Un ghid complet pentru DRM pentru începători

strângere de mână-36806_1280

DRM înseamnă managementul drepturilor digitale. Este un termen-cadru pentru orice tehnologie utilizată pentru a controla accesul și a restricționa utilizarea hardware-ului și software-ului proprietar și a lucrărilor protejate de drepturi de autor. Poate împiedica proprietarul unui produs să modifice, să repare, să îmbunătățească, să distribuie și să utilizeze produsul într-un mod care nu este autorizat de titularul dreptului de autor.

În multe țări, eludarea DRM este ilegală, la fel și crearea și distribuirea instrumentelor utilizate pentru ocolirea DRM.

De ce DRM?

Scopul declarat al DRM este prevenirea pirateriei și protejarea proprietății intelectuale. Prin limitarea a ceea ce proprietarul poate și nu poate face cu produsul său, deținătorii de drepturi de autor pot preveni furtul de proprietate intelectuală, încălcarea drepturilor de autor, menține controlul artistic și asigură continuitatea fluxurilor de venituri. DRM poate ajuta la asigurarea siguranței proprietarului prin restricționarea modului în care este utilizat.

Deținătorii de drepturi de autor implementează DRM și din motive mai puțin scrupuloase. DRM poate împiedica concurenții să îmbunătățească produsul. Poate face produsele incompatibile între ele, obligând proprietarii să cumpere numai produse compatibile care beneficiază deținătorul dreptului de autor. Poate forța proprietarii să treacă la cel mai nou produs atunci când schema DRM se schimbă. DRM poate împiedica proprietarii să facă copii, să vândă, să ofere, să repare sau să modifice produsele, ceea ce duce la creșterea veniturilor.

Funcționează DRM?

DRM poate împiedica proprietarii să-și folosească produsele în moduri neautorizate de titularul dreptului de autor. Cât de eficient este acesta depinde de tehnologia DRM individuală.

Fundația Electronic Frontier, un grup de drepturi digitale fără scop lucrativ și un critic major al DRM, susține că nu există dovezi care să sugereze că DRM împiedică pirateria sau protejează utilizatorii.

Argumentul împotriva DRM

Atunci când un consumator cumpără un produs, proprietatea deplină a acelui produs este transferată legal de la producător sau vânzător cu amănuntul la consumator. DRM intervine cu această simplă premisă legală, păstrând anumite elemente de proprietate pentru deținătorul original al dreptului de autor.

Multe grupuri de drepturi ale consumatorilor, inclusiv Fundația Electronică de Frontieră, au luat o poziție puternică anti-DRM. Aceștia susțin că intenția DRM nu este de a proteja consumatorii sau proprietatea intelectuală, ci de a deveni proprietarii de inconveniente, de a împiedica inovația de a fi concurenți, de a ascunde defectele și de a le împiedica să dețină cu adevărat un produs.

  • DRM poate împiedica proprietarul unui produs să-l revândă sau să-l ofere. Acest lucru poate împiedica bibliotecile și magazinele de închiriere să facă afaceri, de exemplu.
  • Conform legii DRM, cercetătorii de securitate pot fi trimiși în judecată dacă expun vulnerabilitățile unui produs. O echipă de cercetare a Universității nu a putut publica informații despre defecte care pun în pericol informațiile private ale clienților, de exemplu.
  • DRM poate interzice clienților să adauge sau să elimine funcții de la un produs pe care îl dețin. Un inventator ar putea fi împiedicat să vândă un accesoriu pentru a îmbunătăți un produs existent, de exemplu.
  • DRM poate interzice clienților să modifice formatul unui produs digital, cum ar fi schimbarea formatului unui fișier audio sau video pentru a lucra cu un alt player sau dispozitiv..
  • DRM poate limita proprietarii la utilizarea anumitor accesorii și produse compatibile cu un dispozitiv. Cartușele de imprimantă sunt un exemplu notabil în acest sens.
  • DRM poate împiedica clienții să repare singuri produsele rupte. Un producător de computer poate anula garanția unui dispozitiv dacă clienții merg la o terță parte pentru reparații și piese de schimb.

Anti-DRM nu este pro-piraterie

Adepții DRM echivalează adesea cu anti-DRM și a fi pro-piraterie. Acest lucru este pur și simplu nu este adevărat și este o stigmă comisă de cei care ar înlătura dreptul de proprietate al consumatorilor.

Există mijloace mai eficiente de combatere a pirateriei pe care deținătorul de drepturi de autor le poate folosi decât DRM, despre care vom discuta mai târziu.

Exemple de DRM hardware:

Smartphone-uri

Cel mai recent iPhone a făcut titluri pentru a elimina mufa de căști analogice standard, obligând utilizatorii să asculte muzica și alte materiale audio printr-un semnal pur digital prin Bluetooth wireless, AirPlay sau mufa Lightning. Nu este nimic în neregulă în acest sens, dar deschide ușa pentru abuzul de DRM.

