Да ли су Цлоуд стораге и сигурносна копија на мрежи сигурни?

Да ли користите или мислите да користите једну или више услуга заснованих на облаку за испуњавање ваших сигурносних копија података, дељења докумената и веб поште?

Ако је то случај, велике су шансе да сте урадили истраживање, знате које су услуге доступне, упознати са могућностима складиштења и трошковима.

Али да ли сте размотрили безбедносни аспект поверења података у облак?

У свету у којем се чини да се кршења података и друге приче о хакерима повећавају, сигурност је сигурно тема о којој морате да размислите..

складиште засновано на облаку

Али, да ли су ризици које пружају складишни сервиси засновани на облаку довољно да вас не могу користити?

Прочитајте да бисте сазнали зашто мислим да то не би требали бити.

Затварање услуге

Први потенцијални безбедносни ризик је такође најекстремнији: изненадно затварање услуге коју користите.

Наравно, такав сценарио је мало вероватан, посебно ако сте изабрали да користите Гоогле-ов Дриве или неког другог великог плејера, попут Дропбок-а.

Али ако сте одлучили да поверите своје податке мањој, мање познатој компанији, можда сте унели елемент сумње.

Иако је затварање можда екстремни исход, ипак понавља зашто се много говори о пажљивој пажњи - увек бисте требали радити домаћи задатак и проверити да ли је ваш провајдер у облаку у здравом стању и вероватно ће проћи неко време пре него што се пријавите за своје услуге.

Ох, имајте и локалну резервну копију.

Без обзира с којим пружатељем простора за складиштење у облаку сарађујете, резервне копије су кључне.

Не само да предузећа могу пропасти, већ и чврсти дискови, и њихови и ваши.

Иако увек постоји мали ризик да ће ваш добављач рачунарских услуга у облаку отићи из посла, шансе да то ураде без најаве су заиста мале.

Ако би један од већих, популарнијих сервиса икада престао са радом, готово сигурно би пружио добар део обавештења, а самим тим и могућност да купци добију своје податке.

Али у врло мало вероватном случају да провајдер облака изненада пропадне без упозорења, шта онда?

Па, још једном, резервне копије су неопходне, било локално, било код другог даватеља услуга облака.

Крађа података

С обзиром да је затварање услуге мало вероватно, ваша највећа забринутост због рачунања у облаку може бити помисао да би ваши подаци могли бити украдени.

То није зато што су услуге рачунара у облаку инхерентно несигурне - обично су ништа друго, већ користе неку од најатрактивнијих технологија у ИТ индустрији - већ зато што нуде тако примамљив циљ.

Цибер криминалци који желе зарадити одавно су знали да постоји новац у подацима, како од личне разноликости, тако и у облику корпоративне тајне.

Како све више појединаца и предузећа поверује податке за решења за складиштење на мрежи, тако се чини да су ови облачни сервиси сочнији циљеви за оне који би имали те информације.

А, ако већ нисте били свесни, индустрија информационе сигурности је много више реактивна, а не проактивна.

Али, додајмо овде мало перспективе.

Ако сте неко ко каже да своје датотеке никада не поверују у цлоуд сервер због података који су тада ризици за вас, али видите ли целу слику?

Да ли чувате сигурносне копије свих података на локалној машини?

Ако је тако, како то штите??

Имате ли антивирус, заштитни зид, протупровални аларм, систем противпожарних противпожарних система, капије и ЦЦТВ око вашег имања, УПС у случају губитка струје, план опоравка од катастрофе у случају да чудак природе уништи вашу кућу или 24 / Надзор екипе стражара?

Ако не, онда вероватно ризикујете због сигурности својих података.

Поенту?

Крађа владе и праћење података

Нажалост, надзор владе изгледа као знак времена у којем живимо.

Иако то вероватно траје годинама, већина нас је тек недавно постала свесна обима активности различитих безбедносних служби широм света, захваљујући Едварду Сновдену.

Иако нисам љубитељ прикупљања метаподатака или снимања телефонских позива, и даље верујем да је потребан одређени ниво перспективе.

Они од нас који живимо у цивилизираним друштвима заправо се врло мало брину, мада то никада не би требало да произведе ниво задовољства, то је сигурно.

Унутар Европске уније постоје многи закони који покривају приватност грађана и проширују се на способност владе да искористи и приступи њиховим личним и пословним подацима.

У САД су ствари другачије - закони у земљи слободних релативно су драконски, мада се чини да се осећања у последње време померају у правом смеру.

