Cum să recunoașteți și să evitați înșelătorii eBay

Cum să recunoașteți și să evitați înșelătorii eBay

Călătorii vor folosi orice platformă disponibilă pentru a-i smulge pe cei nevinovați din banii sau bunurile lor, iar eBay nu face excepție. Site-ul de licitație online lansat în 1995, iar escrocii l-au folosit de atunci. eBay implică multă încredere în numele cumpărătorului și al vânzătorului, dar este relativ ușor ca acea încredere să fie exploatată. Compania a introdus câteva garanții, dar puteți face multe pentru a vă proteja ca utilizator eBay.

Acest ghid vă va spune despre cele mai frecvente escrocherii eBay, ce să căutați și cum să vă protejați. Unii sunt vizați de cumpărători, alții de vânzători. Dacă ați fost înșelat, vă vom arăta pașii pe care îi puteți face pentru a-l raporta.

A fi înșelat în calitate de cumpărător eBay

Cumpărarea produselor prin eBay este, de obicei, simplă, dar unii escroci lucrează pentru a înșela oameni nevinovați care încearcă doar să obțină o afacere bună. Nu uitați că, dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, probabil că este. Iată trei dintre cele mai frecvente escrocherii eBay pentru cumpărătorii eBay.

Înșelătorie fără livrare

O garanție de returnare a banilor eBay protejează cumpărătorii de vânzătorii frauduloși, cu excepția unor excluderi. Următoarea este o listă de articole care nu sunt acoperite, ceea ce înseamnă că vânzătorul poate accepta plata, nu trimite trimiterea articolului, iar apoi, în calitate de cumpărător, nu aveți recurs la site-ul web eBay. Fii prudent când achiziționezi articole din următoarea listă:

  • Afaceri de vânzare
  • Unele categorii de echipamente de afaceri
  • Site-uri de vânzare
  • Proprietate imobiliara
  • vehicule
  • Servicii
  • Articole vândute de Sotheby’s
  • Anunțuri

Vânzătorul expediază pe etichetă un nume incorect intenționat

Această înșelătorie este inteligentă, deoarece înșelăciunea apare offline după finalizarea tranzacției eBay. După finalizarea vânzării în mod normal, vânzătorul va posta coletul cu adresa corectă, dar cu numele greșit. Acest lucru te determină ca cumpărător să crezi că ați primit coletul altcuiva din greșeală și îl returnați sau îl duceți înapoi la oficiul poștal. Tranzacția eBay este listată ca refuzată sau returnată, vânzătorul primește produsul înapoi și păstrează și plata. Nu există nicio modalitate de a contesta o tranzacție după ce aceasta a fost finalizată în acest fel.

Înșelăciunea cutiei goale

Aceasta este o înșelătorie pentru a urmări dacă sunteți în căutarea unui articol extrem de popular, care generează multă atenție media, are o versiune limitată sau este dificil de obținut în altă parte. Este posibil să vedeți un articol râvnit de vânzare și să îl cumpărați rapid, plătind uneori peste prețul pieței pentru a-l asigura. Din păcate, în grabă, este posibil să nu fi observat că listarea a specificat doar caseta în care a intrat articolul, nu și articolul în sine. Puteți ajunge să dețineți ambalaje scumpe, fără produsul dorit.

Bunuri contrafăcute

Dezavantajul cumpărării online este că nu există nicio modalitate de a verifica autenticitatea mărfurilor înainte de a le cumpăra. Escrocii știu acest lucru și vor oferi uneori articole de înaltă calitate, de vânzare, la vânzare la un preț foarte atractiv. Din păcate, elementele sunt accesibile, deoarece sunt falsificate sau replici „knock-off”.

  Revizuirea IdentityForce 2023

Plata în afara eBay

Sistemele de securitate ale eBay pot proteja cumpărătorii și vânzătorii numai atunci când tranzacțiile au loc direct pe site-ul web. Vânzătorii ilegali pot oferi un articol de vânzare, dar apoi solicită ca plata să fie trimisă în afara platformei. De exemplu, ei pot solicita numerar, transfer bancar, cec, ordine de bani sau chiar carduri cadou. Odată ce escrocherul îți va avea banii prin mijloace de neatestat, vor înceta să mai comunice cu tine și nu vor trimite articolul. eBay nu va ajuta la o tranzacție care a avut loc dincolo de scopul său.

