Най-добрият софтуер за възстановяване на данни 2019

Всички сме го правили и преди: щракнете върху бутона за изтриване, но всъщност не означаваше да се отървете от този фотоалбум или документ завинаги! Търсите трескаво през кошчето за всякакви следи, но уви, съкровеният файл, който случайно сте изгонили, е изчезнал от твърдия ви диск завинаги ... или е?

С помощта на софтуер за възстановяване на данни можете да отмените грешките от миналото и дори да откриете отдавна забравени части от носителя си за съхранение, за които може би не знаете, че съществуват на първо място.

Но какво точно представлява софтуер за възстановяване на данни и как работи целият процес? Как може да върне файлове от мъртвите, след като уж са забравени? И може би най-важното от всичко: ще ви струва ли нещо?

Прочетете в ръководството на Comparitech, за да разберете всичко, което трябва да знаете за това как работи софтуерът за възстановяване на файлове, както и няколко препоръки за това кои компании според нас предоставят най-добрите безплатни софтуерни опции на рафтовете през 2019 г..

Как работи съхранението на файлове

За да започнем от пътуването надолу по заешката дупка как работи софтуерът за възстановяване на данни, това помага да се обясни как даден файл всъщност се получава на устройство за съхранение. Много различни видове носители за съхранение се използват в целия свят и някои от най-често срещаните места, където хората съхраняват своите файлове, ще включват:

 • Твърди дискове (настолни компютри, лаптопи, външни твърди дискове)
 • Solid-state устройства (настолни компютри, лаптопи, външни SSD дискове)
 • Флаш устройства (USB миниатюри, памет на таблет / смартфон)
  CD / DVD (дискова памет)
 • SD карти (слот за разширение на смартфона, памет на камерата)

Въпреки че все още може да откриете случайните лудити там, които са решени да направят дискети „нещо“ отново, с изключение на онези ресни, по-голямата част от всякакви данни, които намерите, съхранявани днес в потребителското пространство, ще живеят на един от тези шест вида памет.

Можем да разградим нещата още повече и да се потопим в деликатните дебели подробности за това как всеки носител за съхранение има свой набор от подструктури на файловата система (NTFS, FAT32 и т.н.), но ще оставим това продължително обяснение за друг ден.

Що се отнася до възстановяването на данни, след като са били изтрити, всичко, което трябва да знаете, е, че когато изтеглите файл, кликнете върху връзка или дори просто включете компютъра си от сън - данните се пишат и преписват хиляди пъти в секунда към вашия носител за съхранение под формата на кодиран двоичен файл.

Независимо дали става въпрос за забавно видео с котка или важна презентация на PowerPoint, в крайна сметка всеки тип медии, които се съхраняват на цифрово устройство, ще се сведат до серия от 1 и 0. Мислете за диска на вашия твърд диск като винилов запис: когато е настроен восъкът, той може да възпроизвежда честотите на любимата си песен; но той се нуждае от звукозапис, който да преведе върховете и долините на оригиналния запис в нещо, което приемникът може да чете като звукова музика.

Твърдият диск или CD-DVD устройството работи по същия начин, записвайки данни на диск, който има милиарди върхове и долини, издълбани на повърхността. Как моделите се записват на диска ще варират в зависимост от носителя за съхранение - класическите твърди дискове разчитат например на магнетизъм - но за всяка долина компютърът знае да присвои нула и всеки пик получава един.

магнитно изображение HDD

Иглата на твърдия диск (или лазер на CD-DVD четеца) чете тези 1s и 0s (иначе известни като "битове") хиляди пъти в секунда и показва тази цифрова информация към нас с помощта на други компоненти като например CPU, RAM и GPU.

Разбира се, истинското техническо обяснение на този процес е много по-сложно от всичко, което бихме могли да впишем в стандартна статия и дори не броим това, с което се сблъскваме, след като преминем в царството на флаш-базирани чипове памет. Имайки всичко това предвид, основната идея все още остава една и съща при най-елементарните си (глупак не е предназначен).

Така че сега, когато знаете как данните стигат до устройството, къде се стига, след като решите, че е време да извадите кошчето?

Как става изтриването на файл

Е ... сложно е.

Първо, трябва да споменем, че ако все още не сте, преминете към нашата придружаваща статия Как да изтриете твърдия си диск, SSD или мобилния си телефон, която дава подробна разбивка за това как дадено устройство се отърва от нежеланите данни и къде наистина стига, след като си казал сбогом.

