Колко дълго траят твърдите дискове?

твърдия диск механизъм


Отказът на твърдия диск е непредсказуем, така че отговорът на въпроса колко дълго трайни твърди дискове са по същество, идва с много предупреждения.

Кратък отговор: Като се има предвид, ако просто искате бързо правило за това колко дълго можете да очаквате твърдия диск на вашия лаптоп да продължи, ще кажем, че трябва да сте подготвени за повреда на диска след три години употреба.

Дълъг отговор: Шепа проучвания за продължителността на твърдите дискове може да ви даде по-ясна индикация, но те все още не са много полезни. Много от тестваните твърди дискове изобщо не се провалят. Тези устройства също се съхраняват в контролирана среда и не са подложени на същите условия като, да речем, устройството ви за лаптоп.

Фактор в следните въпроси:

  • Каква марка е твърдият диск?
  • За какво го използваш? Изпълнение на приложения, преглед на медии или съхранение?
  • Колко често използвате компютъра си?
  • Често ли се тресе, вибрира или се блъска?
  • Колко горещо се получава вашия компютър?

Тези фактори и много други могат да повлияят на живота на твърдия диск. Цялата дискусия по-долу, освен ако не е отбелязано друго, се отнася до стандартни магнитни дискови устройства, а не твърди устройства или хибридни устройства.

Кои марки твърди дискове издържат най-дълго?

Кратък отговор: HGST (ребрандирано име за Hitachi) по принцип трае по-дълго от Seagate и Western Digital. Нямаме достатъчно окончателни данни за Samsung или Toshiba, за да направим заключение за тях.

твърдия диск-недостатъчност-курс по производителГрафика от Backblaze, 2016

Дълъг отговор: През 2014 г. облачната архивна компания Backblaze започна да публикува статистика за степента на отказ на над 27 000 твърди диска и съответните им марки. Накратко: Hitachi се провали най-малко, следван от Western Digital. Seagate имаше най-високия коефициент на отказ до момента, като 13% от моделите на Backblaze 1.5TB се проваляха в течение на година.

Когато година след това бяха публикувани нови резултати, Western Digital надмина Seagate и провали повечето от тестваните марки. Резултатите от Toshiba бяха включени в тези резултати, въпреки сравнително малкия брой тествани дискове. Тошиба вкара приблизително същото като Seagate. HGST все още беше най-надеждният като цяло.

През 2016 г., последният доклад, Seagate се завърна на позицията си на марката на твърдия диск с най-висок процент на повреда, следвана от Western Digital. Toshiba победи и двамата, но Hitachi се държи твърдо под номер едно с най-ниски годишни проценти на неуспех.

Имайте предвид, че степента на отказ варира между моделите, както и марките. 1.5TB моделите от Seagate се провалят много по-често от по-големите модели от същата марка, тествани от Backblaze, например.

Защо Backblaze измерва процента на отказ на година вместо възрастта на твърдите дискове, когато те се провалят? Защото повечето от тестваните дискове изобщо не се проваляха. Четири на пет твърди диска все още са били силни до края на всеки тригодишен тест.

Какво причинява повреда на твърдия диск?

Кратък отговор: Фабрични дефекти и вибрации

вана-крива-2

Дълъг отговор: Полезен начин за визуализиране на причината за степента на отказ в твърдите дискове е с нещо, наречено Крива на ваната.

Бордюрът на ваната ни казва, че твърдите дискове имат висока степен на повреда в първите няколко дни, седмици и месеци на употреба. Това обикновено е резултат от фабрични дефекти. Твърдият диск може да е мъртъв например при пристигането. Някои наричат ​​това на твърдия диск "детска смъртност".

Ако твърдият диск няма фабрични дефекти, той обикновено издържа през следващите две или три години без проблем, което означава, че степента на отказ пада. До четири и пет години, процентът на отказите отново е на път. Тези повреди се дължат на общо износване, но определянето на конкретна причина се оказа проблемно за изследователите.

