Rețele wireless aeroport – nu sunt atât de sigure cum credeți

Rețele wireless aeroport - nu sunt atât de sigure cum credeți

Acoperirile, transferurile și întârzierile de zbor sunt mai suportabile în aceste zile datorită rețelelor de internet wireless ale aeroportului. Călătorii de afaceri pot folosi timpul dintre zboruri pentru a fi la curent cu e-mailurile, turiștii pot încărca fotografii, iar Netflix ajută la trecerea timpului. V-ați întrebat vreodată despre cât de sigure sunt informațiile dvs. atunci când utilizați wifi de la aeroport? Ca în orice loc aglomerat, hackerii și infractorii îți pot fura informațiile personale prin conexiuni wifi nesigurate și site-uri web necriptate. Este timpul să aflați cum vă puteți proteja atunci când utilizați wifi la aeroport.

S-a arătat că unele aeroporturi au rețele mai sigure decât altele. Chiar și în cele mai cibernetice terminale conștiente de securitate, plătește să fii conștient de amenințările la internet fără fir la aeroport. Unele companii aeriene oferă și Wi-Fi în zbor. Acestea sunt adesea rețele nesecurizate, care nu necesită o parolă pentru a vă conecta. Sunt la fel de vulnerabile ca wifi-ul magazinului de cafea gratuit, dar izolarea zborului îi determină pe călători să creadă că sunt în siguranță de atac. Tratează conexiunile publice publice la sol și în aer cu o doză sănătoasă de prudență.

Amenințări în rețeaua wireless a aeroportului

Escrocii muncesc din greu pentru a păcăli călătorii obosiți și distrași de la aeroport. Ei speră că nu vă uitați prea atent atunci când vedeți lista rețelelor disponibile (numite și SSID). Iată cele mai frecvente metode prin care hackerii încearcă să-ți fure informațiile atunci când te conectezi la wifi-ul aeroportului.

Geamăn malefic

Fii atent la rețelele „gemeni răi”. Hotspoturile false de rețea sunt frecvente în zonele cu trafic mare. Hackerii numesc rețelele false cu nume foarte asemănătoare conexiunilor autentice. Fii atent la majuscule, numere modificate și caractere speciale (Airport_WiFi vs airportwifi1). Mulți furnizori afișează numele corect al rețelei pe afișe, pereți și chiar în băile publice – luați un moment pentru a verifica înainte de conectare. Dacă vă conectați la rețeaua wifi a unui hacker, toate datele dvs. vor trece prin mâinile lor.

  Cum să recunoașteți și să evitați înșelătorii eBay

Borcan cu miere

Unii escroci lansează așa-numitele Rețelele wifi „potop de miere” care ademenesc călătorii care nu-i respectă cu SSID-uri precum Free_WiFi sau FREE-Internet. Este mult mai bine să iei un moment pentru a te conecta la o rețea wifi oficială, chiar dacă trebuie să plătești pentru asta. „Wifi gratuit” nesecurizat vă va împinge adesea activitatea pe internet direct pe propriul laptop al escrocherului. Majoritatea rețelelor oficiale îți cer să fii de acord cu termenii și condițiile după ce te conectezi, dar înainte să poți accesa internetul de pe dispozitiv. Dacă nu vi se cere să acceptați termenii și condițiile, acesta ar putea fi un semn că nu sunteți într-adevăr conectat la un Wi-Fi autentic al aeroportului și puteți fi în pericol. Dacă nu sunteți sigur că puteți solicita personalului aeroportului SSID wifi oficial sau alegeți să nu vă conectați.

Retele nesecurizate

Chiar și rețelele oficiale pot fi periculoase dacă nu sunt configurate corect. Dacă un hacker reușește să preia controlul asupra unui router wifi al aeroportului, acesta vă poate redirecționa către pagini sau site-uri phishing care conțin programe malware, utilizând adesea un atac de tip „man-in-the-middle”, precum intoxicația DNS. Nu presupuneți că wifi-ul aeroportului este securizat în mod corespunzător, pentru că mulți nu au reușit.

popup-uri

Feriți-vă de ferestrele emergente care vă oferă să vă actualizați software-ul în timp ce sunteți conectat la rețeaua aeroportului. Este foarte probabil să fie o capcană malware. Dacă acceptați actualizarea, este posibil să descărcați viruși, ransomware sau alte tipuri de malware. Declină toate oportunitățile de a rula actualizări pe rețele wifi publice.

