Docker vs Virtual Machines

Docker vs Virtual Machines

Virtuelizacija fizičkog hardvera jedan je od najperspektivnijih trendova 21. stoljeća. Postignuo je tihi dogovor da moderno računalstvo treba prijeći granice fizičkog hardvera. Kao dva najpopularnija rješenja za virtualne resurse na tržištu, Lučki radnik i virtualni strojevi (VM) su bili ključni u pokretanju tranzicije prema virtualiziranom upravljanju resursima.

Međutim, mnogi su ljudi zaglavili s kojim izborom krenuti. Ovisno o tome koga tražite, Docker i virtualni strojevi imaju svoje zasebne prednosti. U ovom ćemo članku pogledati raspravu Docker vs virtualni strojevi da bismo vidjeli koje prednosti svako može donijeti vašoj organizaciji.

Što je Docker?

Lučki radnik je alat otvorenog koda koji koristi spremnike za stvaranje, uputiti, i upravljanje distribuiranim aplikacijama. Programeri koriste spremnike za izradu paketa za aplikacije koje uključuju sve osnovne komponente (poput biblioteka) koje su potrebne da bi se aplikacija pokrenula izolirano. Isključivanje spremnika s stroja na kojem se pokreće osigurava da će se aplikacija pokrenuti čak i ako korisnici izvode prilagođene postavke na svom Linux računalu i služi za smanjenje upotrebe računalnih resursa na najmanju moguću mjeru..

Otkako je Docker pušten 2014. godine, stekao je status kritike. Mnoge se organizacije odlučuju koristiti Docker nad virtualnim strojevima zbog prednosti performansi koje nudi. Danas su tvrtke poput Visa i PayPal rasporedile Docker kako bi pomogle u upravljanju njihovim aplikacijama.

Što je virtualni stroj?

virtualni stroj je datoteka (često se naziva a hipervizoru) koji djeluje kao fizičko računalo. Virtualni stroj koristi fizičke resurse uređaja na kojem radi kako bi replicirao okruženje fizičkog uređaja. Kao i svaki drugi program, i virtualni stroj ima svoj prozor na uređaju. Na jednom uređaju možete pokrenuti više virtualnih računala.

Iako virtualni stroj koristi resurse računala za funkcioniranje, on zapravo pruža svoj virtualni hardver. Virtualni hardver virtualnog stroja uključuje CPU, memorija, tvrdih diskova, i mrežna sučelja. Da bi računalo bilo učinkovito, ovaj se virtualni hardver mapira na fizički hardver uređaja.

Virtualni strojevi su izolirani od fizičkog sustava i djeluju unutar kutija s pijeskom. Drugim riječima, virtualni stroj u potpunosti je samodostatan. To ih čini idealnim za stvaranje sigurnosnih kopija i pokretanja softvera. Najpopularniji su proizvodi na tržištu VMWare i VirtualBox.

Zašto trebam koristiti Docker?

Jedan od glavnih razloga što tvrtke koriste Docker je alternativa virtualnim strojevima. Docker se koristi kao alternativa jer jesu lakši u smislu resursa nego virtualnih računala. Kontejneri dijele operacijske sustave dok su virtualni strojevi dizajnirani za oponašanje virtualnog hardvera. Dijeljenjem operativnih sustava Docker aplikacije se mogu pokrenuti dok troše djelić resursa virtualnog stroja.

Docker koristi Docker motor koji se nalazi preko jedne Linux instance, a ne na virtualnim strojevima koji koriste velike resurse i koje koriste virtualni strojevi. Ova struktura znači da Docker kontejneri imaju potencijal zadržati preko pet puta veću količinu primjeraka poslužiteljske aplikacije s virtualnim strojem. Dockerovom širokom prihvaćanju pomogla je i činjenica da programeri mogu dodati vlastiti kôd za prilagodbu i raspoređivanje mršavih aplikacija. Te se aplikacije tada mogu rasporediti izravno na strojeve ili u oblak.

Zašto mi treba virtualni stroj?

Iako Docker ima prednost u pogledu svog resursa, virtualni strojevi su i dalje nevjerojatno važni za moderne organizacije. Oni još uvijek pružaju pouzdano sredstvo za ograničavanje troškova koji dolaze s fizičkim hardverom. Virtuelizacija vaše infrastrukture virtualnim strojevima omogućava učinkovitiju upotrebu mrežnih resursa. Na primjer, ne trebate da odvajate napajanje i resurse ventilatora kako biste održavali virtualni stroj na način na koji biste fizički računalo.