A fi înșelat ca vânzător eBay

S-ar putea să vină ca o surpriză, dar multe escrocherii eBay nu sunt vizate de cumpărătorii nevinovați care caută o afacere bună. Escrocii vor reprezenta adesea ca cumpărători și vor folosi măsuri de protecție a consumatorilor pentru a-i ajuta să defaimeze vânzătorii cinstiți. Iată câteva dintre cele mai frecvente modalități de înșelătorie a vânzătorilor eBay.

Ofertă privată oferită în afara eBay

Un cumpărător poate să vă vadă obiectul și să se ofere să îl plătească în privat, în loc să folosească canalele oficiale de plată ale eBay. Aceștia pot rezona că atunci când vânzările sunt efectuate în afara locului, vânzătorul (tu) poate evita plata taxelor de tranzacție. Închideți înregistrarea și trimiteți articolul, dar fie nu plătesc, fie contestă tranzacția cu eBay, susținând că articolul a fost spart sau că înregistrarea este falsă.

Oferta de plată excesivă

Dacă aveți un articol de vânzare, un potențial cumpărător vă poate contacta și se poate oferi să plătească prețul cerut pentru acesta. La început, poate părea o nebunie să faci o ofertă generoasă, dar de multe ori este o capcană. Cumpărătorul va plăti cu un cec fraudulos. Trimiteti rapid articolul, dar zile mai tarziu veti vedea ca cecul sare, lasandu-va fara nimic.

Adresa schimbată

Această înșelătorie este o nouă răsucire a ofertei de plată excesivă. Un cumpărător se va oferi să cumpere obiectul dvs. și să trimită o plată mai mare decât este necesar. Ei spun că trebuie să acopere costurile suplimentare de transport, deoarece au nevoie dintr-o dată să fie trimise într-o țară străină (adesea Nigeria, deși nu întotdeauna). De asemenea, escrocii vor solicita adresa dvs. de e-mail PayPal. Curând după aceea, vei fi contactat de către escroci care pretind că sunt din PayPal, solicitând numere de urmărire poștală. E-mailul va indica faptul că plata vă va fi eliberată odată ce ați dovedit că mărfurile au fost trimise. Dacă sunteți o persoană de încredere, puteți trimite articolul cu bună-credință, presupunând că e-mailul este autentic. Deoarece este o înșelătorie, nu veți mai vedea banii sau articolele voastre.

Revendicarea cutiei goale

În acest caz, achiziția poate fi finalizată fără defecte. Cumpărătorul plătește rapid și trimiteți articolul fără griji. Cumpărătorul primește articolul, dar susține că ai trimis o cutie goală – cu alte cuvinte, te acuză de fraudă. eBay va solicita o returnare, iar cumpărătorul vă va trimite cutia goală înapoi, păstrând articolul și banii, după cum este rambursat.

Cumpărătorul susține că articolul nu a fost primit

Protecția vânzătorilor PayPal există pentru a ajuta vânzătorii să tranzacționeze cu încredere pe eBay. Pentru ca acesta să funcționeze, vânzătorii trebuie să prezinte dovada livrării articolului. Dacă obiectul livrat a fost vândut cu un preț mai mic de 750 USD, notificarea de livrare este o dovadă adecvată. Dacă articolul este vândut pentru mai mult de 750 USD, articolul trebuie să aibă dovada livrării semnăturii. Escrocii experimentați știu acest lucru și pot profita de vânzătorii care nu știu această sarcină suplimentară a cerinței de dovadă. Aceștia pot pretinde că articolul nu a fost primit, să solicite o rambursare și să facă compensări cu articolul scump.

  www.annualcreditreport.com | Fapt de fapt Raport de credit gratuit

Înșelătorie de replici sparte

Un cumpărător cumpără fericit obiectul tău. Odată ce plata este confirmată, o expediați prompt. În această escrocherie, cumpărătorul vă acuză apoi că ați trimis un articol deteriorat. Aceștia pot oferi chiar fotografii ale articolului spart. Din păcate pentru dvs., articolul este o replică a celui pe care l-ați trimis. Cumpărătorul poate raporta articolul ca fiind deteriorat pe eBay și poate obține o rambursare, lăsându-ți fără obiectul sau plata.

