Ce trebuie să faceți dacă telefonul dvs. este furat

Ce trebuie să faceți dacă telefonul dvs. este furat

Majoritatea dintre noi am simțit-o la un moment sau altul: acea senzație de scufundare când nu-ți găsești telefonul nicăieri și îți dai seama că l-ai pierdut sau, mai rău, că cineva l-a furat. Telefoanele mobile și datele pe care le dețin sunt foarte valoroase pentru hoți. Și din motive similare - dețin atât de multe informații personale importante cu valoare reală și sentimentală - furtul poate fi o pierdere uriașă pentru proprietar.

În momentul în care îți dai seama că te-ai detașat de dispozitiv, gândurile tale vor începe, fără îndoială, cursa. Unde este? O să-l recuperez vreodată? Un hoț va putea accesa conținutul său, inclusiv fotografii, videoclipuri, mesaje și informații personale? Din păcate, șansele de a primi un telefon furat înapoi sunt mici. Cu toate acestea, dacă faceți pașii potriviți înainte și după ce telefonul dvs. este furat, puteți crește șansa de recuperare și puteți limita daunele.

În această postare, vă explicăm ce să faceți dacă telefonul dvs. este furat și vă oferim cele mai bune practici pentru securizarea unui telefon nou sau existent.

Pași de făcut atunci când telefonul este furat

Iată ce se poate face atunci când se întâmplă de neconceput și vă dați seama că telefonul dvs. nu mai este. Unii dintre acești pași vor depinde de ceea ce ați făcut în pregătire, doar în cazul în care pierdeți telefonul sau îl veți fura (mai multe detalii despre asta mai târziu).

Verificați că nu este doar pierdut

Cineva ți-a trecut telefonul. Sau au făcut-o? Deși în mod normal sunteți foarte atent să păstrați telefonul în același loc, există șanse să îl lăsați undeva în timp ce vă grăbiți.

Încercați să-l sunați mai întâi și să sperăm că îl veți auzi sunând sau vibrând. Următorul caz cel mai bun este că cineva îl preia și se implică în conversație. De exemplu, dacă l-ați lăsat la o cafenea și un bun samaritean l-a preluat, puteți aranja să-l returnați de la ei.

Nici un răspuns când sunați? Încercați să utilizați o aplicație pentru căutătorul de telefon, precum Find My iPhone, Google Find My Device sau Samsung Find My Mobile. Aplicația de căutare a lui T-Mobile, Lookout Mobile, vă permite chiar să sunați o alarmă dacă dispozitivul dvs. este în apropiere.

Aplicație de securitate mobilă T-Mobile Lookout.

Tot ce trebuie să faceți este să accesați site-ul web al aplicației de pe orice browser web, să vă conectați folosind datele de acreditare și să urmați instrucțiunile pentru a localiza telefonul pe o hartă. Rețineți că va trebui să aveți aceste aplicații în avans sau nu vor funcționa.

Dacă aplicația spune că telefonul dvs. este aproape, de exemplu, în casa dvs. sau într-un loc pe care l-ați vizitat recent, atunci știți că trebuie doar să continuați să căutați sau să vă întoarceți la locul de muncă și să întrebați un membru al personalului.

Dacă este undeva în care nu ai mai fost și pare să fii în mișcare, atunci clar că altcineva are telefonul tău. Și dacă nu au răspuns când ați sunat, există șanse mari ca telefonul să fie furat. Acestea fiind spuse, hoții vor opri de obicei telefonul imediat după ce îl vor fura, astfel încât să nu apară pe aplicațiile de căutare (sau va afișa doar cea mai recentă locație).

Dacă un hoț a părăsit telefonul și poți urmări locul unde se află, poate fi tentant să mergi și să te confrunți cu presupusul hoț și să recuperezi telefonul. Agențiile de aplicare a legii sfătuiți cu fermitate să faceți acest lucru deoarece ar putea avea consecințe grave. În schimb, ar trebui să contactați poliția (mai multe despre asta mai jos).