Nilay Patel a publicat un articol despre The Verge care explică potențialul problemelor grave:

„Restrângerea ieșirii audio la o conexiune pur digitală înseamnă că editorii de muzică și companiile de streaming pot începe să insiste asupra mecanismelor digitale de aplicare a drepturilor de autor [...] puteți paria că industria muzicală va începe să crape pe dispozitivele de redare și înregistrare„ neautorizate ”. “

Patel explică că industria divertismentului a luptat împotriva „lacunei analogice” și acum poate controla mai bine modul în care utilizatorii redă audio.

DVD și Blu-Ray

Majoritatea filmelor DVD sunt criptate cu DRM, astfel încât acestea să nu poată fi trasate, copiate și copiate.

Blu-Ray face acest pas mai departe cu mai multe straturi de DRM, ceea ce face imposibilă redarea discurilor pe orice, cu excepția unui player Blu-Ray și televiziune HD care acceptă criptarea video. De asemenea, pentru a reda un disc Blu-Ray pe un computer, este necesară o placă video și un monitor compatibil HDCP. Programul folosit pentru citirea discurilor nu este gratuit și nu pot fi redate de niciun software gratuit din cauza DRM.

Fundația Software gratuit a anunțat boicotul tuturor discurilor HD-DVD și Blu-Ray în 2006.

Imprimante

În septembrie 2016, HP a actualizat infam firmware-ul într-o gamă de imprimante care le-a făcut incompatibile cu cartușele de imprimantă off-brand. Proprietarii au fost obligați să achiziționeze cartușe de cerneală HP, care sunt mai scumpe decât opțiunile generice ale mărcii. Dacă s-a folosit o altă marcă, chiar dacă anterior a fost compatibilă, imprimanta l-ar avertiza pe proprietar că cartușul a fost „deteriorat” și că trebuie să fie înlocuit..

După o imensă indignare a clienților și o petiție trimisă de Electronic Frontier Foundation, HP și-a cerut scuze pentru DRM și a lansat o actualizare de firmware opțională pentru a readuce imprimantele la normal.

televizoare

Multe televizoare inteligente vândute astăzi vin echipate cu o funcție de înregistrare încorporată. Din păcate, conținutul pe care îl înregistrați cu televizorul dvs. inteligent este blocat cel mai probabil la televizorul respectiv folosind DRM și nu poate fi redat pe niciun alt dispozitiv. În plus, DRM ar putea limita timpul de înregistrare. Producătorii de televizoare inteligente pot lucra cu deținători de drepturi de autor pentru a activa DRM-ul specific conținutului, deci se aplică numai anumitor emisiuni TV și filme.

Electrocasnice

Chiar și aparatele de uz casnic și de bucătărie pot utiliza DRM. Keurig, compania de cafea care produce aparatul de distribuire instant a cafelei folosind păstăi unice, a încercat acest lucru în 2014. Compania a observat că clienții au început să folosească păstăi off-brand și poduri reutilizabile pentru a economisi bani. Pentru a forța clientul să cumpere doar poduri de marcă Keurig, aparatul Keurig 2.0 a inclus o caracteristică de scanare care ar bloca podurile concurentului care nu conțineau o notă specială.

DRM-ul a declanșat și vânzările noului Keurig au scăzut. Nu numai că podurile terță parte nu puteau fi utilizate, dar au fost blocate și versiunile mai vechi ale păstăilor mărcii Keurig. Proprietarii au fost previzibili.

Exemple de software DRM

Muzică digitală, video și cărți

iTunes este poate cel mai faimos exemplu de utilizare a DRM pentru a proteja media digitală, inclusiv muzică și video. Utilizează o schemă DRM internă numită FairPlay, care este încorporată în toate dispozitivele Apple și playerele media. FairPlay se asigură că media achiziționată din App Store și iTunes poate fi redată numai prin produsele Apple. Acestea pot include filme, muzică, emisiuni TV, cărți electronice și aplicații.

Aplicații

Dacă nu închideți iPhone-ul sau iPad-ul dvs., care anulează garanția, dispozitivele iOS pot utiliza aplicații listate doar în App Store. Spre deosebire de Android, nu există nicio setare care să permită instalarea aplicațiilor de la dezvoltatorii terți.

Această tactică împiedică proprietarii de iPhone și iPad să folosească aplicații pe care Apple nu le aprobă. Aceste aplicații pot fi piratate, conțin conținut explicit, pot provoca daune dispozitivului sau pot fi utilizate pentru a modifica dispozitivul într-un mod care nu este benefic pentru Apple. De exemplu, este imposibil să vă distrugeți locația GPS sau să modificați ce porturi și aplicații pot utiliza pe un iPhone fără să-l prindă.

