Защитено ли е облачното съхранение и онлайн резервно копие?

Използвате ли или мислите да използвате една или повече услуги, базирани в облак, за да задоволите нуждите си от архивиране на данни, споделяне на документи и уеб поща?

Ако е така, шансовете са големи, че сте направили вашето проучване, знаете кои услуги са налични, запознати сте с възможностите за съхранение и разходите.

Но обмислили ли сте аспекта на сигурността на доверие на данните си в облака?

В свят, където нарушенията на данните и други истории за хакери изглежда се увеличават, сигурността със сигурност е тема, върху която трябва да помислите.

базирана на облак съхранение

Но достатъчно ли са рисковете, породени от облачните услуги за съхранение, за да ви откажат да ги използвате?

Прочетете, за да разберете защо не мисля, че трябва да бъдат.

Затваряне на услугата

Първият потенциален риск за сигурността също е най-краен: внезапното закриване на услугата, която използвате.

Разбира се, такъв сценарий е малко вероятен, особено ако сте избрали да използвате Google Drive или някой от другите големи играчи, като Dropbox.

Но ако сте решили да поверите данните си на по-малка, по-малко известна компания, може би сте въвели елемент на съмнение.

Въпреки че закриването може да е краен резултат, той все пак повтаря защо се говори много за надлежното старание - винаги трябва да си направите домашното и да проверите дали вашият доставчик на облаци е в здравословно състояние и вероятно ще бъде известно време, преди да се регистрирате за нейната услуга.

О, и имайте и местно архивиране.

Независимо от кой доставчик на облачно хранилище, с който си партнирате, архивирането е от съществено значение.

Не само бизнесът може да се провали, но и твърдите дискове, както техните, така и вашите.

Въпреки че винаги има малък риск доставчикът на облачни изчисления да напусне дейността си, шансовете да го направи без предизвестие наистина са малко.

Ако някоя от по-големите и по-популярни услуги някога престане да функционира, тя почти сигурно би предоставила добра информация и следователно възможност за клиентите да получат своите данни.

Но в много малко вероятно е, че доставчикът на облак изведнъж се разпада без предупреждение, какво тогава?

Е, отново, резервните копия са от съществено значение, локално или с втори доставчик на съхранение в облак.

Кражба на данни

Предвид факта, че затварянето на услугата е малко вероятно, вашата най-голяма загриженост за изчисляването в облака може да е мисълта, че вашите данни могат да бъдат откраднати.

Това не е, защото облачните изчислителни услуги са по своята същност несигурни - те обикновено са всичко друго, но използват някои от най-здравите технологии в ИТ индустрията - а по-скоро защото осигуряват такава примамлива цел.

Киберпрестъпниците, които искат да правят пари, отдавна знаят, че има пари в данни, както от личното разнообразие, така и под формата на корпоративна тайна.

Тъй като все повече и повече лица и фирми поверяват тези данни на решения за онлайн съхранение, така че тези облачни услуги изглежда са по-сочни цели за тези, които биха имали тази информация.

И ако вече не сте знаели, индустрията за информационна сигурност е по-скоро реактивна, а не проактивна.

Но нека добавим малко гледна точка тук.

Ако сте някой, който казва, че никога не поверява файловете си на облачен сървър поради рисковете с данни, тогава е полезно за вас, но виждате ли цялата картина?

Съхранявате ли всичките си данни архивирани на вашата локална машина?

Ако е така, как го защитавате?

Имате ли антивирус, защитна стена, аларма за взлом, система за разпръскване на пожар, порти и видеонаблюдение около вашия имот, UPS в случай на загуба на електроенергия, план за възстановяване при бедствия, в случай че изродът на природата разкъса къщата ви, или 24 / 7 наблюдение от екип от охранители?

Ако не, тогава вероятно поемате по-големи рискове със сигурността на вашите данни.

Вземете точката?

Държавна кражба и мониторинг на данни

За съжаление държавното наблюдение изглежда е знак за времената, в които живеем.

Въпреки че това вероятно продължава от години, повечето от нас едва наскоро са осъзнали мащаба на дейностите на различни служби за сигурност по целия свят, благодарение на Едуард Сноудън.

Въпреки че не съм почитател на събирането на метаданни или записването на телефонни обаждания, все още вярвам, че е необходимо известно ниво на перспектива.

Онези от нас, които живеят в цивилизовани общества, всъщност имат много малко да се притесняват, макар че това никога не трябва да поражда ниво на самодоволство, това е сигурно.

В рамките на Европейския съюз има много закони, уреждащи поверителността на гражданите и те обхващат способността на правителството да изземва и осъществява достъп до техните лични и бизнес данни.

