Ce este mirositor și cum poate fi evitat?

Smishing

Până acum, există șanse mari să fiți deja familiarizați cu „phishingul”. Știți afacerea. Hackerii sau alți infractori neplăcuți online vă trimit link-uri suspecte prin e-mail sau prin social media sau vă redirecționează către site-uri web falsificate inteligent pentru a colecta informații private. În ciuda ransomware-ului care ia în prim plan stadiul actual, mulți infractori online utilizează în continuare diverse forme de phishing pentru a separa utilizatorii web nedoriti de banii lor. Dar nu sunt doar site-urile web de care trebuie să vă faceți griji. Phishing-ul a dat loc unui nou tip de înșelătorie digitală: smishing.

Ce este mirositor?

„Smishing” este un portmanteau al „SMS phishing” sau phishing care apare prin mesageria text. Deși este dificil de urmărit primul incident de fumare, Google Trends arată cel puțin un interes minim pentru termen încă din 2004, cu un pic semnificativ în 2006..

Google Trends Smishing

Interesul pentru fumat a crescut treptat de atunci, ajutat de creșterea smartphone-urilor cu funcții de navigare web.

În cea mai mare parte, fumatul este doar aplicarea tehnicilor comune de phishing aplicate pe un dispozitiv mobil. Infractorii cibernetici vor obține fie un număr de telefon de pe web-ul întunecat în urma unei încălcări de date, prin intermediul crawler-urilor web care verifică postările pe social media sau chiar printr-un generator de numere aleatoare. Vor trimite apoi mesaje text care le solicită utilizatorilor să apeleze la un număr sau să facă clic pe un link. Mesajele trimise de escroci implică adesea conturi bancare și, în unele cazuri, pot conține chiar cea mai mare parte sau toate a cărții de credit sau a numărului de cont bancar al victimei potențiale. Cu toate acestea, înșelătorii pot acoperi gama și pot implica chiar și alte companii care vă sunt cunoscute local.

Un raport NBC Nightly News evidențiază o înșelătorie înfiorătoare care a încercat să-i determine pe victime să activeze un nou card de credit. Mesajele au determinat persoanele să apeleze la un număr și să introducă informații private prin telefon. Alte escrocherii identificate în raport includ cele care le spun utilizatorilor conturile lor online (cum ar fi Apple ID) expiră. Alții oferă promisiuni de premii în numerar de la companii precum Walmart, doar dacă veți face clic pe linkul inclus.

Uneori, fumatul poate determina utilizatorii să instaleze un virus pe dispozitivele lor. În aceste situații, rezultatele pot fi de fapt mai proaste pentru unii utilizatori. Un sondaj Pew Research a constatat că doar 32 la sută dintre utilizatorii de smartphone-uri instalează software antivirus pe dispozitivele lor. Și, în timp ce datele nu fac distincție între utilizatorii de iPhone și Android, cea mai bună presupunere a noastră este că cea mai mare parte a acestui procent este de 32% din Android. Din nefericire, utilizatorii de Mac spurn de obicei antivirus, crezând că dispozitivele lor Apple sunt imune la amenințări.

În general, ceea ce caută de obicei fumătorii este piesa care lipsește din puzzle. Acesta ar putea fi un număr de securitate socială, un număr de cheie, o parolă sau orice alt detaliu privat care îi va ajuta să acceseze conturile tale. Este ușor să spunem „nu le dați”, totuși multe escrocherii înfocate sunt concepute în mod complex pentru a genera un răspuns, chiar dacă acel răspuns este doar un clic tentativ și de scurtă durată pe un link.

Cum să evitați fumatul înșelătorii

La un nivel înalt, evitarea fumurilor înșelătorie este simplă. Nu faceți clic pe linkurile din mesaje text necunoscute sau neașteptate este un prim pas ușor. Cu toate acestea, infractorii cibernetici care folosesc înșelătorii smishing sunt plini de trucuri care au scopul de a obține unul dintre cele două tipuri de răspunsuri: fie un clic pe un link sau un răspuns (telefonic sau text) la numărul care trimite mesajul. În timp ce vă puteți simți împuternicit prin evitarea oricărei legături suspecte, va trebui să combateți dorința de a apela sau de a returna textul, spunând escrocherilor să înceteze.