Možete i mnogo učinkovitije osigurati resurse virtualnim strojevima. Virtualni strojevi mogu se premjestiti s servera na poslužitelj kako bi se osiguralo ravnomjerno raspoređivanje računarskih resursa među uređajima. Administratori mogu žonglirati virtualnim strojevima tako da su mogućnosti fizičke pohrane i obrade ravnomjerno raspoređene između više računala.

Virtualni strojevi također smanjuju rizik od kvara vaše infrastrukture. Dok se fizički uređaj može suočiti s padom performansi i vremenom propadne, virtualni hardver ne može. Kao posljedica toga, mnogi su administratori počeli koristiti virtualne strojeve kao rješenje za oporavak od katastrofe i za izradu sigurnosne kopije podataka.

Docker vs Virtual Machines Head to Head

VMContainer
Manje efikasno Učinkovitije
VM-ovi pokreću vlastiti OS Kontejneri dijele host OS
Virtualizacija hardvera Virtualizacija OS-a
Sigurnije (odvojeno) Manje sigurno (izolacija na razini procesa)

Izvođenje

Kao što vidite, Docker ima neke svojstvene prednosti koje pruža njegova struktura. Jedan spremnik može dijeliti kernel i biblioteke aplikacija na način na koji virtualni strojevi ne mogu. Također, Docker zahtijeva manje računalnih resursa od virtualnih računala, što pruža bolje iskustvo unutar aplikacije.

Docker u stvarnom vremenu manje troši resurse i može se pokrenuti mnogo brže od virtualnih računala. Razlog je taj što virtualni strojevi prilikom svakog pokretanja moraju učitati OS. Slično tome, ne morate dodijeliti resurse spremnicima kao što to čine virtualni strojevi.

Upravljanje

U pogledu upravljanja, svaka od ovih tehnologija nudi fleksibilniji pristup pružanju resursa. Međutim, objema se tehnologijama još uvijek mora učinkovito upravljati da bi dobro funkcionirale u vašem okruženju. Sa spremnicima se svodi na upravljanje sigurnosnim problemima i osiguravanje da se dijeljeni operativni sustav ne susreće s bilo kakvim greškama.

S virtualnim strojevima složenost se svodi na upravljanje virtualnim resursima. Na primjer, vi trebaju propusni opseg i kapacitet obrade da bi podržali virtualne strojeve (posebno ako na jednom uređaju imate pokrenut više virtualnih računala). Ako ne dodijelite potrebne resurse, virtualni strojevi se neće pokrenuti učinkovito.

Administrator također mora uzeti u obzir način usklađivanja upotrebe virtualnog stroja s resursima dostupnim na mreži. Iako je u mogućnosti pomicati virtualne strojeve izvrsno je za korištenje resursa, to sa sobom donosi i potrebu za ravnomjernom raspodjelom resursa. To vrijedi i za Dockera, ali manje je problem zbog njegove lagane izvedbe.

Naravno, čak i ako savršeno upravljate svojim resursima, još uvijek postoje brojni rizici povezani s virtualnim strojevima. Tu je rizik od prekoračenja raspoloživih resursa ili jedan jedini hardverski neuspjeh u jednom potezu brišući hrpu virtualnih strojeva. Ovo stavlja dodatni pritisak na administratora da ostane iznad svih pojedinosti o upotrebi. Ovaj problem nije svojstven samo virtualnim strojevima, ali sigurno je za njih veći problem nego za Docker spremnike.

pokretnost

Prenosivost svake tehnologije relevantna je onima koji žele optimizirati mrežne resurse. Docker spremnici su samostalni paketi koji pokreću potrebnu aplikaciju. Docker kontejnere lako je prenijeti jer nemaju odvojene OS-ove. Nakon što su portirani, u nekoliko sekundi mogu se pokrenuti, što ih čini alternativnijom alternativom.