Конвенционалната мъдрост ще ви накара да вярвате, че твърдите дискове, които се нагряват, като цяло ще се провалят по-бързо от тези, които не са. Някои проучвания завършват толкова, но най-голямото проучване по темата до момента, извършено от Google, предполага друго. Може също да предположите, че твърдите дискове, които се използват по-бързо, се отказват по-бързо от тези, които се използват по-малко. Google не казва, че:

„Противно на съобщените по-рано резултати, открихме много малка зависимост между степента на отказ и повишената температура или нивата на активност.“

Нивата на измерваната активност на Google (наричани още „използваемост“) като анализират общото време, прекарано в четене или писане на данни на устройството за определен период от време. Задвижванията, които бяха използвани повече, се провалиха значително повече през първите три месеца, но след това процентът на отказите спадна през следващите месеци и години. Степента на отказ остава равномерна и дори по-ниска от по-малко използваните устройства до петата година, когато дискове с по-високи нива на използване започват отново да се провалят. Google приписва това на това, което нарича „оцеляване на най-подходящата теория“, в което причините за неуспех, които са свързани с по-високото използване, са по-очевидни в началото и в края на живота на устройството. Накратко, използването може да не доведе до повреда на твърдия диск, а просто прави действителните причини за повреда по-бързо.

вана-крива-2

В доклада на Backblaze компанията отбелязва, че някои дискове са били несъвместими поради това, което предполагат, че е вибрация. Въпреки че въздействието на топлина и активност все още е неубедително, вибрациите, неравностите, паданията и клатенето определено могат да съкратят живота на твърдия диск.

Мога ли да се доверя на MTBF?

Кратък отговор: Не

MTBF или средното време между отказите на твърдия диск е оценка за това колко дълго ще продължи твърдия диск. Някои производители на твърди дискове рекламират тази цифра като начин да покажат колко надежден е конкретен модел диск, който обикновено варира между 1 милион и 1,5 милиона часа.

Изследване на университета Карнеги Мелън показва, че MTBFs са силно преувеличени. Те предполагат „номинална годишна степен на отказ от най-много 0,88 процента.“

„Откриваме, че на полето, годишните проценти на подмяна на дискове обикновено надвишават 1%, като в някои системи се наблюдават 2-4% и до 13%. Това предполага, че подмяната на полето е доста по-различен процес, отколкото може да се предвиди въз основа на MTT-таблицата на данните. "

Това е повече от двойно, а в някои случаи и повече от десетократно, отколкото това, което производителят посочва в MTTF.

Какво да направите, ако вашият твърд диск не успее

Кратък отговор: Резервно копие, преди да се провали.

Дълъг отговор: Справянето с повреда на твърдия диск изисква превантивни мерки. Опитът за възстановяване на данни от твърд диск, след като се е провалил, е трудно и скъпо начинание. Най-добрата практика е редовно да архивирате дисковете си на отделно място, било физическо устройство или облак.

За повечето от вашите медийни файлове - документи, снимки, видеоклипове, изтегляния и т.н. - стандартната облачна услуга за архивиране като IDrive или Crashplan трябва да свърши безболезнено работата. Облачното архивиране гарантира, че вашите файлове винаги ще бъдат достъпни, когато имате нужда от тях. Докато външен твърд диск може да се провали също толкова лесно, колкото твърдия диск, който сте направили резервно копие на него, облачните служби за архивиране съхраняват копията на вашите копия на различни места, така че няма нужда да се притеснявате от повреда или кражба. Повечето облачни доставчици на архивиране използват приложения, които автоматично ще архивират вашите файлове, когато ги добавяте, редактирате и изтривате, което прави процеса по-лесен.

Ако искате да архивирате вашата операционна система, настройки и програми, нещата стават малко по-сложни. Понякога наричаме тези „голи кости“ или „резервни копия на цялата система“. Те се предлагат в две разновидности: изображения и клонинги.

Клонирането създава почти идентичен твърд диск с оригиналния, допълнен с файлове, приложения, операционна система, настройки, запис за зареждане, таблица за разпределение - всичко. Ако вашият твърд диск се провали, просто сменете клонирания диск и ще направите резервно копие и работа, сякаш нищо не се е случило, макар и назад във времето до момента, в който сте създали клонирането.

Създаването на изображение е подобно, но всичко се записва в голям компресиран файл, който може да бъде записан на външен твърд диск. Той може да се съхранява на нормален дял за съхранение вместо инсталиран и заема много по-малко място. Недостатъкът е, че възстановяването е малко по-сложно. Ще ви е необходим стартиращият диск, който се доставя с вашата операционна система - или компактдиск, или палец, и стартирайте програмата за възстановяване при спешни случаи, за да работите отново.

Вижте също: Как да поставим план за възстановяване при бедствия за малък бизнес.

„Механизъм за твърд диск“ от Magnus Hagdorn, лицензиран съгласно CC BY-SA 2.0

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

43 + = 48