Iată câteva sfaturi pentru a evita căderea pradelor unei înșelători înfiorătoare.

1. Nu răspundeți la mesajul text sau nu apelați numărul

Chiar dacă mesajul text spune „text„ oprește ”pentru a nu mai primi mesaje”, nu răspunde niciodată. Dacă sunteți sigur că mesajul provine de la numărul înșelătoriei, este posibil ca răspunsul să apară Mai Mult mesajele care vă trimit spam în telefon. Același lucru poate fi valabil și pentru apelarea numărului. Adesea, escrocii nu știu dacă numerele pe care le folosesc sunt de fapt active. Furnizarea unui răspuns la mesaj va verifica dacă numărul este într-adevăr activ, ceea ce îi va conduce să continue și să crească potențial numărul de mesaje înșelătorie pe care le primiți.

O opțiune mai eficientă este de a bloca numărul direct. Din păcate, unele modele de telefoane nu includ blocarea telefonului în software-ul telefonului. Este posibil să fie nevoie să instalați o aplicație de blocare a numărului din magazinul de aplicații al telefonului.

2. Efectuați o căutare pe internet atât a numărului, cât și a conținutului mesajului

Dacă vă simțiți un pic neplăcut în legătură cu o potențială înșelătorie, aruncați numărul sau mesajul (sau ambele) într-o căutare Google. Șansele sunt că nu ești prima persoană care primește mesajul respectiv. În multe cazuri, veți găsi alte persoane care postează pe diverse site-uri web cu număr de înșelătorie. Cu toate acestea, nu aveți încredere doar într-un răspuns negativ sau anchetă. Uitați-vă să vedeți dacă un număr sau un mesaj suspect are mai multe alte persoane care postează că este un înșelătorie.

Pentru referință personală, tind să obțin o mulțime de spam și roboturi. Site-ul meu personal preferat pentru asta este 800notes.com. Când primesc un apel de la un număr suspect, mă bazez pe site pentru a ajuta la detectarea numărului de potențiale înșelătorii sau spam.

3. În cazul în care mesajul phishing răspunde unei companii, apelați direct la companie

Multe mesaje smishing vor pretinde a fi o companie cunoscută, cum ar fi un magazin sau o bancă. Dacă credeți că mesajul este o înșelătorie, în loc să sunați sau să trimiteți un mesaj cu numărul de înșelătorie, căutați numărul de servicii al companiei respective de pe site-ul său oficial. Contactați serviciul prin acest număr și întrebați despre mesajul pe care l-ați primit. Dacă confirmă că nu este de la ei, ștergeți-l.

4. Nu faceți clic pe niciun link din mesaj

Toate formele de fumat sunt de obicei un joc de manipulare emoțională. Adesea, escrocii nu au nevoie de dumneavoastră să renunțați în mod excesiv la parole, pins și numere de securitate socială. Uneori, tot ce trebuie să facă este să îți stârnească suficient interesul pentru a te determina să dai clic pe un link și să descarci un virus pe telefonul tău. Există șanse mari ca, dacă ai făcut clic pe un link de phishing, dispozitivul tău mobil este deja infectat. Deoarece scopul acestor viruși este adesea să rămână ascuns, este posibil să nu vă dați seama că telefonul dvs. este de fapt infectat. Cu toate acestea, unele semne indicative pot fi:

 • Utilizarea memoriei neașteptate
 • Telefonul se încălzește excesiv
 • Pop-up mesaje în timp ce utilizați browserul web pentru smartphone

Dacă s-a întâmplat să faceți clic pe un link dintr-un mesaj text suspect, care este suspect, cea mai bună opțiune este să instalați o aplicație antivirus și să scanați dispozitivul. Orice virus care se ascunde pe telefonul dvs. ar putea înregistra apăsări de taste și a fura informații private, ceea ce înseamnă că înșelăciunea în vigoare ar fi putut avea deja succes. Totuși, este mai bine să o tăiați la călcâie, chiar dacă ați pierdut informații valoroase până în acest moment.