Изван Запада, рискирате, али да ли бисте заиста сматрали даватеља услуга у облаку који је заснован на диктаторском стању?

Недостатак везе

Један од ризика који користите приликом коришћења решења за складиштење засноване на облаку је могућност да ћете бити одсечени од података због околности које нису под вашом контролом.

Локалне или националне нестанке струје, кварови хардвера на крају провајдера или проблеми са услугом вашег даватеља интернетских услуга све су могућности, мада ниједно не би требало бити чест или понављајући проблем.

Ако мислите да је губитак способности да се неколико минута једном повежете са плавим облаком на плавом месецу, зауставите се и размислите колико ће вам времена требати да локално преузмете своје податке из резервних трака или инсталирате нови чврсти диск и затим обнављате што више података. Можда цео дан?

Шифровање

Једна ствар о којој сигурно не бисте морали да бринете код било које угледне услуге складиштења у облаку је шифровање.

Највећа, најпопуларнија имена у индустрији, као што су Гоогле Дриве и Мицрософт ОнеДриве, дефинитивно ће шифровати ваше податке док путују напред-назад између вашег уређаја и њихових цлоуд сервера.

То значи да нећете имати бриге око тога да ће хакер пресрести ваше датотеке док путују дуж цеви, мада бисте требали схватити да ваше датотеке неће бити шифроване када су на цлоуд серверима.

Разлог за то је тај што ћете их, не криптирајући, и даље моћи да их отворите, измените и делите путем веб интерфејса..

Наравно, сами можете управљати шифровањем датотека, како на локалном уређају, тако и на цлоуд серверу.

Ово би могла бити опција ако користите услугу која не нуди шифровање током транзита или за додатни душевни мир.

Овде вриједи споменути популарну услугу облака Дропбок - додатни је корак шифрирањем корисничких датотека помоћу слоја сигурних утичница (ССЛ) и АЕС-256 битног енкрипције након што се сачувају на серверу..

Ово спречава неовлашћене стране да приступе вашим датотекама, али треба да знате да је Дропбок тај који држи кључеве за дешифровање, а не ви. Питања о безбедносним питањима компаније Дропбок објашњавају ово детаљније:

„Имамо мали број запослених који морају бити у могућности да приступе подацима корисника из разлога наведених у нашој политици приватности (нпр. Када то законски захтевају). Али то је ретка изузетак, а не правило. Имамо стриктну политику и техничку контролу приступа која забрањује приступ запосленима. Поред тога, користимо бројне физичке, техничке и хеуристичке мере заштите да бисмо заштитили информације корисника од неовлашћеног приступа. “

Постоји и друга опција уколико сте забринути за приватност својих података - шифровање на страни клијента.

То значи да шифрирате датотеке на свом уређају, пре него што их пребаците у сервис сигурносне копије у облаку.

Предност шифрирања датотека чији сте крај је што задржавате контролу над кључевима за дешифровање.

Многе услуге сигурносних копија у облаку, укључујући Царбоните (128-битни Бловфисх), иДриве (256-битни АЕС) и Мози (256-битни АЕС или 448-битни Бловфисх), пружају вам могућност употребе личног кључа за шифровање тако да ваше датотеке осигурани су пре преноса и само их можете дешифровати.

Закључак

Опције складиштења у облаку често добијају лоше решење у погледу сигурности, али такво уверење није сасвим фер.

Наравно, постоје потенцијални проблеми, али многи окружују мало вероватне појаве или их се може ублажити са лакоћом.

С обзиром на чињеницу да нико никада не би смео да чува своје податке на само једној локацији, складиште засновано на облаку нуди одрживу алтернативу локалном складишту и има додатну корист што нуди далеко шири спектар приступа вашим подацима.

Овакве услуге су ту да остану на страну својих страхова и пригрлите их, али прво направите домаћи задатак и само поверите своје податке успостављеним, добро прегледаним сервисима, који озбиљно схватају и вашу сигурност података и њихову..

Можда ће вам се такође свидјетиОнлине сигурносна копија Разлика између сигурносне копије у облаку, похране у облаку и синкронизацијеОнлине сигурносне копијеПреградње на Виндовс 10? Прво направите резервну копију рачунара! Ево како је прекинута он-лине бацкупДелл ДатаСафе Онлине, испробајте ових 9 сигурних алтернатива

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

51 − = 46

Adblock
detector