Най-добрите приложения за криптиране на вашите файлове преди качване в облака

загадъчен

Повечето доставчици на облачно съхранение и облачно архивиране като Google Drive, Dropbox, Box и Microsoft OneDrive предлагат някакво ниво на криптиране - по същество скремблиране на съдържанието на качените от вас файлове. Разкодирането им изисква ключ за криптиране. Повечето доставчици на съхранение в облак държат ключа за криптиране от името на потребителя, което изисква той или нея да се доверят сляпо, че компанията няма да злоупотребяваме с достъпа до вашите файлове, няма да загубим ключа за хакери или да го предоставим на провисналите правителствени власти Освен това всеки с физически достъп до вашия телефон или лаптоп може лесно да стигне до файлове в облака, защото повечето от тези услуги ви оставят да влезете по подразбиране.

Няколко компании за архивиране в облака, като iDrive, позволяват на потребителя да създаде свой собствен частен ключ, криптирайки данни на своя локален компютър, преди да го качи в облака. Но това обикновено е запазено за по-скъпо облачно архивиране на бизнес ниво, а не за средния отделен потребител. iDrive в момента работи със 75% отстъпка от своя план за 2TB, което го прави много по-достъпна опция за всеки, който може да използва.

Ако поверителността на данните е сериозно притеснение за вас, но не желаете да предоставяте по-скъп план за архивиране или съхранение, имаме алтернативно решение. Няколко приложения ви позволяват да криптирате данните си, преди да ги качите в облака, гарантирайки, че само вие можете да дешифрирате вашите файлове. Всеки може да направи това, но е насочен особено към счетоводители, адвокати, лекари и други професии, които изискват висок стандарт на поверителност.

За вашето проучване сме съставили списък с такива приложения за криптиране. Намерете този, който най-добре отговаря на вашите нужди, но имайте предвид, ако някога загубите личния си ключ за криптиране, тези данни ви се губят завинаги.

n Криптиран облак

ncrypted облачно лого

nCrypted Cloud премества папките ви в Google Drive, Dropbox и други поддържани облачни доставчици в папка nCrypted Cloud. Не шифрова всичко по подразбиране; трябва да щракнете с десния бутон върху файловете в тези папки, за да ги криптирате и декриптирате. Синя икона на заключване до иконата на файл или папка показва, че е направена частна и сега е шифрована с обичайния 256-битов AES стандарт.

Освен криптиране, nCrypted Cloud добавя частни функции за споделяне на файлове и водни маркировки. Водното маркиране е особено полезно за онези, които искат да споделят документ или снимка, но не искат да бъдат пиратски.

Освен това има облачен портал, до който можете да получите достъп от всеки браузър, който ви позволява да получите достъп до всичките си данни в облака от едно място. Порталът съдържа подробни дневници за това кой е получил достъп до какво, ревизии и история на криптирането. Можете дори да го настроите да ви изпраща известия за конкретни събития.

nCrypted Cloud поддържа шепа доставчици на съхранение в облак. В момента той е съвместим с Dropbox, Google Drive, Box и Egnyte.

nCrypted Cloud се предлага безплатно на Windows, Mac, iOS и Android. Бизнес слоевете се предлагат и срещу месечна такса.

Encrypto

encrypto

Фокусът на Encrypto е върху изпращане и споделяне на криптирани файлове, но също така работи и за локално и облачно криптиране за съхранение. Просто плъзнете и пуснете всеки файл в прозореца на приложението, задайте парола и добавете незадължителен намек за парола, на който само вие и получателят ще знаете отговора. След това файлът се криптира и може да бъде съхранен на вашия компютър и / или изпратен по имейл, Dropbox или дори USB стик. Encrypto използва 256-битово AES криптиране. И изпращачът, и получателят трябва да имат инсталиран Encrypto, за да работи споделянето на файлове.

Encrypto е наличен безплатно на Windows и Mac OSX.

Boxcryptor

boxcryptor

Boxcryptor ви позволява да създавате папка навсякъде на вашия компютър и всичко, което се намира в тази папка, е криптирано с помощта на 256-битов AES стандарт. За да видите файловете в тази папка, стартирайте приложението Boxcryptor, отворете желания файл и въведете вашата парола / ключ. Ако използвате услуга за съхранение в облак като Google Drive или Dropbox, тази папка може да бъде поставена в папката за синхронизиране на съответното приложение.

Съдържанието на файловете е скрито, но имената на файлове и разширения все още се виждат.

Недостатъкът на подхода на Boxcryptor - и наистина повечето приложения в този списък - е, че файловете не могат да бъдат визуализирани или отворени в, да речем, Google Docs. Ако искате да ги видите на друг компютър или смартфон, ще трябва да инсталирате Boxcryptor и да изтеглите файловете, за да ги преглеждате локално.

Boxcryptor се предлага безплатно на Windows, Mac, Android, iOS и Windows RT.

Cryptomator

cryptomator

Cryptomator съхранява файлове в криптирана папка на скриптове някъде на вашия компютър. Достъп до тези файлове може да се осъществява нормално чрез виртуален твърд диск, така че не забелязвате никаква разлика, когато работите с вашите файлове, подобно на USB флаш устройство. Всички файлове са индивидуално криптирани.