Recuperare nejustificată

Un escrocher nu trebuie să încerce foarte mult să vă fure banii, deoarece majoritatea site-urilor de tranzacții sunt create pentru a proteja cumpărătorul. Dacă finalizați cu succes o tranzacție și cumpărătorul plătește cu un card de credit sau PayPal, acesta poate contacta cu ușurință furnizorul și anula tranzacția. Banii vor fi recuperați de la dvs. și vi se va percepe o taxă de rambursare suplimentară (suma de 20 USD pentru PayPal, diferă companiile de carduri de credit). Scammerul trebuie doar să spună că suspectează că ceva nu a fost în regulă, iar majoritatea instituțiilor se vor returna imediat, indiferent dacă au deja elementul sau în ce condiție se află. Contestarea comisiei poate dura mult timp și este complicată în numele tău..

Extorsiunea feedback-ului

Deoarece eBay funcționează ca intermediar între cumpărătorii privați și vânzători, ideea de a construi o reputație online pe site este destul de importantă. Fiecare tranzacție creează posibilitatea atât cumpărătorilor, cât și vânzătorilor de a lăsa feedback public despre experiență. De obicei, nu este o idee bună să tranzacționați cu conturi care au feedback necorespunzător. Știind acest lucru, unii escroci vor cumpăra de la dvs. și vor cere bani să fie trimiși prin mijloace private, astfel încât feedback-ul negativ să nu rămână în contul dvs. Acesta este un tip de șantaj. Întrucât feedback-ul complet nu poate fi contestat, acesta plasează unii oameni într-o poziție în care consideră că trebuie să se conformeze sau să riște integritatea contului lor.

Evitați să fiți înșelat

Aceasta arată ca o listă lungă, dar este important să fii foarte sârguincios la cumpărarea sau vânzarea pe platforma eBay. Unele dintre aceste sfaturi pot fi pentru a doua natură sau pot să nu se aplice tuturor vânzărilor. Fiți conștienți și acționați cu precauție, deoarece tranzacțiile financiare online pot fi riscante, indiferent cât de atenți sunteți.

Nu acceptați niciodată cecuri ca plată. Este foarte riscant, deoarece acestea sunt adesea o țintă pentru fraudă. Dacă acceptați verificări, așteptați până la ștergere. După depunerea unui cec, soldul va apărea în contul dvs., dar puteți dura o săptămână sau două pentru a verifica. Dacă trimiteți coletul înainte de ștergerea cecului, vă poate lăsa un cont bancar gol și niciun articol. Utilizați întotdeauna metode de plată aprobate eBay.

Finalizați întotdeauna tranzacțiile prin canalele oficiale ale eBay. Comunicați folosind serviciul furnizat. eBay nu poate urmări tranzacțiile efectuate în afara platformei și nu poate verifica comunicările sau acordurile făcute pe canale private. Acordă-ți toate șansele de protecție arătând pe eBay că ai acționat cu bună credință.

Documentați totul. Faceți un efort pentru a înregistra ambalarea și postarea fiecărui articol, inclusiv orice numere de urmărire utilizate. Acest lucru vă va ajuta să vă protejați împotriva cererilor de fraudă fără bază. De regulă, eBay se va lega de cumpărător, astfel încât să contestați orice pretenții pe care le considerați neadevărate și le puteți susține cu ajutorul documentelor dvs. fotografice.

  Informații de contact pentru fraudă pentru Birourile de credit - Experian, Equifax, TransUnion

Împreună cu fotografierea tuturor, încercați să înregistrați orice detalii de identificare despre articol. În special dacă obiectul este scump, popular sau de dorit (cum ar fi telefoane mobile noi sau console de jocuri). Înregistrați orice numere de serie sau coduri unice.