Съкратената версия има нещо подобно: въпреки че просто не можете да получите достатъчно от баба RE: re: RE прикачени файлове за електронна поща, които идват със снимката на кучето, носещо уши зайчета (трето този месец), в крайна сметка всички постигат точка където на главното им устройство за съхранение изчерпват наличното пространство и трябва да сортират през папката си за изтегляне за малко леко домакинство.

Но как всъщност работи изтриването на файл от диск и след като изтриването е направено, всички следи от файла наистина са отишли ​​завинаги? Ако изтриването на нещо е толкова лесно, защо на първо място съществува софтуер за възстановяване на данни?

Като пример ще използваме Windows 10, за да обясним различните начини, по които операционната система може да се справи с командата „изтриване“, когато най-накрая дойде време да свали брадвата в папката „Кучета, носещи различни животински уши“, пълна с имейли на баба.

Меко изтриване

Първият ще бъде това, което ще наречем „меко“ изтриване, което в известен смисъл е по-малко на изтриване и повече на преразпределение. Вместо всъщност да запишете данните в даден сектор по такъв начин, че теоретично да могат да се съхраняват повече, нови данни, мекото изтриване просто ще премести файловете от оригиналната папка на твърдия ви диск в кошчето за Windows, което все още живее на вашия твърд диск.

Това означава, че вашите „изтрити“ файлове могат да останат завинаги в кошчето, като продължават да заемат същото пространство, както преди. Това също означава, че всеки, който има достъп до вашия акаунт на този компютър, ще може да види какво сте се опитали да изтриете, освен ако не го изпразнете.

Постоянно изтриване

След като изпразнете кошчето си (или Shift + Изтриете отделен файл с клавиатурата), вторият вид изтриване, който ще получите в Windows, е така нареченото „постоянно изтриване“, което може да разпознаете от такива предупредителни съобщения като един, който се вижда по-долу:

постоянно изтриване

Това е мястото, където нещата започват да стават малко прилепнали.

Вижте, когато файлът бъде изтрит „за постоянно“, двоичните битове на сектора, в който е съхранен файлът, не се презаписват толкова много, колкото са изтрити от пословичния телефонен указател. Дискът казва на Windows, че секторът, който преди е бил "1", сега е "0". Това не означава, че данните, които са били там преди, са били презаписани, а само че операционната система трябва да направи място за нови файлове.

Причината да не виждате данните вече е, че „изтриването“ на файл през Windows премахва следи от него само от това, което е известно като „Главна таблица с файлове“, нещо като ръководство, което действа като книга с рецепти, за да кажете на устройството си къде тя може да намери всички парчета от файл и инструкции за това как те трябва да се поберат заедно.

В случая на форматирани с NTFS дискове, всички битове и байтове на файл не се съхраняват в идеален унисон, а по-скоро в разбъркана бъркотия, която е разпръсната из различни части на устройството. Когато "за постоянно" изтриете файл през кошчето, всъщност просто изтривате референтната точка, която Главната таблица на файлове използва, за да обедини тези данни в сплотено цяло. След това MFT регистрира заеманото преди това пространство като свободно, което позволява на устройството да презаписва тази секция, ако е необходимо.

Ако все още сте малко изгубени, е по-лесно да мислите за това така: нека да кажем, че изпращате документ с ценна информация през шредера. След това вземате този раздробен документ и го поставяте в кошчето без друга мисъл, защото въпреки че всяка лента може да има чувствителни числа върху тях, без контекста на оригиналния документ, за да се върнете обратно към нито една от отделните ленти, няма смисъл върху техните собствена ... прав?

Както се оказва, не толкова. Въпреки че изглежда, че би било прекалено трудоемко някой да мине през кошчето и да опита да залепи на ръка всяка лента на документа заедно, софтуерните пакети за възстановяване на данни са проектирани да направят точно това, когато копаят през вашия „изтрит“ цифров файлове.

Така че, ако меките изтривания не освобождават място, а постоянните изтривания всъщност не се отърват от данните, които се опитвате да се отървете, какви други опции има?

Форматирането

Последният начин, по който даден файл може да бъде изтрит от устройството е, ако той е форматиран, което се случва по един от двата начина: бърз формат и пълен формат.

