Най-добро онлайн резервно копие 2019

Намирането на правилното решение за архивиране в облак, нито за лична употреба, нито за вашия бизнес, не е избор, който да бъде направен леко. Ако и когато се случи най-лошото - кражба, загуба или непоправими повреди на вашето устройство - спокойствието, което идва със сигурно съхранявано резервно копие в облака, може да бъде безценно.


Но с толкова много опции за архивиране онлайн, как стесните търсенето? Първо определете вашите нужди. Задайте си тези въпроси:

  • Трябва ли да архивирате компютъра си?
  • Желаете ли да платите? Ако да, колко?
  • Колко място за съхранение ви трябва?
  • Достатъчно добра ли е вашата интернет връзка?
  • Съхранявате ли частна или чувствителна информация, която трябва да бъде защитена?
  • Често ли разчитате на поддръжката на клиентите за помощ?
  • Колко важен е добре проектиран интерфейс?
  • Какви допълнителни функции искате отвъд основната архивиране?

Трябва ли да архивирате компютъра си?

Горещо го препоръчваме. В днешния свързан свят голяма част от живота ни се съхранява на нашите компютри и други устройства. Загубата им или чрез повреда, кражба или по друг начин може да бъде пагубна. Надеждното архивиране осигурява гаранция, че независимо какво се случва, вашите данни винаги могат да бъдат възстановени.

Компютърните архиви обикновено се разделят на две категории: локално архивиране, като външен твърд диск, и облачно архивиране, което се осъществява през интернет. Проблемът с местните архиви е, че трябва да помните редовно да включвате резервното устройство в компютъра и да стартирате архивирането ръчно. Освен това, местните архиви са също толкова уязвими за повреди и кражби, както вашият компютър или Mac.

Облачното архивиране, от друга страна, се осъществява непрекъснато във фонов режим, винаги когато компютърът ви е свързан към интернет. Повечето облачни услуги за архивиране в наши дни са автоматизирани, което означава, че не е нужно да правите много нищо извън първоначалната настройка. Копиите на вашите данни обикновено се съхраняват на множество места, като свежда до минимум риска от загуба до много тънък марж.

Готови ли сте да платите?

Повечето облачни резервни услуги предлагат безплатно ниво или пробен период, но те са ограничени в пространството за съхранение и / или разпределеното време. Популярни услуги като Google Drive, Dropbox и Microsoft OneDrive имат безплатни нива, но те са ограничени до няколко гигабайта и са предназначени повече за облачно съхранение, отколкото за резервно копие в облака (повече за разликите между архивиране, съхранение и синхронизация тук).

Ако искате истинско облачно архивиране с достатъчно място, за да се поберат всичките ви файлове, вероятно ще трябва да платите абонамент. Цените варират значително, но добрата средна референтна цена обикновено е 10 щатски долара на месец. Някои са много по-евтини, а някои доста по-скъпи. Всеки доставчик има своите предимства и недостатъци.

Колко място за съхранение ви трябва?

След като сте решили, че трябва да започнете да архивирате данните си, първият въпрос, който трябва да зададете, е: колко място ми трябва? За да получите грубо изчисление, помислете какво искате да направите резервно копие. Вероятно ще трябва да съхранявате всичките си потребителски файлове, тоест документи, снимки, видеоклипове, музика, файлове за изтегляне и други медии. Добавете всички тези неща, за да видите колко място заема на твърдия ви диск и не забравяйте, че ще ви трябва малко място за отглеждане. Като правило документите заемат най-малко място, след това музика и снимки, а след това и видео. Ако заснемете много видео, ще ви трябва по-голям облак.

Ако искате да направите пълно резервно копие на системата, това ще изисква още повече място. Системните архиви могат да възстановят цели компютри, а не само файлове. Това включва всички ваши приложения, настройки и всичко друго, което имате на вашия твърд диск.

Притежавате ли няколко устройства, които трябва да бъдат архивирани? Много от услугите за съхранение в облак днес ви позволяват да добавите колкото се може повече устройства - персонални компютри, смартфони, таблети, външни твърди дискове - тъй като можете да се поберат във вашето отпуснато пространство. Уверете се, че компанията предлага приложения за каквато и платформа да използвате. Потребителите на Windows Phone, например, ще имат по-трудно време да намерят услуга със съвместимо приложение, отколкото потребителите на iOS и Android.

Някои марки рекламират „неограничено“ място за съхранение, но това обикновено е ограничено само до едно устройство.

Ако сте собственик на бизнес и имате нужда от резервни копия на работни станции, потърсете услуги, които предлагат административни табла за управление, за да можете да наблюдавате и управлявате резервните копия на служителите си..

Достатъчно добра ли е вашата интернет връзка?