Pe de altă parte, instalarea unei aplicații antivirus poate ajuta la prevenirea atacurilor de fum în viitor. O aplicație antivirus bună ar trebui să blocheze în viitor orice încercare de instalare a virusului, precum și să blocheze site-urile web potențial dăunătoare.

5. Utilizați un VPN pe dispozitivul dvs. mobil

Un lucru care este adesea trecut cu vederea în ceea ce privește atacurile de fumat este colectarea date despre locație. Potrivit companiei de securitate internet Sophos, infractorii cibernetici folosesc din ce în ce mai mult datele de localizare pentru a viza mai bine persoanele. Cybercriminalii pot utiliza aceste date pentru a vă trimite mesaje înflăcărate care par extrem de locale. Dacă mesajul pare mai personal, este mai probabil să dea un răspuns din partea victimelor.

O aplicație VPN vă poate ajuta să vă răsfățați locația, făcând să pară că sunteți în altă parte. Dacă primiți un mesaj înfricoșător bazat pe locația dvs. răsfățată, este mult mai ușor să-l recunoașteți ca o înșelătorie. Cu toate acestea, escrocii mai inteligenți pot utiliza codul de zonă al telefonului pentru a vă oferi escrocherii oarecum relevante pentru telefon.

Cu toate acestea, un VPN vă poate ajuta să împiedicați un cibernetic să obțină date de pe dispozitiv. Pe măsură ce datele dvs. se deplasează de pe smartphone-ul dvs. prin rețeaua mobilă, acestea sunt criptate prin tunelul VPN. Prin urmare, escrocherul poate avea un virus instalat pe dispozitivul dvs., dar poate să nu poată primi date valoroase din cauza criptarea VPN. Acest lucru vă poate ajuta să vă salvați dacă ardeți pradă unei înșelători înfiorătoare care instalează un virus pe dispozitivul dvs. și vă oferă timp pentru a scăpa de el în mod eficient.

Fii proactiv

Cel mai important, evitarea escrocheriei prin fumare implică a fi proactiv. Dacă un mesaj se simte greșit, nu vă luați nicio șansă. Orice companie de renume nu va desfășura niciodată afaceri importante cu privire la mesajele text și aproape sigur nu vă va solicita niciodată să introduceți informații despre contul privat printr-un mesaj text sau printr-un link suspect. Dacă mesajul este real și important, companiile vor suna sau trimite un e-mail.

Cum să blocați și să raportați spam-urile SMS pe Android și iOS

RobokillerSursa: RoboKiller

Aveți probleme cu un flux de spam sau apeluri telefonice pe dispozitivul Android sau iOS? Este posibil să aveți câteva soluții disponibile prin intermediul magazinului dvs. de aplicații sau chiar prin intermediul sistemului de operare al telefonului.

Blocați apelurile și mesajele text pe iOS

De la introducerea iOS 7, Apple a inclus blocarea apelurilor și a mesajelor text ca o caracteristică software. Pentru a bloca mesajele text sau numerele de telefon, accesați:

 • Setări
 • Telefon (sau mesaje pentru texte)
 • blocat

De acolo, adăugați numerele pe care doriți să le blocați pentru a respinge toate mesajele noi. De asemenea, puteți bloca mesajele text accesând Mesajele dvs., selectând mesajul care ofensează, selectând „Detalii” sub „i” din partea dreaptă sus a ecranului, apoi selectând „Blocare apelant”.

Rețineți că pentru ca acest lucru să funcționeze, va trebui să adăugați un număr la lista dvs. de contacte. Acesta este un mod bun de a bloca contactele repetate infractori, dar nu va bloca tentativele de fumare sau alte tipuri de spam de la numere neînregistrate.