Можете да създадете сводове навсякъде на вашия компютър, като например вашия Google Drive или папка Dropbox. След това просто плъзнете и пуснете файловете в трезора, за да ги шифровате. Отключването на трезор изисква парола. Файловете са шифровани с AES, а паролите са защитени с Scrypt.

Cryptomator е безплатен (плати-какво-искаш) и с отворен код приложение за Windows, MacOS, iOS и Android. Не се изисква регистрация.

Sookasa

sookasa

Sookasa работи по много подобен начин на BoxCryptor, но е ограничен до Google Drive и Dropbox. В папката за синхронизиране на Drive или Dropbox се създава специална папка Sookasa и всичко, което се намира в тази папка, е криптирано с помощта на 256-битов AES. За да видите файл, трябва да го изтеглите и декриптирате локално чрез приложението Sookasa.

Sookasa позволява на потребителите да споделят файлове и папки с обикновено щракване с десен бутон. Задайте парола, управлявайте разрешения в реално време и задайте изтичане на ключовете за криптиране. Споделянето чрез защитени връзки е на път.

Sookasa се предлага безплатно на Windows, Mac, Android и iOS.

EncFSMP

EncFSMP е може би най-минималистичният инструмент в този списък. Той използва голяма част от същия код с отворен код като BoxCryptor и работи по подобен начин. Създайте криптирана папка навсякъде на вашия локален диск и всичко, което поставите в тази папка, автоматично се криптира. Можете да създавате, редактирате и експортирате пароли за тези папки.

EncFSMP обещава без заявки или допълнителни изтегляния и е напълно безплатно. Той няма допълнителни функции за споделяне или управление на файлове.

Потребителите на Linux ще се радват да знаят, че EncFSMP е съвместим с техните системи, както и с Windows и Mac. Устройствата с Android могат да използват EncFSMP чрез приложението Cryptonite (Update: Криптонитът вече не е наличен в Google Play, но можете да го получите от GitHub), но няма приложение за iOS.

Odrive

odrive

Odrive е десктоп и уеб-базиран инструмент, който ви позволява да свържете всичките си акаунти за съхранение в облак заедно. Можете да поставите криптирана папка на всяко място, което желаете, например в директориите ви в Google Drive или Dropbox. Всички файлове, поставени в тези папки, се шифроват автоматично с SHA256 хеши.

Файловете са криптирани само в облачно хранилище, а не на локалния компютър. Това означава, че те не са защитени на вашия твърд диск.

Odrive също може да се похвали с функции за синхронизиране и споделяне, които позволяват използването на облачни файлове като локални файлове.

Odrive използва политика за криптиране на нулевите знания, което означава, че компанията не знае и не съхранява вашия ключ за криптиране. Само потребителят може да дешифрира своите файлове.

Безплатният слой на Odrive е достъпен за Windows, Mac и Linux.

Вижте също: Най-добрите VPN услуги, за да запазите личното си сърфиране от хакери, правителства и други снупери.

Cloudfogger (преустановен)

Актуализация: Cloudfogger е преустановен.

Cloudfogger ви позволява да изберете съществуващите папки за криптиране, а не да бъдете принуждавани да създавате нови. Това често е превъзходна опция за тези, които имат много файлове, които трябва да бъдат криптирани, но не искат да ги преместват. Също така е полезно, ако искате да шифровате всичко в папката си за синхронизиране на Dropbox или Google Drive.

Cloudfogger обещава, че можете да получите достъп до вашите файлове в локалната система, както винаги, без да е необходимо ръчно да декриптирате. Той може да се похвали с няколко функции за споделяне, включително имейл и USB.

Cloudfogger се предлага безплатно на Windows, Mac, iOS и Android.

Viivo (преустановено)

Update: PKWARE, компанията-майка на Viivo, казва, че Viivo ще прекрати действието си на 1 юни 2018 г..

Viivo създава две папки на вашия компютър. Първата е просто привидно нормална папка, съхранявана локално, където поставяте файлове. Втората папка прави копие на всичко в първата папка и го криптира. Втората папка е тази, която искате да качите в облака. Може например да се постави в папката ви Dropbox или Google Drive. Това ви позволява лесно да преглеждате, създавате и редактирате файлове, като използвате локалните незашифровани версии и поддържате актуализираните онлайн версии, без да се налага да дешифрирате файловете всеки път, когато имате нужда от тях.

Viivo изисква регистрация чрез настолното си приложение с валиден имейл адрес. Той използва 256-битов стандарт за криптиране AES. Viivo също компресира файлове, за да спести място и трафик.

Viivo се предлага безплатно на Windows, Mac, iOS и Android.

Криптирайте преди качването

Когато качвате данни в облака - снимки, документи, търговски тайни, военно разузнаване и т.н. - вероятно имате известни очаквания за поверителност. Просто другите хора не трябва да могат да разглеждат вашите неща, въпреки че се съхраняват на споделен облачен сървър. За съжаление, това просто очакване може да бъде трудно да се гарантира.

Ако искате да поставите поверителността си в свои ръце, криптирайте файловете си с едно от тези приложения, преди да ги качите в Google Drive, OneDrive, Dropbox или Box.

„Baffling“ от brett Jordan, лицензиран съгласно CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 + = 22

Adblock
detector