Fișați un raport al poliției

După cum am menționat, este important să nu vă confruntați cu hoții. Au existat cazuri în care acest lucru s-a încheiat foarte grav, inclusiv un incident în Canada în care un adolescent a fost împușcat mortal după ce i-a urmărit telefonul și s-a apropiat de hoții suspecți..

Dacă credeți că telefonul dvs. a fost furat, depune un raport al poliției. Deși agențiile de aplicare a legii nu au resursele necesare pentru a investiga fiecare caz al unui telefon furat, dacă le puteți spune unde se află telefonul dvs. (folosind o aplicație de căutare), acestea vor putea să vă ajute să îl recuperați. Rețineți, probabil că nu va fi considerat un caz cu prioritate ridicată, deci ar putea dura ceva timp.

Chiar dacă nu ajungi să-ți recuperezi telefonul, depunerea unui raport al poliției poate ajuta în alte moduri. De exemplu, în unele țări, dispozitivele care au fost raportate dispărute sau furate sunt adăugate la o listă neagră la nivel național. Aceasta înseamnă că nu vor lucra cu nicio rețea din țară.

Dacă cardul dvs. de credit a fost utilizat ca urmare a furatului telefonului dvs., instituția financiară poate avea nevoie de numărul raportului dvs. de poliție, deoarece dovada dispozitivului a fost furat înainte de a vă rambursa pierderile. În aceeași ordine de idei, majoritatea companiilor de asigurări nu vor plăti pentru a-ți înlocui telefonul decât dacă furnizezi un număr de raport al poliției.

De asemenea, este de remarcat faptul că unele divizii de poliție nu vor depune un raport decât dacă sunteți sigur că nu ați pierdut telefonul, așa că asigurați-vă că aveți povestea directă înainte de a le contacta.

Iată unde să raportați telefonul furat în anumite țări:

  • NE: Contactați poliția locală printr-un număr care nu este de urgență sau vizitați secția de poliție locală.
  • REGATUL UNIT: Sunați la 101 pentru a raporta infracțiunile în care nu este necesar un răspuns de urgență.
  • Canada: Accesați site-ul web al poliției locale pentru instrucțiuni despre raportarea dispozitivului. Rețineți că unii vă permit să raportați un dispozitiv furat printr-un formular web.
  • Australia: Vizitați o secție de poliție locală sau sunați la 131 444 pentru asistență non-urgentă.

Rețineți că, în cazul în care furtul telefonic a implicat un tip de crimă mai gravă, cum ar fi furtul sau agresiunea, ar trebui să apelați numărul de urgență pentru jurisdicția dvs..

Blocați (și poate ștergeți) telefonul de la distanță

Imediat ce afli că telefonul tău este cu altcineva, prioritatea ar trebui să te asiguri că persoana nu poate accesa conținutul telefonului. Pentru a face acest lucru, puteți bloca telefonul de la distanță. Procesul exact va depinde de sistemul dvs. de operare:

iOS

Pentru dispozitivele iOS, Blocarea de activare este activată automat atunci când porniți Find My iPhone (care trebuie să fi fost pornit înainte de a fi furat dispozitivul). Aceasta blochează dispozitivul astfel încât nimeni să nu se poată conecta fără ID-ul de utilizator și parola Apple.

Pagina de pornire Blocare activare iOS.

Aplicația Find My iPhone include și o caracteristică Mod pierdut. Acesta va afișa un mesaj personalizat pe dispozitiv, care poate include un număr de telefon pentru a vă adresa. Pentru a pune dispozitivul în modul pierdut, accesați icloud.com/#find pe un Mac sau PC și conectați-vă utilizând numele de utilizator și parola iCloud.

Dacă sunteți absolut sigur că nu veți primi telefonul înapoi și sunteți preocupați de faptul că deține informații sensibile, puteți efectuați o ștergere la distanță pe telefonul dvs. în aplicația Găsește-mi iPhone. În mod ideal, aveți telefonul rezervat, astfel încât efectuarea unei ștergeri nu va duce la pierderea informațiilor permanent.