Dacă sunteți în căutarea blocării mai inteligente a apelurilor, poate doriți să luați în considerare RoboKiller. Această aplicație a fost lăudată de Comisia Federală pentru Comerț pentru capacitatea sa de a reduce semnificativ numărul de apeluri spam trimise către telefon. RoboKiller are o serie de numere de spam înregistrate în sistemul său, dar, de asemenea, prezice când un apel este probabil să fie spam. Orice apel prin care poate fi adăugat la lista sa neagră. Numerele blocate pe care doriți să le primiți sunt listate în alb. Din noiembrie 2017, RoboKiller include și un filtru SMS pentru a ajuta la blocarea fumării nedorite și a altor mesaje text spam.

Blocați apelurile și mesajele text pe Android

Deoarece telefoanele Android nu sunt unificate în arhitectura lor, este posibil sau nu să aveți opțiunea de a adăuga numere la o listă de blocuri. Fiecare producător de dispozitive modifică Android în moduri diferite, iar unele rețele mobile, cum ar fi T-Mobile sau Verizon, pot modifica sistemele de operare și mai mult.

Pentru a afla cum să blocați în mod specific numerele de pe telefonul dvs., efectuați mai întâi o căutare Google. De exemplu, puteți căuta „cum să blocați textele pe Galaxy S7”. O astfel de căutare va avea rezultate diferite în funcție de dispozitiv și de versiunea Android, așa că veți dori să verificați dublu.

Dacă nu sunteți sigur ce dispozitiv utilizați, cel mai Telefoanele mobile Android au informațiile disponibile prin Setări > Despre telefon. Dacă priviți „Numele telefonului”, acesta ar trebui să conțină modelul exact de telefon pe care îl utilizați, implicit ca „nume” al telefonului, care apare atunci când vă conectați la o rețea wi-fi. Cu toate acestea, dacă din anumite motive ați schimbat numele de telefon și nu vă amintiți numărul modelului, atingeți „Informații despre hardware”. De asemenea, veți găsi informațiile.

La fel ca în cazul iPhone-urilor, blocarea numerelor va filtra apelanții repetanți și încercările de fumat, dar nu va bloca inteligent numerele noi. Pentru aceasta, utilizatorii Android au o listă lungă de opțiuni.

Magazinul Google Play este umplut până la capăt cu blocanți SMS și spam. Totuși, la fel ca în majoritatea aplicațiilor pentru Android, va trebui să faceți un pic de cercetare personală pentru a decide în ce aplicație să aveți încredere. Regula generală: verificați recenziile și evaluarea aplicației. Cu toate acestea, cele două împreună nu sunt încă o garanție că veți primi o aplicație bună, în special pe Google Play Store. Recenziile false pe Google Play reprezintă o problemă și nici nu există o soluție ușoară. Ultimul lucru pe care doriți să îl faceți este să descărcați o aplicație proastă, sau mai rău, una ghicită cu spyware.

Pe baza propriei noastre analize privind recenziile și evaluările aplicațiilor, vă recomandăm Truecaller: ID apelant, blocare spam spam & Aplicația de apelare. Aplicația are peste 100 de milioane de descărcări, peste 4 milioane de recenzii pozitive și are asistență prin e-mail din partea companiei. Aplicația poate bloca în mod inteligent atât spamul SMS, cât și apelurile telefonice. Vă permite, de asemenea, lista neagră și lista albă din zbor.

Cum să raportați apeluri și mesaje spam - SUA, Marea Britanie, Canada, Australia

Nu apelați RegistrulSursa: Comisia Federală pentru Comerț

S-ar putea să vă simțiți un pic neputincioși împotriva apelurilor spam și a mesajelor text, dar aveți o voce. În SUA, Marea Britanie, Canada și Australia, există opțiuni atât oficiale cât și neoficiale pentru a ajuta la eliminarea spammerilor.

