат и публикуват съобщения в своята общност.

Usenet беше общност за най-ярките умове в технологиите. Преди разпространението на търговския интернет до домовете и бизнеса, много от най-големите постижения в интернет технологиите бяха публикувани за първи път на Usenet. Тим Бърнърс-Лий обяви старта на световната мрежа през 1991 г. Линус Торвалдс въведе проекта Linux през същата година. И през 1993 г. Марк Андресен публикува браузъра Mosaic, който популяризира световната мрежа и дава възможност за добавяне на изображения към уеб страници.

Usenet също беше родно място на много от днешните онлайн заболявания, включително спам и тролове. По-късно той става популярно място за разпространение на пиратско и незаконно съдържание, като се започне от популярни филми и телевизионни предавания до детска порнография.

Тази статия ще предостави достъпна за непрофесионална хронология на основните разработки в Usenet и неговата роля заедно с съвременниците, включително ARPANET и World Wide Web.

Свързани: Кратка история на интернет

Тази статия предполага, че имате поне някои познания на повърхността на Usenet и как той работи. Ако това е първият ви път от всякога за Usenet, препоръчваме ви да прочетете нашия преглед.

UUCP и A News

Джим Елис и Том Трускот замислят за пръв път през Usenet през 1979 г., докато посещават аспирантура в университета Дюк. Той е създаден, за да замени програма за обявяване на BBS и да създаде връзка с университета в Северна Каролина наблизо. Първата му вълна от около 50 членове дойде от конференция USENIX, проведена в Университета на Делауеър през юни 1980 г., където херцогът Стив Даниел представи Usenet и покани присъстващите да се присъединят.

Първите съобщения бяха изпратени чрез A News, оригиналната програма за четене и обслужване на новинарски групи Usenet. Новина, тогава известна също като „новини“, се разшири по функцията „Съобщение на деня“ на Unix, която позволи на системните оператори да показват съобщения на потребителите, когато влизат. Новини взеха това и го комбинираха с UUCP (Unix-to-Unix Копиране), тогава нов протокол, който позволява отдалечен трансфер на файлове и съобщения между компютрите.

Новината получи името си, защото всяко публикувано съобщение започва с буквата „A“ като маркер. Потребителите четат съобщенията направо от командния ред или когато са влезли. Те могат да добавят съобщение, което да бъде публикувано или на локалната машина, за да могат другите потребители да видят кога са влезли, или да се редят на опашка, за да бъдат изпратени по цялата мрежа на всеки абонирани за определена група новини. Отначало Usenet се използваше предимно за публикуване на съобщения и съобщенията изглеждаха така:

A-Новини-съобщ форматРисунка от Г. Андрук 08-януари-2005 г., издадена под лиценза на GNU Free Documentation. - Заснемане на екрана

Поради ограниченията на честотната лента на модемите за комутиране през 1980-те, A News беше създаден да бъде кратък, а не здрав. Читателите на новини не можаха да отговорят чрез Usenet. Вместо това бяха използвани имейл отговори. Потребителите не можеха да пропускат съобщения и публикациите не бяха преплетени. „Пътят“, отбелязан на изображението по-горе, показва маршрута, през който е минало съобщението, за да стигне до местоназначението си. "Пътеките за взрив" бяха много бавни, понякога отнемаха до седмица, за да изпращат новини, и не беше рядкост съобщенията да се губят. Тези ранни итерации на имейл адреси по-късно бяха заменени от символа „@“, който познаваме днес.

Пътеките за взривяване все още се използват в съобщенията на Usenet и днес, но не и за маршрутизиране.

До края на първата си година в експлоатация, Usenet представи 50 страни-членки от Bell Labs и университети като Reed College и University of Oklahoma.