Suprotno tome, virtualni strojevi nisu tako prijenosni jer svaki ima svoj OS. Zbog toga su oni nezgrapni jer se OS ne može prenijeti na drugu platformu i raditi dobro. U okruženjima u kojima vam je potrebno instalirati razne aplikacije na različite probleme, bolje je s Docker-om. Razdvajanje operacijskog sustava od operacijskog sustava glavnog uređaja osigurava da se aplikacije mogu pokrenuti bez nepotrebnih prekida.

sigurnosti

Jedno od ključnih područja spora između podrške virtualnih računala i Dockera je postavljanje sigurnije. To je posebno složeno područje jer ima mnogo faktora za raspravu, od urođenih ranjivosti Dockera do pojedinačne točke neuspjeha hipervizora virtualne mašine. U ovom ćemo dijelu pogledati dvije najveće prijetnje sigurnosti svake od tih tehnologija.

OS Segregacija

I Docker i virtualni strojevi razdvajaju aplikacije jedan od drugog. To znači da ako se jedna aplikacija sastoji onda ona ne može utjecati na ostale aplikacije. Teoretski, to pruža savršenu zaštitu, ali Docker ima jedan temeljni problem; sve aplikacije dijele jedan operativni sustav. Ako je operacijski sustav izbačen iz kompromitirane aplikacije, napad bi mogao utjecati na sve spremnike odjednom.

Virtualni strojevi sprječavaju ovaj problem držeći OS koji se koristi za kontrolu aplikacije odvojen od hipervizora koja komunicira s hardverom. Postoji OS s kojim korisnik može komunicirati kako bi koristio aplikaciju, ali ne dopušta im da komuniciraju s hardverom. To znači da ako aplikacija ima grešku, vrlo je malo vjerojatno da će imati štetni utjecaj na hardver glavnog računala.

U tom smislu, virtualni strojevi nude veću sigurnost od grešaka u OS-u i narušavanja sigurnosti od Docker spremnika. model odvajanja aplikacija koji Docker koristi za optimizaciju upotrebe resursa dolazi po cijenu sigurnosti. Prednost imaju virtualni strojevi jer OS drže odvojeno od hardvera kako bi umanjili rizik od oštećenja.

Pojedinačna točka kvara: Hypervisor

Međutim, samo zato što su virtualni strojevi sigurniji u pogledu odvajanja aplikacija ne znači da nisu i bez vlastitih ranjivosti. U virtualnim strojevima hipervisori su jedna točka neuspjeha. Ako hipervizor ne uspije, onda bi se količina aplikacija mogla spustiti jednim potezom. To znači da ako cyber napadač želi oštetiti vašu mrežu, onda može poslati zlonamjerni softver u VM.

U usporedbi, Docker kontejneri nemaju niti jednu točku kvara. Iako je zbog jedne točke neuspjeha moguće aplikacije ostaviti ranjivom, hipervisore je vrlo teško prekršiti. Iako bi cyber napadač mogao prekršiti hipervizora, to je malo vjerovatno zbog složenosti koda koji se koristi. U ovom trenutku, neuspjeh hipervizora više je potencijalno područje nesigurnosti nego široko iskorišteno mjesto ulaska.

cijena

Trošak Docker-a i virtualnih strojeva još je jedno područje koje je teško izmjeriti. 451 Istraživanje sugerira da spremnici imaju niži TCO ili ukupni trošak vlasništva u odnosu na virtualizaciju hardvera. Razlog za to je što Docker kontejneri učinkovitije koriste resurse. Svaki virtualni stroj ima svoj operativni sustav koji treba održavati host sustav. Ovo zahtijeva računalne resurse koji povećavaju dugoročne fizičke troškove hardvera.

Docker uklanja ovaj problem pomoću jednog operativnog sustava za sve svoje aplikacije. Kontejneri dijele jedan OS u pokušaju da minimaliziraju potrebe za resursima. Kada koristite više aplikacija, ovo je posebno važno jer biste mogli pokrenuti mnogo različitih aplikacija sa samo jednim operativnim sustavom. Za usporedbu, virtualni strojevi imali bi operativni sustav za svaku aplikaciju, što znači da postoji više resursa za koje morate platiti.

Izravne uštede troškova kontejnera Docker teško je izmjeriti, ali postoje brojni čimbenici koji se moraju uzeti u obzir. Moći ćete dobiti više prijeđenih kilometara iz svoje trenutne mrežne infrastrukture s kontejnerima nego s virtualnim strojevima. Isto tako, ako trebate povećati verziju, to možete učiniti s manje resursa, a pritom ćete potrošiti više energije za održavanje virtualnih računala.

