Crashplan преглед

Ето нещо, което няма да видите повечето онлайн доставчици на архивиране: Crashplan е напълно безплатен за използване, ако имате собствено хранилище - локални дискове, външни твърди дискове и дори компютри на приятели - и се нуждаете от заплащане само ако искате да направите резервно копие вашите данни към облачните сървъри на компанията. Независимо дали търсите бързо и интуитивно решение за създаване на резервни копия за добавяне или възпроизвеждане или искате да коригирате и настройвате всеки последен детайл от качването си, Crashplan постига перфектния баланс между простота и контрол.
аварийно приложение за десктоп

Характеристики, пространство и цени

Неограниченото съхранение в облак на един компютър с Mac, Windows или Linux започва от 60 долара годишно (38,80 GBP) или 5,99 долара (3,88 GBP) на месец. За семеен план 150 долара годишно (97,04 GBP) или 13,99 долара (GBP 9,05) на месец ще ви позволяват да архивирате максимум 10 компютъра. Crashplan предлага 30-дневна безплатна пробна версия, ако искате да изпробвате хранилището в облак, не се изисква кредитна карта.

Безплатната версия (не безплатната пробна версия) ви позволява да използвате Crashplan за архивиране на компютъра си в собствените ви устройства за съхранение, но не и на сървърите на Crashplan. Той идва с 128-битово криптиране на файлове, автоматично ежедневно архивиране и дори основна поддръжка на клиенти под формата на система за подаване на билети.

Платените потребители, включително тези на 30-дневната безплатна пробна версия, получават 448-битово криптиране на файлове, непрекъснато архивиране и обслужване на клиенти по телефона. Платен абонамент ви позволява също да използвате мобилното приложение на Crashplan, от което можете да преглеждате и изтегляте файлове от резервното си копие на вашия смартфон.

Всички размери и типове файлове са честна игра, включително видео, но Crashplan казва, че той не е създаден за архивиране на системни и приложения файлове. Това означава, че пълното възстановяване на системата всъщност не е опция.

Възможността да архивирате вашите файлове до почти всяка дестинация, която искате, е ключов диференциатор, който наистина разделя Crashplan. Ако искате да архивирате вашите файлове в компютъра на приятел или просто в резервна, която постоянно лежите в къщата, просто свържете двете към интернет и въведете шестцифрения код на изходния компютър в настройките на Crashplan в целевия компютър. Можете да поискате вашия приятел да добави кода по имейл. И двете страни могат да посочат кога се създават резервни копия и къде се съхраняват. Тъй като данните са кодирани, преди да напуснат оригиналния компютър, вашите приятели все още нямат достъп до вашите файлове.

Въпреки че можете да направите резервно копие на компютрите на приятеля, забележимо липсва всякакъв вид функция за споделяне на файлове. Crashplan не позволява на потребителите да изпращат публични връзки за изтегляне, нито да споделят частно файлове, използвайки имейл и социални медии

Изтритите файлове и предишните версии могат да бъдат възстановени, докато използвате услугата. Crashplan ви позволява да укажете колко често да архивирате предишна версия въз основа на колко е стар файлът. Например, ако документ е на по-малко от седмица, архивирайте го на всеки 15 минути. Ако е до една година, архивирайте друга версия веднъж седмично. Изтритите файлове на локалния диск по подразбиране никога не се премахват от резервното копие в облака, но можете да го настроите така, че да ги изтрива окончателно след определен период.

Това е ниво на детайлите, които не виждате често от доставчиците на резервни копия онлайн, дотолкова, че често изглежда ненужно. Например, наистина ли ще трябва да изключа криптирането или премахването на дублирането? Във всеки случай е достатъчно лесно да избегнете напълно менюто с настройки и просто да стартирате със стойностите по подразбиране.

Файлове с определен размер или разширение могат да бъдат филтрирани от архивирането, спестявайки време и честотна лента. Можете да поставите на пауза резервни копия от системната лента или да зададете времена, за да Crashplan да спре автоматично, когато се нуждаете най-много от честотната лента. Crashplan също така позволява на потребителя да настрои колко мощност на процесора трябва да се използва, когато компютърът е активен и кога е в режим на празен ход. Всички файлове се компресират преди качване и Crashplan е сред най-бързите услуги за архивиране на потребителите.

Сигурност

Свободното ниво на Crashplan ще използва 128-битово криптиране за защита на данните, докато платеният план го избива до 448-битов Blowfish. Повечето от конкурентите на Crashplan избират стандарта за криптиране AES, а не стареещия Blowfish, но 448-битовият Blowfish все още е толкова сигурен, колкото 256-битовия AES за повечето цели. Повечето хакери и криптографи днес са насочени към AES повече от Blowfish. Всички данни се кодират първо на локалната машина, след това се защитават от SSL, когато се прехвърлят до крайната дестинация.