Android

Puteți bloca dispozitivul Android de la distanță prin intermediul aplicației Găsiți dispozitivul meu (care trebuie să fi fost pornit înainte ca dispozitivul să fie furat). Utilizați acreditările Gmail pentru a vă conecta la google.com/android/find dintr-un browser web și selectați DISPOZITIV SECURIZAT.

Pagina principală Google Find My Device.

Vi se va solicita apoi să setați o nouă parolă pentru ecranul de blocare. În aceeași interfață, puteți efectua o ștergere de la distanță pe dispozitiv, dacă se consideră necesar.

Windows Phone

Windows are propria aplicație numită Găsiți telefonul meu, unde vă puteți bloca dispozitivul. În orice browser, conectați-vă la Windowsphone.com. Clic Gaseste-mi telefonul apoi selectați Lacăt. Urmați instrucțiunile de blocare a telefonului dvs. care vor fi diferite în funcție de faptul dacă ați configurat sau nu parola pentru telefon. În cadrul acestei aplicații, aveți, de asemenea, opțiunea de a șterge de la distanță dispozitivul.

Apelați furnizorul dvs. de telefonie mobilă

Dacă cineva ți-a furat telefonul și a reușit să intre pe dispozitiv, ar putea ridica cu ușurință unele solicitări de apel, text și date. Apelați imediat furnizorul dvs. pentru a vă suspenda serviciul.

În plus, dacă nu puteți efectua o blocare de la distanță sau vă ștergeți, nu pierdeți speranța încă, așa cum este este posibil ca furnizorul dvs. de telefonie wireless să vă ajute. Dă-le un apel și s-ar putea să poată dezactiva dispozitivul și să ștergi eventual informațiile personale din acesta.

Schimbați-vă parolele

Chiar dacă există șansa de a-ți recupera telefonul, vrei să fii sigur că nimeni nu îl poate folosi pentru nimic în timp ce este în posesia lor. Sperăm, telefonul dvs. este protejat cu un PIN, o parolă sau un model, dar chiar și acestea sunt crackable cu software sofisticat. De fapt, modelele sunt adesea ghicite uitându-vă la netezi de pe amprentă. Chiar dacă ați reușit să blocați sau să ștergeți telefonul de la distanță, ar fi putut exista o fereastră de timp în care hoțul a avut acces.

Ca atare, schimbarea parolelor pentru orice cont asociat telefonului dvs. este o idee bună, mai ales dacă aveți vreo memorie automată (deși aceasta nu este o practică bună în primul rând). Poate cel mai important, schimbați parola pentru magazinul de aplicații, astfel încât nimeni să nu poată achiziționa aplicații sau aplicații in-app.

De asemenea, schimbați parola pentru contul dvs. bancar online (dacă utilizați aplicația corespunzătoare) și alte conturi financiare, de exemplu aplicații pentru investiții. Folosiți aplicații pentru cumpărături? Schimbați parolele și pentru acestea. Ce zici de site-uri de streaming precum Netflix și Hulu? Dacă vă conectați automat la aceste site-uri, există șansa ca cineva să vă poată vedea informațiile de facturare, inclusiv detaliile cardului de credit, deci ar trebui să schimbați și aceste parole.

Sună-ți banca

În ceea ce privește cardurile de credit, ar trebui să apelați pentru a anunța banca dvs. că telefonul dvs. a fost furat și să întrebați dacă a existat vreo activitate recentă pe cardul dvs. (care poate să nu apară imediat pe banca online). Este posibil să vă sfătuiască chiar că ar trebui să anulați cardul dvs. de credit existent și să obțineți unul nou pentru a fi doar în siguranță.

Ar trebui și tu monitorizați-vă declarațiile în zilele și săptămânile de la dispariția telefonului dvs. și aveți grijă la orice activitate suspectă. Verificați orice activitate neautorizată de pe cardurile dvs., conturile de social media și orice altceva care ar putea fi accesat de pe telefon.