Koje trebam koristiti i kada?

Iako Docker ima prednost u pogledu učinkovitosti i performansi, nemojte pogriješiti misleći da su spremnici bolji nego virtualni strojevi. Docker i virtualni strojevi imaju svoje prednosti u određenim situacijama. Utvrđivanje da li se aplikacija nalazi u spremniku ili virtualnom stroju u potpunosti ovisi o vašim potrebama korištenja. U ovom ćemo dijelu pogledati kako odabrati između dva.

Vrsta aplikacije

Prvi čimbenik koji biste trebali uzeti u obzir pri odabiru je vrsta aplikacije koju želite implementirati. Kontejneri su dizajnirani da podrže aplikacije koje nisu povezane s glavnim operativnim sustavom. Docker spremnici namijenjeni su onima koje želite pokrenuti bez obzira na infrastrukturu host sustava. To znači da ako želite održati ugrađene sustave koji se više integriraju s host uređajem, bolje je da se odlučite za virtualni stroj.

Veličina

Sljedeći čimbenik koji biste trebali uzeti u obzir pri odabiru između ove dvije je veličina vaše prijave. Količina računalnih resursa koje aplikacija mora učinkovito pokrenuti odredit će koje trebate odabrati. Ako želite izdržati aplikacije za koje je potreban samo jedan stroj za rad na računalu poput mikroservisa, tada bi Docker spremnik bio prirodniji izbor. Suprotno tome, virtualni stroj bio bi bolji izbor za usluge visokog prioriteta poput baza podataka.

Koristite slučajeve

Upotrijebite slučaj
DockerVirtual Machine
Infrastruktura Ne Da
Domaćini okoline kontejnera Ne Da
baze podataka Ne Da
Naslijeđene aplikacije Da Ne
Microservices Da Ne
Web aplikacije Da Ne

Kao što vidiš, virtualni strojevi imaju prednost u tri glavna slučaja upotrebe: infrastrukturadomaćini okruženja spremnika, i baze podataka. Glavno područje je s infrastrukturom. Virtualni strojevi mogu stvoriti mrežnu infrastrukturu u obliku usmjerivača i vatrozida na način koji nije moguć s Dockerom. Virtualni strojevi imaju mogućnost interakcije na razini virtualnog hardvera i omogućavaju korisniku da unese promjene u infrastrukturu. Virtualni strojevi često se koriste kao domaćini spremnika zbog svoje mogućnosti interakcije s hardverom.

S druge strane, Docker nudi lagan način implementacije naslijeđenih aplikacija u gotovo bilo kojem okruženju. Budući da se knjižnice nalaze uz aplikaciju, oni ih čine jednostavnijim za uporabu. Mikroservisi su također idealni za Docker jer jednostavna struktura spremnika dobro podnosi aplikacije s jednim temeljnim zadatkom (za razliku od aplikacije s mnogo različitih odgovornosti).

Docker vs Virtual Machines: Greater Together

Iako Docker i virtualni strojevi imaju svoje prednosti u odnosu na hardverske uređaje, Docker je od njih učinkovitiji u pogledu upotrebe resursa. Ako su dvije organizacije bile potpuno identične i izvode isti hardver, tvrtka koja koristi Docker mogla bi održati više aplikacija. Sposobnost Dockera da upravlja i implementira aplikacije jednostavno je miljama više nego što ima virtualni stroj.

To se u konačnici svodi na internu arhitekturu virtualnih strojeva. Emulacija fizičke infrastrukture možda je lakša od hardverskog uređaja, ali još uvijek ima previše masnoće da biste išli ukorak s Dockerom. Bez sumnje je s obje ove tehnologije potrebno pažljivo upravljati kako bi se povećala učinkovitost.

Međutim, nemojte se zaokupiti u potpunosti otpisom virtualnih strojeva. Kombinacija ovih dviju omogućuje vam da pokrijete čitav niz slučajeva uporabe i omogućava vam da virtualne resurse učinite što fleksibilnijima. Možete uživati ​​u sigurnosti virtualnih strojeva na posebno važnim aplikacijama i niskim računalnim zahtjevima Dockera.

Vidi također: VM nadzorni alati i softver

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

64 + = 71

Adblock
detector