NNTP и B News

По същото време, когато Usenet за пръв път се появи, ARPANET започна да разширява достъпа до други протоколи, включително TCP / IP, като основата за днешния интернет и световната мрежа. Но той също така предостави достъп и до други протоколи, включително UUCP протокол, използван от Usenet. До 1983 г. хиляди хора се присъединяват към Usenet и над 500 UUCP домакини разпространяват съдържание през мрежата.

А News скоро е остарял през 1983 г. от своя наследник, B News. B News беше по-бърз и по-надежден, позволявайки да се публикуват до 50 статии на ден, вместо само една или две. Измислена е от ученика от Беркли Марк Хортън и ученика от гимназията Мат Гликман.

До 1984 г., само една година по-късно, броят на хостовете почти се удвои до 940 и над 100 различни групи за новини бяха създадени и работещи.

През 1986 г. двама инженери от Калифорнийския университет създават протокола NNTP. NNTP се използва специално за транспортиране на статии на Usenet между сървърите за новини, така че крайните потребители да могат да четат и публикуват новини. Това позволи приложенията за четене на новини да работят на персонални компютри, свързани към локални мрежи, вместо на самия сървър. Днес NNTP все още се използва от повечето сървъри на Usenet. NNTP позволява да се разпространяват статии на Usenet, използвайки TCP / IP, които ARPANET също прие.

Голямото преименуване

С нарастването на популярността на Usenet настоящата структура, по която се организират групите от новини, не беше толкова добра. Всички групи новини бяха категоризирани в една от трите категории: * нето. ** за безмодерни дискусии, * мод. ** за модерирани дискусии или * fa. ** за групи, преминаващи от ARPANET. NNTP и B News премахнаха някои от софтуерните ограничения, правейки практически реорганизацията на новинарски групи.

Реформацията до голяма степен беше ръководена от неформална група от администратори на големи сайтове, известна като гръбнака. Създадена през 1983 г., тази група предоставя своите новинарски сървъри на разположение 24 часа на ден вместо нощните операции на по-малките си колеги. Usenet като цяло беше децентрализиран и по този начин нямаше официални лидери, но гръбната кабала действаше като уважаван авторитет в иначе хаотична общност.

По онова време мнозина се съмняваха в съществуването на кабала, но влиянието му позволява да се въведе Голямото преименуване през 1987 г. Това коренно ще промени категориите в comp. * (Компютри), misc. * (Разни), news. * (Usenet и групи за новини), Rec * (отдих и развлечения), sci * (наука), soc. * (Социални) и разговори. * (Религия, политика и други спорни теми).

Новите категории станаха известни като „Големите седем“ и бяха отворени за всички, с изключение на някои от модерираните новинарски групи в тях. През 1995 г., след като доставчиците на интернет услуги започнаха да предлагат Usenet достъп за широката публика и Usenet стана по-мейнстрийм сред учените, .humanities * беше добавен в списъка, превръщайки Big Seven в Big Eight. Съгласно новата система, преди да може да бъде създадена всяка новинарна група, създателят е бил длъжен да изпрати заявка за обсъждане (RFD) в новинарската група news.announce.newsgroups. Тогава тя беше разгледана в новинарската група news.groups.proposals. Накрая, Управителният съвет на Big 8 (B8M8) одобри предложението.

Не всички стари йерархии бяха премахнати; много от тях като например ориентираната към образованието .k12 * йерархия останаха на мястото си.

Някои спекулираха, че преименуването се извършва, за да се успокоят европейските мрежи, които отказаха да плащат за хостинг на нови групи с голям обем, но с ниско съдържание, обсъждащи спорни теми като религия и расизъм. Тези групи за групи бяха групирани под .talk *. Това улесни мрежите за изключване на нежелани групи новини от техните сървъри Usenet. Това не беше добре с много откровени потребители на Usenet, които вярваха, че Голямото преименуване ще ограничи тяхната свобода на изразяване. Много теми все още бяха извън границите, включително новинарски групи за развлекателна употреба на наркотици и секс.

