Koliko dugo traju tvrdi diskovi?

tvrdi disk-mehanizam

Neuspjeh tvrdog diska je nepredvidiv, pa odgovor na pitanje koliko dugo traju tvrdi diskovi sam po sebi ima puno upozorenja.

Kratak odgovor: Uz to, ako želite samo kratko pravilo, koliko dugo možete očekivati ​​da će tvrdi disk u prijenosnom računalu trajati, rekli bismo da biste trebali biti spremni na kvar nakon tri godine korištenja.

Dug odgovor: Nekoliko studija o vijeku trajanja tvrdih diskova mogu vam dati jasnije naznake, ali još uvijek nisu od velike pomoći. Mnogi testirani tvrdi diskovi uopće ne propadaju. Ovi se pogoni također održavaju u kontroliranim okruženjima i ne podvrgavaju se istim uvjetima kao što su, recimo, pogon vašeg prijenosnog računala.

Faktor sljedećih pitanja:

  • Koja je marka tvrdi disk?
  • Za što ga koristiš? Trčanje aplikacija, gledanje medija ili pohrane?
  • Koliko često koristite računalo?
  • Da li se često trese, vibrira ili udara?
  • Koliko je vruće vaše računalo?

Ovi čimbenici i još mnogo toga mogu utjecati na vijek trajanja tvrdog diska. Svaka diskusija u nastavku, osim ako nije drugačije navedeno, odnosi se na standardne magnetske pogone, a ne na SSD ili hibridne pogone.

Koje marke tvrdog diska traju najduže?

Kratak odgovor: HGST (rebranded naziv za Hitachi) pogoni obično traju duže od Seagatea i Western Digitala. Nemamo dovoljno konačnih podataka o Samsungu ili Toshibi da zaključimo o njima.

tvrdi disk-neuspjeh-stopa po proizvođačuGrafički prikaz Backblaze, 2016

Dug odgovor: U 2014, cloud backup tvrtka Backblaze započela je objavljivati ​​statistiku o stopi neuspjeha od preko 27 000 tvrdih diskova i njihovih marki. Ukratko: Hitachi je najmanje propao, a slijedi Western Digital. Seagate je imao najveću stopu otkaza do sada, pri čemu je 13 posto Backblazeovih 1,5TB modela propalo tijekom godine dana.

Kada su godinu dana kasnije objavljeni novi rezultati, Western Digital nadmašio je Seagate i neuspio većinu testiranih marki. Toshiba rezultati su uključeni u te rezultate uprkos relativno malom broju testiranih pogona. Toshiba je zabio približno isto kao i Seagate. HGST je i dalje bio najpouzdaniji.

U 2016., najnovije izvješće, Seagate se vratio na svoju poziciju marke tvrdog diska s najvišom stopom otkaza, a slijedi Western Digital. Toshiba je obojicu pobijedila, ali Hitachi se držao čvrsto na prvom mjestu s najnižim godišnjim stopama neuspjeha.

Imajte na umu da stopa neuspjeha varira između modela kao i do marki. Na primjer, 1.5TB-ovi Seagatea ispadaju mnogo češće od većih modela iste marke koji je testirao Backblaze, primjerice.

Zašto Backblaze mjeri stopu neuspjeha godišnje umjesto dobi tvrdih diskova kad ne uspiju? Jer većina pogona koje su testirali uopće nije uspjela. Na kraju svakog trogodišnjeg testa, četiri od pet tvrdih diskova i dalje su bili jaki.

Što uzrokuje neuspjeh na tvrdom disku?

Kratak odgovor: Tvorničke oštećenja i vibracije

kada-krivulja 2

Dug odgovor: Koristan način za vizualizaciju uzroka kvarova na tvrdom disku je nešto što se naziva kutna krivulja.

Ostrugavanje za kadu kaže nam da tvrdi diskovi imaju veliku stopu kvara u prvih nekoliko dana, tjedana i mjeseci korištenja. To je obično rezultat tvorničkih oštećenja. Na primjer, tvrdi disk može biti mrtav nakon dolaska. Neki to nazivaju tvrdom diskom stopom smrtnosti dojenčadi.

Ako tvrdi disk nema tvorničkih oštećenja, obično će izdržati naredne dvije ili tri godine bez izdavanja, što znači da stopa pada pada. Do četvrte i pete godine, stopa neuspjeha ponovno se povećava. Ovi kvarovi su posljedica općeg habanja, ali utvrđivanje određenog uzroka pokazalo se mučnim za istraživače.

Konvencionalna mudrost smatrala bi da vjerujete da tvrdi diskovi koji se zagrijavaju općenito neće uspjeti brže od onih koji nemaju. Neke studije zaključuju podjednako, ali najveća studija o predmetu koju je dosad obavio Google sugerira drugačije. Također možete pretpostaviti da tvrdi diskovi koji se koriste više ne rade brže od onih koji se koriste manje. Google kaže:

"Suprotno prethodno objavljenim rezultatima, otkrili smo vrlo malu povezanost između stope otkaza ili povišene temperature ili razine aktivnosti."