  Statistici și date despre furtul de identitate: 2023 - 2023

Moduri în care te poți proteja

Nu există niciodată nicio garanție că datele dvs. vor rămâne private atunci când utilizați internetul. Există modalități de a asigurați-vă conexiunile mai sigure. Un pic de planificare înainte de a pleca în călătorie vă poate salva o mulțime de probleme mai târziu.

Înainte de a pleca în călătorie, utilizați rețeaua wifi a locuinței sau a companiei pentru a vă asigura că computerul dvs. este la curent cu antivirus și orice cerințe pentru firewall. Acest lucru va oferi dispozitivului dvs. cea mai bună linie de apărare împotriva amenințărilor cunoscute.

Utilizați un VPN

Rețelele private virtuale creează un „tunel” criptat care protejează toate datele dvs. de a fi citite de sniffers de date – eavesdroppers. Dacă călătoriți pentru afaceri, este posibil să găsiți că dispozitivul dvs. de lucru implementează deja unul dintre acestea. (Dacă nu o fac, vorbiți cu echipa dvs. IT despre obținerea unuia). VPN-urile private sunt disponibile pentru a descărca online. Unele sunt gratuite sau low-cost – citiți recenzii online pentru a vedea care dintre ele este potrivit pentru dvs. Nu va dura mult timp să vă familiarizați cu modul în care funcționează VPN-urile, iar datele dvs. vor fi mult mai sigure din cauza acestora. Atât ExpressVPN cât și NordVPN au un punctaj ridicat pe site-urile de recenzie.

Dezactivați partajarea de tipărire, airdrop și Bluetooth

Unele dispozitive Apple facilitează partajarea de fișiere, documente și imagini folosind airdrop, o conexiune de difuzare wireless. Dacă nu doriți să vă puneți la dispoziție informațiile pentru alte dispozitive Apple din apropiere, opriți-le. Bluetooth este, de asemenea, mai sigur decât era, dar ar trebui, de asemenea, să fie deconectat, atunci când este posibil, pentru a reduce orice risc de hacking. Dispozitivul dvs. poate avea o setare care tratează wifi-ul ca „public”, mai degrabă decât o rețea de domiciliu și dezactivează automat partajarea și alte funcții de rețea.

Accesați site-urile HTTPS

Înainte de 2023, multe dintre cele mai vizitate site-uri web nu-și criptau informațiile, ceea ce însemna că oricine cu instrumentele potrivite ar putea „adulca” datele transmise prin conexiuni wireless. Acum, peste 70 din primele 100 de site-uri web vizitate sunt securizate HTTPS. Dacă vă uitați la colțul din stânga sus al barei de adrese din acest browser, ar trebui să vezi un mic lacat închis. Aceasta înseamnă că site-ul este criptat. Persoanele care încearcă să citească datele pe care le transmiteți vor vedea numele domeniului, dar nu adresa specifică a paginii și nici datele pe care le introduceți sau le căutați. Aceasta este adesea suficientă confidențialitate pentru majoritatea oamenilor. Se poate garanta o precauție deosebită atunci când numele de domeniu indică interesul pentru un subiect sensibil pe care poate nu doriți să îl faceți public. Nivelul de confidențialitate pe care fiecare persoană îl solicită este diferit și există niveluri de protecție a vieții private care să reflecte acest lucru.

  Ce este înșelăciunea nigeriană (419 înșelătorie) cu exemple

Evitați introducerea detaliilor personale

Chiar dacă protocoalele HTTPS fac ca majoritatea utilizării internetului public să fie mai sigure ca niciodată, este totuși înțelept să acționezi ca și cum hackerii te urmăresc. Există și alte metode pe care le pot folosi persoane fără scrupule pentru a încerca să-ți fure datele personale. Nu introduceți niciodată parole bancare sau detalii despre cardul de credit.

