Jesu li pohrana u Cloud i sigurnosna kopija na mreži sigurni?

Koristite li ili razmišljate o korištenju jedne ili više usluga utemeljenih u oblaku da biste ispunili sigurnosne kopije podataka, razmjenu dokumenata i web poštu?

Ako je to slučaj, velike su šanse da ste napravili istraživanje, znate koje su usluge dostupne, svjesni ste mogućnosti pohrane i troškova..

Ali jeste li razmislili o sigurnosnom aspektu povjerenja svojih podataka u oblak?

U svijetu u kojem se čini da se kršenja podataka i druge priče o hakerima povećavaju, sigurnost je sigurno tema o kojoj morate malo razmisliti.

oblak-based skladište

No, jesu li rizici koje pružaju usluge pohrane temeljene na oblaku dovoljno da vas ne mogu koristiti?

Pročitajte da biste saznali zašto mislim da to ne bi trebali biti.

Zatvaranje usluge

Prvi potencijalni sigurnosni rizik je ujedno i najekstremniji: naglo zatvaranje usluge koju koristite.

Naravno, takav je scenarij malo vjerovatno, pogotovo ako ste odlučili koristiti Googleov pogon ili nekog drugog velikog igrača poput Dropboxa.

Ali ako ste odlučili povjeriti svoje podatke manjoj, manje poznatoj tvrtki, možda ste unijeli element sumnje.

Iako je zatvaranje možda ekstremni ishod, to opet ukazuje na to zašto se mnogo govori o pažljivoj pažnji - uvijek biste trebali raditi domaći zadatak i provjeriti je li vaš pružatelj usluga oblaka u zdravom stanju i vjerojatno će još neko vrijeme doći prije nego što se prijavite za njegova usluga.

Oh, i imaju lokalnu pričuvu.

Bez obzira s kojim pružateljem prostora za pohranu u oblaku surađujete, sigurnosne kopije su ključne.

Ne samo da tvrtke mogu propasti, već i tvrdi diskovi, i njihovi i vaši.

Iako uvijek postoji mali rizik da će vaš pružatelj računalskih usluga u oblaku prestati s radom, šanse da to učine bez najave su zaista male.

Ako bi jedan od većih, popularnijih servisa ikad prestao s radom, gotovo sigurno bi pružio dobar dio obavijesti, a samim tim i mogućnost da kupci dobiju svoje podatke..

Ali u vrlo malo vjerojatnom slučaju da davatelj oblaka iznenada propadne bez upozorenja, što onda?

Pa, još jednom, sigurnosne kopije su neophodne, bilo lokalno, bilo kod drugog davatelja usluga oblaka.

Krađa podataka

S obzirom da je zatvaranje usluge malo vjerovatno, vaša najveća zabrinutost zbog računalstva u oblaku može biti pomisao da bi vaši podaci mogli biti ukradeni.

To nije zato što su usluge računalstva u oblaku inherentno nesigurne - obično su ništa drugo, već koriste neku od najsnažnijih tehnologija u IT industriji - već zato što nude tako primamljiv cilj.

Cyber ​​kriminalci koji žele zaraditi dugo su znali da postoji novac, kako u osobnoj raznolikosti, tako iu obliku poslovne tajne..

Kako sve više pojedinaca i tvrtki povjerava te podatke mrežnim rješenjima za pohranu, tako se čini da su te usluge u oblaku sočniji ciljevi za one koji bi imali te informacije.

A ako već niste bili svjesni, industrija informacijske sigurnosti je prije više reaktivna, a ne proaktivna.

Ali, dodajmo ovdje nešto perspektive.

Ako ste netko tko kaže da svoje datoteke nikada ne povjeravaju cloud poslužitelju zbog podataka, onda je to dobro za vas, ali vidite li cijelu sliku?

Da li čuvate sigurnosne kopije svih podataka na vašem lokalnom računalu?

Ako je tako, kako ga štitiš?

Imate li antivirus, vatrozid, protuprovalni alarm, sustav protivpožarnih protivpožarnih vrata, kapije i CCTV oko vašeg imanja, UPS u slučaju gubitka struje, plan oporavka od katastrofe u slučaju da čudo prirode obori vašu kuću ili 24 / 7 nadzora ekipe stražara?

Ako ne, onda vjerojatno rizikujete sigurnost svojih podataka.

Upoznajte točku?

Državna krađa i nadzor podataka

Nažalost, čini se da je nadzor države znak vremena u kojem živimo.

Iako to traje već godinama, većina nas tek je nedavno postala svjesna razmjera aktivnosti raznih sigurnosnih službi širom svijeta, zahvaljujući Edwardu Snowdenu.

Iako nisam ljubitelj prikupljanja metapodataka ili snimanja telefonskih poziva, još uvijek vjerujem da je potrebna određena razina perspektive.

Oni od nas koji živimo u civiliziranim društvima zapravo se vrlo malo brinu, iako to nikada ne bi smjelo stvarati nivo zadovoljstva, to je sigurno.

Unutar Europske unije postoje mnogi zakoni koji reguliraju privatnost građana i proširuju se na sposobnost vlade da iskoristi i pristup njihovim osobnim i poslovnim podacima.