В САЩ нещата са различни - законите в земята на свободните са сравнително дракони, макар че напоследък изглежда, че настроенията се изместват в правилната посока.

Извън Запада рискувате, но наистина ли бихте помислили за доставчик на облачни услуги, базиран в диктаторско състояние?

Липса на връзка

Един от рисковете, които поемате, когато използвате решение за съхранение в облак, е възможността да бъдете отрязани от вашите данни поради независещи от вас обстоятелства..

Локални или национални прекъсвания на електрозахранването, повреда на хардуера в края на доставчика или проблем с услугата на вашия интернет доставчик са всички възможности, въпреки че никоя не трябва да е често срещан или повтарящ се проблем.

Ако смятате, че загубата на способността да се свържете с вашето облачно хранилище за няколко минути веднъж в синя луна е болка, спрете и помислете колко време ще ви отнеме да извлечете данните си локално от резервни ленти или като инсталирате нов твърд диск и след това възстановяване на възможно най-много данни. По цял ден може би?

Encryption

Едно нещо, за което със сигурност няма да се притеснявате при която и да е уважавана облачна услуга за съхранение, е криптирането.

Най-големите, най-популярните имена в бранша, като Google Drive и Microsoft OneDrive, най-категорично ще шифроват вашите данни, докато пътуват напред и назад между вашето устройство и облачните им сървъри.

Това означава, че няма да се притеснявате от хакер да прехване вашите файлове, докато пътуват по тръбите, въпреки че трябва да осъзнаете, че вашите файлове няма да бъдат криптирани, когато са в облачните сървъри.

Причината за това е, че като не ги шифровате, все пак ще можете да ги отворите, редактирате и споделяте чрез уеб интерфейс.

Разбира се, можете сами да се справите с криптирането на файловете, както на вашата локална машина, така и на облачния сървър.

Това може да бъде опция, ако използвате услуга, която не предлага шифроване по време на транзит, или за допълнително спокойствие.

Популярната облачна услуга Dropbox си струва да се спомене тук - тя отнема допълнителна стъпка чрез криптиране на потребителски файлове с слой за сигурни сокети (SSL) и AES-256 битово криптиране, след като те се съхраняват на сървъра.

Това не позволява на неоторизирани страни да имат достъп до вашите файлове, но трябва да сте наясно, че Dropbox държи ключовете за декриптиране, а не вие. Често задаваните въпроси за сигурността на Dropbox обясняват това по-подробно:

„Имаме малък брой служители, които трябва да имат достъп до потребителски данни поради причините, посочени в нашата политика за поверителност (например, когато това се изисква от закона). Но това е рядкото изключение, а не правилото. Ние имаме строг контрол на политиката и техническия достъп, които забраняват достъпа на служителите. В допълнение ние използваме редица физически, технически и евристични мерки за сигурност, за да защитим информацията на потребителите от неоторизиран достъп. “

Съществува и друга опция, ако се притеснявате за поверителността на вашите данни - криптиране от страна на клиента.

Това означава, че криптирате вашите файлове на вашия край, преди да ги прехвърлите в услугата за архивиране в облак.

Предимството на криптирането на файловете в края ви е, че запазвате контрола върху ключовете за декриптиране.

Много облачни резервни копия, включително Carbonite (128-битов Blowfish), iDrive (256-битов AES) и Mozy (256-битов AES или 448-битов Blowfish), ви предоставят възможност да използвате личен ключ за криптиране, така че вашите файлове са защитени преди прехвърлянето и само вие можете да ги декриптирате.

заключение

Опциите за съхранение в облак често получават лошо рапване по отношение на сигурността, но подобно убеждение не е напълно справедливо.

Разбира се, има потенциални проблеми, но много заобикалящи малко вероятни събития или могат да бъдат смекчени с лекота.

Като се има предвид фактът, че никой никога не трябва да съхранява данните си само на едно място, съхранението в облак предлага жизнеспособна алтернатива на локалното съхранение и има допълнителното предимство да предлага далеч по-широк обхват на достъп до вашите данни.

Такива услуги са тук, за да останете настрана страховете си и да ги прегърнете, но направете домашната си работа първо и поверете само данните си на утвърдени, добре прегледани услуги, които вземат сериозно както сигурността на вашите данни, така и тяхната..

Може също да ви харесаOnline backupРазликата между облачното архивиране, облачното съхранение и синхронизациятаOnline backupUpgrading to Windows 10? Направете резервно копие на вашия компютър първо! Ето как се прекратява онлайн backupDell DataSafe Online, опитайте тези 9 сигурни алтернативи

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 1 =

Adblock
detector