Deconectați-vă când este posibil

În funcție de modul de utilizare, este posibil să vă conectați la wifi, să vă faceți sarcina și apoi să vă deconectați. Cu cât petreci mai puțin timp conectat la rețea, cu atât este mai puțin risc să te expui.

Folosiți hotspot-ul telefonului

Dacă aveți un plan de date bun, este posibil să puteți utiliza datele smartphone-ului dvs. printr-un hotspot wi-fi. Evitați să utilizați wifi-ul în totalitate, deși va trebui să decideți câte date sunteți dispus să ardeți.

Uitați de rețea când ați terminat

După ce ați terminat cu wifi-ul aeroportului și nu doriți să vă conectați din nou, folosiți setările dispozitivului pentru a uita rețeaua. Acest lucru va opri dispozitivul dvs. să se conecteze automat la rețea fără permisiunea dvs. expresă în viitor.

Urmând sfaturile de mai sus vă pot ajuta să rămâneți în siguranță și să evitați să fiți prada hackerilor în următoarea oprire la aeroport.

S-ar putea să vă placă, de asemenea, Protecția împotriva furtului de identitateRecuperarea furtului de identitate: Iată ce trebuie să faceți dacă vă este furată identitatea

About the author

Comments

  1. entru că nu este întotdeauna cazul. Este important să fiți atenți la site-urile pe care le accesați și să evitați introducerea de informații personale, cum ar fi parole sau numere de carduri de credit, pe site-uri nesecurizate. Popup-uri Unele rețele wifi ale aeroportului pot afișa popup-uri care vă cer să introduceți informații personale sau să descărcați software. Acestea pot fi adesea false și pot conține programe malware sau viruși. Este important să nu descărcați software sau să introduceți informații personale pe astfel de popup-uri. Moduri în care te poți proteja Utilizați un VPN Un VPN (Virtual Private Network) poate ajuta la protejarea informațiilor dvs. personale atunci când utilizați wifi-ul aeroportului. VPN-ul criptează traficul dvs. de internet și îl trimite prin intermediul unui server securizat, astfel încât hackerii să nu poată accesa informațiile dvs. Dezactivați partajarea de tipărire, airdrop și Bluetooth Este important să dezactivați partajarea de tipărire, airdrop și Bluetooth atunci când utilizați wifi-ul aeroportului. Aceste funcții pot permite altor dispozitive să acceseze informațiile dvs. personale și să le fure. Accesați site-urile HTTPS Este important să accesați site-urile HTTPS atunci când utilizați wifi-ul aeroportului. Site-urile HTTPS criptează informațiile dvs. personale și le protejează împotriva hackerilor. Evitați introducerea detaliilor personale Este important să evitați introducerea de informații personale, cum ar fi parole sau numere de carduri de credit, pe site-uri nesecurizate atunci când utilizați wifi-ul aeroportului. Deconectați-vă când este posibil Este important să vă deconectați de la wifi-ul aeroportului atunci când nu îl utilizați. Acest lucru poate ajuta la prevenirea accesului neautorizat la informațiile dvs. personale. Folosiți hotspot-ul telefonului Dacă aveți un hotspot de telefon, este mai sigur să îl utilizați decât să utilizați wifi-ul aeroportului. Hotspot-ul telefonului criptează traficul dvs. de internet și îl protejează împotriva hackerilor. Uitați de rețea când ați terminat Este important să uitați de rețea când ați terminat de utilizat wifi-ul aeroportului. Acest lucru poate ajuta la prevenirea accesului neautorizat la informațiile dvs. personale. În concluzie, este important să fiți conștienți de amenințările la internet fără fir la aeroport și să luați măsuri pentru a vă proteja informațiile personale. Utilizarea unui VPN, dezactivarea partajării de tipărire, airdrop și Bluetooth, accesarea site-urilor HTTPS și evitarea introducerii de informații personale pe site-uri nesecurizate sunt câteva dintre modalitățile prin care vă puteți proteja.

Comments are closed.