Google mjere mjere (također se nazivaju "iskorištenost") analizirajući ukupno vrijeme provedeno u čitanju ili pisanju podataka na pogonu tijekom određenog vremenskog razdoblja. Pogoni koji su se više koristili u prva tri mjeseca znatno su propali, ali onda je stopa pada u sljedećim mjesecima i godinama pala. Stope kvarova ostaju ravnomjerne i čak manje od manje korištenih pogona do pete godine, kada pogoni s višom razinom iskorištenosti ponovo počinju češće ispadati. Google ovo pripisuje onome što naziva "preživljavanjem najprikladnije teorije", u kojem su uzroci neuspjeha koji su povezani s većom iskorištenošću istaknuti rano i kasno u životnom vijeku vožnje. Ukratko, upotreba možda ne uzrokuje kvar tvrdog diska, samo čini stvarne uzroke kvara brže.

kada-krivulja 2

U izvještaju tvrtke Backblaze, tvrtka napominje da su neki pogoni bili nekompatibilni zbog onoga što su pretpostavili da su vibracije. Iako je utjecaj topline i aktivnosti još uvijek neuvjerljiv, vibracije, udarci, padovi i potresi definitivno mogu skratiti vijek trajanja tvrdog diska.

Mogu li vjerovati MTBF-u?

Kratki odgovor: Ne

MTBF tvrdog diska ili prosječno vrijeme između kvarova procjena je koliko će tvrdog diska trajati. Neki proizvođači tvrdog diska reklamiraju ovu cifru kao način prikazivanja pouzdanosti određenog pogonskog modela, koji se obično kreće između 1 milijun i 1,5 milijuna sati.

Studija sa Sveučilišta Carnegie Mellon pokazuje da su MTBF-ovi uvelike pretjerani. Oni sugeriraju "nominalnu godišnju stopu otkaza od najviše 0,88 posto."

„Otkrivamo kako na terenu godišnje stope zamjene diska obično prelaze 1%, s uobičajenim 2-4%, a na nekim sustavima i do 13%. To sugerira da je zamjena polja prilično drugačiji proces nego što bi se moglo predvidjeti na temelju MTTF-a sa podacima. "

To je više nego dvostruko, a u nekim slučajevima i više od deset puta, nego što proizvođač navodi u MTTF-u.

Što učiniti ako vaš tvrdi disk ne uspije

Kratak odgovor: Izradite sigurnosnu kopiju prije nego što uspije.

Dug odgovor: Za rješavanje problema s tvrdim diskom potrebne su preventivne mjere. Pokušaj oporavka podataka s tvrdog diska nakon što nije uspio težak je i skup poduhvat. Najbolja praksa je da redovito izrađujete sigurnosne kopije diskova na zasebnom mjestu, bilo da se radi o fizičkom pogonu ili oblaku.

Za većinu vaših medijskih datoteka - dokumenata, slika, video zapisa, preuzimanja i sl. - standardni servis sigurnosne kopije u oblaku poput IDrive ili Crashplan trebao bi posao obavljati bezbolno. Sigurnosna kopija u oblaku osigurava da će vaše datoteke uvijek biti dostupne kad god ih zatrebate. Iako bi vanjski tvrdi disk mogao jednako lako propasti kao i tvrdi disk na kojem ste napravili sigurnosnu kopiju, usluge sigurnosnih kopija u oblaku čuvaju kopije vaših primjeraka na različitim lokacijama, tako da ne morate brinuti o kvaru ili krađi. Većina pružatelja sigurnosnih kopija u oblaku koristi aplikacije koje će automatski dodavati sigurnosne kopije vaših datoteka dok ih dodajete, uređujete i brišete, što postupak čini lakšim.

Ako želite izraditi sigurnosnu kopiju vašeg operativnog sustava, postavki i programa, stvari postaju malo složenije. Ponekad ih nazivamo i sigurnosnim kopijama "golih kostiju" ili "cjelovitih sustava". Dolaze u dvije sorte: slike i klonovi.

Kloniranje stvara gotovo identičan tvrdi disk izvorniku, zajedno s datotekama, aplikacijama, operativnim sustavom, postavkama, zapisima za pokretanje, tablicom raspodjele - sve. Ako vam tvrdi disk ne uspije, samo zamijenite klonirani pogon i napravit ćete sigurnosnu kopiju i pokrenuti se kao da se nikad ništa nije dogodilo, iako unatrag do točke kada ste stvorili klon.

Stvaranje slike je slično, ali sve se sprema u veliku komprimiranu datoteku koja se može spremiti na vanjski tvrdi disk. Može se pohraniti na uobičajenu particiju za pohranu umjesto instalirane i zauzima puno manje prostora. Loša strana je što je restauracija malo složenija. Trebat će vam disk za pokretanje koji se isporučuje s vašim operativnim sustavom - bilo CD ili palac pogon, i pokrenite program za obnovu u hitnim slučajevima da biste ponovno pokrenuli stvari..

Vidi također: Kako postaviti plan oporavka od katastrofe za male tvrtke.

"Mehanizam tvrdog diska" Magnus Hagdorn licenciran pod CC BY-SA 2.0

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 1 =

Adblock
detector