Software și jocuri video

Software-ul comercial utilizează DRM într-o varietate de moduri de a preveni distribuirea și piratarea neautorizate. S-ar putea să limiteze câte dispozitive o singură copie a software-ului poate fi instalată pe (Evernote, Microsoft Office). O altă tactică este autentificarea online persistentă, care necesită o conexiune la internet, astfel încât software-ul să poată „telefona acasă” pentru a se asigura că este o copie legitimă (Diablo 3, Assassin’s Creed II). Cheile de produs sunt, de asemenea, un mijloc simplu de verificare a achiziționării de software, dar este restricționat în mod normal la discurile fizice și nu la descărcări online.

Motivația de a preveni pirateria este de înțeles, dar limitarea numărului de dispozitive și aplicarea utilizării cheilor de produs pot restricționa revânzarea sau renunțarea la software-ul folosit, o practică pe care proprietarul ar trebui să aibă dreptul să o facă. Autentificarea online persistentă creează complicații de confidențialitate și îi poate împiedica pe proprietari să se bucure de software-ul lor fără conexiune la internet.

Pe lângă prevenirea copierii și distribuției neautorizate, DRM poate împiedica utilizatorii să modifice, să îmbunătățească sau să elimine funcțiile din software. Intenția declarată este de a proteja proprietatea intelectuală, dar poate și împiedica concurența.

Ce nu este DRM

Servicii de streaming

Conținutul serviciilor de streaming gratuit și de abonament, precum Netflix și Spotify, nu se califică ca fiind protejat prin DRM. Doar pentru că plătiți 10 USD pe lună pentru un abonament Netflix nu înseamnă că dețineți fiecare film și emisiune TV în biblioteca Netflix.

Deci unde este linia? DRM intervine în mod specific cu proprietatea. Dacă dețineți ceva, ar trebui să puteți ceea ce doriți cu acesta, bara realizând copii nelimitate și distribuind-o către străini. Transmiterea conținutului nu înseamnă că dețineți.

Streamingul este un serviciu, iar serviciile nu sunt produse, prin urmare nu pot fi deținute și DRM în sensul tradițional nu poate fi aplicat.

Incompatibilitate

DRM te împiedică să faci ceea ce ar fi posibil fără el. Dacă un cartuș de imprimantă este complet compatibil cu o imprimantă în toate aspectele, cu excepția unei restricții arbitrare concepute pentru a bloca terți, acesta este DRM.

Cu toate acestea, DRM nu afectează tehnologia de bază. Dacă o singură companie creează un cartuș compatibil pentru o imprimantă și nu există opțiuni terțe disponibile, acesta nu este DRM.

Siguranță

Aceasta este poate cea mai mică linie clară a ceea ce este și nu este DRM. Să presupunem că Apple trebuia să restricționeze utilizatorii Macbook și iPhone la cablurile de încărcare ale mărcii Apple, deoarece produsele terților aveau un record constant de izbucnire în flăcări. Scopul acestei restricții nu ar fi protejarea drepturilor de autor ale Apple, ci interesul superior al clienților săi.

Acesta este doar un exemplu ipotetic, dar la ce punct o restricție de siguranță se transformă în DRM? Acest lucru trebuie evaluat pe baza de produs.

DMCA

Legea cu privire la drepturile de autor Digital Millenium din 1998 face ilegală în Statele Unite să producă sau să difuzeze orice tehnologie care permite proprietarilor să ocolească protecțiile DRM pe produsele lor. DMCA face, în esență, ocolirea DRM din orice motiv o crimă.

Intenția legii a fost de a reduce pirateria produselor digitale, dar a fost folosită pentru a reduce la tăcere cercetătorii de securitate care găsesc defecte în produse și pentru a preveni concurenții să producă produse de inginerie inversă și să pună în pericol utilizarea corectă.

În ciuda legii, DMCA a fost în mare măsură ineficientă pentru protejarea sistemelor DRM și a produselor pe care le presupune să le protejeze de pirații software. Software-ul gratuit pentru ocolirea DRM abundă online. Așa cum este modelul legilor DRM, cei răi se eliberează, iar cei buni sunt pedepsiți.

Combaterea DRM

Poate cel mai frustrant fapt despre DRM este că nu funcționează. Google oricare dintre exemplele de mai sus și sunteți aproape sigur că veți găsi un mijloc de ocolire a DRM în prima pagină de rezultate. De obicei, DRM servește doar pentru a incomoda și pedepsi consumatorii cinstiți și face puțin pentru a preveni pirateria și furtul de proprietate intelectuală.

