Kako izgraditi vlastiti poslužitelj za pohranu u oblaku uz djelić troškova

storage pod
Ako vodite malu ili srednju tvrtku koja zahtijeva mnogo digitalne pohrane, doći će vrijeme kada trebate vlastiti oblak. Bilo da se radi o pohrani za klijente ili sigurnosnim kopijama podataka tvrtke, davatelji velikih imena nisu jeftini. Vjerojatno između ostalog mislite na Amazon S3, Dell, Sun, EMC i NetApp.

Ali ako stvarno želite smanjiti troškove, uzmite izazov u svoje ruke. Uz nekoliko trikova i malo know-how-a, možete dobiti pedabajt prostora za pohranu za tek desetinu cijene kao i bilo koji od tih većih brandova.

U ovom ćemo vam vodiču pokazati kako koristite nekoliko ključnih sastojaka:

 • Potrošački tvrdi diskovi kako bi troškovi bili niski
 • Lako dostupne robne komponente
 • Svemirski učinkoviti regali i kutije
 • Besplatni softver
 • HTTPS za spremanje i preuzimanje podataka

Ovu je metodu isprobao i testirao BackBlaze, tvrtka koja stvara sigurnosne kopije u oblaku koja je pokrenula ovu shemu. Posudit ćemo veliko od znanja koje je BackBlaze velikodušno dijelio sa svijetom.

Pogoni i komponente

Ako vam se oduzmu sve, ali ne i osnovna funkcija svih velikih marki poduzeća u oblaku, ono što dobivate je jednostavno kao prijenos podataka s tvrdog diska i s njega putem interneta. Ako gradite svoj vlastiti poslužitelj u oblaku, hard diskovi koje kupujete uvelike će odrediti cijenu i sastaviti većinu - procijenite barem polovinu i čak 80 posto vašeg ulaganja.

pogoni u spremištu za pohranu

Softver je besplatan, tako da ostatak dolazi iz kućišta, regala i svih komponenti. Dizajn otvorenog koda za najnovije kućište Backblazea tvrdi da trošak može sniziti na samo 3,6 centa po GB prostora za pohranu, što iznosi 240TB sa svih 60 pogona. Mahune sjede u 4U policama, a dizajn 6.0 proteže se nekoliko centimetara iznad ruba, pa razmislite koliko prostora imate u sobi s poslužiteljem.

Možete kupiti jedan od tih „podruma“ unaprijed izrađenih za između 3000 i 7000 USD, ovisno o broju utora za tvrdi disk, od 45 diskova ili Blackblaze-a. S unaprijed ugrađenim stropom, jedino što trebate kupiti su stvarni tvrdi diskovi.

Ili možete sami izgraditi jedan. Za šesterokutan pod sa 60 tvrdih diskova, u ovom PDF-u nalaze se popisi dijelova, zajedno s procijenjenim cijenama. Većina komponenti mogu se naći u Newegg-u i Amazonu, ali neke će potjecati od posebnih distributera ili ugovornih sastavljača.

Iako se dijelovi razlikuju za svaku verziju dizajna Backblaze-a, ovdje je općenito prekrivanje svega što vam treba:

 • Šasija 4U
 • Napajanje
 • Prekidač za uključivanje / isključivanje
 • Ventilator kućišta
 • prigušivači
 • Nosači ventilatora
 • matična ploča
 • CPU Fan
 • CPU (Intel)
 • 8 GB RAM-a
 • Potporne ploče množitelja luka
 • SATA III kartice
 • SATA III kablovi
 • Kabelski remeni
 • Vijci i kablove

Skupština

spremnik za podlogu na 4u stalak
Jednom kada steknu sve dijelove, vrijeme je da pokrenete montažu. S BackBlaze možete preuzeti sljedeće:

 • Dijagrami ožičenja (ZIP datoteka)
 • Rute ožičenja (ZIP datoteka)
 • Sastavi knjigu (PDF)

Sve u svemu, postavljanje od 60 pogona košta procjenu od 3.500 dolara prema BackBlaze-u. Upamtite da ne uključuju pogone. S 45 tvrdog diska od 4 TB, ukupna vrijednost troškova iznosi oko 10 500 dolara, kažu iz tvrtke.