Вече разгледахме разликите между тези две команди за почистване на дискове в предишна статия, но важното тук е как те могат да оставят следи от старите си данни на диск, дори след като всички сектори са били написани обратно на нула.

Пълният формат е най-лесният и достъпен начин за обикновения потребител да се увери, че данните на неговия твърд диск са почти изчезнали. Но ако операцията за възстановяване на данни се изпълнява на този твърд диск в рамките на разумен период от време, все още може да има шанс файловите фрагменти от предишната компилация да бъдат достатъчно свежи, за да се върне отново Humpty Dumpty.

Как работи софтуерът за възстановяване на данни

Сега, когато разказахме всички различни начини, по които данните могат да бъдат изтрити, как точно софтуерът за възстановяване на данни възкресява погребани файлове от гроба?

Преминавайки покрай цял том от технически жаргон, най-непрофесионалният софтуер за възстановяване на данни работи за възстановяване на загубени, изтрити и понякога дори повредени данни чрез дълбоко сканиране на диск за всички файлове, наскоро обозначени като „изтрити“ в основния запис на зареждането на устройството.

Записът за зареждане е мястото, където устройството ще реши кои сектори се показват като „0“ и кои се показват като „1“. Софтуерът внимателно ще сортира всички резултати, които имат прикрепен 0, и след това ще се потопи, за да търси всякакви записки от файлове, които носят същия маркер.

изтриване на данни

Има редица изобретателни методи, които софтуерът за възстановяване на данни може да използва, за да зашие всички части, намерени по време на дълбокото сканиране. Те могат да варират от търсене през заглавия и метатагове, за да намерите сходно маркирани групи от данни, до използване на нови версии на файл, който вече е на устройството, и преправяне на парчета от тези обратно в изтрития файл, за да стане отново цял.

Колкото и франкенщайтските техники да получат, надяваме се, че крайният резултат от това, което излиза от другата страна, е пълна картина на изтрития файл, готов да бъде възстановен от унищожените останки, които преди това са били вашата кошница.

Не е обичайно, че софтуерът за възстановяване на данни може да запази точните имена на изтритите данни или дори оригиналната дата, когато файлът е бил променен. Но това, което му липсва при възстановяване на метаданни, обикновено може да надхвърли, когато става въпрос за приготвяне на пълния файл отново за употреба, след като той уж е умрял и е изчезнал.

Функции за търсене в софтуера за възстановяване на данни

Когато решавате кой софтуер за възстановяване на данни ще бъде подходящият избор за вашите собствени нужди, има редица различни фактори, които трябва да се имат предвид преди да направите окончателния избор.

 • Съвместимост на операционната система: Въпреки че на някои може да изглежда очевидно, първата функция, която трябва да търсят, е дали софтуерът за възстановяване на данни, който използвате, действително поддържа операционната система, от която се опитвате да възстановите файловете. Има много пакети за възстановяване, които имат версии за компютър, няколко с съвместимост с Mac и само още няколко направени за покриване на опции като Linux специално.
 • Потребителски интерфейс: Възстановяването на данни е изключително деликатен процес и един грешен ход може да означава разликата между връщането на файл от ръба и загубата му в черна дупка завинаги. Ето защо е жизненоважно потребителският интерфейс на предпочитания от вас софтуер да е чист, лесен за четене и да има множество двойни проверки, които могат да попречат на повече начинаещи потребители да нанасят постоянни щети следващия път, когато се опитат да изтрият нещо.
 • Типове файлове: Ако знаете конкретния файл, който се опитвате да намерите след изтриването, бъдете сигурни, че всеки софтуер за възстановяване на данни, който използвате, е в състояние първо да сканира / възстанови този тип файлове. Не всички софтуер за възстановяване на данни са равнопоставени и въпреки че много от тях са в състояние да възстановят основни файлове като текст и снимки, други могат да стигнат до възстановяване на изгубени имейли или дори пълни видеоклипове, стига да не са били загубени твърде отдавна.
 • Поддържани файлови системи: По-рано поговорихме за различните начини, по които твърдите дискове могат да организират файловете, съхранявани на тях, независимо дали става въпрос за NTFS, FAT32 или някой от 10-те или други други варианти. Както е при типовете файлове, ще искате да проверите списъка с функции на избора си за възстановяване на данни и да се уверите, че съвпада с устройството, което се опитвате да сканирате..
 • Преглед на файла: Това е функция, която е уникална само за няколко софтуерни пакета за възстановяване на данни (Stellar Phoenix се справя най-добре), но може да бъде много полезен инструмент, който ви позволява да видите файла, който се опитвате да възстановите, преди всъщност да се върне. Това означава, че ако се опитвате да намерите конкретна снимка, но цялата друга идентифицираща информация е загубена (име на файл, мета-маркер и т.н.), можете просто да прелиствате предварително прегледаните изображения, докато кацнете върху търсения..
 • File Shredder: Това не е трудно изискване в моята книга, но все пак е приятна добавка за бонус, за да вземете, ако можете да я получите. Раздробителите на файлове, включени в софтуера за възстановяване на данни, често са най-добрият и сигурен начин за изтриване на файл завинаги, като се гарантира, че никой няма да може да го намери, след като защитният процес на изтриване приключи.