U SAD-u su stvari drukčije - zakoni u zemlji slobodnih relativno su drakonski, iako se čini da se raspoloženje u posljednje vrijeme mijenja u pravom smjeru.

Izvan Zapada, riskirate, ali biste li zaista smatrali davatelja usluga u oblaku koji se temelji na diktatorskom stanju?

Nedostatak veze

Jedan od rizika koji pokrećete kada koristite rješenje za pohranu temeljeno na oblaku je mogućnost da ćete biti isključeni iz podataka zbog okolnosti izvan vaše kontrole.

Lokalne ili nacionalne nestanke struje, kvarovi hardvera na kraju davatelja usluge ili problemi sa uslugom vašeg davatelja internetskih usluga sve su mogućnosti, iako niti jedno ne bi trebalo biti čest ili ponavljajući problem.

Ako mislite da je gubitak mogućnosti povezivanja s pohranom u oblaku nekoliko minuta jednom u plavom mjesecu bol, zaustavite se i razmislite koliko će vam vremena trebati da lokalno preuzmete svoje podatke s sigurnosnih kopija s trakama ili instalirate novi tvrdi disk i zatim vraćanje što je moguće više podataka. Možda cijeli dan?

Šifriranje

Jedna stvar o kojoj sigurno ne biste trebali brinuti kod bilo koje ugledne usluge pohrane u oblaku je šifriranje.

Najveća, najpopularnija imena u industriji, kao što su Google Drive i Microsoft OneDrive, definitivno će šifrirati vaše podatke dok putuju naprijed-nazad između vašeg uređaja i njihovih cloud poslužitelja.

To znači da nećete imati brige da haker presreće vaše datoteke dok putuju cijevima, premda biste trebali shvatiti da vaše datoteke neće biti šifrirane kada su na oblačnim poslužiteljima.

Razlog tome je taj što ćete ih, ne kriptirajući, još uvijek moći otvoriti, urediti i dijeliti putem web sučelja.

Naravno možete sami upravljati šifriranjem datoteka, kako na vašem lokalnom stroju, tako i na cloud poslužitelju.

Ovo bi mogla biti opcija ako koristite uslugu koja ne nudi šifriranje tijekom prijenosa ili za dodatni duševni mir.

Ovdje vrijedi spomenuti popularnu uslugu oblaka Dropbox - dodatni je korak šifriranjem korisničkih datoteka pomoću sloja sigurnih utičnica (SSL) i AES-256 bitnom enkripcijom nakon što se pohrane na poslužitelj..

Time se sprječava pristup neovlaštenih strana vašim datotekama, ali trebate biti svjesni da je Dropbox taj koji drži ključeve za dešifriranje, a ne vi. Pitanja o Dropbox sigurnosti često objašnjavaju ovo:

„Imamo mali broj zaposlenika koji moraju biti u mogućnosti pristupiti korisničkim podacima iz razloga navedenih u našoj politici privatnosti (npr. Kada to zakonski zahtijevaju). Ali to je rijetka iznimka, a ne pravilo. Imamo strogu politiku i tehničku kontrolu pristupa koja zabranjuje radnicima pristup. Pored toga, primjenjujemo brojne fizičke, tehničke i heurističke sigurnosne mjere kako bismo zaštitili korisničke podatke od neovlaštenog pristupa. "

Također postoji i druga mogućnost ako ste zabrinuti zbog privatnosti svojih podataka - šifriranja na strani klijenta.

To znači da šifrirate datoteke na svom uređaju, prije nego što ih prebacite u uslugu sigurnosnog kopiranja u oblaku.

Prednost šifriranja datoteka s vašim ciljem je što zadržavate kontrolu nad ključevima za dešifriranje.

Mnoge usluge sigurnosnog kopiranja, uključujući Carbonite (128-bitni Blowfish), iDrive (256-bitni AES) i Mozy (256-bitni AES ili 448-bitni Blowfish), pružaju vam mogućnost korištenja osobnog ključa za šifriranje kako bi vaše datoteke osigurani su prije prijenosa i samo ih možete dešifrirati.

Zaključak

Mogućnosti pohrane u oblaku često dobivaju loše razumijevanje u pogledu sigurnosti, ali takvo uvjerenje nije sasvim fer.

Naravno, postoje potencijalni problemi, ali mnogi okružuju malo vjerojatne pojave ili ih se može ublažiti s lakoćom.

S obzirom na činjenicu da nitko nikada ne bi trebao pohraniti svoje podatke na samo jednu lokaciju, pohrana koja se temelji na oblaku nudi održivu alternativu lokalnoj pohrani i dodatnu korist nudi daleko širi spektar pristupa vašim podacima.

Takve su usluge tu da ostanu po strani, priklonite svoje strahove i prigrlite ih, ali prvo napravite domaći zadatak i povjerite svoje podatke uspostavljenim, dobro pregledanim uslugama koje ozbiljno shvataju i vašu sigurnost podataka i njihovu..

Možda će vam se također svidjetiOnline backup (Razlika između sigurnosne kopije u oblaku, pohrane u oblaku i sinkronizacijeOnline backupUpgrading na Windows 10? Prvo izradite sigurnosnu kopiju vašeg računala! Evo kako je obustavljeno on-line backupDell DataSafe Online, isprobajte ovih 9 sigurnih alternativa

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + = 23

Adblock
detector