Chiar dacă fisurarea DRM este ilegală în multe țări, legile sunt greu de aplicat și nu fac prea mult pentru a opri încălcarea drepturilor de autor.

Cum poți combate DRM? Nu vă putem încuraja să utilizați software pentru eliminarea DRM și să vă implicați în piraterie, dar există și alte alternative atât pentru creatori cât și pentru consumatori.

Streaming

Pentru media digitală, streamingul de conținut abandonează multe dintre cele mai controversate aspecte ale DRM. Poate oferi o experiență mai bună clienților, nu necesită clientul să achiziționeze un produs și este relativ dificil de piratat, cel puțin de înaltă calitate. Nu trebuie să vă uitați mai departe de Netflix pentru a vedea cum un model de streaming beneficiază atât clienții, cât și deținătorii de drepturi de autor.

Protecția ușoară a conținutului

Protecția ușoară a conținutului sau LCP este un înlocuitor pentru criptarea DRM care este încă în curs de dezvoltare. Direcționat în special la eBooks, dezvoltatorul GiantSteps spune că va crea o criptare standardizată pentru toți editorii care nu îi vor bloca pe clienți pe o anumită platformă. În teorie, acest lucru ar asigura că a fost achiziționat un produs digital, dar i-ar permite să fie utilizat pe mai multe platforme, cum ar fi tablete, smartphone-uri și cititori electronici precum Kindle și Nook.

LCP promite să fie mai puțin intruziv, să ofere o experiență de utilizator mai bună și să fie mai ușor de implementat decât DRM-ul tradițional. Cu toate acestea, modul în care este pus în aplicare exact, ar putea fi totuși în contradicție cu principiile anti-DRM stabilite ca FEP și alte grupuri de drepturi ale consumatorilor.

Accesați DRM gratuit

Companiile suficient de îndrăznețe pentru a scoate produse fără DRM câștigă adesea respectul și repeta afacerile clienților lor. Accesarea fără DRM arată că o companie este sigură că are cel mai bun produs posibil, iar consumatorii sunt dispuși să plătească pentru el.

CD Projekt Red, producătorii hitului seriei de joc Witcher, au lansat ultimele două tranșe ale seriei fără DRM. Compania a remarcat că, după lansarea Witcher 2: Assassin of Kings, versiunea de disc protejată de DRM distribuită de Atari a fost piratată de mai multe ori decât versiunea fără DRM vândută prin descărcare online. Witcher 3: Wild Hunt a continuat să înregistreze recordurile de vânzări.

Clienții pot suporta software-ul fără DRM nu numai achiziționându-l, ci și cumpărându-l de pe o piață care acceptă produse fără DRM. GOG.com, de exemplu, vinde doar jocuri fără DRM, inclusiv seria The Witcher.

Etichetare corectă

Anul trecut, FEP a solicitat Comisiei Federale a Comerțului să instituie reguli de etichetare care ar impune comercianților să avertizeze clienții dacă produsele conțin DRM.

Utilizare potrivita

Legile privind utilizarea corectă precizează că materialele protejate de drepturi de autor pot fi copiate în scopuri „limitate și transformatoare”, fără permisiunea proprietarului dreptului de autor. DRM adesea intră în contradicție cu aceste legi, interferând capacitatea materialului limitat de a fi copiate sau partajate. Utilizarea corectă poate fi utilizată pentru a comenta, critica sau parodia o lucrare protejată de drepturi de autor. Este frecvent utilizat de jurnaliști și alte forme de mass-media.

Viitorul DRM: blockchain tech

Un blockchain este un registru descentralizat, imuabil, public de tranzacții. Cel mai faimos este folosit de Bitcoin pentru a împiedica utilizatorii să cheltuiască același bitcoin de două ori și să injecteze noi bitcoins în economie la un ritm corect.

Dar blockchain este în creștere ca o tehnologie perturbatoare cu aplicații nelimitate. Una dintre aceste aplicații este proveniența sau dovada dreptului de proprietate. În acest sens, blockchain ar putea fi utilizat în schemele DRM pentru a se asigura că cineva care joacă suporturi digitale, cum ar fi o melodie sau un videoclip, îl deține de fapt.

Sistemele Blockchain DRM sunt încă în curs de dezvoltare și ar putea ajuta sau răni consumatorii în funcție de modul în care sunt implementate. Acesta ar putea servi ca un depozit de drepturi comun pentru proprietarii de conținut și ar putea permite chiar transferul drepturilor între utilizatori. De asemenea, ar putea fi folosit pentru a pune în aplicare toate politicile proaste pe care le-am arătat mai sus, deoarece blockchain-urile sunt mult mai dificil de hacked sau bypass.

Legate de: Ce este blockchain? 10 experți explică blockchainul în 150 de cuvinte sau mai puțin.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

90 − 82 =

Adblock
detector