Rezidenții SUA

Cu câțiva ani în urmă, S.U.A. a înființat Registrul Național „Nu Apelați”, unde persoanele fizice își puteau trimite numărul de telefon și să se scoată din telefoane. Serviciul a funcționat o perioadă. Anul trecut, însă, multe puncte de știri au început să raporteze faptul că multe persoane au recunoscut deja: registrul nu mai funcționează.

În ciuda amenințării de urmărire penală din partea guvernului, apelanții și mesagerii de spam sunt nou încurajați în eforturile lor. Iată două moduri de a ajuta la luptă înapoi.

 1. Înregistrați numerele de spam cu un site web dedicat numerelor de spam

Există acum o serie de site-uri web unde puteți raporta și discuta despre numerele de spam. Dacă primiți un număr de spam, trimiteți-l pe un site dedicat eliminării spamului din telefon. Vă recomandăm din nou site-ul 800notes.com. Aici puteți trimite numărul cu o notă despre apel sau mesaj text. Acest lucru îi va ajuta pe alții care primesc și mesaje de la aceste numere și se vor întreba dacă este de încredere.

 1. Depune o plângere

Deși Registrul național de apeluri nu este efectiv mort, puteți să depuneți o plângere la FTC. Rețineți, însă, că FTC cere ca numărul dvs. să fie înregistrat în registru cel puțin 31 de zile înainte de a putea depune o reclamație. DNCR este destinat în principal pentru apelurile telefonice spam.

Puteți raporta mesaje text spam direct la FTC fără a vă înregistra la DNCR. Pur și simplu accesați aici și completați formularul online de reclamații.

Nu vă așteptați, însă, la un răspuns imediat sau la această metodă. Și chiar dacă este examinată plângerea dvs., este puțin probabil să auziți direct de la guvern direct despre orice acțiune întreprinsă. Reclamatiile sunt cel mai probabil intrate intr-o baza de date, unde FTC va cauta un infractor repetat si va cerceta aceste numere. Totuși, adăugarea datelor la informațiile lor poate ajuta la eliminarea spam-urilor.

Locuitori din Marea Britanie

Dacă primiți texte înșelătorie și apeluri telefonice în Marea Britanie, iată câteva opțiuni disponibile pentru dvs..

 1. Contactați ActionFraud

ActionFraud sau frauda națională & Cyber ​​Crime Reporting Center a fost creat pentru a gestiona problemele de escrocherie în Marea Britanie. Dacă primiți ceea ce sunt în mod clar mesaje de fraudă, puteți apela în centru (0300 123 2040), sau utilizați instrumentul lor de raportare online.

 1. Înregistrați-vă la Serviciul de preferințe telefonice - și depuneți o reclamație dacă sunteți deja înregistrat

Serviciul de preferințe telefonice este proiectat pentru a preveni sau reduce apelurile nesolicitate de telemarketing către telefon. Puteți înregistra numărul dvs. cu TPS pe site-ul lor web.

Dacă sunteți deja înregistrat și primiți în continuare apeluri, puteți trimite o reclamație și pe site-ul web.

 1. Depuneți o reclamație la Oficiul Comisarului pentru Informații (ICO)

TPS sugerează să depuneți o plângere și la TPS, dacă continuați să primiți apeluri nedorite. Spre deosebire de TPS, însă, ICO specifică și gestionarea spam-urilor SMS. Aceasta este o opțiune bună dacă primiți o tentativă de fum în telefon. ICO gestionează toate tipurile de spam și fraude asociate comunicațiilor digitale.

 1. Înregistrați numărul cu un site web cu număr invers

Dacă știți că numărul înșelătoriei este o problemă, căutați-l și înregistrați-l pe un site cu numere invers, precum who-called.co.uk. Site-ul vă permite să înregistrați numere despre care știți că sunt o înșelătorie, precum și să căutați numere care pot fi suspecte. Dacă lăsați un număr de înșelătorie pe site, puteți lăsa o notă pentru a explica ce tip de comportament sau mesaje primiți pentru a ajuta pe ceilalți în lupta împotriva spamului.