Contactați compania de asigurare

Dacă aveți o asigurare pentru telefonul dvs. care vă protejează împotriva pierderii sau furtului, atunci ultimul pas va fi să încercați să recuperați valoarea dispozitivului în sine (deși valoarea sentimentală nu poate fi niciodată înlocuită). Nu-ți amintești dacă ai asigurare? Este posibil să îl fi achiziționat prin intermediul furnizorului dvs. atunci când ați cumpărat telefonul. Sau este posibil să îl acoperiți în cadrul asigurării de domiciliu, deci consultați și acest furnizor.

Pagina de pornire AppleCare +.

Aveți AppleCare +? Până în septembrie 2018, nu a fost posibil să acoperi pierderea sau furtul prin AppleCare. Cu toate acestea, compania a anunțat în toamna anului trecut că va oferi acoperire opțională. Există o singură prevedere pentru a fi eligibil pentru compensare: aplicația Find My iPhone trebuie să fie activată în momentul pierderii sau furtului.

Pași de făcut atunci când obțineți un telefon nou

După cum puteți vedea din unele etape de mai sus, cursul acțiunilor pe care le întreprindeți după ce telefonul a fost furat depinde foarte mult de ceea ce ați făcut anterior. Din păcate, este posibil să citiți această postare după ce telefonul dvs. a fost furat, dar, cu toate acestea, puteți aplica aceste informații pentru următorul dvs. telefon sau dacă aveți norocul să fiți reunit cu cel vechi.

1. Notă numărul de serie al dispozitivului

Păstrați o evidență a numărului dvs. internațional de identificare a echipamentelor mobile (IMEI). Acest lucru poate fi găsit în setările telefonului sau în contul dvs. online, sau poate fi imprimat fizic pe telefon (lângă baterie sau SIM) sau pe ambalajul original. Puteți cita acest lucru atunci când depuneți un raport al poliției. Probabil nu va convinge poliția să investigheze în mod activ cazul, dar dacă se întâmplă să vă descopere telefonul, de exemplu, dacă arestează pe cineva care are o serie de dispozitive în posesia lor, aveți o șansă mai bună de a-l recupera înapoi..

2. Activați o aplicație pentru căutătorul de telefon (și altele)

Am menționat mai devreme aplicațiile de căutare de telefon precum Find My iPhone și Find My Device. Cu toate că acestea pot fi preinstalate pe dispozitivul dvs., este important să le activați pentru ca acestea să funcționeze atunci când aveți cel mai mult nevoie. Acestea vă pot ajuta să determinați dacă dispozitivul dvs. a fost furat sau pur și simplu pierdut, vă oferă o șansă mai bună de a găsi dispozitivul dvs. și vă pot califica pentru anumite tipuri de rambursare a asigurării..

Ați putea lua în considerare și instalarea unei aplicații care face fotografii după încercări repetate de conectare. Aplicații precum Lockwatch, Third Eye și Intruder Selfie vor obține automat un selfie după un număr specific de încercări de conectare.

În timp ce acestea sunt, în general, mai utile pentru a descoperi cine, dacă este cineva, care se plimbă pe telefonul tău, totuși poate ajuta la descurajarea unui hoț. Doar faptul că telefonul începe să facă poze în timp ce încearcă să se conecteze ar putea fi suficient pentru a-i determina să arunce dispozitivul. În plus, unele dintre aceste aplicații etichetează imagini cu o locație, astfel încât știți aproximativ unde se află telefonul dvs. în momentul încercării de conectare. Acest lucru este util dacă ați uitat să activați o aplicație pentru căutătorul de telefon.