Малко след като Голямата Седморка се превърна в новото статукво, се създаде друга популярна йерархия: .alt * (алтернатива). Въпреки че никога не е бил част от Голямата осмица, .alt * се превръща в идеалното място за по-малко академични и по-екстремни дискусии, които доставчиците на интернет услуги може да не са толерирали в .talk *. Той беше свободен от ограниченията и централизирания контрол на официалните йерархии в Голямата осма. Всеки може да създаде алтернативна група за новини. Един популярен FAQ по този въпрос се пошегува, че „alt“ е за анархисти, лунатици и терористи. Днес тя вероятно е най-разпознатата йерархия за повечето потребители на Usenet, до голяма степен благодарение на секциите alt.binaries и alt.sex. Повече за тези по-късно.

Терминът "alt right", използван за описание на ресни групи с консервативни идеологии, не произхожда от Usenet. Възприемането на тази фраза вероятно е ускорено, въпреки че благодарение на познаването й сред ветерани от Usenet, които разглеждат това като алюзия към теоретиците на конспирацията и групите за омраза, които се събраха на Usenet много преди изобретяването на 4Chan.

C News и InterNetNews

През 1987 г. служителите на Университета в Торонто създават пакета за сървъри на C News. Те напълно пренаписаха B News, за да го направят по-бърз и по-малко бъги. C News продължава да се използва до средата на 90-те години.

През 1991 г. C News е заменен от InterNetNews, друг пакет сървъри за новини, който напълно интегрира NNTP функционалността. INN вече е най-често използваният сървърен пакет и все още се поддържа активно.

ISP се присъединяват

До 90-те години Usenet беше домейн на колежи, университети и лаборатории за технологични изследвания. Всяка година през септември първокурсниците ще получат първия си вкус, което води до ежегодна вълна от нови потребители на Usenet. Те или ще се научат да обичат Usenet, или да го мразят, и в крайна сметка числата ще намалят за останалите 11 месеца от годината.

След това през септември 1993 г. America Online (AOL) стана първият основен доставчик на интернет услуги, предлагащ Usenet достъп на своите потребители. Usenet стана част от по-голямата маркетингова кампания на AOL за набиране на нови абонати. Този път номерата не намаляха и Usenet стана значително по-популярен. Напливът стана известен в Usenet общността като „Вечният септември.“ Нови групи се появиха по подобен начин като днешните подгрупи за всяка група хора, които имат достатъчно разбиране и търпение, за да научат Usenet.

Към средата на 90-те години хостинг сървърите на Usenet станаха норма за американските доставчици на интернет услуги или поне биха предложили на абонатите акаунт при доставчик на трети страни. Всеки хост синхронизира съдържанието си с всички останали, създавайки еднаква излишна мрежа.

Usenet все още се използва почти изцяло за текстово взаимодействие. Нови групи бяха предшествениците на днешните форуми на BBS (четете: reddit), блогове, RSS емисии и бюлетини.

Секс и бинарии

Йерархията .alt * породи голямо разнообразие от новинарски групи, включително такива, посветени на конкретни знаменитости и други аспекти на поп културата. Но растежът на две секции, особено в средата на 90-те, сигнализира за промяна на парадигмата, която коренно промени Usenet завинаги, към по-добро или по-лошо.

"Двоичен" файл се отнася до всеки нетекстов файл. В контекста на Usenet бинарните обикновено се отнасят до аудиовизуални медии, включително филми, телевизионни предавания, видео игри, софтуер и музика. С доставчиците на интернет услуги като AOL, който сега хоства файлове на Usenet, възможността мрежата да предава големи количества данни стана възможна. Това, в комбинация с ранно разпространение на домашни широколентови мрежи и свързани с интернет домашни компютри, стартира трансформацията на Usenet от агрегат за новини и дискусии в мрежа за споделяне на файлове.