Locuitori din Canada

În Canada, înșelătorii de telefon sunt încă o problemă în ciuda eforturilor guvernamentale. Iată câteva opțiuni pe care canadienii le pot lua pentru a lupta înapoi.

 1. Utilizați un site de căutare și înregistrare inversă a numărului.

Există câteva site-uri disponibile pentru căutarea numerelor în Canada. Vă sugerăm canadianareacodes.net. Site-ul menține o listă activă de numere înregistrate în Canada. De asemenea, puteți înregistra un număr cu informații despre tipul de mesaj pe care l-ați primit pentru a ajuta alții să descopere dacă un număr este utilizat pentru a rula escrocherii.

 1. Raportați escrocheria către Centrul canadian de combatere a fraudei

CAFC a fost creat pentru a ajuta rezidenții canadieni să identifice și să raporteze toate tipurile de fraude și înșelătorii. Aceasta include tentativele de fum și apelurile telefonice neplăcute. Puteți apela fie CAFC (1-888-495-8501) sau înregistrați reclamația la sistemul lor online de raportare a fraudelor. Sistemul online CAFC necesită să aveți un GCKey pentru a vă autentifica și înregistra reclamația. Cheia este gratuită, dar va trebui să obțineți GCKey-ul dvs. printr-un portal online.

Rezidenții din Australia

La fel ca în Canada, Marea Britanie și SUA, Australia are propria sa problemă de înșelătorie telefonică din ce în ce mai supărătoare. Iată câteva soluții pentru rezidenții australieni care trebuie să ia măsuri împotriva spammerilor de telefon.

 1. Intrați în Registrul de apeluri nu apelați

Registrul australian „Not Call” este puternic de peste un deceniu. În cazul în care ai ratat-o, guvernul a trimis numerele prezentate în registru permanent. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să vă retrimiteți numărul dvs., ajutând la rezolvarea problemei expunerii numărului dvs. și reapariția acestor apeluri spam. Cercetările guvernamentale din 2015 arată că majoritatea utilizatorilor nu înregistrează înregistrări au înregistrat reduceri semnificative ale apelurilor nedorite.

 1. Depuneți o reclamație la Autoritatea australiană pentru comunicații și mass-media (AMCA)

AMCA, care rulează și Registrul de apeluri fără apeluri, vă permite să depuneți o reclamație online dacă primiți mesaje spam. Va trebui să fiți înregistrat timp de cel puțin 30 de zile, iar apelurile trebuie să fi fost primite în ore de lucru non-standard. Din păcate, reclamațiile trebuie să fie legate de apelurile spam și nu contează pentru spam-urile prin SMS.

Pentru a raporta spam-ul SMS către AMCA, va trebui să trimiteți direct mesajul text de spam către agenție. Numărul de trimitere a spam-urilor SMS este: 0429 999 888. Este important să transmiteți numărul către AMCA, deoarece acest lucru se adaugă la baza de date a acestora și îi ajută să identifice, să urmărească și, în final, să se ocupe de spam-urile SMS.

 1. Înregistrați numărul cu un site web cu număr invers

Dacă sunteți convins că un număr care vă trimite mesaje sau apeluri este o înșelătorie, înregistrați-l online. Pentru Australia, cel mai bun site de utilizat este reverseaustralia.com. Website-ul vă permite să înregistrați numere cu un comentariu cu privire la ce tip de comportament ați primit de la acest număr. Puteți utiliza, de asemenea, pentru a căuta numere suspecte în cazul în care sunteți în cauză un apel sau un text de la un număr necunoscut ar putea fi o înșelătorie.

Chiar dacă problemele de înșelătorie ale telefonului dvs. sunt acoperite, va trebui să fiți în continuare în căutarea escrocheriei prin e-mail. Dar asta este o problemă pentru o altă zi.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

90 − 85 =

Adblock
detector