Случайно изтрих важен файл, какво следва?

Ако изтриете файл случайно, най-добрият ви залог да го върнете с най-малко количество корупция е да спрете да използвате компютъра си за друго, освен да изтеглите някоя от програмите за възстановяване на данни, включени в нашия списък по-долу.

Това е така, защото въпреки че битовете на изтритите данни все още плуват около устройството, колкото повече използвате устройството, толкова повече съществува риск, че първоначалният сектор ще бъде презаписан с друг пропуск от двоичен код, което прави по-трудно да се разбере как трябваше да изглежда на първо място.

Ако се върнем към обяснението на нарязаната хартия, щеше да е така, сякаш компютърът ви започна да изхвърля хиляди нови ленти хартия с нова информация отгоре на оригиналния раздробен документ, но всичко в точно същото кошче за боклук.

Макар че технически оригиналните ленти все още се крият в кошчето някъде и на теория биха могли да бъдат събрани отново, колкото по-дълго оставяте устройството ви да добавя нови ленти към купчината, толкова по-трудно ще бъде софтуерът да намери всяка лента трябва да възстанови загубеното.

За да избегнете това, препоръчваме да изключите устройството напълно, докато изтеглите и инсталирате софтуера за възстановяване на данни. Може да ви звучи контраинтуитивно, но това ще попречи на компютъра ви случайно да пренаписва данни във всички уязвими сектори и ще ви даде най-добрия шанс за успех, след като започне процесът на възстановяване на данни..

Най-добрият софтуер за възстановяване на данни за 2019 г.

Спасяване на данни 5

спасяване на данни 5

Data Rescue 5 може да няма най-красивия потребителски интерфейс или най-интуитивните опции за конфигуриране, но това, което му липсва в естетиката, е повече, отколкото компенсира в сурови, непроверени резултати.

Data Rescue 5 пусна някои от най-интензивните сканирания за дълбоко възстановяване, които тествахме тази година и освен че отбелязваше 100% във всеки файл, който открихме, DR5 дори извади няколко древни файла, за които смятаме, че са отдавна мъртви и погребан.

Към това добавете огромен брой поддържани файлове и нелепо подробен механизъм за търсене, който може да ви спести време и износване на сканирания диск, а вие получавате печеливша комбинация в възстановяването на данни, която ще бъде трудно да се постигне дълго време идващ.

EASEUS

easyus възстановяване на данни

EaseUS също ни впечатли със своите способности за дълбоко сканиране, превръщайки се в уважаван брой резултати, които само едва пропуснаха 100% марката поради някои повредени прегледи на файлове. Освен малкото хълцане, EaseUS предложи солидно потребителско изживяване, 30-дневен пробен период и една от най-големите възможности за поддръжка на клиенти в бизнеса..

EaseUS също така е една от по-евтините опции тук само за 69,95 долара за цял живот лиценз Pro, при който друг софтуер може да струва над два пъти повече и може да върне само по-малко от половината резултати, които постигнахме през нашето време с EaseUS.

Remo Recover

отстраняване възстановяване на данни възстановяване

Remo Recover може да върне някои лоши спомени за потребителите на Windows 8.1 от пръв поглед на интерфейса му, но под капака е мощно, удобно за потребителя приложение за възстановяване на данни, което получава по-голямата част от работата само с едно сканиране.