Crashplan също така позволява на потребителя да избира между ключ за криптиране по подразбиране или да зададе персонализиран. Задаването на собствен частен ключ означава, че дори Crashplan не може да дешифрира вашите данни, което е полезно, ако се притеснявате за хакери или правителствени снайперисти. Бъдете предпазливи, че ако загубите или забравите ключа си, никога няма да можете да дешифрирате данните си и резервното копие ще бъде ефективно загубено завинаги.

Частните центрове за данни на Crashplan са разположени в САЩ, Япония, Ирландия, Австралия и Сингапур. Не можете да изберете в коя държава да се съхраняват вашите данни, но най-вероятно географски ще бъдат прехвърлени на най-близкия сървър. Последните промени в политиките за безопасно пристанище оказват влияние върху работата на трансферите на данни между ЕС и САЩ към момента на писането, така че потребителите в засегнатите страни трябва да са наясно с всички възможни последствия.

интерфейс

възстановяване на работния плот на катастрофатаРаботният плот на Crashplan вероятно няма да спечели дизайнерски награди, но е интуитивно и лесно да се ориентирате. Разделът „Резервно копие“ е обикновено табло за управление, показващо напредъка на архивирането, дестинации, какви файлове се архивират и всички входящи резервни копия от приятели. Разделът за възстановяване е прост изследовател на файлове с функция за търсене. За съжаление, тя не показва визуализации на изображения или видеоклипове, така че просто трябва да знаете какво търсите според името на файла и други метаданни. Всеки файл има допълнително дърво на файлове, което пада надолу, за да ви покаже предишни версии, налични за архивиране. Разделът за настройки включва всички онези ощипвания, споменати по-рано, докато History поддържа регистър на архивирането. Разделът Приятели е мястото, където можете да контролирате чии компютри, които архивирате и обратно. И накрая, Destinations е мястото, където управлявате къде се съхраняват резервните копия.

уеб възстановяване на катастрофата

Уеб приложението е доста минимално, по същество просто файл Explorer, който ви позволява да изтеглите папки с цип от резервното си копие до 250 MB от всяко място. Тук можете също да управлявате дестинации, приятели и предпочитания за сметка / фактуриране.

сриващо мобилно приложение

Мобилното приложение, достъпно за Android и iOS, е едно от най-големите прекъсвания за Crashplan. Само платени потребители получават достъп до приложението, но безплатните потребители не пропускат много. Можете да преглеждате и изтегляте файлове от архивното копие на компютъра си в телефона си, но това е така. Няма да архивирате нищо на телефона си. Също така липсва функция за търсене и подобно на настолното приложение не показва визуализации или миниатюри на снимки или видеоклипове.

Обслужване на клиенти

Уебсайтът на Crashplan предоставя пълна база знания, документация и форуми за потребители. Потребителите на безплатни нива могат да подават билети на уебсайта и да отговарят на въпросите си по имейл. Персоналът бавно реагираше на билет, който представихме по време на тестване, но платените потребители могат да се обадят от понеделник до петък, 9:00 - 17:00. Централно американско време. Вътрешните обаждания от вътрешността на Съединените щати са безплатни, но международните разговори могат да наложат допълнителни такси.

По време на нашето тестване Crashplan не изпрати нито един нежелан имейл. Приложението не досажда на потребителите с промоции за надграждане или други реклами. След като се регистрирате, Crashplan обещава да не сводник на имейла си към спамерите и услугата изглежда напълно лишена от скрити такси и допълнителни такси.

Ако решите да прекратите акаунта си, Crashplan гарантира, че ще ви върне сумата за неизползвани месеци, останали в плана ви. Просто не забравяйте да анулирате всички активни абонаменти, преди да изтриете окончателно профила си. Това прави само няколко минути. Приложението за настолни компютри не се предлага с деинсталиране на Windows, но е достатъчно лесно да се отървете от използването на помощната програма Добавяне или премахване на програми.

Crashplan със сигурност примамва много потребители, които искат да използват стабилния си свободен слой. Индивидуалният план успява да остане конкурентен с неограничено съхранение, силна сигурност и висока степен на контрол. Но най-голямата ценност на Crashplan идва в нейния семеен план. Ако можете да разгледате заедно няколко приятели или членове на семейството, за да разделите разходите между 10 компютъра, Crashplan е направо сделка.

Ако можете да пренебрегнете посредственото мобилно приложение и липсата на опции за споделяне, Crashplan е една от най-добре закръглените опции за архивиране на пазара с някои уникални функции за зареждане.

Посетете Crashplan

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22 − = 16

Adblock
detector