По-късно Alt.sex и alt.binaries се превърнаха в двете най-популярни секции на Usenet. До октомври 1993 г. 8 процента от всички потребители на Usenet - 3,3 милиона души - четат новини от alt.sex. Нови групи публикуваха снимки, вариращи от стилове на Playboy до повече фетиши на ниши и по-малко социално приемливи теми, включително bestiality и изнасилване.

Новите програми позволяват да се кодират двоични файлове по съвместим с Usenet начин, което прави по-практично разпространението на двоични файлове. Файловете в Usenet често ограничават количеството символи, разрешени в публикация. За да заобиколят това ограничение, новите програми разделят двоични файлове на множество по-малки файлове, които по-късно се сглобяват отново от новина. През 2001 г. беше въведено кодирането на файлове yEnc, което намали преноса на данни с 30 процента. Днешните потребители на Usenet без съмнение ще разпознаят кодирането, което вече е често срещано в бинарните файлове.

Alt.binaries разпространява широк спектър от друго съдържание, но е особено известен с пиратски, защитени с авторски права материали като филми, телевизионни предавания, софтуер и музика. Въпреки че честотната лента и сървърното пространство нарастваха бързо, хостът на Usenet се бореше да бъде в крак с големия обем данни, които се качват и изтеглят от сървърите им. Така бяха въведени бинарни ограничения за задържане, които биха премахнали файловете, след като достигнат определена възраст, за да направят място за нови файлове.

Години преди изобретяването на BitTorrent, Usenet се отказа от платформа за обсъждане до децентрализирана гореща зона на пиратството и порно.

упадък

Към средата до края на 90-те години Usenet достигна повратна точка, за която много от най-пламенните потребители се съгласиха, че поставя началото на дълъг спад. Онези, които го помнят, цитират няколко различни причини, но вероятно е комбинация от фактори, които доведоха някога разрастващата се технология в относителна неизвестност.

Ръстът на активните потребители достигна връх и започна да намалява, но разходите за работа в мрежата продължиха да нарастват поради наплива на големи двоични файлове, много от които бяха или пиратски медии, или порнография. Когато доставчиците на интернет услуги разбраха, че техните абонати могат да се справят без Usenet, те започнаха да намаляват двоичните времена на задържане и в крайна сметка ползват Usenet напълно. Изоставянето на Usenet беше печеливша за интернет доставчици, които не искаха да носят отговорност за незаконното съдържание на сървърите си, но искаха да спестят пари.

Друга популярна теория е, че Usenet просто се е изгубил от световната мрежа. Известно време те се състезаваха по стандарти. Браузърите Mosaic и Netscape предлагаха на миряните далеч по-лесна и графично приятна среда за достъп до съдържание в интернет. Usenet упорито стоеше на своя текстово-базиран интерфейс, без такъв графичен потребителски интерфейс, който някога да се държи сред по-голямата общност. Както се оказва, командните редове не са за всички.

Usenet и NNTP нямат механизъм за удостоверяване на самоличността. Това направи изключително трудно да се изкорени спам, фишинг измами, зловреден софтуер, подправени заглавки и обща злоупотреба.

В началото на 2000 г. нерегламентираната мрежа на Usenet започна да привлича разпространители на детска порнография. Доставчиците работиха с правоприлагащите органи и позволиха на потребителите да сигнализират за такова съдържание, но беше твърде малко, твърде късно за вече разклатения имидж на Usenet. AOL, първият ISP, който въведе Usenet в основната част, спря да предлага достъп през 2005 г..

През 2008 г. щата Ню Йорк откри разследване на детски порнографи на Usenet. Тогавашният кмет на Ню Йорк Андрю Куомо си партнира с Verizon Communications, Time Warner Cable и Sprint, за да започне публична кампания за спиране на източници на детска порнография. Тяхното решение беше да прекъснат достъпа до цялата йерархия .alt *, която удобно включва секцията alt.binaries за свиване на ресурси. Десетки милиони интернет потребители изгубиха достъп до Usenet с един крак и последваха много други интернет доставчици. След като Usenet стана асоцииран с детско порно, никой не би го докоснал с 10-футов стълб.