Програмите за архивиране може да твърдят, че могат да ускорят вашите качвания с помощта на някаква фантазия, но в крайна сметка това се свежда до вашата интернет връзка. Всеки, който има модерна широколентова връзка, може да използва онлайн съхранение, но тези с по-бавни връзки могат да отнемат повече от седмица, за да завършат първоначалното архивиране. Това може да възпрепятства и други дейности, като например стрийминг на музика и видео или дори само сърфиране в интернет.

Ако имате бавна връзка, внимавайте за услугите, които предлагат постепенно архивиране, което създава резервни копия само на части от файл, които са променени, а не на цялата работа. Някои приложения също ви позволяват ръчно да дроселирате колко честотна лента се използва за архивиране.

Съхранявате ли частни или чувствителни данни?

Стандартите за сигурност варират в различните облачни услуги за архивиране. Има няколко фактора, които трябва да вземете предвид в зависимост от вашите нужди.

Първата е защита от прехвърляне. Почти всички компании ще използват SSL за криптиране на вашите данни, докато се качват в облака. Най-добре е да избягвате тези, които не.

След това има криптиране на вашите данни, след като те всъщност са в облака. Ако тя не е шифрована, компанията, хакерите и държавните органи могат да имат достъп до вашите данни. Повечето хора ще искат криптиране, за да се предпазят от снайперисти, но други може да не се интересуват от поверителността.

Компаниите, които предлагат криптиране, обикновено използват 128-битов AES или 256-битов AES, като последният е по-силното ниво на защита. Данните трябва да бъдат декриптирани с ключ, който може да бъде собственост на вас или на компанията. За повечето лични потребители използването на ключа на компанията е за предпочитане. Няма да трябва да съхранявате или запомняте нищо. Компанията обаче технически все още има достъп до вашите данни и може да бъде принудена да получи достъп до нея от органите.

Ако поверителността наистина е проблем, създайте свой личен ключ. Това означава, че никой - дори и облачната компания за архивиране - не може да дешифрира вашите данни. Недостатъкът е, че ако загубите ключа, никога повече няма да имате достъп до данните си. Ако е изгубена или открадната, доставчикът на резервни копия в облака не носи отговорност.

И накрая, помислете къде се съхраняват вашите данни. Ако вашите данни се съхраняват на сървъри, които се намират в страна с лоши закони за поверителност, тогава вашата информация може да бъде застрашена. Ако компанията не притежава собствени физически сървъри, вашите данни вероятно се съхраняват при доставчик на виртуален сървър като Amazon, Google или Rackspace, добавяйки трета страна и допълнително усложнява кой може да получи достъп. Потърсете стандарти и сертификати за съответствие с надеждни агенции.

Колко разчитате на обслужването на клиентите?

Ако не сте технически здрави, обслужването на клиенти може да бъде важен актив за отговаряне на въпроси и решаване на проблеми. Повечето облачни резервни услуги ще имат системи за подаване на билети, чат на живо, телефонни номера или някаква комбинация от трите. Когато преглеждаме услугите за архивиране в облак в Comparitech, ние винаги изпълняваме обслужването на клиентите през крачките си, за да видим дали персоналът е бърз, надежден и знаещ.

Колко важен е добре проектиран интерфейс?

Няма начин да се постави това: някои приложения за архивиране в облак имат грозни и датирани интерфейси. Някои могат да бъдат трудни за разбиране. Ако това ви притеснява, не забравяйте да ги тествате с безплатна пробна версия. Чистият, добре проектиран интерфейс върви дълъг път към подобряване на потребителското изживяване и избягване на неудовлетвореност.

Какви функции искате да надхвърляте основните резервни копия?

Онлайн резервните компании предлагат много повече от просто копиране на файлове от едно място на друго. Някои ви позволяват да споделяте конкретни файлове с приятели и колеги. Други предоставят средства за намиране на изгубени или откраднати устройства. Синхронизиране на файлове, отпадане на имейли, хибридни архиви - списъкът продължава. Запознайте се какво е на разположение и изберете услугите, които най-добре отговарят на вашите нужди.

Прочетете нашите отзиви!

Никое решение за архивиране в облак с един размер не може да направи всички щастливи. Необходими са много копаене, тестване и изследвания, за да се установи кои компании предлагат най-добрата стойност. За щастие за вас, ние вече свършихме по-голямата част от усилената работа и съставихме нашите открития в нашия подробен раздел „Рецензии“.

Ние отчитаме всички горепосочени критерии и повече, за да ви дадем изчерпателен анализ на най-добрите продукти на пазара. През цялото време добавяме повече, така че не забравяйте да проверите отново дали не можете да намерите това, което търсите.

Без значение какво изберете, не забравяйте, че нещо е по-добро от нищо. Притежаването на компютър без някакво резервно копие на място е като шофиране на кола без застраховка. Може да си спестите малко пари в краткосрочен план, но в крайна сметка това ще се върне, за да ви ухапе.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 5 =