Organizați întotdeauna un număr de urmărire pentru livrările pe care le trimiteți. Dacă articolul valorează mai mult de 750 USD, aranjați semnarea la livrare. Acest lucru vă ajută să vă acoperiți pentru Protecția Vânzătorului PayPal (dar nu neapărat alte metode de plată disponibile prin eBay). Folosiți cea mai mare urmărire de securitate pe care o considerați potrivită pentru valoarea articolului pe care îl trimiteți. Nu uitați că cu cât puteți aranja mai multe dovezi, cu atât tranzacția dvs. va fi mai sigură în cazul unei dispute frauduloase.

Ar trebui să poți contesta o rambursare cu banca dacă crezi că este fraudulos, dar ești pregătit să furnizezi dovada. Protecția vânzătorului PayPal are, de asemenea, mecanisme de protecție împotriva rambursărilor neplăcute, așa că nu ezitați să contestați unul dacă credeți că este incorect. De asemenea, poate fi inteligent să emiteți o rambursare dacă aveți un client nefericit. Vă va costa suma articolului, mai degrabă decât costurile suplimentare ale comisioanelor de recuperare, dacă clientul preia problema instituției sale financiare.

Verificați dacă imaginea utilizată pentru a arăta elementul este folosită și în alte înregistrări sau dacă este o imagine stocată de pe web. Dacă este, și vânzătorul nu dorește să trimită alte fotografii sau informații despre articol, ar putea fi o înșelătorie și ar trebui evitat.

Comparați prețul cu alte articole similare. Dacă este redus foarte mult fără un motiv întemeiat (cum ar fi daunele listate, de exemplu), poate fi o înșelătorie sau chiar o proprietate furată. Mai clar.

Investigați pagina de feedback. Dacă feedback-ul bun vine din partea vânzătorilor pentru articole la un preț scăzut, poate fi strategic pentru ca profilul să pară autentic. Poate fi și un vânzător fără experiență, așa că nu ezitați să deschideți o conversație despre articolul din sistemul de mesagerie eBay..

Nu puteți face nimic pentru a vă proteja dacă articolul nu este acoperit de garanția de restituire a sumelor, încercați mai întâi profilul vânzătorului în detaliu și acționați cu precauție dacă articolul este foarte scump și în afara protecției politicii..

Dacă primiți un colet care nu vi se adresează, gândiți-vă cu atenție. Vă așteptați un colet în această perioadă? Verificați dacă există numere de transport sau coduri de tranzacție pe care le puteți utiliza pentru a verifica dacă acesta este pachetul dvs. Dacă fiecare detaliu se potrivește cu excepția numelui, puteți alege să-l deschideți pentru a verifica dacă mărfurile dvs. sunt acolo.

Nu vă grăbiți niciodată să cumpărați un articol pe eBay. Citiți cu atenție listarea. Dacă articolul este listat ca casetă doar în titlul listării sau în mod clar în descriere, nu puteți face nimic pentru a contesta o tranzacție, deoarece informațiile prezentate au fost adevărate și corecte.

Ce să faci dacă ai fost înșelat pe eBay

eBay este foarte conștient de faptul că înșelătorii apar pe site-ul web. Aceștia cooperează cu forțele de ordine și încurajează utilizatorii înșelători să facă un raport al poliției cu autoritățile locale. Dacă doriți să înțelegeți procesul de raportare a unei escrocherii la poliție și modul în care este implicat eBay, vizitați Centrul de securitate eBay.

Puteți raporta o problemă cu un vânzător către eBay direct aici.

Dacă găsiți un articol pe eBay despre care considerați că este fraudulos, raportați direct lista.

Raportați un cumpărător dacă credeți că a acționat ilegal sau fraudulos aici.

S-ar putea să vă placă, de asemenea, protejarea împotriva furturilor de identitate Identitate falsă, crimă federală: actul pentru furtul de identitate și asumarea deteriorării, protecția împotriva furtului de identitateCe sunt cookie-urile superbe și cum să le eliminați Protecția împotriva furtului de identitateFacebook Quizzes: Împărtășirea datelor dvs. private Protecția împotriva furtului de identitate

About the author