Imajte na umu da je u ranijem dizajnu BackBlaze koristio postavljanje s izravnom žicom u kojem su svi tvrdi diskovi povezani izravno na SATA karticu Rocket 750. Kasnije su se vratili na izvornu konfiguraciju, koja koristi stražnje multiplikatore porta koji sadrže pet pogona. Ovisno o tome koji je hardver dostupan po kojoj cijeni, obje su dobre opcije.

Stvaranje oblaka

Dakle, sada ste napravili ogroman poslužitelj za pohranu za djelić onoga što bi koštalo korištenje tuđih poslužitelja, ali svejedno morate to pretvoriti u oblak koji je dostupan klijentima, osoblju i / ili aplikacijama.

Radimo odozdo prema gore Backblaze preporučuje 64-bitni Debian Linux kao operativni sustav. Alat fdisk koristi se za stvaranje jedne particije po pogonu. Ako ste kupili jedan od unaprijed proizvedenih mahuna, mnogi će se pokretački programi isporučiti unaprijed. Diskovi se grupiraju u setove od 15 u RAID6 svesku s dva paritetna pogona svaki pomoću mdadm uslužnog programa.

Sada morate odabrati između datotečnog sustava JFS ili ext4. Ext4 je češći, ali ono što koristi BackBlaze koristi JFS. Svaka podnica ima svoju HTTPS IP adresu, to je kako će joj se pristupiti. ext4 podržava do 1EiB, ali distro kopija e2fsprogova podržava samo 16TB. Zgrada iz izvora pomoću 64-bitne zastave to rješava.

Jednom kada sve bude na mjestu, na kraju imate oko 83 posto korisnog prostora od ukupnog broja. Ovdje se moramo prestati oslanjati na Backblaze radi savjeta, jer je njegov oblačni softver vlasnički.

Imate nekoliko opcija za oblačni softver. NFS se isprobava i testira na Linuxu, no ne i svi koji su kompatibilni s mobilnim uređajima.

Druga je mogućnost Oxygen Cloud koji koristi Oxygen Storage Connector za pretvaranje korištene pohrane na poslužitelju u pohranu koja se može koristiti s aplikacijama Oxygen Cloud. Kiseonički oblak kriptira podatke u prolazu od kraja do kraja. Dobivate i pristup prolazima za kisik tunela koji vam omogućavaju pristup skladištu izvan vlastitog vatrozida bez potrebe za promjenom konfiguracije..

Nedostaci

Prije nego što krenete u Newegg i počnete puniti košaru tvrdom diskom i komponentama, važno je razmotriti potencijalne nedostatke ako se ne obratite dobavljaču poput Amazon S3 ili EMC.

Najveći rizik je da možete izgubiti podatke. To znači da možete izgubiti posao i / ili naštetiti svojoj tvrtki i kolegama. Sustav koristi jedan disk za matični operativni sustav, neki nemaju suvišna ili sigurnosna napajanja, a bilo koji softver za nadgledanje zdravlja ili nadzora mora biti ugrađen, instaliran i konfiguriran ručno..

Također nije lako proširiti ili održavati. Kada plaćate Amazon S3, za vas se brine održavanje. Ali zadatak jednostavan kao što je zamjena neuspjelog pogona u DIY podlošku za pohranu zahtijeva da uklonite 12 vijaka i gornji poklopac, a da ne spominjemo postavljanje prilagođenih kablova. Veći dio potrebnog održavanja zahtijevat će da se sustav isključi u mreži i eventualno isključi.

Najjednostavnije rješenje za oba ova problema je napraviti dodatni jedan ili više suvišnih poslužitelja koji djeluju kao kvar.

Sve slike tvrtke Backblaze licencirane pod CC BY 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − 11 =

Adblock
detector