През 2010 г. родното място на Университета Дюк - Usenet изведе от експлоатация своя сървър Usenet, позовавайки се на високи разходи и ниска употреба.

Независими информационни услуги

С увеличаването на популярността на alt.binaries, независимите новинарски услуги започнаха да се появяват, за да отговорят на търсенето от страна на потребителите. Те предлагат и продължават да предлагат висококачествена услуга, бързо изтегляне и много по-дълги времена на задържане от тези, предлагани от интернет доставчиците. Те включват първокласни доставчици на Usenet, които работят и до днес, включително EasyNews и Giganews.

Когато доставчиците на интернет услуги и университетите започнаха да прескачат корабите, тези услуги нараснаха, за да попълнят празнината. За разлика от традиционните хостове, които предлагат Usenet достъп като част от по-голям пакет, независимите доставчици на Usenet се фокусират единствено върху Usenet. Въпреки че дават на потребителите достъп до цялата мрежа, те обикновено се използват за изтегляне на файлове от alt.binaries и други секции за споделяне на файлове в алтернативната йерархия.

До средата на 2000-те години независимите доставчици на Usenet бяха най-популярното средство за достъп до Usenet. Но това беше печалба по подразбиране; Интернет доставчиците и университетите не искаха вече нищо общо.

Доставчиците на Premium Usenet продължиха да обновяват играта си с поръчани клиенти за четене на новини, частен криптиран достъп и непрекъснато увеличаващи се срокове на задържане.

Usenet днес

Usenet е все още жив и активен днес, но това е само сянка от предишната му слава. Шепа активни дискусионни групи все още са силни, но по-голямата част от абонатите на Usenet го използват за изтегляне на двоични файлове. Повечето сървъри на Usenet се намират в САЩ.

Сървърите на Usenet също са доста често срещани в страни, които не спазват Закона за авторското право върху цифровото хилядолетие. Това означава, че не трябва да премахват файлове при поискване от собственика на авторските права. Докато държави като Холандия и Германия имат свои версии на тези закони, доставчиците на Usenet там не разполагат с автоматизирани механизми за премахване на DMCA и заявките са по-редки..

Средният дневен обем на данни, прехвърлени на Usenet, всъщност е по-висок от всякога, според първокласния доставчик Altopia. Usenet обаче няма повече потребители или активни групи новини. Увеличението се състои от все повече и по-големи двоични файлове, които се качват и изтеглят, плюс огромно количество автоматизиран спам.

Пиратско съдържание от alt.binaries и порнография от alt.sex остават най-популярните йерархии. Детската порнография все още е проблем, с който Usenet се бори.

В Google Групи е наличен архив на небинарните публикации на Usenet от 1981 г. Deja News започна да архивира публикации на Usenet през 1995 г., създавайки огромна база данни, която може да се търси. Google придоби базата данни през 2001 г., след което добави публикации отпреди 1995 г., които бяха дарени от шепа университети и компании. Google продължава да архивира публикации на Usenet и да им предоставя споделен шлюз, но някои критикуват Google групи, донякъде по ирония на съдбата, заради лошата му функция за търсене.

Отчетите на Altopia от януари 2017 г. Потребителите на Usenet публикуват 64,55 милиона пъти на ден, за общо 27,8 TB дневен обем, но не е ясно колко от това е спам. Общият брой на новинарските групи сега е около 120 000, но само 20 000 се смятат за активни.

Въпреки дълга спирала надолу, Usenet живее. И тъй като световната мрежа става все по-фрагментирана и централизирана от големите корпорации, някои все още виждат в Usenet потенциала да се превъплъти като децентрализиран, безплатен и отворен интернет, направен от потребителите, за потребителите.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 − = 54