С впечатляващо впечатляващ брой функции, опции за сканиране и мълниеносни връщания, има много причини да харесате какво правят момчетата в Remo Recover. Единственият недостатък, който можем да измислим тук (освен задействащите плочки на Metro) е, че Ремо беше малко свине на RAM, докато сканирането беше в процес, но освен тези две признати незначителни оплаквания Remo Recover е чудесен избор за потребители на Windows и Mac.

Звездно възстановяване на Windows

изберете място за сканиране

Звездното възстановяване на Windows улеснява потребителите за първото сканиране и стартиране за минути и трябва да бъде първият избор за всички начинаещи потребители, които може да са по-нови в света на възстановяване на данни.

Звездното възстановяване на Windows щеше да заеме по-добро място, ако показателите се основаваха само на удобството за потребителя, но той върна някои смесени резултати по време на тестване, които може би не го правят най-добрият избор за по-сериозни задачи за възстановяване, причинени от по-задълбочена тактика на изтриване.

Дискова бормашина

възстановяване на пробивни дискове

Най-накрая стигаме до Disk Drill - който въпреки бързите си сканирания в повечето от нашите тестове - изглежда се бори в други по-очевидни области като потребителски интерфейс, опции за конфигуриране и поддръжка на клиенти..

Тези оплаквания настрана, Disk Drill все още е чудесна програма, която трябва да разгледате дали нямате време и искате нещо, което работи само с няколко кликвания. Голяма част от процеса е насочена само към основните му части. Това го прави перфектен избор за всички, които не искат да прекарат много време затънали в бъркотията за задаване на нови типове сканиране и просто да върнат загубените си снимки или файлове възможно най-бързо (и безпроблемно)..

Когато данните умират завинаги

твърд диск е счупен

Въпреки че софтуерът за възстановяване на данни е чудесна опция за хора, които наскоро може да са изтрили папка или да са форматирали част от устройството, трябва да се спомене, че има редица други сценарии за загуба на данни, които не могат да бъдат коригирани от всякакъв вид софтуерно приложение , колкото и да е добре.

Те включват логически сривове на устройството (файлова система / фърмуер на фрица), физически повреди (механични неизправности на частите, реални повреди на самото устройство) или опит за възстановяване на файлове, които са били изтрити толкова дълго, че по същество са станали неизпълними в миналото определен момент.

Ако се опитвате да възстановите данни от устройство, което създава някакъв вид щракане, завихряне, бръмчене или шумолене, незабавно спрете да извършвате сканиране за възстановяване на данни и прескочете в Google Maps, за да проверите дали има фирми за възстановяване на данни във вашия зона, която може да разгледа лично ситуацията.

Имайте предвид предварително, въпреки че посещението на местното посещение на специалисти за възстановяване на данни може да струва от няколкостотин долара до няколко хиляди, в зависимост от тежестта на повредата на устройството и частите / труда, необходими за отстраняването му..

професионално възстановяване на данни

Използвайте услуга за възстановяване на лични данни само ако знаете със сигурност, че няма начин да върнете данните, които са били изгубени чрез софтуера по-долу, и сте готови да оставите добър парченце пари само за малък шанс да видите отново жив.

Когато възстановяването на данни не успее

Причината да споменем, че има само шанс да върнете данните, които търсите е, защото в крайна сметка няма гаранции в света на възстановяване на данни. Много от споменатите по-горе услуги ще свършат работата, ако се опитвате да възстановите изтритите файлове през последните няколко дни, но с течение на времето, когато компютърът работи, тяхната ефективност започва да отпада от скала.

Уверете се, че когато се регистрирате за нова услуга, за да поддържате очакванията си за проверка за това, което тези програми могат и какво не могат да правят. Ако се опитвате да намерите стара снимка, която е била на твърд диск преди три години и е преминала през няколко формата, тъй като в света няма софтуерно (или хардуерно) решение, което ще може да го върне за теб.

счупено hdd възстановяване

По същия начин, ако на твърдия диск има повече от няколко пропуска за запис, администрирани от защитена програма за изтриване, освен ако нямате военна мрежа за възстановяване от ваша страна, не трябва да очаквате, че данните ще се върнат във всеки разпознаваем формат някога отново.

Въпреки това, за всеки, който едва наскоро е изтрил файл и е сигурен, че все още е в прозореца на възможност да го върне, има много страхотни безплатни софтуерни опции за възстановяване на данни, които да ви насочат в правилната посока!

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

79 − = 76

Adblock
detector