3. Folosiți parole puternice

Utilizați o parolă puternică, un PIN sau un model pentru blocarea telefonului. Acest lucru poate părea evident, dar încă din 2016, aproape o treime din utilizatorii de Android nu au folosit un ecran de blocare. Multe telefoane au acum opțiuni biometrice de conectare disponibile și, deși acestea pot fi frustrante atunci când nu funcționează, acestea sunt dificil de fisurat. Dacă telefonul dvs. este greu de accesat, există mai multe șanse ca un hoț să îl arunce pur și simplu și chiar poate fi găsit de cineva care vă va returna.

Solicitați parole pentru orice achiziții din magazinul de aplicații și cumpărături în aplicație, precum Amazon. S-ar putea să luați în considerare autentificarea în doi factori pentru unele aplicații, în special platformele bancare online. Cu autentificarea în doi factori, o a doua metodă de contact va fi utilizată pentru a confirma identitatea dvs., de exemplu, un cod trimis prin e-mail sau text.

Este important să utilizați parole diferite pentru fiecare cont și nu pentru a salva parolele în aplicații sau browsere web. Dacă aveți probleme să vă amintiți o mulțime de parole, puteți lua în considerare utilizarea unui manager de parole. Sticky Password și Dashlane sunt câteva opțiuni bune cu aplicații disponibile pentru iOS și Android.

4. Configurați copii de rezervă automate

Dacă telefonul tău nu mai este bine, pierderea dispozitivului în sine ar putea să nu fie cea mai rea parte a situației. Trebuie să aveți parte de toate informațiile pe care le deține, cum ar fi contactele, calendarele, fotografiile și videoclipurile, pot fi descurajante.

În aceste zile este mai ușor ca niciodată să recuperezi aproape tot ce este pe telefonul tău, făcând o copie de siguranță în mod automat. Atât Apple, cât și Google oferă funcții de rezervă automate ușor de configurat.

Dacă utilizați telefonul pentru muncă, întrebați despre securitatea suplimentară care ar putea fi disponibilă.

5. Folosiți cele mai bune practici atunci când utilizați telefonul.

Unele bun simț poate merge mult atunci când vine vorba de a vă feri informațiile de ochii indurerați. Ștergeți aplicațiile de care nu mai aveți nevoie și deconectați-vă de aplicații după fiecare sesiune, în special pentru lucruri precum serviciile bancare online. Nu păstrați informații inutile pe telefon și evitați să păstrați documente sensibile sau imagini intime pe dispozitiv.

Unde merg smartphone-urile furate?

Cu atât de multe măsuri de protecție în vigoare pentru a preveni hoții să folosească de fapt un telefon, s-ar putea să vă întrebați ce se întâmplă cu aceste dispozitive furate. Întrucât încuietori au fost plasate pe dispozitive și cele despre care s-a raportat că sunt furate nu funcționează cu niciun furnizor de telefonie mobilă din țară, numărul furturilor de smartphone-uri este în scădere. in orice caz, există încă o piață pentru telefoanele furate, chiar și cele care sunt încuiate.

Vestea bună este că, de obicei, hoții sunt după dispozitivul în sine și nu conținutul telefonului. Dispozitivele sunt adesea achiziționate de magazinele de amanet, de magazinele wireless (deținute independent) și de magazinele obișnuite de mame și pop-uri. Acolo unde este posibil, hoții înșiși sau cumpărătorii vor înlocui cartela SIM și vor reprograma telefoanele. Acest lucru poate fi realizat cu ușurință dacă telefonul nu a fost blocat de producător.

Cu unele dispozitive, oamenii sunt capabili să ocolească încuietorile efectuând resetări din fabrică sau alte metode. Sau pot doar să le vândă sub pretextul în care sunt deblocate. Alte dispozitive sunt vândute pentru piese, în timp ce multe ajung în străinătate. Nu este clar dacă transportatorii străini pot ocoli încuietori în țara de origine, dar acesta poate fi un scenariu potențial. Unele dispozitive merită de multe ori peste mări în ceea ce ar fi, să zicem, SUA sau Marea Britanie.

Credit imagine: „iPhone”De Jan Vasek licențiat sub CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

53 + = 59

Adblock
detector