Как да изградите свой собствен сървър за съхранение в облак с малка част от цената

съхранение шушулка
Ако управлявате малък или среден бизнес, който изисква много дигитално съхранение, ще дойде време, когато имате нужда от собствен облак. Независимо дали е съхранение за клиенти или архивиране на данни на компанията, доставчиците на големи имена не са евтини. Вероятно обмисляте Amazon S3, Dell, Sun, EMC и NetApp.

Но ако наистина искате да намалите разходите, вземете предизвикателството в свои ръце. С няколко трика и малко ноу-хау можете да получите педабайти за съхранение само за една десета от цената като която и да е от тези големи имена.

В това ръководство ще ви покажем как използвате няколко основни съставки:

 • Потребителски твърди дискове, за да поддържат разходите ниски
 • Лесно достъпни стокови компоненти
 • Космически ефективни стелажи и кутии
 • Безплатен софтуер
 • HTTPS за съхранение и извличане на данни

Този метод е изпробван и тестван от BackBlaze, облачна компания за архивиране, която въведе тази схема. Ще заемем много от знанието, което BackBlaze щедро сподели със света.

Задвижвания и компоненти

Когато сте лишени от всичко, освен основната функция на това, което правят всички големи бизнес облачни марки, това, което получавате, е толкова просто, колкото прехвърлянето на данни от и от твърд диск през интернет. Ако изграждате свой собствен облачен сървър, хард дисковете, които закупувате, ще определят до голяма степен ценовата точка и ще съставят най-голямата оценка - поне наполовина и до 80 процента - от вашата инвестиция.

дискове в хранилището за съхранение

Софтуерът е безплатен, така че останалата част идва от корпуса, стелажите и всички компоненти. Дизайнът с отворен код за най-новия корпус на Backblaze твърди, че може да намали разходите до едва 3,6 цента на GB памет, общо 240TB с отчитане на всички 60 диска. Шушулките седят в 4U стелажи, а 6.0 дизайнът се простира на няколко сантиметра покрай ръба, така че помислете колко пространство имате в сървърната си стая.

Можете да закупите един от тези „шушулки“, предварително изградени за между 3000 и 7000 долара, в зависимост от това колко слота за твърд диск са ви необходими, от 45 устройства или Blackblaze. С предварително изградения шушулка, единственото друго нещо, което трябва да закупите, са действителните твърди дискове.

Или можете сами да си изградите. За шушулка от 6-ти род с 60 твърди диска, пълните списъци с части, заедно с прогнозните цени, могат да бъдат намерени в този PDF файл. Повечето компоненти могат да бъдат намерени в Newegg и Amazon, но някои ще идват от специални дистрибутори или сглобяващи договори.

Въпреки че частите варират за всяка версия на дизайна на Backblaze, тук е родовото извличане на всичко, от което се нуждаете:

 • 4U шаси
 • Захранване
 • Превключвател за включване / изключване
 • Случай вентилатор
 • тампони
 • Стойки за вентилатори
 • Дънни платки
 • CPU вентилатор
 • CPU (Intel)
 • 8 GB RAM
 • Задните плоскости на мултипликатора на порт
 • SATA III карти
 • SATA III кабели
 • Кабелни сбруи
 • Винтове и кабелни връзки

монтаж

шушулка за съхранение на 4u багажник
След като разполагате с всички части, е време да започнете сглобяването. Можете да изтеглите следното от BackBlaze:

 • Схеми за свързване (ZIP файл)
 • Маршрути за свързване (ZIP файл)
 • Съставяне на книга (PDF)

Като цяло 60-задвижваното устройство струва приблизително 3500 долара според BackBlaze. Не забравяйте, че не включва устройствата. С 45 твърди диска от 4 ТБ общата сметка излиза на около 10 500 долара, твърдят от компанията.

Обърнете внимание, че в по-ранен дизайн BackBlaze използва директна настройка, при която всички твърди дискове са свързани директно към SATA карта Rocket 750. По-късно те се върнаха към оригиналната си конфигурация, която използва задни мултипликатори на портове, които съдържат пет диска всеки. В зависимост от това какъв хардуер се предлага на каква цена и двете са добри опции.

Създаване на облак

Така че сега сте изградили огромен сървър за съхранение за част от това, което би ви струвало да използвате чужди сървъри, но все пак трябва да го превърнете в облак, достъпен за клиенти, персонал и / или приложения.

Нека работим отдолу нагоре. Backblaze препоръчва 64-битов Debian Linux като операционна система. Инструментът fdisk се използва за създаване на един дял на диск. Ако сте закупили някоя от предварително направените шушулки, много от драйверите ще бъдат предварително инсталирани. Дисковете са групирани в набори от 15 в томове RAID6 с два диска за четност, като се използва помощната програма mdadm.

Сега трябва да изберете между файловата система JFS или ext4. Ext4 е по-често срещан, но JFS е това, което BackBlaze използва. Всеки шушулка има свой собствен HTTPS IP адрес, който е начинът за достъп до него. ext4 поддържа до 1EiB, но дистрибутивното копие на e2fsprogs поддържа само 16TB. Изграждането от източник с помощта на 64-битовия флаг решава това.

След като всичко е на мястото си, вие получавате около 83 процента от използваемото пространство от общата сума. Тук трябва да спрем да разчитаме на Backblaze за съвет, тъй като неговият облачен софтуер е патентован.

Имате няколко опции за облачен софтуер. NFS се изпробва и тества на Linux, но не всички, които са съвместими с мобилни устройства.

Друга опция е Oxygen Cloud, който използва Oxygen Storage Connector, за да конвертира използвани хранилища на сървъра в хранилище, което може да се използва с приложения за Oxygen Cloud. Кислородният облак криптира данни в транзит от край до край. Освен това получавате достъп до шлюзове за кислороден тунел, които ви позволяват да осъществявате достъп до хранилището си извън вашата собствена защитна стена, без да се налага да променяте конфигурацията си.

Недостатъци

Преди да отидете в Newegg и да започнете да пълните пазарската си количка с твърди дискове и компоненти, важно е да вземете предвид потенциалните недостатъци да не се свържете с доставчик като Amazon S3 или EMC.

Най-големият риск е, че можете да загубите данни. Това означава, че можете да загубите работата си и / или да навредите на вашата компания и колеги. Системата използва един диск за хост операционната система, някои от тях нямат излишни или неизправни източници на енергия и всеки софтуер за здраве или мониторинг трябва да бъде изграден, инсталиран и конфигуриран на ръка.

Освен това не е толкова лесно да се разширява или поддържа. Когато плащате за Amazon S3, поддръжката се грижи за вас. Но задача, толкова проста като размяна на неуспешен диск в устройството за съхранение на сам, изисква да свалите 12 винта и горния капак, да не говорим за настройката на персонализирани кабелни снопове. Голяма част от необходимата поддръжка ще изисква извеждането на системата офлайн и евентуално захранване.

Най-простото решение и на двата проблема е да се направи допълнителен един или повече излишни сървъри, които действат като аварийни.

Всички изображения от Backblaze лицензирани под CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

82 + = 91

Adblock
detector